DEMOKRATIAN HAUTAJAISET JA KLEPTOKRATIAN JUHLA

Siltähän tämä taas näyttää pahan kerran - EUn finanssimiehet haluaisivat 440 Mrd €n apupakettirahaston tuplaamista. Miksiköhän?

Dominot jonossa? Eurolandia ja €uro vaarassa? Kukapa olisi tällaista osannut ennakoida (>_<)...

 

Hilpeänä yksityiskohtana CDSt eli lainojen maksukyvyn laukeamisesta vetoa lyövien "sijoitusinstrumenttien" kauppa eurolandiassa on huipussaan. Ultrayksinkertaistettuna: on se kiva kun pankit voivat lyödä vetoa siitä etteivät anna valtioille velkaa pienellä korolla.

Pukki kaalimaan vartijana?

 

Nicole Foss (Stoneleigh) TAE'lta oli Mad-Max Keiser'in haastateltavana. Ehdottomasti jokaiselle sivuja seuranneelle sopiva (vieläpä suht. helppoa englantia). Haastattelu alkaa 12:25 kohdalta.

Tähän liittyen yritän pukata pari juubatuuba-videota itsekin (ja nyt kun sen tässä sanon, niin ei voi jättää unohduksiinkaan) seuraavien viikkojen aikana. Ehkä siten on "helpompi" tarjota juttujani muille.

Kiitos ideasta OP'lle!

 

EU'n pääkallopaikalla UKn Nigel Farage haastoi nEUvostoliiton keulakuvat komeasti. Jos kieli taipuu, niin ehdottomasti katsottava pätkä - varsinkin Rompuy'n ja Rehn'in ilmeet ovat hauskoja/ tuskaisia.

Löytyykö soomieduskunnasta vastaavia? Soini ei oikein vakuuta... miksiköhän? Tässä suomennettuna tuo 3min puhe, josta mielenkiintoinen poiminta:

 

...komissaari Rehn tässä sanoi, että heidän (Irlannin) täytyi sopia budjetista ennen kuin heidän annettaisiin järjestää vaalit...

 

Surullisen erinomainen esimerkki miten nEUvostoliitto alkaa muistuttaa erästä toista "liittoa" yhä enemmän. Demokratia? pssshhhttt!!! S'on niin wanhanaikaista, että ketä kiinnostaa?

Keskushallinto jyrää - ja sisäpiiri hyötyy. Jokainen muistanee Shokkidoktriinin ohjenuoran: katastrofia voi -ja pitää- käyttää valtaosalle vastenmielisten uudistusten läpiviemiseen.

 

Tähän liittyy "mukavasti" Maailmanpankin tuore vaatimus, että valtioiden pitäisi hinnoitella luontonsa (maat, joet, järvet, metsät, mineraalit) rahallisesti ja julkaista ne.

Tätä tullaan tietenkin armotta käyttämään IMFn yms. taustajoukkoille osto-optiona, kun useimmat (kaikki?) valtiot ovat pian hattu kädessä Maailmanpankilta/ IMF'ltä/ BIS'ltä vinkumassa talousapua nykypoliitikkojen johdolla.

 

Kotimaisittain vielä kermakuorrutuksena pakolliset rokotukset laiksi tammikuussa 2011. Tietenkin nykyisen eduskunnan toimikauden loppumetreillä, kun ensi kevään vaalitulokset selvästi pelottavat isoja puolueita.

"Hauskinta" laissa ja sen soveltamisssa on, että kuka määrittelee vaaralliset "taudit" ja suosittaa rokotteita (lue: tilauttaa valtion laskuun). Viime syssyn possupiikeistähän puolet meni roskikseen... Hymyilyttääkö?

 

Kannattaisiko siis vaihtaa edustajia (puolueita?) 2011?

Tulenkin keräämään tuohon vetovalikon "Haastetaan systeemi!" -kohtaan nykyisille "edustajille" varteenotettavia vaihtoehtoja 2011 vaaleihin. Minulle voip ehdottaa nimiä tuolle listalle, varsinkin sellaisia joilla on asennetta ja ei välttämättä "painolastia" nykysysteemin pönkittämisestä.

Kannattaa ehkä henkisesti kuitenkin varautua siihen, että eduskuntavaaleja ei ensi keväänä ole...

 


 

Mutta palataanpa noihin talousuutisiin.

Irlannilla on ensi vuonna melkoinen vyön kiristysurakka edessä. Valtion menoleikkaukset 6 Mrd €a ja verokorotuksista pitäisi tulla vielä 5 Mrd €a. Kannattaa huomata, että linkissä ennakoidaan 2,75%n talouden vuosikasvua 2011-14.

Kuinkas muuten?

