LIIKANEN: ÄLKÄÄ MINUA KATSOKO

...minähän olen vain töissä täällä(?).

Näinhän tämä usein menee: kun vahinko paljastuu, niin ensin sitä vähätellään ja yritetään paikata. Kun ongelman laajuus (ja toivottomuus) puolestaan käy selväksi, niin alkaa selittelyt ettei tämä-tuo-se ollutkaan minun vastuullani tai net olivat minun toiminta-valtuuksien ulkopuolella.

Tuosta tietenkin päästään eteenpäin siihen, että miksi miehelle maksetaan veronmaksajan taskusta (22ooo€/kk). Mies on oiva esimerkki finanssialan kumileimasimesta (puolustelee, ohjaa huomiota, väistelee vastuuta jne.), joten kai oikeampi palkan maksaja olisivatkin siis pankit.

 

No, siinähän mies on kyllä oikeassa, että ihmisluonteesta johtuen kuplia tulee aina olemaan. Mutta niiden mittaluokkaan voitaisiin selvästi vaikuttaa - jos haluttaisiin.

Ensi keväänä onkin mielenkiintoiset kuviot. Pelkään/ väittäisinkin, että silloin valittavat tullaan muistamaan heikkoina, huonoina, riittämättöminä, tyhminä, välinpitämättöminä jne. riippumatta "onnistumisista".

Kaikkinensa on mielenkiintoista seurata miten johdossa olevien olemus tilanteen kehittyessä muuttuu kansan silmissä.

 

Sehän on tosiasia, että kun nousukausi hyrrää, elämä on ihanaa jne. niin tumpulakin näyttää osaavan hommansa, koska "hyvää" valuu kaikille eivätkä "pienet" välistävedot/ möhläykset vaikuta niin isoilta.

Sitä vastoin alamäen alettua hyvätkin johtajat ovat olosuhteiden "uhreja" eikä kenelläkään välttämättä ole kykyjä tai pelinappuloita, joilla kuin korkeintaan pehmentää rytinän vaikutuksia. Mikä on tietenkin riittämätöntä, kun vertailukohtana on se juuri taakse jäänyt, ihana nousukausi.

 

Kuinkahan moni eduskuntaan pyrkivä tai siellä oleva kuvittelee, että pahin on ohi?

 

Jenkkilässä uusin pelastuspaketin pelastuspaketin pelastuspaketti (monesko lie menossa) olisi 800 Mrd US$'a. Kerrannaisvaikutuksineen vaikka 5000 Mrd US$'a pienten ihmisten laskuna.

Idea on tuttu - veronalennukset rikkaille. Tässä hyvin pureskeltu perustelu ettei operaatio alkuunkaan toimi - mutta eipä anneta tosiasioiden estää alempien yhteiskuntaluokkien survomista uusorjiksi.

 

Tärkeintähän on, että peltipurkkia saadaan kengittyä vielä vähän kauemmas.

Ongelma vain on, että monille tuo ruosteinen peltipurkki on potkittu sisuskaluihin jo - eikä se sieltä kaunopuheilla poistu. Ruoka-apu - ylös. Asuntolainaisten veronalennuksien vaatimukset - ylös. Työttömyystukien ulkopuolelle tipahtavat - ylös. Kuntien/ osavaltioiden laskut osin maksamatta ja kasvavat - jne.

 

Gaziljoona esimerkkiä varmaan maailmalta löytyisi kun oikein perkaisi bittivirtaa...

Mediassa marssitettavat luvut ovat tietenkin hyvin, hyvin mielenkiintoisia - mutta kuka tietää mitä lukujen takana on? Varsinkin kun maailmalla yhä enemmän tulee juttua vastaan, että kun ihmiset tipahtavat (tipautetaan?) tilastojen ulkopuolelle, niin kaikki näyttää paljon paremmalta.

 

Vähän vastaavasta Ebolakani oli löytänyt mielenkiintoisen työttömyyskuvaajan - miehen/ naisen paras kommentti oli tietenkin, että onko Espanja ainoa rehellinen työttömien tilastoija?

Systeemin pystyssä pysymisen kannalta on tietenkin oleellista ettei näistä "elämän laitapuolen kulkijoista" kauheasti mediassa jutustella. Mikä tietysti kertoo omaan tarinaansa ihmisestä - tuolla ja täällä.

 

Miten kauan täällä kuvitellaan, että kukku pysyy rajojen ulkopuolella? Ebolakanilla on onneksi velmut ajatuksenviejät tarjolla uusimmaksi töllöhömpäksi - pian MTV3'lla (tai jollain) velkaselviytyjät.

