JOHTOPORSAILTAMME SELITYKSET LOPPUMASSA?

Katainen maanantaina kovasti oli vailla takauksia Irlannin "mahdolliseen" pelastamiseen - melkoinen vitsiniekka, eh? Hieman helmeilevällä ohimolla mies kovasti kehui, että muutkin €urolandiat olivat lämmenneet ajatukselle takausvaatimuksista.

Pistää vain miettimään, että mitäköhän tuo Irlanti olisi takauksiksi antamassa? Maassa käytännössä kaikki valtion omistus meni jo kesällä myyntiin - niin kuin näilläkin sivuilla jo aikaisemmin on tullut raportoitua...

 

Tahtoo sanoa, että töllöttimessä puhuvat päät voivat kertoa kertovat kansalaisille harhaanjohtajan roolissaan kymmenen kaunista ja kahdeksan hyvää (vai miten se oli?).

Kaveri totesikin iltasella, että kovin on samanlaisia vakuutteluja kuin ennen markan kellutusta 15v sitten. Noinkohan on, ettei tällä(kään) kertaa johtosankareista kukaan joudu oikeasti vastuuseen kusetuksesta valikoivasta tarinoinnista.

 

Keväällä olisi kyllä ne vaalit, mutta jos mamushow'ta saadaan pidettyä "hyvin" esillä ja maailmantalous ei niiaa kunnolla, niin käytännössä valtion taloudenpidon kanssa ei tapahdu yhtään mitään muutosta.

Lainaa vain ja valtion omaisuuden myyntiä sekä yksityistämistä ynnä veroja, maksuja jne. lisää.

Mielikuva Titanic'in kansituolien siirtelystä on varsin elävänä mielessä.

 

Maailmalla Irlannin kaveriksi Kreikka varoitteli maksuaikojensa viivästyvän, Portugalissakin nikottelee eikä tunnu muillakaan "ongelmamailla" ihan kaikki pelittävän täysillä. Mitenköhän kauan noita voidaan kehua hyvinä sijoituskohteina mediassa ilman että tavan tallaajat näkevät shown läpi?

Öö - Aki - aina niin kauan kuin ongelmat eivät kosketa ihmistä itseään (kuva on linkki wanhempaan tekstiin)?

 

Kerrankin siis katsoin TV-uutisia ja siellä vähän myöhemmin kerrottiin suomipankkien "sijoitteluista". Ainoastaan Kreikasta oltiin nostamassa kytkintä, mutta esim. Espanjan sijoitukset olivat kasvaneet puolessa vuodessa yli 10%a eli 200 milj. €'a. Uh-huh :-/

Tavallaan olen vihainen pankki-, sijoittaja- jne. ihmisten, yhtiöiden, eläkesäätiöiden yms. rahatoimille. Toisaalta systeemi (ja opetettu ihmismieli?) kun tarvitsee sen kasvun pysyäkseen kasassa, niin eihän noilla ole muita vaihtoehtoja kuin jahdata sitä tuottoa.

 

Tänään se tarkoittaa yhä epämääräisempiin kohteisiin sijoittamista. Samoin se tarkoittaa yhä suuremmalla vivutuksella pelaamista, yhä lyhemmällä aikavälillä taiteilua, yhä... no, tajusitte varmaan ;-)

Kukaan ei halua uskoa, että tämä 40-70v hurja kasvu Toisen maailmansodan jälkeen oli sitten tässä. C. H. Smith kirjoittaa aika tyhjentävän pätkän - ihan kuin meikäläisen kynästä... paljon hyviä tylyjä käppyröitä.

 

Kylläpäs sitä tuli töllöä katseltua eilen - sattui vain yliopistomaailmasta lähteneenä mielenkiintoinen Silminnäkijä -pätkä kohdalle. Tarkoitan tietenkin tuota yliopistojen avaamista elinkeinoelämän ehdoille lahjoituksille (yle areenassa).

Äkkinäisenä itse olisin valmis talousdemokratian kautta ajattelemaan yliopistomaailman jakamista kahtia: business-sovellutuksia tuottaviin yksiköihin, osittain yhteiskunnan varoilla mutta erityisesti tilaajan vaatimusten mukaan.

Toiseen puoliskoon menisivät sitten nämä ei-heti-rahaa-tuottavat eli lääkäri- yms. koulutukset, laajempi perustutkimus, opetukset, maa- & metsätaloudet, filosofiat ja muut - haihattelijat siis kuin ne määritetään näin kvartaalitaloudessa.