 

Kukahan tässä on se kun pankkien pönkittämisestä kärsii? Tässä vielä pari "hyvää" linkkiä Islanti kakkoseen (1 ja 2). Irlannissa näyttäisi ensi vuonna budjetin alijäämä viattomasti neljännekseltä - melkein 19 Mrd €a. Ja ennustuksethan eivät ole viime aikoina koskaan menneet pieleen?

Vielä vähän vettä kuikaalle - irkut siirtävät 15 Mrd €a eläkerahastoista pankkien pönkitykseen. ooooooooOOOO!!! lisää fiksuja vetoja?

 

Mitä Irlannissa itse asiassa edes tapahtui? Tässä on erinomainen, ajatuksia herättävä pätkä saksalaispankkien edesottamuksista viime vuosina.

Tuota lukiessa mieleen tulee lähinnä mafiatoiminta:

 

 • lait Saksassa rajoittavat sikäläisiä pankkeja sijoittamasta ihan mihin sattuu
 • näin ollen sakspankit perustivat kulissipankkeja muiden maiden (Ranska? Italia? UK? Sveitsi?) pankkien kaverina Irlantiin
 • kulissipankit olivat Irlannien säädösten alaisia ja siten vapaampia tekemään "kannattavia sijoituspäätöksiä"

 

 • Irlanti on €urolandiassa ollut CDO-derivatiiveista rakennettujen CDS/SIV-instrumenttikasinon pääpaikka
 • kun nuo "sijoituskohteet" paljastuivat mahoiksi, niin 2008 pelasteluja ja syyllistyksiä siirreltiin nopeaan tahtiin milloin kenenkin harteille
 • tässä on myös yksi selitys miksi saksalainen Hypo Bank romahti ja kansallistettiin. Huonot sijoitukset piti ostaa Irlannissa toikkaroineilta yhteen pankkiin, jota sitten pönkitettiin - no, jonkun aikaa nyt kuitenkin. Rautalanka on tietenkin siinä, että jos tuota Hypotusta ei olisi tehty, niin vahingot olisivat olleet paljon pahemmat jo 2008-09. Onneksi tilanne on nyt korjattu, eh?

 

 • Irlannissa systeemin tietenkin siunasivat poliitikot, koska heillähän on lakien säätämisen avaimet - mutta myös velvollisuus käskyttää ja mahdollistaa valvonta (tuosta voi tietenkin miettiä harhapolkuna Suomessa tapahtuvaa harmaan työvoiman selvitystä - qui bono?)
 • sillisalaatti syyllistämisestä ja nyt menossa olevien pelastuspakettien ohjaamisesta on tietenkin malliesimerki epämääräisestä tiedottamisesta tavan ihmisille
 • lisäajatusharha: mitä luulette Kreikassa oikeasti tapahtuneen yo. rivien valossa?

 

Jäljelle jää kysymys - ovatko tavalliset irkut/ kreikkalaiset suurimmat syylliset tämän ponzin kaatumiseen? ja ennen kaikkea pitääkö heidän maksaa lasku - sekä tietenkin meille muille EU-kansalaisille, että pitääkö meidän maksaa pankkien pelastuspaketit?


Vimosimpia Irlannin lukuja 200 Mrd €a.  Hehee, hymyä - olet piilokamerassa (ainahan saa toivoa).

Soomimediastakin välittyy varsin selvä kuva nykyisten johtoporsaiden riippuvuussuhteista. Sen lauluja laulat kenen leipää jne.

 

Nyt on elintärkeää pitää pää kylmänä siitä, että kuka on oikeasti syyllinen tähän fiaskoon. Samoin kannattaa olla kriittinen tarjottuihin ongelmien ratkaisumalleihin.

 

Älkää menkö sormilla osoittamisen kelkkaan tai räyhäämisen riehaan, älkää vaikka joukossa olisikin hauska hehkuttaa omaa erinomaisuutta ja muiden hölmöilyä. Niin selvää hajoita ja hallitse -tekniikkaa, että paremmasta väliä :-(

Viaton heittäköön ensimmäisen leppäkeihään ja muuta sellaista...

 

Jotenkin tuo em. tarinan mielikuvat toiseen maahan lentävistä mafiosoista bankstereista ei vaikuta kaukaa haetulta.

Mitenköhän soomipankit (sikäli kun niitä sellaisiksi enää voi edes kutsua, 3/4-osaa ulkomaalaisomistuksessa ja muuta mukavaa)?

En ole lukenut, että olisivat omia konttoreita Irkkuihin perustaneet, mutta välillisesti varmaan on "osattu" etsiä tässäkin rahalle reitit. Linkkivinkkejä?