Mikä tietysti seuraavan kuvaajan kautta (kiitos kuvien yhdistelyvinkistä TL) saa ehkä vähän henkilökohtaisemman kosketuspinnan peliin osallistuville...

 

Ja waltamedian laitamilta kuuluvan jupinan kasvaessa sitä harhaanjohdatusta tosiaan tarvitaankin. Irlannin johtoelimet heittivät sitten pyyhkeen kehään, tervetuloa IMF.

Korneimpia heittoja tuon lisänä: Irlannin VVM Lenihan - tänä vuonna ei pankeissa bonuksia. 40 milj. € pelkästään AIB'ssa on kai sitten töihin raahautumiskulukorvaus tai jotain.

 

€urostoliittovaltio on tietenkin tämän päivän tapahtumien valossa se looginen johtoajatus mihin armaat johtoelimemme haluaisivat meidät paimentaa.

Esim. Vanhanen on kovasti siihen suuntaan kallellaan eli jos taloudellinen selkäranka ei EU-jäsenillä kanna, niin sitten liittovaltio. Öö - ja muitahan vaihtoehto ei ollut?

 

Mausteina soppaan Moody's tyrkkäsi Unkarin roskakorin reunalle lainapaprujensa osalta. Ja jos kuka ei muista, niin Itävallan pankeilla on massiiviset saatavat naapuristaan - tumptidumdaa.

Eivätkä ongelmat todellakaan rajoitu yhteen Unkariin: JP Morgan'kin suosittaa myymään kaiken minkä EKP suostuu ostamaan. Hyvää kriisiä ei pidä koskaan jättää hyödyntämättä, eh?

 

Saarivaltiossa on tietenkin ihan oma nippunsa mätiä raatoja komerossa eli kovaääninen voi-voi-€uroa -juttu toimii monella tapaa...

UK'ssa on pelkästään BBC'n henkilökunnan eläkerahastoissa 2 Mrd £'n reikä. Samoin viimeisimmät puheet eläkemaksujen määritysten "höllentämisestä" yms. voivat johtaa jopa neljänneksen menetyksiin saajapuolen kohdalla.

Tuolla myös usein eläkkeestä haihtuu erilaisissa rahastoinnin käsittelyissä, prosessoinneissa, tarkasteluissa jne. 75%a. Mitenköhän soomilainen systeemi tuohon lukuun vertautuisi?

 

Aasian pelastuskykyyn moni uskoo - mutta kupla on kupla vaikka voissa paistaisi. Lisää vettä kiukaalle - edes johtopaikoilla olevat kiinalaiset eivät luota raportoituihin BKT-lukuihin.

Edelliseen tangentilla liittyy tämäkin - Bernie-pojun 30 sanahelinää männä vuosilta. "Onneksi" hän ja vastaavat kaverit ovat tiukasti systeemin ratissa, ei pienintäkään epäilystä minne ollaan matkalla...

Vaakakupeissa kun ovat nousukausi ilman työllisyyttä - ja ei hätää mitään -ajatus. Realismia ehkä vähän kaivattaisiin (hyvä linkki historiasta kiinnostuneille, ovatko asiat nyt toisin)?

 

Kaikkien yhteiskuntarakenteiden rahatilanteen kasassapysymisen rapistumisesta jenkkilässä tässä hyvä esimerkki: kavereilla 190ooo US$a autossa mukana, jotka sitten "evakuoitiin" maantiepoliisin toimesta.

Tietenkin asiaan voisi liittyä huumerikollisuutta ja ties mitä, mutta kun kunta ei palauta rahoja vaikka sikäläinen raastupa on päätöksen asiasta antanut. Varkaus kaiketi pitäisi määritellä uusiksi tapahtuman valossa.

 

Onkohan tässä maassa ketään katolisen kirkon pankin asiakkaita - kiinnostaisi hieman 0:-) Meinaan, kun pytingillä tuntuu olevan aika omat säännöt. Rahan liikkeistä ei oikeustoimilla uhkaamallakaan tahdo saada mitään selkoa.

Lakiuhkailusta tuli mieleen tämä - kaverilla oli ilmeisesti pankissa iso läjä fyysistä kultaa. No, ei ole enää sillä pankki passitti kiiltävän "parempiin suojiin". Olkoon muistutuksena, että pankin holveissa ei ehkä kannata säilyttää mitään mitä oikeasti haluatte pitää oman peukalon alla.

