PÖRSSIT VOIMISSAAN - TAI NIIN AINAKIN KERROTAAN

Kulunut viikko on taas ollut varsin hilpeää maailmalla - FED lupasi sitten pankeilta kakkaa ostaa 600 - 900 Mrd US$n edestä.

Hassua miten se toisille kelpaa... Ei kun hetkinen, eihän se näin ollutkaan - veronmaksaja ostaa, kun johtoporsaat päättävät. Hassu keskuspankki, eikö? Tuon toimintaa ehkä valottaa se ettei FED ole missään tulosvastuussa liittovaltiolle. Miksikö? yksityinen pulju...

Kätevää - varsinkaan kun kukaan ei äänestäjiltä kysy? Niin, mitenköhän kotimaassakin taas ihmetellään ensi syssynä kun vaalilupauksia pyöräytellään...

 

Noiden jenkkilän asuntopuolen derivatiiveihin liittyen nyt on tullut jo varsin mielenkiintoisia paljastuksia - ja oikeuspäätöksiä. Vai mitä mieltä olette, kun tuomari totesi lainoittajien paperien olevan niin vajavaisia, että antoi asunnon lainaajille ilmaiseksi?

Tuo on tietenkin nostanut karvat pystyyn koko pankkialalla lätäkön takana - kuulemma on riskinä systeemin pystyssä pysyminen.

Hmm, ihan kuin olisi tuotakin kuullut aikaisemmin - ah, niin - aina ennen kuin isompia apupyyhkeitä finanssiala pyytää kiristää poliitikoilta. Vähän kuin Suomen tukirahat Kreikalle? Suljetut ovet, viikonloppuna tehtävä päätökset - ilman kunnon papereita jne...

 

Mutta noista pörsseistä - ja varsinkin valuutoista. Alla jenkkiviheriän kuukausikäppyrä - kääntyykö se vai...? Kylkiäisenä kiinalainen arvotusfirma laskee jenkkilän luottoluokitusta A+'ksi.

 

Tuon taustalla on tietty yhtä ja toista. Tässä vielä hyvä linkki, missä useampikin vastaava käppyrä - kaikki puhuvat US$'n nousun puolesta - ainakin minun mielestäni. Aika näyttää.

 

Eurolandiassa kun ollaan, niin Irlannin horjahdus (heitto?) junan alle kertonee jotain. Käytännössä maa on jo tipahtanut lainoitusmarkkinoiden ulkopuolelle. Saa nähdä mitä tapahtuu, kun keväällä rahat loppuvat - jos siis sinne pystytään kitkuttamaan.

Myöhemmin on linkkiä jenkkilän pankkien kansallistamiseen, mutta Irlannin kohdalla tuostakin on jo laskua nähtävissä. Tilanne ei korjaannu mihinkään - ja sitä paitsi asuntoalan sörsseleistä on tulossa vielä paljon pahempi lasku.

Hyvän rahan heittoa huonon perään?

 

Onneksi tämä ei kuitenkaan koske Suomea, eh?

Alla vielä Eurolandian ongelmalapsien velkakorkoja. Kannattaa huomata, että Irlanti ja Portugal ovat jo nyt heikommassa hapessa kuin toukokuussa... ja suomimedia oli asian ytimessä?

 

Eihän kukaan ole näitä(kään) arvaillut... On se rauhoittavaa kuulla, että hyvin menee pörsseissä, eh? Sitä paitsi EKP'kaan ei halua julkisesti puhua Kreikan Goldman Sachs -ohjatuista sijoituksista. Sehän voisi olla vaarallista - vai noloa?

Joo, ei mitään hämminkiä - lapsukaiset takaisin pehkuihin vain. Kyllä iskä hoitaa.

 

Laki oli kaikille sama ---? Duh, jenkkilän asuntopapruja rustanneelle Goldman Sachs'ille 650ooo US$n sakot - isot on, joo...

Tangentilla kaveriksi tämäkin - rikkaiden talousneuvoja kolhi pyöräilijän ja pakeni paikalta: ei syytteitä. Päätöksen perustelut varsin mielenkiintoisia - tuomio saattaisi haitata työtä. Öö - entä sitten?

Samaan aikaan jenkkilässä joka seitsemäs on leipäjonossa.

 

Tuon kaverina kannattaa vilkaista jenkkilän työllisyyskehitystä - ja hintaa oli vain - öö, 20ooo Mrd US$a finanssialalle? Ehkä yksi syy miksi työllisyydestä raportointi on edelleen melkoista barbie-glitter'in ripottelua.