 

Mitä soomipankkeihin Suomessa toimiviin pankkeihin yleisesti tulee, niin noissa olevia säästöjä voisi ehkä harkita hajauttavansa esim. JAK-pankin suojiin - ja/tai paikallispankkeihin. Tosin kannattaa henkisesti varautua valtionjohdon mahtikäskyihin varojen nosto/ siirtorajoituksista.

Systeemisessä kriisissä ei ole turvallista pankkia.

 

Tietenkin vastapalloon on hyviäkin, per5tuntumaan pohjautuvia "faktoja". Liikanen: ei vaaraa kaksoistaantumasta.

Olen joskus miettinyt mitä tällaisten lausuntojen antajat tekevät jos tilanne meneekin toisinpäin. Itsekritiikkiä? Eroilmoituksia? Saahan sitä toivoa - jälleen ;-)

 

Toinen on tietenkin meitin oma Zei Käteinen, kuten jossain luin. Mitähän mieltä hän on tähän, että €urolandian "hyvienkin" maiden velkapaprujen korot ovat kääntyneet selvästi ylöspäin. Tuon kaverina on hyvä muistaa, että ensi vuonna Suomen pitää lainata 17 Mrd €a markkinahintaan.

Tuo korkojen yli 10%n osuus ei jostain syystä naurata - vaikka joillakin kavereilla varmaan hymyilyttääkin. Valtaosa puhdasta valuuttapakoa maasta.

 

Karsea lisäys jenkkilän "turvallisuustoimintaan". Lentokentillä ihmisten sukupuolielimet kopeloivat pervot virkamiehet käyttävät samoja kumihanskoja pitkiäkin jonoja "läpikäydessään". Sano terppa hyppykupalle - tai mitä näitä nykyään onkin kierrossa.

Tuosta lentokenttäturvallisuudesta on moni kirjoittanut hauskoja paljastuksia. Tahtoo sanoa, että lentokentillä huoltohenkilökunta (poikkeuksetta ulkoistettu) ei joudu mihinkään turvatarkastuksiin. Halvin ja usein vaihtuva työntekijähän ei voi olla turvallisuusriski, ei.

Yleisestikin kannattaisi kriittisesti miettiä nykysysteemissä "normitoiminnan" syitä huomattavasti enemmän.

 

Mielenkiintoinen uutinen Moody's yms. arvotustoimistoja miettiville: Meredith Whitney perustaa oman arvotuspytingin.

Uutinenhan on siinä mielenkiintoinen, että neito ymmärsi kuplaongelmat ziljoona kertaa paremmin kuin useimmat mediassa 2008-09 pyörineet puhuvat päät.

 

Toivotaan menestystä hänelle.

Sinänsä hänen pytinki voi olla mielenkiintoinen haaste S&P'lle ja muille. Mitenköhän noiden ok-leimat kakkalapuille tulevat heijastelemaan Whitneyn tarjoamia lukuja. Ultttrrramielenkiintoista :-)

 

Sitten kurkistus Aasian puolelle.

Tämä teksti käsittelee Kiinaa ja Japania laajasti, englantia taitaville ehdottoman luettava teksti - varsinkin jos on sijoituksia tuolla puolen pallukkaa. Tekstissä muutama hyvä käppyrä ja alla muutama ranskalainen peruna:

 

 • valtiojohtoinen toiminta voi sirkusta pyörittää pakottaa pitkään, mutta resurssit ovat yhä kasvavissa määrin menneet älyttömyyksiin - esim. Mongoliassa pykätty kaupunki 1,5 milj. ihmiselle. Ainut ongelma ettei siellä asu juuri ketään...
 • Japani yritti samaa (teitä ei-minnekään) vuosikausia 1990-luvulla. Ja tulokset olivat?
 • kaikkinensa niin kiinalaiset kuin ulkomaiset sijoittajatkin ovat imaisseet uskomuksen valtion kyvystä pumpata kuplaa loputtomiin. Toistaiseksi uskomus on kantanut...

 

 • katsottaessa asuntojen hintojen ja ihmisten vuosittaisten käteen jäävien tulojen suhdetta, niin Beijing'issä luku on 14, Shanghai'ssa 12 ja kautta maan yli 8.
 • Vertailun vuoksi 1980-luvun lopulla Tokyossa kuplan puhjetessa luku oli 9.
 • Kiinassa 64 milj. asuntoa ei kuluta sähköä = ovat tyhjillään eli eivät edes vuokrattuina - ja lisää rakennetaan

 

