NE, JOILLA ON - JA NE JOILLE JÄÄ LASKUT

Lätäkön takaisista tapahtumista on soomimedia ollut taas vaihteeksi kiitettävän hiljaa.

Vaan niin ehkä on tarkoituskin... olisi kiva joskus saada kommenttia ihan uutisalan ihmisiltä miten he näkevät työpaikkansa ja -maailmansa tänä pänä. Vaikka nimettömänä - tämä yht.ottovinkkinä siis, jos em. alan ihmisiä sattuu sivuille...

 

Mutta siis palatakseni sinne lätäkön taakse:

 1. asuntolainoittajat/pankit ovat vuosia myyneet (joskus usein asuntovelkaisten tietämättä) uhriensa asiakkaidensa lainat eteenpäin niin moneen kertaan, että alkaa olla hyvin epäselvää kuka "omistaa" lainat
 2. viimeisinä lainoituksen hulluina vuosina asuntovelkoja oli pankkien puolesta väärentämässä myöntämässä jopa purilaisten kääntäjiä, joilla ei tietenkään toimeen ollut mitään koulutusta
 3. kaikki tämä tietenkin ennakoi, että megapankkien rahavirrat voisivat olla tyrehtymässä - mikä edelleen tarkoittaisi taas vaihteeksi "välttämättömiä, joskin minimaalisia" tukitoimia (BoA jo roskaluokitukseen, Freddie'n ja Fannien - jenkkilän liittovaltion asuntojättien lasku "ehkä" 363 Mrd US$a jne.). Saa nähdä kuinka ne muut "minimaaliset" 45ooo Mrd US$'ia sitten kerrotaan kansalaisille
 4. koko fiaskon kyseenalaisimpia kukkasia tietenkin, että jalanjäljet hommasta jatkuvat aina hallituksen kabinetteihin asti. No, ei huolta - selitys on varmaan tasoa "muutamia huonoja omenoita" (Abu Ghraib, katolinen kirkko).
 5. positiivisena puolena pörssit ja pankit porskuttavat kuin "viimeistä päivää" (^_^)

 

Koska homma alkaa ryöstäytyä käsistä, niin monin paikoin kaikissa osavaltioissa asuntolainojen irtisanomiset, pakkolunastukset -tai mitä nimeä näille sitten haluaakin käyttää- on pysäytetty ainakin BoAn osalta. (Veikkauksia seuraavasta kaatuvasta jätistä?)

Että homma säilyisi mielenkiintoisana, niin eräskin sheriffi kieltäytyy heittämästä asuntovelkaisia pihalle kunnes velkapaprujen omistajat (eli pankit) voivat todistaa paperiensa laillisuuden.

Doh, ei kun takaisin nukkumaan, hajaantukaa, hajaantukaa - täällä ei ole mitään nähtävää... sitä paitsi tämähän ei ole uutiskynnystä ylittävää jorinaa, ei ainakaan soomimediassa.

 

Em. litanian kaveriksi sopii myös tämä: Mrd'ien ja Mrd'ien US$'ien liikuttelusta vastannut Countrywide'n silloinen pomo Mozilo sai 67,5 milj. US$'in sakot ja kiellon toimia finanssialalla enää - mutta ei linnatuomiota.

Mahtaa miestä naurattaa niiden satojen miljoonien (Mrd'ien?) US$'ien palkkioiden jälkeen. Ja sitten sanotaan, että rikos ei kannata - taisi olla vähän toisinpäin...

Jenkkimediassa tuomio on kuitenkin todettu riittäväksi ja osoitukseksi systeemin toimivuudesta.

Urgh, mielipiteitähän oli jokaisella niin kuin per...ukkokin. Toisaalta allekirjoittaneenkin jutut varmaan voi luokitella melkoiseksi vaahtoamiseksi ja ropakandaksikin (?).

 

Toinen vähän vastaava tapaus on Hopebama'n uusin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Donilon. Edellisiä työpaikkoja kaverilla mm. 6v Fannie Mae'n huipulla kuplan pumppauksen parhaimpina vuosina.

Piiri pieni pyörii?

 

Itse olen jo vuosia kallistunut sille kannalle, että kun henkilö taloustoilailuillaan tuomitsee sadat (tuhannet) ihmiset ahdinkoon (itsemurhiinkin), niin rangaistukset pitäisivät olla murhasta saatavien luokkaa.

"Yhteenlaskettunahan" aiheutettu tuska, epätoivo ja elämänhalun rapautuminen vastaisi varmasti (ainakin) yhtä, kahta murhaa kevyesti.

Vaan kuten jenkkilästä tämäkin osoittaa, niin "oikeutta" saa se kun siitä kykenee maksamaan. Pistää miettimään kotimaisen oikeuslaitoksenkin toimia joskus...


