KUKA SE OLIKAAN RATISSA?

FED'in vimosin kysymys pankeille - paljonkohan teiltä sitä vessapaperia vielä meille olisi, kyllä kelpaa. Samaan aikaan tavan kansalaisten osa on liukuminen syvemmälle suohon.

Pimcon (maailman suurin mutual fund -rahasto) sanookin QE2'ta eli talouden pönkitys 2'sta maailman suurimmaksi Ponzi-huijaukseksi. Eräs proffa toteaa kyytipojiksi, että USA on vararikossa. Vaan ei anneta noiden haitata pankkien pelastamista. Hullun hommaa?

 

Työttömyys varjotilastojen mukaan näyttäisi taas kääntyvän ylöspäin - tosin virallinen työttömyysluku on tietenkin oma tarinansa. CMI -instituutin kuluttajien tunnelmia seuraava indeksikään ei kestänyt vuoden 2008 syvimmän kuopan yläpuolella. Joko tämä oli kuopan pohja - tai...

 

Itse asiassa homma taitaa mennä niin, että kun media ei raportoi yhteiskunnan tietyn osan putoamisesta rattaiden väliin - tai pois kyydistä kokonaan, niin eihän sitä silloin oikeasti tapahdukaan. Teeskentely ja pää pensaassa -meno tietenkin onnistuu vain tiettyyn pisteeseen asti.

 

US-Government-Gollum-Sucks pyrkii puolustamaan hypernopeaa kaupankäyntiään viimeiseen asti. Vaan ei tuokaan pysty piilottamaan tosiasioita - Wallstreetin kerma myy osakkeitaan reilusti yli 3000x ostoihin verrattuna.

Kuulemma korkein suhde ikinä, hajuja tulevasta? ...niin, ja mitähän pankkiperjantai tänään tarjoaa?

 

Jenkkilän asuntolainauksesta ja rakentamisesta olen jonkin kerran vinkunut, mutta nyt näyttäisi siltä, että paikallisetkin ovat heräämässä mitä nykymeno tarkoittaa. Alla hyvä kuvatus, jota tuskin tarvitsee suomentaa.

 

Pari mielenkiintoista lukua - jenkkilässä uusi asuntolainoitus laskee alle 1000 Mrd US$'in ensi vuonna, paluu 1996 tasolle.

Toisaalla firmat istuvat 1000 Mrd US$'n päällä. Mm, ja mitähän nuo tarkoittaisivat rahan kiertonopeudelle? Tapahtuma taisi liittyä johonkin toiseen sanaan...

 

Eurolandiassa taas vaihteeksi sormet kääntyvät Kreikkaa kohti. Umm, milloinkahan poliitikot myöntävät, että ongelma ei ole Kreikka vaan pankit joilla on saamisia tuolta? No, eipä tuota kukaan itseään kunnioittava wanhan kaarti poliitikko voikaan myöntää.

Pitäisikö vaihtaa miehitystä?

 

Vertailun vuoksi Sarkozy tuntuu jääneen kiinni käsi piparipurkissa: rahaa L'oreal'ilta, yksi ministeri jo nosti kytkintä ja muuta viatonta. Kuten että Sarkozy on ottamassa käyttöön 150 milj. £'a maksaneen luksuslentsikan.

Sitä saa mitä äänestää?

 

Kun muistetaan, että europankeilla oli jo maaliskuussa 2009 todettu 16300 Mrd €'n kakkapaprut komeroissa, niin ei siinä edes Uusipaavalniemen ehdottama 1000 Mrd €'n rahan luonti valtioille vuodessa auta. Ja ettei jäisi epäselväksi, niin valtaosa tuosta rahasta menisi tasan tarkkaan pankkien pohjattomiin syövereihin.

Edessä ei todellakaan ole inflaatiota vähään aikaan.

Nykyinen finanssimaailma on yksinkertaisesti siirtynyt "rajan taa" ja muistuttaakin lähinnä zombie-leffojen mörköjä. Seurauksia voi kukin miettiä itse.

Viimeinen lähtijä sitten sammuttaa valot, kiitos.

