TOISET MAKSAVAT VEROJA OMAN TUNNON MUKAAN 

Tai sellainen mielikuva kyllä tulee, kun seuraa näitä monikansallisia firmoja.

Google on hyvä esimerkki - jenkkilään verotus heillä tänä vuonna 2,4%'in mukaan kun pulju voi luistella mm. Irlannin verotussysteemien kautta. Linkissä mainitaan miten 60 Mrd US$'a "hukkuu" verosääntöjen porsaanreikiin.

Alla hyvä kuva yleensäkin jenkkifirmojen verotuksesta viime vuosikymmeninä.

 

Tuo tietenkin tarkoittaa lätäkön takana, että liittovaltio on ottanut velkaa samankaltaisen käppyrän mukaan. Irvileuka voisi kai sanoakin että liittovaltio on maksanut isoille firmoille.

Vaan kuten sanottu, peltipurkkia voi potkia aikansa ylämäkeen mutta mitenkäs sitten kun se alamäki alkaa?

 

Vimosimmassa linkissä on piiiitkä lista jenkkilän tilanteen "hyvistä" ja "huonoista" puolista. Moni noista pätee tännein eli... lopussa on viitattu myös öljytuotannon alamäkeen. Mikä tietty Suomea tulee kirpaisemaan ihan eri tavoin kuin valtaosa täällä edes suostuu ajattelemaan.

No, luontoäiti sitten opettaa x-(

 

Jenkkilässä 7 pankkia kiinni perjantaina, tälle vuodelle 139 nurin. Yksi säästöpankkikin keikkasi, jolloin noitakin on heilahtanut 16 tänä vuonna. Kunhan ei olisi pankkimaailmassa lätäkön takana vieläkin matoja...

 

Tällä hetkellä pörssit tosiaan porhaltavat kiitettävästi ylämäkeen. Pinnalta katsoen kaikki näyttäisi siis hyvältä.

 

Vaan raaputetaanpas vähän pintaa: huhtikuussa jenkkilän DOW ja S&P500 saavuttivat (toistaiseksi) tämän vuoden korkeimmat lukunsa, mutta KBW (jenkkipankkien indeksi) kertoo jotain arveluttavaa.

 

Noiden rinnalle on hyvä heittää Market Harmonics'in pörssipelureiden fiilareista käppyrä. Lyhykäisyydessään nousuodotukset eivät olleet näin korkealla edes 2007 huipulla tai 2008 "niiaus-on-ohitettu" -tunnelmissa.

 

Kuvitelmat ovat varmaan, että FED'in POMO-ostokset pelastavat jatkossakin kaikki markkinoiden röhimiset ja yskinnät. Vimosimmat puheethan ovat, että 100 Mrd US$'a/kk on ihan ok tahti käytetyille wc-papruille.

Kaikki varmaan arvaavat mitä ne kökköpaprut olivat? Jep, asuntolainoja sekä niiden johdannaisia - odotettavat tappiot kevyesti 1100 Mrd US$a. Soh, onneksi löytyy se viimeinen maksumies eli veronmaksaja.

 

Prof. William Black onkin kirjoittanut hyvän tekstin miten liittovaltio FBI'ta myöten suojelee tavanomaisia epäiltyjä. Puheet "tällaista ei tulla suvaitsemaan" ja mitä oikeasti tapahtuu ovat "hiukan" ristiriitaisia.

Aika uskomaton show, eh?

 

Itse näkisin, että isojen pankkien pelurit ovat saaneet POMOilun kautta pelimerkkejä joilla sitten ovat muita osakkeita onnistuneet puskemaan ylös.

"Valitettavasti" kotipesä em. pelureilla tarvitsee pönkitystä taas pian. Se on mielenkiintoista katsoa pystyvätkö valtaan "nousevat" reppulit sopimaan demonikraattien kanssa pankkien pelastamisesta Obush'in kaverina.

Varsinkin kun puheet ovat, että menoja on leikattava. Popcorn'ia tänne, kiitos.

 

Ai niin, kullan pelastavaan voimaan vannoville jotain pohdittavaa voi tarjota tuonne keskustelupalstalle jo aikaisemmin raapaistu kuva öljyn hintakäyttäytymisestä 2008 vs. kulta nyt. Joku voisi epäillä ns. blow-off -vaihetta eli räjähdysmäistä huippua - ennen lässähdystä.

 

Hurjimmat visionäärithän puhuvat kullan 5000 - 10ooo US$a/oz hinnasta. Vaan niinhän monen mielessä kesällä 2008 oli 400 US$a/öljytynnyri...

 

Tämä oli uutta --- mutta ei mitenkään yllättävää: lätäkön takana pankit ovat ostaneet verotusoikeuden osavaltioilta ja kunnilta. Siinä sitten saavat laillisen aseman 18%n korko- yms. kulujen kiskomiseen. Eikä toiminnalle tietenkään ole minkäänlaista valvontaa.

Linkissä todetaan, että yksityisten veronkerääjien mukiloijien protokolla oli käytössä jo Rooman alamäen aikaan. Niin se historia rimmaa (Mark Twain).

Pankkimafia?