 

YKn rooli maailmassa on saamassa uusia sivujuonteita: Haitissa koleran lähteenä nepalilaiset rauhanturvaajat. En tiedä teistä, mutta en itse olisi pa5komassa jokeen yläjuoksulla jos alavirtaan mentäessä ihmiset käyttävät samaa vettä.

Kalle-karhu ruudinkeksijänä ja muuta legendaarista... kuten, että jenkkilä kehoitti Ugandan hallitusta keskustelemaan tiedustelutietojen käytöstä ennen kapinallisten "hoitamista" pois päiväjärjestyksestä. Ilmeisesti sotarikokset itsessään eivät olleet ongelma.

 

Eräs lukija lähetti hyvää/ inhorealistista tarinaa Suomessakin tapahtuvasta pienfirmojen survomisesta ulkoistamisen ihanuuksien kylkiäisenä. Ulkomaan kielellä vähän vastaava teksti - 20 kohtaa miksi pienyrittäjät nykysysteemissä ovat häviävä luonnonvara.

Onko muilla kokemuksia/ tunnelmia asian tiimoilta?

 

Vapaan internetin aika saattaa lähestyä loppuaan niin hurjalta kuin tuollaisen väittäminen saattaakin kuulostaa. Itse asiassa Wikileaks-sotku toimii oivana perusteluna nettiröörien alasajolle, koska monet, monet nettivelhot ovat innostuneet pommittamaan nyky-yhteiskunnalle elintärkeitä instituutioita.

Onneksi olkoon, olette saaneet itsellenne terroristin leiman ja siten teidät voidaan kerätä talteen uudelleenkoulutusta varten. Aa - itse asiassa - kunhan ei tavattaisi jossain hämyisessä betonibunkkerissa omissa ulosteissa pyöriteltyinä sitten joskus :-(

 

Tässä vielä IL'n teksti Wikileaks'in Assagnen pidätysprotokollan taustoista. Pitäisi pistää miettimään kuka hyötyy ja mitä kautta.

Kylkiäisenä myös Uuden-Seelannin auvoisuudesta pieni juttu, kaikki ei ihan välttämättä ole sitä mitä meille kerrotaan.

 


 

Energiapuolella öljyn tuotanto jatkaa takkuamistaan. Tässä hyvä linkki mistä voi seurata eri alueiden ja tuottajien tilannetta (kiitos VH). Kaikkinensa yhä selvemmin näyttää siltä, että öljyhuippu tosiaan meni jo.

Vastaväittäjille sanottakoon, että se huippu on selvä tapaus vasta kun on tarpeeksi menty ajassa eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä käy varmasti Pohjanmeri (taas). Kuinkahan moni tuolla vuonna 2001, kun alueen tuotanto oli ollut jo vuoden pari alamäessä, vielä ajatteli että kyllä se tästä.

 

UKn tuotanto-osuus oli silloin jo kaksi hyvää nousua nähnyt (klik isommaksi). Ensimmäinen nousu oli -yllätys, yllätys- ne isot ja helpot kentät, toinen nousu onnistui massiivisella pienempien, hankalampien öljylöydösten käyttöönotolla.

Kolmas nousu? Rahoitusongelmien keskellä? Unelmia, unelmia... kuvasta kannattaa huomata miten pienemmät kentät suorastaan romahtavat  hyvin nopeasti - eivätkä todellakaan pysty paikkaamaan isojen kenttien alamäkeä.

 

Alaa seuraaville pelot(telut) öljyn hinnannoususta eivät ole pelkkiä höpinöitä. Sitä vastoin itse muistan rivikansalaisena joskus ennen "heräämistäni" (sekoamista?) ajatelleeni -kuten varmaan moni muukin- että taas ovat öljy-yhtiöt vain rahastamassa.

Totuus sattuu.

 

"Lohdutuksena" voi tietysti ajatella, että olemma aika olemattoman vähäpätöisiä isommissa ympyröissä. Varsinkaan kun tuntuu, ettemme maailmankaikkeudestakaan oikeasti paljoa ymmärrä - vaikka asiahan meille tietty hieman toisin tarjoillaan.

Tuo olkoon ajatushyppynä, että olisin joskus halunnut kiipeillä Saturnuksen renkaiden vuorilla - vaatimattomia 3km'n sellaisia. Ja minä kun luulin, että net renkaat olivat irtonaista höttöä vain...

 

Kiitos tuesta, TL 20€. Joululahjoja/ kannustimia otetaan vastaan muiltakin ;-)

 


10.12.2010 13:32 |