 

Anyhoo - tuossa Silminnäkijä -pätkässä tarjottiin yhtenä yliopistojen rahoitusratkaisuna lukukausimaksuja. Taitaa olla jenkkimalli mielessä - yliopistot kimppaan pankkien kanssa, jolloin opiskelijat ajettaisiin velkakiikkuun heti kotoa lähtiessä.

Sen kaverina sitten deflaatiomaailma, jossa ikinä ei ole toivoa maksaa velkoja takaisin - ja voi lá, nälkäpalkalla työmuurahaiset ylempiä tahoja palvomaan. Humpti-dum-daa, maailma on ihanaa - valikoiduille tahoille.

Kunhan ei tuokin suunnitelma laskisi reisille :-/

 

Palataanpa sitten noihin maailman talous"uutisiin". Hyperinflaatiosta puhujien hämmästykseksi FEDin roskan ostajaisilmoitus ei ole taalaa kurauttanut, pikemminin päinvastoin. Olisiko pelissä siis jotain muita tekijöitä?

Anglomedia ainakin haukkuu kovasti Ranskan ja Saksan johtoa, mutta sen ei tietenkään pitäisi ollakaan ihmeellistä. Sitä vastoin kannattaisi miettiä miksi tätä epävarmaa menoa pönkitetään - "autetaan", "ei auteta", "näin on hyvä", "tuo ei onnistu" yms. puheenvuoroilla.

Ehkä €urolandian johtoporsailla onkin ajatuksena ajaa €uroa alaspäin? Se kun toisi helpotusta siihen rahansaantiin - vienti kun oli se ainokainen "helppo" rahanlähde valtioille. Mitenkäs sitä €uroa ajettaisiin alas? Katsoo uutisia hän...

 

Tässä vaiheessa pitäisikin olla varsin selvää (ainakin useammalla kuin kahdella aivosolulla ajattelevalle), että isot maat mielellään heittävät pienempiä junan alle, rattaiden väliin, yli laidan - tai miten nämä sitten kauniisti sanottaisiinkaan.

Samalla oman maan sisällä pidetään jupinaa pienemmällä, kun valmistaudutaan purkamaan EU'sta niitä surkeampia nyhveröitä, rahareikiä jne. pois. Tahtoo sanoa että EU-kriittisiäkin mielistellään tässä kun ollaan jo selvästi kutistumaan päin.

 

Sitä paitsi ne Etelä- ja Itä-Euroopan pikkuvaltiot on jo ryöstetty ihan ilman sotaakin - vain bittimiekalla sivallellen. Näin se Uusi Uljas Maailma resurssiköyhtyvässä todellisuudessa menee.

Tosin tuota resurssien rajallisuutta ei olla myöntämässä vielä pitkään aikaan. Ja mitäpä sitä suotta, isot valtiot kuppaavat pienempiä vielä vuosia pysyäkseen itse jotenkin tolpillaan. Ongelma vain on, että jossain välissä ne ryöstettävien maksajapuolella olevat voivat kieltäytyä yhteistyöstä...

Onneksi on YK, eh?

 

Em. tietenkin osin voip selittää tämän pohjoismaisen Afghanistan'iin panostamisen, vaikka kansalaiset eivät niinkään enää lämpene ajatukselle. Hmm, ehkä meidän armaat johtoelimet sittenkin ajattelevat meidän parasta eli ostavat penkin paikkoja sieltä Titanicin ylemmiltä kansilta.

Ilmeisesti he edelleen kuvittelevat, että tämä paatti ei uppoa kokonaan. Soh, saahan sitä ajatella...

 

No kuiteskin, €urolaisittain on varsin "huvittavaa" seurata €urolandian laitamien tiristystä hiljaisella tulella. Tai no, ei tuo tuli taida enää ihan pienimmällä liekillä olla...

Joka tapauksessa mediassa kovasti vakuutellaan ettei Irlanti ole hakemassa pelastuspakettia - ei vaikka sitä jo itse asiassa tyrkytetään. Heh, taitavat tuollakin johtoelimet ajatella, että kyllä tämä tästä... Mm-hmm, ja vaikka Irlanti ei ehkä pelastusta tarvitsisikaan, niin tämän mukaan Irlannin pankit taitavat olla vailla ultraimukykyisiä vaippoja.

Veikkauksia miten siis Irlannin pelastuspaketti meillä viedään läpi? "Irlannin ja n€uvostoliiton vakauttamisen vuoksi...", viikonloppuna kansanedustajille lätkäistään taas eteen "tämä on pakko hyväksyä ennen maanantaita tai..." - muitakin optioita varmasti on...