 

Tähän liittyen pari Halla-ahon tekstiä juuri hyväksytystä aselaista. Jälkimmäisessä on ystävällisesti edustajiemme äänestyskäyttäytyminen listattuna, näyttäisi ryhmäkuri ja pelottelu taas toimineen.

"Positiivisesti" voi kuitenkin todeta, että melkein kaikki olivat sentään jaksaneet tulla äänestämään. Kovin ystävällistä noilla liksoilla.

 

Halla-aho on kyllä ottanut "kiitettävästi" it-tulta siipeensä teksteistään. Monasti olen ihmetellyt, että eikö holtittoman mamuilun puolustajilla ole edes kiinnostusta katsoa mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. Ilmeisesti ei.

Tuon tietenkin ymmärtää, kun muistaa että valtion yhteisiä rahoja on kiva kuluttaa.

 

Matalan tason sodankäynti on karkaamassa vähän toisiin ulottuvuuksiin maailmalla: Neuvostoliitto Venäjä lähtee mukaan Afghanistanin harvinaisia maametalleja - eikun heroiinia jakamaan - eikun demokratiaa puolustamaan.

Samalla on mukava kuulla, että UKn armeijan kuulusteluohjeistus on selvästi Geneven sopimuksien vastainen. Doh, linkin lopussa on tietenkin hilpein heitto - se, että asiasta kerrotaan voi heikentää UKn armeijan imagoa. Öö, entä jos ei toimittaisi vastoin sopimuksia?

Jenkkilä puolestaan - pistää 8 Mrd US$'a Guam'in tukikohdan ehostukseen kehittämiseen. Kuulemma Kiinaa pitää tarkkailla enemmän. Olisiko kuitenkin tällä jotain tekemistä asian kanssa? Alaskan öljyvarannot jopa 90%a aikaisempaa arviota pienemmät.

Resurssisodat?

 

Tämä tuntuu olevan soomi -nimisen firmankin tie - ylikoulutetaan ihmisiä. Jenkkilässä parhaimmillaan tohtorin paaperoilla - siivoojiksi.

Suomessa puolestaan 1990-luvulta alkaen ovat tehdyt työtuntimäärät laskeneet koko ajan. Pätkä-, ali- yms. työllistettyjä on vaikka kuinka. Joskus pistääkin miettimään, että vähenevät työt on itse asiassa pakko jakaa pienempiin paloihin, että työllisyys näyttäisi olevan "riittävä" tai jotain. Todellisuus ja mielikuvat taas vauhdissa, sano...

Tietenkin vasta palloon on myönnettävä, että viime päivinä on mediassa kehuttu miten työpaikkoja on tullut lisää ja työllisyys parantunut. Toivoa sopii, että tuo pitää jatkossakin.

 

YLEn MOT'illa oli hauska pätkä alkuviikolla kolesterolista ja kuinka sen rooli on vähintäänkin epäselvä sydäntaudin yms. kulussa. Ohjelmassa tulee vastaan hyvin mitä on nykytieteen tekeminen eli kokeiden tulosten tulkinta on oma taiteenlajinsa.

Mieleen jäi miten isossa kolesterolilääketestissä 0,45%n kuolleisuus laski 0,33%'in (tai jotain). Tulos sitten raportoitiin 27%n vaikutuksena - öö, asiat voi tosiaan ymmärtää monella tavalla :-)

Haastateltavat olivat lähinnä kolesterolin torjunnalle kriittisiä, sillä valtaklikillä ei kauheasti ollut tarvetta puolustaa hoito-ohjeistusta ja muuta. Aika hauskasti Sydänliiton johtavista ainoastaan yksi oli uskaltautunut tentattavaksi.

 

Sen verran MOT oli löytänyt luurankoja, että kovasti tuntui olevan lääketeollisuudella omat palkkiosysteemit päättävillä paikoilla istuville. Näistä summista ei tietenkään selvinnyt mitään.

Johonkin hermoon MOT kuitenkin on osunut, koska Duodecim sentään virallisen vastineen antoi ohjelmalle. Sittenkin teksti on aika köykäistä näin maallikollekin.

