PINNAN ALLA KYTEE JA KUPLII - PAHASTI

Viime viikolla on soomimediassa päässyt muutama talousdemokratian ajatus läpi filtterien. Nuo on otettu vastaan etukäteen arvattaville, verenhimoisilla ja kovilla "maahan - maahan koira - MAAHAN!" -huudoilla.

Omalla tavallaan hupaisaa seurattavaa, mutta niinhän se menee - systeemistä hyötyneet pitävät siitä kiinni kynsin hampain. Entä sinä?

 

Kataisella ainakin on selvät sävelet - sinä maksat (pelkästään Irlanti on vähintään 50 Mrd €'n paukku) - kunnes kieltäydyt. Jos äänestät ketä tahansa suurissa puolueissa, niin tulos on sama. Toistan: sinä maksat - kunnes kieltäydyt.

Kuvateksti: pikapeli, yksi pelaajista nimitetään pankkiiriksi - ja hän voittaa. Kaunista?

 

Sitä vastoin kun lukee julkaistuja tekstejä ja valtaklikkien epätoivoisia vastalauseita sekä suoranaista valehtelua, niin pistää epäilemään pelon hiipineen pöksyihin. Tässä vähän linkkejä sekä omia kommenttejani:

  • Korkman torpedoi Uusipaavalniemen Suomen konkurssi puheet tyypillisellä tavalla - Suomella on saatavia. Kysyn vaan, että kuinka kauan kun dominot lähtevät kaatumaan ja Suomi ei saa lainaamiaan takaisin? Siinä vaiheessa on "hauska" seurata voiko Suomi omille velkojilleen antaa omia velkapaprujaan - epäilen rankasti noiden arvoja tuossa tilanteessa.
  • HS'in (eksynyt?) juttu toteaa, että valtioiden (ja kuntien) velkaannuttaminen on poliittinen valinta. Aivan - kenen puolella nykypoliitikot ovat?
  • €uron kriisi tulee nostamaan korkoja - no sh1t, einstein!?! Kommenttiosiossa taas vaihteeksi syytetään irlantilaisia - kukaan ei kommentoi, että heitä ovat lainoittaneet kaikki €uroopan isot liikepankit (UK, Saksa, Ranska) - ja noita siis nyt pelastetaan. Eivät irlantilaiset olisi saaneet tällaista kuplaa aikaan ilman rahoittajia, mutta ketäpä tällaiset yksityiskohdat kiinnostaisivat - on paljon hauskempaa nauraa kansakunnalle kuin miettiä systeemisiä ongelmia, eh?
  • Isot euromaatkin ovat menettämässä uskonsa muihin jäsenvaltioihin. Tuon TSn Hurrin tekstin kaveriksi on hyvä heittää tämä wanha juttu miten €urolandian pankeilla oli jo keväällä 2009 myönnettyä kakkaa 16300 Mrd €'a kirjoissaan. Missähän nuo nyt olisivat? Ei kai niitä vain olla uittamassa valtioiden taseisiin? Nimimerkillä "Ihan vain kiinnostunut".

 

Yksi törkeimpiä valehteluja harhaanjohtamisia tulee varsin korkeilta tahoilta (klikkaa kuvaa isommaksi). Tuota lukiessanne miettikää haastateltujen asemia ja meikäläisenkin usein lainaamaa tekstiä: Asian ymmärtäminen ja hyväksyminen voivat olla vaikeita jos yhteiskunta-asema riippuu siitä, että asia ei ole totta.

 

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Kannila pelottelee hyperinflaatiolla viitaten oletettavasti Zimbabween ja Saksaan 1920-luvulla. Hyperinflaatio voi tapahtua vain kun rahaa printataan tosiaan kottikärrykaupalla JA samalla muu yhteiskunta jotenkin jolkottelee mukana eli kun raha kiertää systeemissä.

Tällä hetkellä rahankierto arkitaloudessa eli kadunmiehen tasolla, normikaupankäynnissä yms. on mm. jenkkilässä hirttänyt kiinni jo. Eikä noiden sujuvuudesta ole kauheasti kehuja monessa €urolandian kolkassakaan (PIIGGS-maat, Itä-Eurooppa).

 

Sitä vastoin pankeille pumpattu tuki on mennyt suoraan pelikasinolle eli osakemarkkinoille, johdannaisiin ja vastaaviin - seuraus on nähtävissä suoraan raaka-ainemarkkinoiden raketoimisessa eli hintojen nousuna pienelle ihmiselle. Se siitä trickle-down -ideologiasta (ylhäältä jaettu raha suollettu kakka valuu alaspäin).