 

Metalleja seuraavilla on viime aikoina ollut lämpimät mielialat - varsinkin jos on niihin sijoittanut. Joskus kuitenkin mietityttää, että kuinka moni  em. kavereista toivoo kullan/hopean/yms. nousevan taivaisiin kun kylkiäisenä on muun talouden (ja maailman) syövereihin syöksy.

Aika moni, pelkään - oma napa lähinnä ja muuta sellaista :-(

 

Sittenkin metallien hinnoittelun käyttäytyminen markkinoilla on oleellista seurattavaa, ne kun kertovat huolestumisesta valuuttojen pystyssäpysymiseen. Tässä on mielenkiintoinen pätkä, missä kullan hinnan 10v noususta voi päätellä 3/4-osan yleisestä deflaatiosta vielä olevan piilossa.

Älä, ihan uutta minulle!

 

Eräskin ihminen toteaa jenkkipörssin olevan rajusti yliarvostettua, hm-mm...

Olisiko osatekijänä virallisten lukujen -umm- viilaaminen mielikuvien ylläpitämiseksi? Työllisyysluvut on yksi, talousraportit yleensäkin toinen...

Onneksi tuollaista tapahtuu vain niillä toisilla tantereilla, ei meillä lintukodossa koskaan (^_^).

 

Asuntoala tulee olemaan kyllä vihoviimeinen sijoitus monessa paikassa, UKssa yli miljoona eläkeläistä taiteilee asuntolainan kanssa. Tuo loppupeleissä tarkoittanee sitä, että iso osa joutuu pihalle kun maksut eivät onnistu.

Kaiken nykyoletuksen vastapainona todellisuus saarivaltiossa on varsin karsea. Maan BKT tipahti enemmän kuin 60 vuoteen. Tuon kyytipojiksi on vielä tulossa ne suurimmat leikkaukset sitten sodan. Puhutaankohan brittein saarista joskus nostalgisesti kuin Atlantiksesta ainakin?

 

Jenkkilässä puolestaan liittovaltion Freddie ja Fannie imuroivat asuntoja itselleen kiitettävään tahtiin. Mikä huolestuttaa on että yhä enemmän noita myös jää F&Fn varastoihin seisomaan. Ostajista puutetta?

Puhumattakaan siitä, että miljoonat eivät pysty lämmittämään asuntojaan tulevana talvena...

Ajatuksien herättäjäksi alta Japanin asuntoalan hintakehityksen kuvajainen 30v ajalta. Deflaatio on aika vekkuli, eikö? Ei se menekään poes parilla talouden apupaketilla tai "uskon, uskon" -puheella. Ja kannattaa muistaa, että Japanin deflaatio on pysynyt "kurissa" viennin avulla...


Vaan eipä jäädä ilouutisten kanssa lepäilemään - jenkkilän opettajien eläkerahastoilla on kevyet 500 Mrd US$'n vajeet. Pöö, sattuukos sitä - veronmaksaja pelastaa.

Tai sitten ei - Wallstreet ei jää odottelemaan kuinka käy vaan rokottaa 4 Mrd US$'lla kuntia ja osavaltioita aavistuksen poskelleen menneistä infrastruktuurirahoitusten järjestelyistä. Jep, kannatti kuunnella pankkien sijoitusneuvojia taas...

 

Alla pitkästä aikaa näitä allekirjoittaneen tuherruksia.

Yleensä EW-ajattelun mukaan pörssien askelmat (ylös tai alas) ovat karkeasti ottaen saman pituisia. Se tarkoittaisi jenkkilän Dow Jones indeksissä nykyisestä vuosisadan nousun lähtökohdasta viimeisestä huipusta jonnein 4000-5000 nurkille.

Kun edellisestä 14ooo huipusta kuoppaan meni 1½v, niin näillä näkymin seuraavia pohjia raavittaisiin joskus 2012 kesällä. Mayojen kalenterin mukaan iso nitkahdus oli jouluna 2012 eli siihen sopisi "hauskasti" seuraavan alamäen korjausnousun katkeaminen.

 

Itse seuraan kyllä erittäin suurella mielenkiinnolla tuota 2012 vouhotusta, ihmisiä kun on varsin helppo ohjailla silloin kun he ovat hätääntyneitä ja/tai raivostuneita. Molemmista alkaakin olla aikasen lailla jo viitteitä, tosin uutisointi on varsin valikoivaa tälläkin saralla.

