KULUTUSYHTEISKUNTA SYÖ LAPSENSA

Siltähän tuo tuntuu... jenkkilän liittovaltio myy opiskelijalainat kolmansille osapuolille. Tavoitteena saada 85%a takaisin - mikä tietenkin ennakoi aika paljon korkeampia kuluja alkuperäisille lainaajille, koska heiltähän nuo loppupeleissä karhutaan.

Mainittakoon, että Rooma ulkoisti veronkeruun alamäkensä puolella, veronkerääjät taisivat vieläpä olla vapautettuja veroista. Lopputulosta ei varmaan kauheasti tarvitse arvailla. Itse asiassa tuo oli yksi isoimmista syistä imperiumin lopulliselle kurahtamiselle, koska kansalaisilla -öh- ihmisillä -eikun- maaorjilla hävisi lisääntymiskiinnostuskin.

Lopulta kun "barbaarit" tulivat, niin monin paikoin ihmiset toivottivat nämä tervetulleiksi - ja vaihtoivat leiriä.

 

€urolandiassa on menossa mm. yksityisten eläkkeiden uudelleenjärjestely (lue: leikkaukset/ poisto). Unkarissa hallitus teki ihmisille Kummisetämäisen tarjouksen: luovuttakaa eläkerahat valtiolle tai menettäkää peruseläkkeenne. Tietenkin eläkemaksut säilyisivät pakollisena riippumatta valinnasta.

Vähän vastaavista olen maininnut ainakin Irlannin kohdalla, mutta tuossa linkissä listataan myös Bulgaria, Puola ja Ranska. Tsekeissä puolestaan lääkäreiden palkat ovat Mäkkäritasoa, ei siis ihme että osa löi hanskat tiskiin.

Tässä sitä IMFn "talousapua", "pelastusta" ja "yhteiskuntaa vakauttavaa toimintaa" mitä meilläkin kehutaan median puhuvien päiden toimesta...

 

Eräs näihin liittyvä toiminta on tietenkin myös ihmisten elinmahdollisuuksien rajoittaminen ja vaikeuttaminen (lue: kontrollointi). Jenkkilähän on näissä omaa luokkaansa (5000 US$'n sakot kasvisten kasvattamisesta), mutta on €urostoliitossakin omia juttuja menossa - sadoista luontaistuotteista laittomia.

Systeemi pyrkii kriisitilanteessa huolehtimaan vitaalitoiminnoista - ja nykyjärjestelmässä pyramidin -tai pahnan- pohjimmaiset eivät välttämättä kuulu "oikeaan" ryhmään.

Tämän päivän poliittisen toiminnan ennakoinnit historian valossa ovat siis vähintäänkin nieleskelyä aiheuttavia...

 

Kaikkinensa tästä vuodesta voi tulla Kuplavuosi vailla vertaa. Tässä tosin derivatiivien plörähtämisestä kirjoittaessaan kaveri toteaa yhden 100varman sijoituskohteen, lakimiehet... Toisaalla odotellaan 2011 bank-run'ia - esim. Espanja on yksi kanditaatti.

Tässä vielä yksi visio alkavasta vuosikymmenestä jenkkinäkökulmasta - pahin kautta historian.

 

BoA puolestaan maksaa jenkkilän asuntojäteille aikaisemmin työntämistään 127 Mrd US$'n nimellispapruista takaisinoston yhteydessä 1,3 Mrd US$'a. Näinhän ne pankkien taseet saadaan palaamaan siedettävämmälle tasolle, eh?

Selkokielellä tämä tarkoittaa, että 100ooo arvoinen asuntopaperi (ja siten asuntokin) on oikeasti 1000'n arvoinen (tätä yritin siis siinä raha/talousjärjestelmä -videossakin sanoa) eli 1% alkuperäisestä arviosta. "Hilpein" juttu tietenkin on, että asuntovelkaisen pitää edelleen yrittää sitä 100ooo'a leipoa tiskiin... reilu peli?

