MARKKINOILLA TAAS USKOA HUOMISEEN

Kautta maailman pörssit vetäisivät tänään kunnioitettavat noin 10% nousut. DOW'kin nousi 9000 tuntumaan takaisin. BBC'n pörssien sivusto (huomenna taas uudet speksit).

Vaan onko tilanne oikeasti muuttunut? Sanoisin, että ei. Kaikkien maiden pankkien takaus on varsin läpinäkyvä yritys pitää systeemi pystyssä. Mitä tarkoittaa eri valtioiden lupaus taata tallettajien tilit NNN'n asti? Valtio voi taata vain myymällä omaisuutta tai ottamalla velkaa, kun sanojen pitää muuttua teoiksi. Tällä hetkellä ostajia ei kauheasti ole, joten velkahan se on ratkaisu. Ontto ratkaisu tosin, velka on maksettava - ja tietenkin korkojen kera. Mistä valtio maksaa velkansa? Veronmaksajien kautta. Se on sinä ja minä. Lisäseurauksena on se, että pankit pääsevät kuin koira veräjästä, varsinkin kun takauksiin ei liity missään kirjojen avausta (en ole ainakaan vielä nähnyt) osana apupaketteja.

 

Menee mielenkiintoiseksi nähdä Suomen valtion kohtalo, tällä hetkellähän kovasti kuulee, että "ei hätää" ja muita slogan'eja. Muu Eurooppa ja USA on toivottoman syvällä suossa noiden takauslupausten kanssa. Vain tuleva näyttää miten Suomessa käy. Ainut lohtu on 1990-luvun lama, se opetti varovaisuutta - tosin esim. eläkerahastojen sijoituksia koskevat lait löyhennettiin pari vuotta sitten. Pitää vain toivoa, että varoja ei ehditty liikaa siirtää "myrkyllisiin" kohteisiin.

Historiasta kun katsotaan, niin USAssa Suuren Laman jälkeen tehtiin paljon lakisäädöksiä rajoittamaan sijoitustoimintaa. Vimoset parikymmentä vuotta noita säädöksiä on purettu aina vain nopeammassa tahdissa. Sijoitustoiminnan vapauttaminen tietenkin meni sillä varjolla, että "nyt on toisin" jne. Sanoisin, että ainoastaan markkinoilla pelaavat ihmiset ovat toisia kuin edellisessä Isossa Maailman Lamassa. Pian nähdään, että onko "nyt toisin".

Sitten kun katsotaan käppyröitä, niin voisi sanoa, että paluu entiseen on aika kaukana. TED, US$ LIBORUK LIBOREuribor. Turbulenssia odotettavissa jatkossakin. LIBOR'ista voisi tietty kommentoida, että ei taida raha pahemmin pankkien välillä liikkua... ei, vaikka dollareita ollaan valmiina pumppaamaan markkinoille "rajattomasti". FED'ikin lupailee, että kaikkia keinoja tullaan käyttämään tilanteen korjaamiseksi. Edelleen tietysti kysymys on - kuinka pakottaa ihmiset ottamaan lainaa? Muutoin ei ole paluuta aikaisempaan...

Kuinkahan Islannin käy, ovat antautumassa IMF'lle. Laitos, joka on puhtaasti USAn käskyläinen (Robert Zoellick, Goldman Sachs'in mies on IMF'n pomona) ja ajoi mm. Argentiinassa kovasti yksityistämistä ratkaisuna ongelmiin. Voip olla, että pääsemme seuraamaan katastrofi-kapitalismia ihan Euroopassakin, sehän on toistaiseksi pysynyt Euro/USA/Kanada/Japanin ulkopuolella kohtalaisen hyvin. Joka tapauksessa islantilaiset ovat varautumassa monenlaiseen, monin paikoin ruokakaupat on tyhjennetty perusteellisesti. Suomen jatkot vähän hirvittävät, kun Norjankin piti julkistaa 57 Mrd US$ pankkipaketti. Ranskakin sai julistettua oman pankkipaketin (360 Mrd €), Espanja samoin (100 Mrd €) - lupaus on tietenkin "vain terveille pankeille". Tämä tietysti antaa mahdollisuuden kysyä, että tarvitsevatko "terveet" pankit apua?

UKssa (ja pian kaikkialla muuallakin Euroopassa) päivän ja viikon hokema tosiaankin on: pankkien pelastus. Ensimmäisiä nimiä on RBS (Royal Bank of Scotland), jonka kurssit ottivat viime viikolla takkiin hurjasti. Tilanteen tolkuttomuudesta kertoo 1,3 bilj. €'n kokonaissumman julkaiseminen Euroopan keskeisten maiden puolelta. Takaamisen tarve tuntuu leviävän kaikkialle, myös Arabiemiraatit hyppäävät estradille tällä saralla.

USAssa ei selvästikään haluta paljastaa "myrkyllisiä" papereita päivänvalolle. Valtiovarainministeriö käyttää diktatorisia valtuuksia ja ostaa pankkien osakkeita suoraan (700 Mrd US$ apupaketissa oli puhe ostaa huonoja papereita), se siitä läpinäkyvyydestä. Sudet kääntyvät toistensa kimppuun, UKn hedge-rahastot short'aavat Espanjan pankkeja - toiminnassa on juju, Espanjan pankit ostivat UKn pankeista osia joten hedge-rahastot itse asiassa short'aavat UKn pankkeja. Enkä oikein jaksa uskoa, että USAn kansalaiset innostuvat takauksesta Japanilaisille sijoituksille. USAssa GM ja Ford ovat aikeissa sulautua, montakohan työtöntä siitäkin tulee?

Ehkä muka-Nobel'in taloustieteen voittaja, Krugman voi meidät pelastaa. ...ja kaikkihan muistavat, että Nobel palkintoa EI ole taloustieteessä - vain Ruotsin keskupankin Nobel'in MUISTOKSI myöntämä palkinto. Kettu kanatarhaa vahtimassa jne...

 


13.10.2008 00:00 |