Kuinkahan kauan täällä Pohjolassa uskotaan, ettei homma leviä tänne? Irlanti on meille länsimaisille ikävä etiäinen - jos sitä haluaa katsoa/kuunnella. Aikaisemmissa lamoissa oli vielä se maastamuutto mahdollisuutena - nyt kun puuppa lyö tuulilasiin kaikkialla yhtä aikaa, niin...

 

Kaikkinensa ihmisille pitäisi olla niitä sirkushuveja, eikö? ...ja tänä pänä vielä enemmän...

Nykyteknologia antaakin melkoisesti (onneksi?) harhautuspotentiaalia esirippujen takana puuhasteleville. Veikkauksia eteen marssitettavista pelotteluista  - sammakkoviruksia tällä kertaa? alienien vierailu? jotain muuta? Perinteisesti tietenkin sota on helpoin harhauttaja - valitettavasti :-(

 

Korporatismi on tämän päivän sana - ja se näkyy kaikkialla. Ylhäällä on suomalaisista pikkuaskeleista jo puhuttukin, mutta Suuressa Maailmassahan homma on tietenkin "paremmin".

UK'n terveyspolitiikan tulevat kirjoittamaan McDonalds ja Pepsi. Mahtaa olla vihreät mielessä noillakin - siis raha.

Texas'issa puolestaan ympäristön radioaktiivisuutta seuraavat virkamiehet vähentelivät vuosia mittausluvuista. Eikun lissää sitä ytinvoemaa :-)

"To protect and to serve" sano.

 

No halki historianhan monet asiat perustellaan maan turvallisuudella, kehityksessä mukana pysymisenä, kilpailevan ideologian voittamisella jne.

Kenellekään ei tänä päivänä pitäisi olla yllätys, että jenkkilä imuroi Toisen Maailmansodan lopussa paljon natsi-Saksan osaamista siipiensä suojaan. Hauskasti tätäkin raporttia US-hallitus oli hautonut jo 4 vuotta.

 

Joka tapauksessa Gestapo -meininki sekä jenkkilässä että UK'ssa ovat jo varsin uskomattomalla tasolla. Lentokenttien järjestelyistä olenkin linkittänyt varsin usein. Tässä kuitenkin yksi lisää - kieltäydyt mikroaallotuksesta, jätät lennon väliin ja palkintona uhkailut 10ooo US$n sakoista.

Oliko lätäkön taakse lähtijöitä? Jos joo, niin älkää kertoko lukeneenne esim. näitä sivuja.

 


 

Jos kuka twitter'iä käyttää, niin tuossa vasemmalla on sille helppo mini-keskustelupalsta. Jos olet kirjautuneena twitter'iin, niin voit heittää 140 merkin viestin nopiasti.

Oikeassa laidassa on suorat linkit twitter- ja facebook-sivuille, joita yritän laittaa siihen kuntoon, että automaattisesti hakevat sisällön näiltä sivuilta. Ehkä noiden kautta saataisiin enemmänkin ihmisiä eksymään sivuille.

Samoin tähän keskialueen tekstiosion reunaan olen löytänyt linkittimiä, joita voi testata. Kaikista em. osioista tietenkin toivon palautetta - varsinkin jos net eivät toimi.

 

Joka tapauksessa luulen, että nyt alkaisi olla hyvä aika herätellä muita siihen missä ollaan menossa - ja ennen kaikkea mitä odottaa nurkan takana.

Siitä siis noita bittiyhteyksiä muodostamaan ;-)

 

Niin, ja jos joku vielä arpoo nykyisten kyky(kyykytys?)puolueiden välillä, niin vaihtoehtojakin olisi tarjolla. Tosin näiden realisoituminen edellyttäisi jokaista panostamaan muuhunkin kuin vain netin tavaamiseen. Lukaiskaa tuo linkki, printatkaa korttia ja keskustelkaa tuttuin kanssa sekä laittakaa lipettiä postiin.

Muutos tapahtuu vain jos sen eteen haluaa tehdä töitä - ja se tarkoittaa myös sinua, hyvä lukija.

 


 

Kaikkinensa tuntuu siltä, että nyt alkaa taas maailmalla tapahtumaan siihen tahtiin jotta on ryhdistäydyttävä tähän kirjoittamiseen. Sen kannustamiseksi pienet lahjoitukset voisivat olla poikaa 0:-)

 


15.11.2010 21:04 |