 

Kiitos, Lars, muistutuksesta - jenkeissä on tosiaan lähinnä käytössä mahdollisuus kävellä asuntolainasta avaimet palauttamalla. Sittenkin muistan vimosen vuoden aikana törmänneeni juttuihin missä asuntovelkaisia yritettiin saada vaihtamaan lainansa matalakorkoisempiin mutta samalla ottaen muullakin omaisuudella vastuuta asuntolainasta. Toivottavasti eivät ole kovin laajassa käytössä.

 

Tuon lisänä vielä FED puoltaa vimosimman asuntolainaisen kuluttajasuojaa rapauttavan lain läpimenoa. Vieläkö joku uskoi, että pankkijärjestelmä ja keskuspankit olivat pienten ihmisten parasta ajattelemassa?

 

Kuka on haaveillut Facebook'iin sijoituksesta, niin se saattaa tavan tallaajillekin joskus toteutua. FB'n pörssiin vientiä tosin markkinoi Gollum Sucks, eli se voi ennakoida vähemmän positiivista lopputulosta sijoittajalle. Sittenkin olen varma, että FB'n perään laukkoo moni sijoittaja.

Kaikkinensa meno kertoo koko maailman arvotusten ketuillaan olosta, FB arvioidaan 56 Mrd US$'ksi kun moni maa menee syöksykelkalla alamäkeen. Ehkä kannattaisi ostaa se bittimaatila, kasvattaa virtuaaliruokaa, virtuaaliseurustella virtuaali-ihmisten kanssa, virtuaalisynnyttää virtuaalilapsia, virtuaaliviedä virtuaaliheidät virtuaalikouluun...

...tai jotain.

 

Moni on varmaan jo huomannut, mutta mainitaan tässäkin - Kiina on pönkittämässä €uromaita näiden velkapaprujen ostajana. Toiminnalle on selkeästi ainakin kaksi perustetta: Kiina saa sananvaltaa wanhan mantereen menoon ja pääsee eroon US$'eistaan.

Jos kuka arvelee ettei näiden rahoitusten kylkiäisenä tule myös muita ei-julkisia sitoumuksia/ vaatimuksia, niin - jep, pinkit aurinkolasit on kiva juttu :-) Mitenköhän Kiinan €urolandia-"ostoihin" olisi suhtauduttu 10v sitten?

Tällä hetkellä tietysti ollaan jo ihan toisessa tilanteessa, mutta sittenkin on hauska joskus pohtia näitä "entä jos...?" -juttuja.

 

Niin, se toinen tilanne - on tietty €urolainojen vapina. Portugal on edelleen sitä mieltä ettei tarvitse tukipaketteja, mutta sekä Ranska että Saksa ovat kovasti eri mieltä. Yllä vielä vähän koroista, jotka kertovat omaa kieltään. Ö-ööghh, kuulostaako tämä mitenkään toistolta alku- ja loppukesän tapahtumille?

Ja kuten tunnettua - olemma kaikki samassa veneessä. Tauti lähtee auttamatta leviämään mistä ikinä se alkunsa "virallisesti" saakin.

 

Sivulauseen sivulauseena lienee syytä mainita, että €uro tipahti jo reilusti alle 1,30'n US$'n - ensimmäisen kerran sitten syyskuun... Eikä valtamerilaivauksesta kertova BDI'kään kauhean hyvältä näytä.

Samoin joulumyynti on monilla sektoreilla paljastunut vähemmän menestyksekkääksi. Syyllisiä tapahtumalle -tai tapahtumattomuudelle- haetaan jo varsin naurettavistakin asioista (seuraava kohde jolle julistetaan sota?).

Vaan eivät nämä tietenkään estä ihan Trichet'in suullakin julistamasta, että maailman talous on toipunut odotettua paremmin ja inflaatioriskejä pitää tarkkailla. Heh, tilastojahan voi aina lukea omasta näkökulmastaan, mutta luulen että mies toivoo virkakautensa loppuvan jo...