 • Japani on pysynyt pystyssä 20v maailmankaupan kasvulla, vaikka maan osuus kakusta on koko ajan laskenut mm. Kiinan kylkiäisenä
 • Japanissa korot tippuivat 20v, jolloin valtio pystyi lainaamalla rahoittamaan talouden potkukäynnistysyrityksiä. Maassahan 90%a valtion lainasta on katettu kotimaasta käsin
 • maassa joka neljäs on 65v tai enemmän ja säästämisaste on romahtanut

 

 • nyt kun kotimarkkinoista ei enää ole rahoittajaksi, niin myös Japanin pitäisi siirtyä kansainvälisille lainamarkkinoille - on päivänselvää, että korot nousevat
 • kun maassa valtion paprujen korot ovat 1,4%a nyt, niin tuon koron kaksinkertaistuminen syö maan puolustus- JA opetusbudjetin kokonaisvelan tolkuttomuuden takia. Ja koron nousu tuskin jää tuohon
 • artikkelin kirjoittajat ennakoivatkin hyperinflaatiota, yleistä resetoitumista ja yenin romahdusta

 

Vaikea noihin on vastaankaan väittää, joskin lyhyellä tähtäimellä itse odotan edelleen yen'in räpistelevän vielä jonkin aikaa - luultavasti kauemmin kuin €uron. Samoin hekin toteavat US$'n nousun todennäköiseksi - tiettyyn pisteeseen asti.

Kaikkinensa Japanissa monelle tulee vielä itku puseroon. Kulttuurista johtuen on helppo ennustaa itsemurhien ryöstäytyvän käsistä tulevina vuosina :-(

Kaiken edellisen kylkiäisenä Kiina ja Venäjä jättivät US$'n kahdenkeskisestä kaupasta poes. Hmm...

 

Dmitri Orlov on saanut pari hyvää vieraskynätekstiä omille sivuilleen. Armorica - julma totuus ja Mitä on yhteisö. Asioita pitäisi uskaltaa katsoa kriittisesti, leppoisat ajat ja normioletukset ovat tulossa tiensä päähän.

Sanoisin, että vähän pureskeltavaa meille €urolandian amerikkalaisimmille kulutusorjille (hyvä linkki).

 

xxx

 

Ilmastonmuutos on melkoinen keppihevonen tavallisten ihmisten laskuttamiseen tänä päivänä. Ja mikäs se on laskuttaessa kun päästönumerot kiipeävät aina vain.

Näitä käsinukkein puheita on joskus vekkulia miettiä. Kasvua pitäisi olla, päästöjä pitäisi vähentää, ostaa pitäisi sitä-tätä-tuota, luontoa pitäisi suojella - eivätkö nämä kaverit koskaan kärsi skitsofreniasta? Tai ehkä juuri se mahdollistaakin em. asioista puhumisen niin sujuvasti ja kirkkain silmin.

 

Luonnon/ ilmaston/ meidän kaikkien kannalta lienee päivän selvää, että kulutustavaroiden pitäisi olla pitkäikäisiä ja helposti päivitettäviä. Ei kuten nyt kun esim. tietokoneen printteri on kohta halvempaa heittää roskiin kuin vaihtaa se tyhjä mustekasetti. Järkitouhua...

Mutta järjenkäyttö vähentää rahan kiertoa, jota BKTnakin meille markkinoidaan. Ehkä olisikin syytä miettiä nämä talouden "perusoletukset" ja määritelmät "hyvästä" uusiksi - esim. talousdemokratian kautta?

Vastalausemyrskyä odottaessa...

 

Tässä on mielenkiintoinen pätkä väestönkasvusta ja sen aiheuttamasta ympäristörasitteesta. Lyhykäisyydessään toukka täällä länsimaissa aiheuttaa (kymmeniä?) tuhansia kertoja enemmän nöyhtää Äiti Maan setvittäväksi kuin "kehitysmaissa".

Sitä vastoin lähes poikkeuksetta väestönkasvun ongelma osoitetaan niihin kehittyviin maihin. Sikiävät kuin kanit, peukewe sentään!!!

Peili? 

 

Hups, Venäjän puolella olleet Pohjois-Korean immeiset käsketty takaisin kotiin. Armeijan rivit kutsuvat?

Ei näy loppua "hyville" uutisille :-(



 

Kuten huomaatte, niin nyt keksin kuinka voin linkittää Ubatubaa suoraan tekstin sekaan helposti. Näitäkin voi siis jatkossa linkkivinkkeinä heittää.

...niin, ja sivuja saa linkittää eteenpäin :-)

Tällä hetkellä sivuilla on pieni lisäohjelmapätkä käytössä. Kun kopioit-liimaat tekstiä täältä jonnein www-sivulle, niin automaattisesti tekstin perään tulee linkki tänne. Tai niin sen ainakin pitäisi toimia...

 


27.11.2010 17:49 |