Mutta edes Uusipaavalniemen joskus heittämä 1000 Mrd €'n printtaus vuositasolla ei auta, kun katsotaan noita ym. €uropankkien taseplörinöitä. Menisi 16v, että nuo kukut saataisiin nollattua kirjanpidoista poes - ilman korkoja ja ilman muun talouden pönkitystä - eli keskittymällä pelkkään pankkien taseiden laastaroimiseen (ihan kuin jenkkilässä nyt eli ei mitään apua alakerran ihmisille).

Veikkauksia onko tuossa 16300 Mrd €'ssa edes kaikki "heikot" sijoitukset? En minäkään sitä usko...

 

Toinen em. artikkelin asiantuntija Saarenheimo suoraan Suomen Pankista ei ilmeisesti ole tietoinen oman pytinkinsäkin sanomisista: liikepankit lainaavat moninkertaisesti keskuspankkirahan eteenpäin. Tietämättömyyttä - vai valehtelua?

Mitähän ovat Kannilan ja Saarenheimon kuukausipalkat?

 

Uskomatonta, että tällaisen tampion kuin minä pitää näin kommentoida talouden ammattilaisille/ kermalle tässä maassa. On se kiva kun meillä on asiat ymmärtävät immeiset ruorissa, eh?

Vertailun vuoksi BoE'n pomo toteaa, että globaalin finanssikriisin taustalla on nimenomaan fraktionaalinen rahajärjestelmä JA holtiton yksityisten pankkien lainojen myöntely.

 

Deflaatiossa tapahtuu kaksi asiaa yhtä aikaa.

Kierrossa oleva rahamäärä laskee (velkojat kutsuvat saataviaan takaisin eli velkaraha haihtuu bittitaivaaseen) ja vielä kierrossa olevan rahan kiertovauhti (velocity) tippuu rajusti (ihmiset, firmat jne. istuvat rahan päällä, koska ei ole hyviä sijoituksia).

 

Käytännössä raha systeemissä romahtaa murto-osaan nykyisestä, jolloin lopputilanne on kuin avaruuslentäjällä jonka ilmapulloon tulee reikä. Tunnistatko itsesi kuvasta kun SuperLama on jyrännyt jonkun vuoden (elokuvasta Total Recall)?

 

Kaikesta edellä olevasta kannattaa vetää se yhteenveto, että markkina-ajattelussa kysyntä ei ole sitä mitä ihminen tahtoo vaan se mitä ihminen pystyy maksamaan. Työtön/ alipalkattu/ kovissa veloissa - ei irtorahaa - ei kysyntää.

Nykyisessä talousajattelussa on aika monta asiaa kallellaan, mutta tuo on ehkä selkein muistutusta kaipaava.

Kun katsotaan työttömyyden nousua (kyllä, kaikkialla), niin em. kysyntä laskee - ja hinnat tulevat seuraamaan. Mutta se ei tarkoita sitä, että meillä pienillä olennoilla olisi sittenkään ostovoimaa "tarpeeksi" - ja hintojen on laskettava lisää.

Tuon kaveriksi käy hyvin BDI (baltic dry index, maailman laivaliikenteen toimista kuvaava käppyrä). Se on kesän sahauksen jälkeen taas käymässä rähmälleen. Mitenkäs se maailmankauppa menikään?

 

Mutta kurvataan välillä sateenkaaren toiseen päähän, ihmeiden luvattuun maahan. Jenkkilässä asuntolainoitusten lässähdys tuntuu jo "priimatavarassakin". Alla hyvä kuvatus (klikkaa isommaksi) millaiseksi jenkkilän asuntomarkkinat ovat morffautuneet vimosen 10v aikana. Kaavio on yhden asuntolainan ristiretkestä Moloch'in sisuksissa.

Jokainenhan on varmaan jo ymmärtänyt, että tuolla lainan myöntäneet pankit poikkeuksetta paketoivat asuntolainoja nippuihin (ja kaikkia muitakin lainatyyppejä omiin nippuihinsa). Sitten pankit pallottelivat noita toisilleen, rahastoille ja tietenkin eläkesäätiöille - puhumattakaan valtioista, kaupungeista ja kunnista. Tietenkin joka välissä "kuluja" nostaen...

 

Lopputulos on sotku jota ei koskaan selvitetä. Ultrayksinkertaistettuna yo. kaavio on loistava osoitus miten nykyjärjestelmässä kohteet lasketaan moneen kertaan osin päällekkäin, ristikkäin, limittäin, vierekkäin, miten-vain taseisiin saatavina - ja kuitenkin pohjalla on se yksi laina/ talo/ kohde /ihminen(?).

Kun pyramidi lähtee purkautumaan, niin siihen pahnan pohjimmaiseen mistä pitäisi tulla vastine "sijoituspaperille", kirjanpidolle, whatever, on monta vaatimusta. Riitahan siitä tulee. Kuka saa ja mitä, kun jakajia on hurjasti enemmän kuin jaettavaa. Vähän kuin sammakko opiskelijoiden leikkauspöydällä...