 

Kaikkinensa jenkkilän pankkifiasko on paljastumassa melkoiseksi lahjaksi yhteiskunnalle, lahjaksi joka ei lakkaa antamasta. Pankkien kansallistaminen vaihtoehtona? Ainakin BoA alkaisi olla valmista kauraa (klik, klak).

Onneksi BoA ei nyt niin kauhian iso ole, että sellainen markkinoita hötkäyttäisi... ja varmaan ylimmille johtoporsaille on jo katsottu pallit uusissa systeemeissä. Kyllä osaajista pitää huolehtia - Jyrkikin olisi varmaan samaa mieltä.

 

Tähän liittyen on tietenkin ihan oikein ja kohtuullista, että Bernanke on järkähtämätön: QE2 toimii (aiemminhan on tietty ollut jo useampiakin pienempiä pumppauksia, mutta kuka noita kaikkia laskee?). Tietenkin se toimii - mutta kenen hyväksi?

Kiinasta jo epäillään liiallisen taalan "printtauksen" aiheuttavan spekulaatiobuumia. Mikä on soomimediassa todettu, että kylläpäs ne raaka-aineet nyt ovat kallistuneet. Tosin missään ei tavan kansalle kerrota, että se on suoraa seurausta keskuspankkien hölmöilystä.

 

Tähän liittyen IMFn heitto rahavirtojen kontrolloinnista on vähintään mielenkiintoinen - jos tietyt valtiot estävät jenkkirahan tulon, niin toisissa "avoimissa" maissa on  helposti seurauksena hintojen nousu vähän kaikessa.

Sitä voip sitten taas arvailla onko sisäpiirillä kiusausta ottaa laskuja varten derivatiiveja ja nostaa kytkintä maasta humpsauttaen muut pyrstölleen. Mutta tällaista se on auvo, kun yksityiset tahot huolehtivat rahasta.

Millainenkohan kriisin pitää olla että laajemmatkin ihmisjoukot alkavat kyseenalaistaa systeemiä? Ei ihan pieni veikkaan minä...

 

Mutta palataksemme siihen työllisyyteen, UK'ssa pitkäaikaistyöttömille työvelvoite. Millähän korvauksella? Suomessahan tuo jo toimii: kortistossa olevia pakotetaan töihin - ja tietyt työpaikat nauttivat ilmaisesta työvoimasta. Palkanhan maksaa se veronmaksaja...

Täällähän on systeemissä myös näitä "aikuiskoulutus" -kursseja, joissa työpaikka saa ilmaisen työntekijän jopa 2-3 vuodeksi. Ainakin joskus käytäntö oli ettei ollut edes työllistämisvelvollisuutta "valmistumisen" jälkeen. Tuo on kaiketi jo korjattu tänä pänä...

Vaan mitenköhän tuo toimii jos/kun yleinen talouden alamäki lähtee vetämään?

 

Deflaatiolla kun on kaikenlaisia ilmenemismuotoja - Japanissa jenkkilän Hooters-baarit ovat kovassa nousussa. Muutapa siellä ei taidakaan nousta - yksittäistapauksia lukuunottamatta 0:-)

 

Viikolla oli muistaakseni mediaan päässeistä (päästetyistä?) jenkkilän Iraq'in ristiretken toilailuista dokumenttia. En jaksanut edes katsoa, kun tuskin mitään uutta meikäläiselle tuolla oli tarjolla.

Ettei kukaan hämmästelisi että mitään seuraamuksia noista olisi - tai tulisi, niin esim. CIAn hemmot ovat tuhonneet satoja tunteja kidutuskuulusteluvideoita - eikä tuomari näe asiassa mitään tuomittavaa.

Tähän liittynee näiden jenkkien tiedustelutoimistojen pohjoismainen paljastunut aktiivisuus. Käsi ylös kuka oli yllättynyt tästä? Sinänsä aika mielenkiintoista seurata meilläkin poliittisen elämän selittelyä asioiden silittelyä, ei tässä oikeastaan mitään ole tapahtunut yms.

 

Edelliseen tangentilla liittynee nämä eurooppalaiset kaivostoiminnat - Suomessa saattaisi olla harvinaisten maametallien suhteen hyviäkin esiintymiä. On se hyvä, että ne on myyty ulkomaalaisille... Kiinahan vasta laittoi lapun luukulle ko. metallien maastaviennille.