 

Bangladesh'in pörssi on ottanut viime päivinä melkoisesti töksyä, -27%a joulukuulta. Seurauksena patukoilla "kontrolloitua" mellakointia - milloinka länsimaissa? Tekstissä on "hyviä" toteamuksia - "ihmiset olivat investoineet pörssiin hyvien tulosten toivossa". Mm - odotukset, toiveet eivät toteutuneet, joten nyrkkiä pöytään?

Edellisen kaverina viime aikoina muuallakin mellakointi on ollut taas uutisoitavana aika monessa paikassa, Algeria ainakin on mainittu. Vielä taitaa olla täällä kuitenkin ihmisillä ajatuksena, että "voi, voi - on se surkeaa tuolla..." tai "tuollaista se on kun ei ole ymmärrystä/ johtamiskykyä/ jne.".

Odotan mielenkiinnolla miten uutisoinnit tulevaisuudessa hoidetaan kun puuppa iskee tuulilasiin lähempänä. Perinteisestihän huonojen asioiden mahdollisuuteen ei uskota ennen kuin nöyhtä on ns. sylissä.

Vertailun vuoksi jenkkilässä ollaan koittamassa kepillä jäätä josko ihmiset eivät panikoi lama-sanan edessä. Tietenkin lama-sana on tarkasti rajattu eli koskee vain asuntoalaa. Samoin lama-sanaa ei vielä käytetä otsikoissa, mutta rajat ovat häilyviä eivätkä välttämättä pidä kovin hyvin. Vähän kuin jotkut "ei koske meitä" -tokaisutkin...

 

Bernanke on tainnut kuunnella meitin pääministeriä (kunnille talouskeppiä) - eli osavaltioille ei talousapuja samalla kun osavaltioiden tulot 2009 laskivat 31%a. Bernanke tietenkin menee perusprotokollalla, että yhteiskunta maksaa eli (uus)liberaalien johtoajatuksen mukaan. Etiäisenä tulevasta esim. San Joaquin'in kunta California'ssa jätti jo yhdet lainapaprunsa maksamati.

Kiviniemi tietty jatkaa selkeillä 2000-luvun linjoilla. Ensin kuntien niskoille enemmän velvoitteita muttei taloudellisia edellytyksiä niiden takaamiseen. Seurauksena kuntapuolen nopea velkaantuminen onkin varmaan kaikille jo tuttua...

 

Edellisen kylkiäisenä ajetaan kuntien liittämistä isommiksi, jotta toimintaa voidaan tehostaa - kuntalaisten kohdalla. Suomeksi siis palvelut alas ja/tai yksityistetään arvattavin seurauksin. Uuninpankon poika näistä on kirjoitellut laajasti ja terävästi, suosittelen lämpimästi.

Kuntaliitoksista on muutoinkin korviini kantautunut surkuhupaisia juttuja. Kuntaliitoksissa kaiketi johtajien paikka on varmistettu viideksi vuodeksi (ylimenokausi), jolloin ketjuttamalla kuntaliitoksia sopivan rauhalliseen tahtiin (3-4v välein), niin johtajat pysyvät "leivän syrjässä" eläkeikään.

Jos jollakin tähän olisi tarkkoja linkkejä tarjota tapahtumien vahvistamiseksi puolesta tai vastaan, niin olisin kiitollinen.

 

9/11-tapahtumista vuodelta 2001 on netti väärällään vaikka minkälaista "tietoa" ja mielipidettä, mutta tässä voip olla totta jo isompikin siivu. Entinen CIAn neitonen kertoo tylyjä asioita Iraq'in retken taustoista ja CIAn systeemeistä muutoinkin. Käsi ylös kuka on yllättynyt?

Toisessa yhteydessä CIAn johtoelimistä on mahdollisesti löytynyt lapsiponrolinkkikin...

 

Jenkkilästä tietenkin viime päivien isoin juttu on kongressiedustajan saama luotisade. Itse veikkaan tuon olevan tuolla alkua pidemmälle alamäelle, jonka kaikkia mutkia en välitä edes arvailla. Joka tapauksessa luultavasti meno tulee muistuttamaan heidän eteläisen naapurin tapahtumia eli päättömistä ruumiista arkipäivää.