Kunhan ei rivimies/nais -viitosille kävisi kuten yllä ennen kuin tämä sotku on selvää (kuvahan oli tietty maalattu).

Ja Atlantin takaisille naureskeleville muistutettakoon, että samalla pallolla tässä matkustetaan eli kyllä se kukku tännekin valuu. Ja jos ei suoraan, niin eläkerahastojen kautta kenties?

Toisaalta EUn ja meidänkin johtoporsaiden toimia seuratessa ei taida tarvita odottaa jenkkilän ongelmien tänne tuloa. Ah, auvoa...

 

 

Muutama numerotieto:

 • jenkkilä menetti AAA-luokituksen
 • jenkkilän 30v paprujen korko nousi korkeimmilleen 14 kuukauteen - ostajista pulaa?
 • lätäkön takana asuntolainojen korot ennätysalhaalla - ja sittenkin 100ooo asuntolainaa ensi kerran historiassa roskikseen
 • UK'ssa valtion omaisuutta laitetaan Mrd'eilla £'illa myyntiin. Valtion omaisuuden arvotustouhua johtaa McCready (McAhne, vertailun vuoksi BoE'n pomo on King, kuningas - näitä UK'n päättäjien nimiä ;-).
 • UK'ssa tavan tallaajille on tulossa melkoiset laskut: eläkkeille lisäveroa - lohdutukseksi myös ennen eläkkeelle siirtymistä verot nousevat
 • mutta ettei nyt ihan masennuttaisi, niin Wall Street'in palkkapussi on suurin koskaan, 144 Mrd US$'a

 

Pieni hauskutus prosenteilla leikkimisestä. Yksityisen puolen työllisyys putosi "vain" 6,8% eli melkein 8 milj. ihmistä. Liittovaltion leivissä olevien määrä kasvoi "peräti" 10%a eli 200ooo ihmistä.

Olisikohan nuo liittovaltion leipään päässeet "turvallisuushenkilöstöä" ja muita terwaristirekvisiittaa varten tarvittavia. Joitakin muitakin siellä oli jossain mainittu, erilaisia tilastotietojen kerääjiä eli haastattelijoita ainakin.

Kaikki kovasti tuottavilla sektoreilla siis.

 

Edellisen kuvan kaveriksi sopii hyvin jenkkien kulutuskäyttäytymisen kuvatus. Alaspäin tuo kyllä minusta ainakin näyttää - kahden vuoden takaisesta syyskuusta -40%a.

Tuota katsoessa pistää miettimään, että ostivatko shoppailijazombiet sitten pelkästään iPhoneja ja muita kun Apple'n tulokset olivat rajusti odotettua parempia.

Hyvin koulutettuja ovat sano, shop till you drop (osta kunnes tipahdat) tai jotain...

 

Toinen samasta kertova on ylläkin oleva kuva (klikkaa isommaksi). Ei olla vielä "terveellä" kasvukäyrällä lätäkön takana - sanoisin, että se ikuisen kasvu puhe "vähän" yskii tällä hetkellä.

No, suunta on tietty ylös mutta paljon tarvitsisi myydä, että tuo vaje paikattaisiin. Öö, Aki hei - ei sinne tarvitse päästä. Eikö? entä se rahan luonne?

Nykytyöllisyydellä jatkot tulevat olemaan vähintäänkin vaikeita lätäkön takana.

 

Kaikkien yllä olevien kyytipojiksi ankein kuvatus eli rahankierron nopeus (velocity of money). Käppyrän jyrkkyys ei lupaa hyvää, melkeinpä väittäisin, että nyt sukelletaan ja syvälle.

Mitähän tapahtuu kun mennään reippaasti keskiarvon alle? Kuvan ja vuosilukujen vertailu kertonee paljon.

Onneksi "se ei ole mahdollista" tai "tämä ei koske meitä" tai jotain...

 

Mutta se noista tylsistä talousnummeroista...

