ONNI YKSILLÄ, VELAT KAIKILLA

Suomen talousdemokratian keulamies pääsi Taloussanomien nettijulkaisuun. Pakko sanoa, että olen yllättynyt - yleensä nykysysteemin arvostelu on vähän vierasta tuolle julkaisulle. Olen siis positiivisesti yllättynyt :-)

Hetimiten Sampopankin ykkösketjusta "jyrähdettiin" vaatien rehellistä keskustelua ja kaikista puolista puhumista... Hiukan ontuvat olivat kyllä miehen selitykset - minun mielestäni.

Mutta paras kun itse luette - ja vilkaisette myös kommenttiosiota - mielenkiintoista sanailua.

 

Sen verran kuitenkin sanon, että S-miehen vetoaminen Suomen velkasaataviin perustuu muiden maksukykyyn - ja -haluun. Kreikasta on helppo puhua, kun se on ääriesimerkki - ja mediassa vatvottu moneen kertaan niin ja niin surkeaksi.

Tosiasiahan Kreikan pelastuksessa oli, että Kreikalle lainanneita pankkeja siinä ongittiin kuiville. Ankeinta tietysti on, että mitä pelimerkkejä saaneet pankit tekivät? Suoraa päätä takaisin kasinolle, tietenkin.

 

Ei poijjaat, ei tämä näin mene (insert Tuntematon sotilas - suon yli hyökkäys) - ei toiminta muutu jos virheistä ei tarvitse maksaa.

Tässä pelissä sinisilmäiset valtiot kansalaiset ovat jäämässä maksumiehiksi, kun paljastuu valtamediassakin ettei Kreikka ole ainut Eurolandian ainoa suohon uponneista (jossain asiasta on ehkä jo mainittukin 0:-).

 

Ja tuokin linkki on vain Välimeren seutuun paneutuva - Irlannista tuskin tarvitsee kenellekään mainita. UKn tilanteen soomimedia on jättänyt varsin lahjakkaasti unholaan.

Puhumattakaan siitä, että UK'ssa tapahtuu muutoinkin jo todella kummallisia - joku ostamassa saarivaltiota? Pitää lukea myös 1 Nov 2010 : Column 1538 siinä vähän alempana...

 

Kaikkinensa nykysysteemiä puolustavat ovat tiukasti nykyjatkumon usko(nno)ssa kiinni.

Mitä ilmeisimmin he heräävätkin tosiasioihin vasta kun SuperLamaTM palaa näyttämölle - ja sittenkin tilanteen myöntäminen tulee olemaan enemmän kuin vaikeaa eli vasta kun suossa ollaan hiustuppoja myöten (kenellä ne missäkin sitten ovat).

Niin, edelleenkään väitän ettei tämä "taantuma" ollut tässä, vaikka median toitottamat mittarit noususta puhuvatkin toista. Kuka sivuja on seurannut, niin on ehkä huomannut  ainakin lätäkön takana hyvinkin luovat tunnuslukujen lukemiset.

Täällä - ei ehkä tuohon ole tarvinnut mennä niinkään, kun suurin osa ei seuraa muun maailman menoa kovinkaan intensiivisesti ja on siten helposti koukuttunut nousu-on-täällä-taas -hokemaan. Ja ottanut taas lainaa ilman huolta huomisesta.

 

Loppupelissä lainanmaksukyky on kuitenkin kun ratkaisee - jos kun Suomen velkasaatavat tyrehtyvät muualta maailmasta, niin arvaan kyllä mitä sitten tapahtuu...

Suomalaiset kun on opetettu, että velat on maksettava - eli myydään sitten loputkin valtion omaisuudesta, lasketaan palkkoja, kiristetään verotusta jne. systeemin pelastamiseksi, systeemin joka on jo kuollut. Itä-Euroopan tapahtumat vimosilta kahdelta vuodelta IMF'n rautasaappaan alla kertovat omaa kieltään...

Tällä hetkellähän ratissa olevista yksittäistapauksia lukuunottamatta kukaan ei haasta nykyajattelua, että olemme ison alamäen alkumetreillä. Mikä tietenkin otsikon osalta tarkoittaa sitä että valtion suojelemana velkojat (pankit) ovat voittamassa - ja paljon. Reilua?