Miltä tuntuu olla sammakko?

 

Kuka vielä miettii, ettei johtoporsailla ole tarkoitus pujottaa kuristavaa kävelytyspantaa tavan tallaajille, niin pohtikoon seuraavia:

  • jenkeissä lentomatkustajien elämän vaikeaksi tekeminen kouluttaa hyväksymään kaiken kukun mitä ylhäältä jaetaan. Moni on jo alkanut miettimään, että näin opetetaan ihmiset luopumaan matkustamisesta. Tämä toimii myös laskevan öljyn tuotannon ohjaamiseksi "oleellisiin" kohteisiin - eli armeijalle. Tahtoo sanoa että IsoVeli on tuolla päivänselvää pian sokeallekin - ja tämä on vasta alkua.
  • IMF ja muut haluat yksittäisten valtioiden luopuvan suvereniteetistaan isompien yksiköiden hyväksi "suojellakseen järjestelmää". €uroopassa Irlanti heitettiin junan alle eli alistettiin suoraan EU'lle (ainakin paperilla) - ja muitakin samaan silppuriin on menossa. Tällä menolla pian takana ovat itsenäisten valtioiden ajat...
  • Suomessa valtion nimiolennet ovat jokelleet enemmän ja enemmän ettei Afghanistan'ista voi lähteä. Katsokaa ulkomaille, katsokaa ulkomaile, ei missään nimessä järjestelmän vaatekomeroon!

 

Kaikkinensa itse olen henkisesti valmistautunut siihen, että pian tapahtuu kaikenlaisia huomion ohjaus -operaatioita.

Yksi mahdollisuus olisi Pakistanin imploodaus (räjähdys sisäänpäin) ja koko seudun epätasapainon raju kasvu. Pari nukea? Tweekkari-isku? Iranin koulutus? Ufoja? Maanjäristyksiä? Tulivuoria? Tulvia?

Tässä aletaan olla jo siinä pisteessä, että pelkistä mellakoista uutisoinnit eivät enää riitä...  Odotettavissa siis mitä vain että ihmiset katsovat muualle kuin talouteen sen pyöriessä viemäriin. Olkaa kriittisiä.

 

Olen 100varma, että tämä ajatusten ohjaus ei onnistu loputtomiin. Ei vaikka mitä "herkullisimpia" vääränlaisia, huonoja, rikollisia, epäoikeudenmukaisia jne. ihmisiä/ instituutteja/ valtioita yms. meille marssitettaisiin mediasta - tai hurmoshenkisten poliitikkojen/ sarnaajien/ näkijöiden yms. tahoilta.

Meistä jokaisen kannattaisikin pitää pää kylmänä ja puhua ihmisten kanssa vielä kun se onnistuu ilman raivon tunteita. Nekin ovat tulossa, uskokaa huviksenne. Silloin nähdään mistä meistä jokainen on oikeasti tehty.

Ole osa ratkaisua - älä ongelmaa.

 

Veikkaan, että Irlannin (ja Portugalin?) pelastus ehkä pönkittävät markkinoita vielä jonkin aikaa eli näemme vielä jonkunlaista pörssien nousua huurujen voimalla. Jos ketä kiinnostaa, niin mm. Knight Capital (jenkkilän suurin pörssivälittäjä) toteaa, että globaali kasvu oli nyt tässä...

Kun Epsanjan (ja Italian? UKn? USAn? Kanadan? Kiinan?) keikkaaminen tulevat kaikkien näköpiiriin (jos siis suostuu seuraamaan muutakin kuin puuppituubia), systeemin alta lähtee matto.

 

Tuon kaverina voi ehkä lukaista lonkalta heitetyn vision vuoden takaa. Ajoitushan on aina vaikeaa, mutta näin jälkeenpäin miettien olisi ehkä pitänyt ruveta kirjailijaksi. Voisin aina vedota siihen, ettei minua ymmärretä - eikä muiden tarvitisisi jokelteluistani loukkaantua, koska juttunihan olisivat olleet vain mielikuvitusta.

Kun nyt olen vähän toisenlaisen kertomisen valinnut, niin saan varmasti melkoista ruoskaa eteenpäin mentäessä. Hölmö? Ehkä niinkin...

 


 

Olen avannut sivut rekisteröitymiselle - sitä kautta pitäisi talven mittaan yhtä ja toista aueta lukijoille. Ehkä tämä homma pikkuhiljaa menisi enemmän sen kommunikoinin suuntaan - eikä jäisi vain allekirjoittaneen vaahtoamiseksi (^_^)

 


21.11.2010 18:26 |