Sanoisin joka tapauksessa, että maailma ei ole entisensä:

 • jenkkilässä koulutus kannattaa - 85%a yliopistojen vastavalmistuneista muuttaa takaisin vanhempien luo
 • jenkkikouluissa oppilaiden kasvattamat vihannekset annettava pois tai roskiin - ei syötäväksi
 • USAn köyhtyvät kunnat etsivät ratkaisua - perustamalla vankiloita - mitäköhän tämäkin ennakoi?
 • enkelten kaupunki, Los Angeles käytti 70 milj. US$'a luomaan --- 7,76 työpaikkaa
 • UKssa kaikki puhelutiedot, sähköpostit ja netin käyttö kerättävä talteen valtion valvontaa varten
 • saarivaltio tappaa puoli miljoonaa julkisen puolen työpaikkaa, yksityinen ei ole pekkaa pahempi - toinen puoli miljoonaa "saa mennä"
 • oikeustoimet Blackwater'ia vastaan kuolevat
 • australialaisten joukkojen tukikohdan ympäristö Afghanistan'issa - poppyviljelmien parhaimmistoa
 • Afghanistan'in polttoainehuollosta vastaavat epäilevät valloittajien miehittäjien ristiretkeläisten no jotakin - pommittavan omia huoltokuljetuksiaan. Järjen touhua, eh? Yksi syy lisää laittaa soomipoikkii ja -tyttöi tuonnein x-(
 • kidutusprotokollan kehittäneelle professorille 31 milj. US$'n ei-kilpailutettu sopimus
 • Espanjassa lapsipornorinkiin kuului --- poliiseja ja liikemiehiä
 • Kiina lopetti harvinaisten metallien viennin mm. jenkkilään - ja seuraavaksi kauppasota vaihtuu - niin, miksi?
 • Irlanti laskee vihannesviennin pelastavan - hmm, ihan kuin olisi historian havinaa tässäkin ideassa
 • isoja instituutteja (EU, YK, liittovaltiot) vastustavat ihmiset ovat terroristeja (jostain tulevaisuusvisio-ohjelmastakin tuttu professori Utubessa, 4min)
 • Saksassa kaveri myy wanhan tyylin 75W ja 100W lamppuja pienlämmittiminä - ja ohittaa EU-säädökset :-)
 • ja ziljoona muuta vastaavaa juttua.

...tai no, ehkä se on aina ollut näin. Kuulostavat ym. jutut kuitenkin vähän epätodelta...

 

Ugh, tuntuu olevan kokonaisuutena krooninen ongelma kaiken läpitunkeva valehtelu. Kaveri toteaakin hyvin - Bush'in aloittamat pelastuspaketit eivät pelastaneet mitään, mutta tavaran arvojen valehtelu auttoi.

Tuo tietenkin tarkoittaa, että talouden pelastuspaketti 1 eli QE1 (engl. quantitative easing, ei kuningatar Elisabeth) ei auttanut muuta kuin siirtämään pankkien kakkoja kansalaisten niskaan. Veikkauksia mitä tapahtuu QE2'n myötä? Tai QE12'sta myötä?

 

Oikein.

Pankkien kannalta pelastuspaketit toimivat - ehkä siksi ne poliitikkojen yms. onkin helppo meille myydä. Poliitikkojenhan/ ekonomistien ei oikeastaan tarvitse valehdella kun ymmärretään, että ajatus on pelastaa pankkeja, ei ihmisiä.

Hmm, pistää miettimään että pitänee määritellä epäonnistuminen uusiksi. Pelastuspakettien epäonnistuminen olisi varmaan sitä, että ihmiset heräisivät ja alkaisivat kyseenalaistamaan/ vastustamaan pankkijärjestelmän pelastamista.

 

Kannattaa vilkaista Etelä-Amerikasta ja Aasiasta "muinoin" tarvittavia tapahtumia, mitä menon pysäyttäminen vaatii. Eikä sittenkään ole takeita, että kansalaiset pääsisivät kuiville.

Jenkkilän rautasaapas kun on ainakin noissa "mitättömissä" maissa varsin usein ollut auttamassa demokratiaa tai jotain... Useimmiten asiaan kuuluu mörön keksiminen (vähän pitkä, mutta hyvä pätkä) mitä on pitänyt lähteä sitten jahtaamaan.

Yksinkertaistettuna - kapinalliset, terroristit jne. yleensä ovat valtakoneistoa (kapitalismi/ pankit) vastustavia sittiäisiä. Mediamarkkinointi heidät tietenkin vähän toisenlaisina kuvaa...

 

Nykyään voimma katsoa jo lähempää: Kreikasta, Balttiasta, Ranskasta. Hmm, kunhan tämä aalto ei olisi iskemässä pohjoisillekin rannoille...

Veikkauksia?

Tulevaisuus ei välttämättä tunnu siltä tulevaisuudelta kuin mitä meille on markkinoitu.

 

Itse asiassa käsite "demokratia" voip saada melkoisen plastiikkakirurgin kosketuksen. Tosin pelkään, että operaation toimittajan kyvyt ovat jotain Freddy Kruger -tasoa :-(

Tässä vielä muutama kuva Kiinan maalta mitä on olla pahnan pohjimmainen. Tylyin juttu oli lapsikerjäläiset, joilta "omistaja" rikkoo raajoja sopivan surkean ulkonäön aikaansaamiseksi. Surkeus kun myy = rikkinäinen lapsi saa almuja.