 

Pikkulisä: National Bank of Poland on kutsunut paljon seuraamani TAE'n Stoneleigh'n puhumaan. Milloinkahan meillä puhuttaisiin oikeista asioista? Ai niin, ei koske Suomea...

 

Olen jonkun verran koettanut kerätä Talousdemokratialle kannattajakortteja, mutta vähän on nihkeää allekirjoitusten saaminen. Aika usein saa kuulla "...periaatteesta en laita nimeäni tuollaisiin, mutta äänestän kyllä...".

Öö, jos nyky (kyky?) -puolueet ei tällaisiin asioihin koske pitkällä tikullakaan, niin mitä varten niitä kannattaisi äänestää?

 

Sitä paitsi kannattajakortin allekirjoitus ei sido mihinkään, ei äänestämiseen, ei puolueeseen. TD-puolue ainoastaan mahdollistaisi rahan luonteesta puhuvan poppoon pääsyn haastamaan valtapuolueita (tässä pari herättelylinkkiä, 1 ja 2 näiltä tiimoilta - tylyjä ovat...) julkisesti.

Tai ainakin pakottaisi muut puolueet reagoimaan jotenkin - sen sijaan, että vatvovat antaumuksella näiden vaalien ykkösharhautusta eli maahanmuuttoa populismisyytöksillä sinne sun tänne.

Mediankin roolia voisi jokainen miettiä tänä päivänä - asioista puhumista vai leipää ja sirkushuveja? Joka tapauksessa sitten äänestyskopissa vasta katsotaan mistä tuulee ja kuka vastaa yms.

 

Se Suomesta, tämän viikon non-issue eli ei-tapahtuma on tietenkin jenkkilän välivaalit. Kuka uskoo, että suurella rahalla ostettu kööri vaalipuheista poiketen löisi liinat kiinni valtion velkaantumiselle?

Ja jos lyövätkin, niin pörssien notkahdus (notkautus?) saa varmasti kaikki säikähtämään niin että FED'iä suorastaan rukoillaan ostamaan kukkua lisää. Suomalaisittain siis sitä elvytystä jatketaan - ja kehutaan miten talous nousee.

 

No nouseehan se kun katsotaan vain pörssikäppyröitä, jätetään työttömyydestä keskustelu huomiotta (no sen verran kuitenkin, että työkkäreihin aseistetut turvamiehet) ja kielletään asuntolainoituksen metsäänmenemiset (ketään ei tämän tiimoilla olla linnaan laittamassa).

Ja sittenkin WaMu niiasi tiistaina 60%a - mielenkiinnon ylläpitämiseksi pytinki on JP Morgan'in taskussa...

Reaalimaailmasta siis viis. Selkein ilmaisu nykysysteemistä on miten FEDin kirjanpito on täyttynyt MBS (mortgage backed bull5hit) -paaperoista. Noiden siirtohan FED'in niskaan (joka aikanaan laskuttaa veronmaksajia) oli, että saa niistä 100%a kunhan "vähän" varrotaan.

 

Muistutuksen vuoksi jenkkipankkien pitäisi päästä kuitenkin eroon niihin kasautuvista asunnoista - eikä tilanne näytä hyvältä. Vaatimaton 9 vuoden ostettavat myytävät jonossa - normaalioletuksilla.

 

Saahan sitä unelmoida, mutta voisimmeko pikku hiljaa siirtyä tälle planeetalle taas? Alla vielä hyvä kuvatus miten onnistunut asuntoalan pumppaus muutamalla tuhannella Mrd US$'lla oli.

Menestys pitänee taas vaihteeksi määritellä uusiksi. Vähän kuin että huijaus ei ole huijausta - liittovaltion nykyisten toimien valossa korkeintaan nuhteita harkitaan - jos sitäkään.

 

Ettei nyt menisi (taas) pelkästään anglomaiden verbaalimätöksi, niin Saksallakin on kuulemma pinna täynnä Epsanjan, Portugalin ja Irlannin suhteen.