Ehkä yksi syy kuinka eräs puolue on niin tiukasti NATOon maata viemässä? Tässä vielä eräs Vahtera'n teksti asiaan liittyen - maansa myyneet tai jotain.

 

Maailman muita hauskutuksia on miten jenkkilän lentäjäliitto suosittaa työntekijöilleen jättämään turvatarkastusten läpivalaisut väliin. Käsikopelolla siis - heh, työvoiman kannalta se on tietenkin parempi :-)

 

Lääkkeisiin seuranta-chipit? No, miksikäs ei! Tämä "järjenkäyttö" saa kyllä uskomattomat mittasuhteet...

Jos kuka ei ole Tainterin kirjaa vielä lukenut, niin suosittelen lämpimästi. Miehen yhteenvetonahan oli, että romahdusta lähestyvät yhteiskuntajärjestelmät panostavat yhä massiivisemmin ulkokuoren pönkittämiseen ja näennäiseen edistykseen.

Marginaalisen hyödyn tavoittelu rajallisten resurssien käydessä kalliimmaksi - joo, ei pitäisi olla ongelmaa - kysykää vaikka ekonomisteilta ;-)

 

Lääketieteen riemumarssista viime vuosina jokaisella varmaan on mielipide... Ajatusten nostattajana vaikka tämä - tarpeellisia syöpälääkkeitä jenkkilässä monin paikoin ei enää ole tarpeeksi.

Veikkaan kuitenkin, että Viagraa ja muita olisi yllin kyllin. Vaan tuonkin riemut ovat jäämässä hetkellisiksi - jenkkilässä lapsettomuus rajussa nousussa.

 

Kuten joskus limpparimainoksessa: image is nothing, thirst is everything - ulkonäkö ei mitään, jano on tärkein. Tosin taisi olla mainoksen ajatus toinen kuin mitä itse nyt maalailen :-)

Limppareista tietty on hyvä muistaa, että niistä ei pitempiaikaisessa käytössä jää mitään positiivista sanottavaa. Itse en ainakaan keksi diabeteksesta mitään plussaa.

Onneksi valtiot kuitenkin huolehtivat alamaisistaan: liittovaltion mielestä raakaöljytyt kalat, tavan ravut ja katkasellaiset ovat ihan ok syötäviä. Eipä tarvitse paistorasvaa sitten...

 

Mutta palataan hetkeksi vielä näihin finanssiasioihin.

UKn BoEn pomo Mervyn King on puhunut julkisesti pari viikkoa sitten, että nykyinen reservipohjainen pankkien kirjanpito on alkemiaa. Huh-huh, mies ei tietenkään ole systeemiä heti kaatamassa, mutta että puhuu tästä niin...

Fraktionaalisen pankkijärjestelmä poistaminen, hmm. Milloinkahan keskustelupalstoillakin myönnetään, että tämä on nykyinen systeemi?

Jos kirjoitat osavarallisuusperusteisesta pankkitoiminnasta, niin alkaa välitön haukkuvyöry että ei tilanne ole näin, pitäisi mennä lukemaan talousalan kirjoja, pankeissa ei ole vikaa yms. Tai sitten vastaan tulee kehu miten hyvä kulta on - on vaihtoehdot, joo...

 

Sitä vartoessa eräs kirjoittaja heitti TAEn kommenttiosiossa aika "hauskasti" - kuinka pankit tekevät asuntokaupalla rahaa lätäkön takana?

  1. myöntävät asuntolainoja ja myyvät ne niputettuina (MBS) eläkerahastoille
  2. myyvät MBS-asuntoderivatiivit Freddie- ja Fannie-asuntojäteille
  3. laittavat asuntolainoja maksamattomat ulosmittaukseen - ja myyvät asunnot uudestaan

Että näin... maltan tuskin odottaa pankkien pelastamisten markkinaoperaatioiden selityksiä kun eurolandian jööti alkaa hakkaamaan tuulilasiin. Valtioille imuroitavat papruthan poikkeuksetta markkinoidaan 100%n arvoisena - sitten joskus.

Olkaahan tarkkana - linkkejä saa laittaa.

 

Tämän vuoden Halloween taisi olla vähän erilainen kuin moni odotti.

 

Pahoillani kirjoittamattomuudesta, on ollut vähän "organisointeja" menossa. Yritän saada tuon kommentointipuolen auki heti kohta...

 


12.11.2010 08:50 |