Tarkoittikohan Vanhanen tätä kun joskus toivoi Suomen katsovan Kiinasta mallia?

 


 

Saksan kieltä taitaville tässä olisi Itävallan valtamediaan päässyt juttu nykyisen pankkitoiminnan kyseenalaisuudesta.

Milloinkahan vastaavia nähtäisiin Suomessa? Bittirööreissä asiasta sentään jo keskustellaan (esim: klik, klik, klik). Valitettavasti vastaväitteet ovat edelleen tasoa - ei poliitikkoihin voi luottaa rahan kanssa. Ja kulta pelastaa.

 

Itse edelleen olen sitä mieltä, että poliitikkoja voidaan sentään "rankaista" 4v välein (tosin tuo edellyttäisi äänestäjiltä asiaan panostamista). Isompi ongelma voivat olla sitten uravirkamiehet/naiset, joiden vipuaminen paikoiltaan voip olla hankalaa...

Nykyisellään yksityiset pankit saavat pumpata rahaa järjestelmään - ja pois ihan ilman vastuuta. Ja jälki on sitten sen mukaista - Ranska on ehkä jo sen verran lähellä, että se mietityttää täälläkin (klik, klik) :-(

 

Keskustelupalstalla on pari Youtube videota miten nykysysteemi on rakennettu - ja kuka siitä hyötyy. Harvinaisen simppeli juttu. Valitettavasti vain englanniksi :-/

Homma on itse asiassa varsin nerokas - pankeille - eli ne lainaavat "tyhjästä" rahaa valtioille, kunnille ja ihmisille.

 

Loppupeleissä nämä sitten keskenään riitelevät miten maksaa pankeille. Valtiot/ kunnat verottamalla (EUkin on "sopivasti" vastikään asiasta innostunut) ja leikkaamalla, ihmiset tekemällä esim. kahta työtä yhä "joustavammin" työajoin.

S'on tännein kovaa vauhtia tulossa tuo pätkätöiden ja alityöllistämisen ihanuus, kuten vasta oli ihan YLEn puuppatuubassakin (ihmettelen tuota vieläkin ).

No, onneksi on ollut tarjolla tuota vaihtoehtoista homppelihömppää kirkon saralla viemässä huomiota tuosta toisesta asiasta.

 

Pankkien ylimmillä palleilla on varmaan hauskaa seurata muiden kiemurtelua... varsinkin kun nykyinen poliittinen ideologia on aina ensin pelastetaan liian-suuret-kaatumaan -instituutit.

Sen lauluja laulat, kenen palkasta nautit.

Ei kun se maan tapa.

Ei kun, ääh...

Harva pysähtyy miettimään, että systeemissä olisi jotain mätää. Vaan vaikeahan se on kun on kiire etsiä/ tehdä työtä, hoitaa perhettä - ja maksaa velkoja. Sitä paitsi valtioilla/ kunnilla on laillinen verotusoikeus - ei sitä voi haastaa.

Eihän?

 

Kuka pääkaupunkiseudulla asustaa, niin nyt olisi oiva tilaisuus käydä talousdemokratian syyskokouksen yhteydessä olevassa avoimessa keskustelutilaisuudessa.

Itse en täältä syrjäkyliltä ehkä pääse, mutta asioista kiinnostuneille varmasti olisi tarjolla juttukavereiksi asiaan paneutuvia henkilöitä ja asiapitoista tekstiä. Paikkahan on:

 

Ravintola Chico's (kabinetti) nyt lauantaina 23.10.2010 klo 14.00-16.00

Mannerheimintie 68, Helsinki (Töölön kisahallin vastapäätä)

 

Kiitos avustuksesta, TP 27,72€.

 Ja jos kellä on mahdollisuutta, niin ulkona kannattaa kävellä - raitis ilma tekee hyvää. Nimimerkillä "juuri viikon metsämökillä rauhoittunut". Maltan tuskin odottaa lumen tuloa, että hiljaisuus vain syvenee...

 

Hätälisäys: jostain syystä ylälaidan sinisen vetovalikkorivin Nopeasti > Alakohtaiset artikkelit ei aukea oikein eli tulee virheilmoitus.

Sen voi onneksi ohittaa klikkaamalla vetovalikon Nopeasti > Sitemap, jolloin tulee näkyviin kaikki sivuston artikkelit yhdessä listassa. Energia- ja talousasioille omistetut pätkät löytyvät sieltä kaikkien katsausten alta.

Yritän setviä tätä asiaa ojennukseen, hassusti kaikki muu toimii kyllä :-/

 


21.10.2010 16:40 |