Hmm, asioita voi katsoa monella tapaa, mutta yksi on, että Saksassa ei yksityinen velkaantuminen ole juuri lisääntynyt vuosiin. Ja se täsmää aika hyvin Etelä-Euroopan tolkuttomaan luotottamiseen vimosen 10v aikana - joku voisi luulla, että Sakspankit laajensivat asiakaspiiriään.

 

Nyt kun lasku olisi tulossa, niin upotetaan ne toiset eikä kotitantereella tarvitse sotkea kaffeporsliineja. Euromaissa kannattaa muistaa myös se, että täällä on monia, monia pankkeja jotka ovat taseiltaan isompia kuin useimmat valtiot.

Tahtoo sanoa - kuka se on oikeasti vallankahvassa? Demokraattisesti valitut päättäjät vai...?

 

Energiapuoli tulee kyntämään kaiken muun mukana. Tosin kun muistaa miten välttämätöntä energia on, niin sen hinnoittelu tulee olemaan todella mielenkiintoista seurattavaa tulevina vuosina.

Suomalaisittain varmaan saamme ihailla Fortum'in ja muiden bonuskulttuurin kukkasia. Onni yksillä ja...

Alla ajatuksia herättävä kuvatus - jälleen kerran energia ja talous ovat toisiinsa sidoksissa (klikkaa isommaksi). Onneksi ekonomistitkin tämän ymmärtävät >sarkasmia<.

 

Energia-alan pitkän tähtäimen suunnittelu on (kuten lähes kaiken muunkin) tänä päivänä suorastaan - öö, suorastaan... ää, niin mitä? Neljännesvuositaloutta, kai sitten -

Esim. Meksikonlahden öljyfiaskossa (vieläkö sitä kuka muistaakaan?) iso osatekijä oli porauksen osittainen ulkoistaminen. Wanhoja tuttuja tuoltakin tulee vastaan: Halliburton tiesi porakaivojen ympärille tulevan sementin sopimattomuudesta - mutta hinta oli varmaan ihan ok.


Onkohan tämä vain-kutsutuille -tilaisuus? FED'in perustaneelle kokoukselle 100v-päivät. Tuon kaveriksi sopinee muita tinafolihattu-juttuja - Pohjoismaiden liittovaltio? Tai että UK-Ranskalle hyökkäämättömyyssopimus yhteistyötä "puolustuksen" suhteen.

 

Isoveli -rintamalla tulokset ovat jo niin surkeita ettei noille enää edes jaksa nauraa: saarivaltiossa viime vuonna yli 100ooo ihmisten pysäytystä - ja nolla terrorismiin liittyvää pidätystä.

Lätäkön takana puolestaan ihmisiä ollaan lentokentillä pelottelemassa ja/tai häpäisemässä julkisesti sukukalleuksia ropeloimalla - jos et suostu läpivalaisuun. Toinen on tietty, että enää ei tyydytä kehon taputteluun - vaan siirrytään "uhrin" kehon sivelyyn (kaikkea sitä...).

 

Tuohon liittyen keskiviikkona oli Israel'in menosta hyvä dokkari, suosittelen.

Dokumenttia katsoessa tuli mieleen talousdemokratian saama vastaanotto... mutta noista spöökefirmoista lisää: jenkkilän tiedustelupalvelujen budjetti 80 Mrd US$a, vaatimattomasti 2x vuodesta 2001.

Tulokseksi kai voidaan laskea muutaman ostetun/harhautetun opiskelijan verenhimoisen terroristin kiinnijääminen - öö, 10v aikana? No, pitäähän sitä työllisyyttä tietenkin hoitaa :-D

Vähän kuin Arizona'ssa - perustetaan vankiloita ja sitten sääd(ät)etään lait, että vankeja riittää.

 

Meinasi unohtua - niitä TDn kannattajakortteja voisi printata vaikka täältä, kerätä muutama nimmari kavereilta, perheeltä, työtovereilta jne. sekä laittaa postiin. Itse ainakin toivon, että tästä asiasta puhuttaisiin muuallakin kuin bittirööreissä.

Tässä on erään ulkosuomalaisen mielipide miten kansa toimii tässä maassa, entä sinä?

 


04.11.2010 09:42 |