Joka tapauksessa joutuu miettimään mikä on lääkärin rooli nykymaailmassa. Vertailun vuoksi "oppimattomilla lättäjaloille" ja muilla on systeemejä (esim. Tiibetissä), joissa lääkäri saa palkkaa vain niin kauan kuin ihmiset ovat terveitä. Hmm.

 

Touhu on vähän samankaltaista kuin joku aika sitten olleessa A-tuubin optiot -ohjelmassa, missä Fortum'in, Nokian jne. pomoista kukaan ei katsonut tarpeelliseksi tulla kommentoimaan palkkiosysteemejä. Homma onkin kai heille ihan selvää (pässinlihaa?).

MOT on viime vuosina mielestäni joitakin nykytalouden pidon epäkohtia onnistunut perkaamaan (klik, klik). Sen verran rohkaistuin, että laitoin omista sivuistani toimitukseen viestiä - joskin pelkään, että ne jäivät apinafilttereihin.

Täällä voitte antaa vinkkiä toimitukselle.

 

Vaan ettei asia unohtuisi, niin vielä ehtii katsomaan MOT'in kolesteroli-gate -ohjelman netistä. Kannattaa ottaa tälle viikonlopulle projektiksi tuo, sillä voip olla ettei tätä sen jälkeen nähdä.

Tässä ohjelmasta Antti Heikkilän teksti. Mieshän on jo vuosia "vaahdonnut" (kuten vastaleiri varmaan asian esittäisi) asiasta.

Miten se oli? Ensin sinulle nauretaan, sitten vähätellään, tuomitaan ja jätetään huomiotta. Lopulta ehkä mahdollisesti kenties saatetaan myöntää, että olit oikeassa.

Kunhan ei minunkin sivuille kävisi vähän jotain tuohon suuntaan...

 

Jos ihmisillä on edelleen lukemisen puutetta, niin suosittelen tuosta WWW > Ajattelemisen aihetta > kirjoja > Lost Science of Money (Zarlenga) iltapuhteeksi. Kirja on jykevä 700+ sivua, mutta jaettu mukaviin muutaman kymmenen sivun kappaleisiin.

Erinomaista historiaa rahasta ja yhteiskuntien nousuista sekä laskuista. Varsinkin kullan pelastavaan voimaan uskoville tuossa on monta tylyä totuutta eli kullan kanssa on monen monta deflaatiota jouduttu kokemaan.

Rooman nousun vahvuutena aikoinaan oli ei-kulta/hopea -perusteinen rahasysteemi, hopearaha tuli kuvioihin mukaan vasta kun tasavalta oli vaihtumassa imperiumiksi. Aika vekkulia, eh?

 

Vaan kuten tästä L. Österman'in TD -tekstin US'n blogisivuilla saamasta vastaanotosta näkyy, niin ihmisillä ei kauheasti ole luottamusta nykysysteemin kantavuuteen. Ei-niin-yllättäen kullan puolestapuhujiakin riittää - tai ainakin ovat kovaäänisiä :-D

Itse olen yrittänyt sanoa qiljoona kertaa, että yhteiskunnan pitäisi huolehtia perustarpeista: posti, julkinen liikenne, pääosin infrastruktuuri, poliisi, palokunta, armeija, terveydenhuolto.

Noiden ulkopuolelle jää monen monta alaa missä "vapaaseen markkinatalouteen" hurahtaneet saavat toisiaan huijata ja riistää - sekä tietenkin tehdä sitäkin mitä useimmat ajattelevat tuon tarkoittavan eli ostaa ja myydä palveluita, kaupata sitä ja tätä, vakuuttaa ja pankkiloida yms. yms. TD-ajatus ei todellakaan tarkoita, että valtio ottaa kaiken kantaakseen.

No, vaikeahan näitä on realistisesti ajatella kun kukin omaan poteroonsa on linnoittautunut.

 

Olen virittämässä yhtä ja toista sivuille, joten tämä kirjoittaminen on vähän vähemmällä huomiolla - kärsivällisyyttä.

 


29.10.2010 10:38 |