Näin se vain taitaa mennä, kun odotukset ja reaalimaailma törmäävät oikein kunnolla.

 

Kaiken talous- ja yhteiskuntaänkyröinnin kaverina jenkkilässä johtoporsailla (ainakin joillakin) on selvät kuviot. Nettiturvallisuuteen vedoten "vapaaehtoiset" internet-passit ajettaneen pian läpi. "Vapaaehtoistakin" on kovin montaa lajia...

Asiaan tietty kuuluvat 1,5 Mrd US$'n tietopankin kaltaiset rakennusprojektit - turvallisuuden nimissä.

 

Joskus tämän touhun seuraaminen vetää ihan oikeasti hiljaiseksi. Kehitysmaissakin minilainaukset ovat paljastumassa melkoiseksi riistoksi.

 


 

Naurattaa Verkkouutisten julkaisuperiaatteet... Joku päivä sitten tuolla oli tekstiä kuinka Obaman hallinnossa parrasvaloissa olevien henkilöiden vaihtoja tapahtuu. Talousneuvoja antavan komitean pomoksi nousee Sperling, joka oli mukana Glass-Steagall -lain kumoamisessa Clinton'in kaudella.

Kommentoin VU'n tekstiä mainiten tuosta Sperling'in historiasta ja lisäsin bit.ly -koodattuna tuon oman raha/talousjärjestelmä -videoni lopuksi. Jonkun aikaa viestini näkyi uutisen perässä, mutta nyt on koko uutinen hävinnyt Verkkouutisten sivuilta - ehkä joku katsoi videoni? Ainakin tällä hetkellä kommenttini näkyy osittain Verkkouutisten hakukoneessa, mutta kuinkahan kauan...

Sano kättä päivää Isoveljelle (o_O)

 

Toinen juttu mistä satunnaisesti olen yrittänyt kirjoittaa  "uutisten" kommenttiosioihin lyhyesti muuallakin on jenkkilän työttömyys. Viralliset luvut tuolla (mitä meilläkin media papukaijana toistaa) ovat sen luokan liirumlaarumia ettei ole ihme ettei niistä totuutta halutakaan tietää kertoa.

Tässä pari linkkiä, missä selitetään tuolla tapahtuvaa työtä tekevien syrjäytymistä - klik ja klik. Jälkimmäisessä todetaankin, että kun töitä hakevia poistetaan tilastoista niin tietenkin työllisyys jäljellä olevien keskuudessa näyttää paremmalta.

Vähän kuin Suomessa missä tempputyöllistämisestä on tullut melkoinen lahja eri tahoille, netistäkin taitaa löytyä ohjeita kuinka palkata/ kierrättää harjoittelijoita yms. "koulutuksen järjestäjille" ilmaiseksi. Hinta on tietenkin hirveä yksilöiden kohdalla, ihmisarvosta ei välttämättä enää voida puhua ja mieleen tuleekin lähinnä maaorjuus.

 

Kaikkien ylläolevien varjossa kevään vaalikirmailusta tässä maassa on varmasti tulossa "mielenkiintoinen". Saku Timonen onkin vähän jo availlut sanaista arkkuaan ;-) Ei lienee kaukaa haettua, että näistä vaaleista/ mediahilpeilyistä voip tulla likaisimmat ikinä - ja pelko/ pelottelu tullee olemaan monella mielessä.

Tietenkin kun systeemimme on mikä on, niin aika moni ennuste voip mennä tänä keväänä mankeliin. Varsinkin kun viralliset ennusteet taitavat tulla tiettyyn suuntaan kallellaan olevista lähteistä. Huomattakoon kuitenkin, että Eero Lehti on kaiketi kannattanut perustuloa eli melkoisia korttipakkoja on pelissä :-)

 

Tänään 10.1.2011 klo 24.00 tulee TV1'ltä "Euron totuuden hetki", ainakin VH'n mukaan asiallinen pätkä (on siis uusinta viime viikolta).

 


10.01.2011 14:31 |