 

Ettei tyydytä ihan vain US-UK -linjalle, niin tässä on kaveri Kanadan maalta myös vähän taulukoita kerännyt.

Alla olevia silmäillessä kannattaa muistaa, että Kanadan väestö on 33,5 milj. vs Italia (58 milj.) ja Kreikka (10,7 milj.).

 

Joka tapauksessa oleellisimpia on mm. yksityisten luottojen määrän kasvu - kevyt 50% romahdus vuoden takaisesta. Tahtoo sanoa, että kasvaa vielä, mutta kummasti meno yskii...

 

Toinen mielenkiintoinen vertailu on Kanadan ja PIIGGS-maiden (toinen G tulee tietty UK'sta, ei-enää-niin-Great Britain) lainamäärien välillä (valtion brutto- ja nettovelat siis, molemmat klikattavissa isommiksi kuviksi).

Punaiseen palkkiin kannattaa kiinnittää huomiota, Kanadan kotitalouksilla on velkaa enemmän kuin sekä Italian että Kreikan kotitalouksilla + firmoilla yhteensä. Hyvin on mennyt jenkki-ideologia läpi Canuck'eillekin siis.

 

Kyllä, Kanadalla on luonnon resursseja vaikka kuinka - mitä luulette ollaanko niitä kohta omimassa IMFn ja kavereiden ohjauksessa ei-Kanadalaisiin käsiin?

Joo, tässä Titanic'issa ei muita olekaan kuin reikiä vesirajan alapuolella...

 

UKn taloudenpito kertoo yleisestä johtoelinten mo'sta (modus operandi) eli toimintatavasta. 2008 finanssifiaskon jälkimainingeissa Brown kovaan ääneen mesosi pankkien rokotuksesta - ja tänään isoimmat leikkaukset kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpien elämään.

Syykin on selvä - heillä ei ole rahaa poliittista painoarvoa systeemissä missä ostetut palvelukset ratkaisevat. Sittenkin mietin, että ei taida köyhimpien tiristyksestä irrota riittäviä summia vampyyrien tyydyttämiseen.

Kuinkas sitten? ...aaAAA!!! yksityistetään... Kuis täällä?

 

Wanhan imperiumin armeijan budjetoinnitkin ovat hilpeää seurattavaa.

Armeijan budjettia leikataan 15%a 38 Mrd £'sta - mutta samalla ostetaan pari lentotukialusta yhteensä 5 Mrd £'lla. Pisteenä iin päälle: ei varaa ostaa noihin lentokoneita. No, onpahan kuitenkin isoja kellukkeita saarivaltion ympärillä - imperiumin päivät ovat menneet.

Tämä "järjen" käyttö tänä pänä...

 

Jollakin on kuitenkin ideaa - lakiopiskelija suostuisi olemaan valmistumatta, kunhan saisi lukukausimaksut takaisin. Myyntikikkana on ettei koulun valmistuneiden työllistymistilastoihin tule tahroja.

Heh, saahan sitä yrittää.

 

Nyt kun elämme iPhonein ja muiden valta-aikaa, niin ei ole välttämättä kaukaa haettu ajatus iLamastakaan. Sillä tarkoitetaan tilannetta, että työttömät pysyvät kiltisti kodeissaan taulu-TV'eitä tuijottaen. Ei mellakoita, ei vastalauseita...

Ainut ongelma on, että heille pitäisi löytyä se varma ruoka-annos ja vähän taskurahoja - muutoin immeiset voivat sittenkin liikahtaa soffalta poes.

 

Artikkelissa on tylyjä numeroita miten jenkkilässä 1970-luvulta lähtien nopeasti työn kuva on muuttunut fyysisesta tuotannosta lukemattomien palvelutoimien suuntaan (ja Suomi oli...).

Ei sieltä niin vain löydykään ihmisiä enää tekemään sitä fyysistä työtä jos kun sellaista kaivattaisiin.

Iso osa nykyihmisistä kun on täysin irtautunut ajatuksesta, että käsillä pitäisi tehdä töitä. Hiiren klikuttelu ja paperien siirtely eivät ehkä kuitenkaan loppupeleissä masuja täytä :-/

 

Lyhykäisyydessään voi sanoa, että meni 40v kun länsimainen yhteiskunta on kaivanut itsensä tähän kuoppaan. Ei ole helppoa tietä, ei vaikka mitä luvataan.

Mihin liittyen on tietenkin ollut varsin hilpeää seurata soomipolitiikan kentän muutoksia. Persut ovat selvä ongelma wanhoille, "mokomat populistit" jne. Tässä mielenkiintoinen kokoomuksen rivimiehen kannanotto Kataiseen.

 

Vaan niin persut kuin kokoomus - ja kaikki muutkin nyky (kyky?) -puolueet luottavat kasvuun. Muuta vaihtoehtoa ei vain ole...

Duh, näin se menee kun elää ekonomisteja kumartaen joille kaikki on selvää. Kumma sinänsä että hommat epätasaisen varmasti laskevat alleen, eikö?

Talousdemokratiasta voisi ehkä kuitenkin saada järkiperäistä vaihtoehtoa nykymenolle.

 

Koittakaahan viljellä linkkejä sivuista ;-)

 


23.10.2010 16:36 |