EKPn JA EUn YHTENÄISYYS KOETUKSELLA

Irlannissa pankkien terveydentila on nopeasti heikentynyt, kun ihmiset ovat nostaneet pankkitilejään tyhjäksi. No joo, luulen että ovat siirtäneet digitaaleja lähinnä UKn pankkeihin, mutta kuitenkin...

 

Hätäpäissään Irlannin keskuspankki omine lupineen "printtasi" irkkupankeille 6,4 Mrd €'n vaipat elo-marraskuussa. Tuo ei alkuunkaan ollut tarpeeksi, joten irkkupankit lainasivat EKP'lta 40 Mrd €'a samaan aikaan (1/4 maan BKT'sta). Kaiken kaikkiaan irkkupankeilla on lainaa 183 Mrd €'a eli reippaasti yli maan BKT'n. WHOA! Ei ihan nappikauppaa...

Nämä tiedot ovat viime syksyltä - huhtikuussa sitten ihmetellään tämän päivän tapahtumia. Joka tapauksessa EKP lienee vähän käärmeissään tapahtuneesta, koska Irlannin keskuspankki on luonut rahaa etukäteen keskustelematta asiasta. Jatkossa toiminta on kuitenkin ok kunhan muistavat kertoa EKP'lle ensin.

Mitäpä muutakaan EKP olisi voinut sanoa?

 

Vuoden alussa WatchingCrisis oli kerännyt PIGS-maiden (Italia poislukien) 10v paprujen korkojen käyttäytymiskuvan. Tilanne tänään on kutakuinkin sama, mutta kuinka kauan?

Evans-Pritchard kommentoi hyvin miten €uroalueen sisäiset epätasapainot vain kärjistyvät nykytilanteessa - puhumattakaan siitä, että EKP alkaa kiristämään ohjauskorkoja Saksan ylikuumenemista estääkseen. Periferia ja pienemmät pelurit yli laidan?

 

Espanja siirtyy osin syndikaattilainoihin (normaali käytäntö isojen firmojen lainauksessa) yrittäessään pitää maksamansa korot kurissa. Liekö tämä sitten askel Oy Espanja Ab'n suuntaan?

Eurooppalaisittain on ehkä lohduttavaa kuulla Japanin ja Kiinan kiinnostuksesta Euroopan pönkittämiseen. Toisaalta harva rahalahja tulee ilman vaatimuksia. Joka tapauksessa Kiinalla alkanee pikku hiljaa olla kiire päästä jenkki-paaperoista eroon eli miksikäs ei Euroopasta sopivia siivuja itselleen ottaisi...

 

Noiden kaveriksi sopii jenkkilän kuntien 30v paprujen korkokäppyrä. Noihin liittyviä letters of credit tai rembursseja eli myyntitakauksia pitää uusia 53 Mrd US$'n edestä tänä vuonna, kokonaisuudessaan tuolla on 2900 Mrd US$'n kuntalainamarkkinat.

Taustalla tietty on osavaltioiden taloudenpidon ongelmat. Viime vuonna osavaltiot imuroivat liittovaltiolta mm. yli 40 Mrd US$'a korotonta lainaa pelkästään työttömyystukien maksuun. Nyt noihin ollaan korkoa liittämässä, kuinkahan hyvin mahtaa elefantti lentää?

Ihan kuin ilmassa olisi jonkunlaista trendin muutosta...

 

Yksi virstanpylväys jenkkilän asuntoalalta - hinnat ovat tippuneet enemmän kuin Suuren Laman aikana eli 26%a. Aika kääntyä ylös? vai jatkuuko alamäki? Sinänsä mielenkiintoista, että FEDin paaperoista käy ilmi laitoksen nähneen asuntopuolen ongelma jo 2005 - ja sitten istuivat käsiensä päällä.

Lätäkön takana asuntovelallisten ulosmittaukset ylittivät miljoonan viime vuonna - ensi kerran historiassa. "Yllättäen" samaa kehitysta odotetaan jatkossakin. Uskomattomimpia lisiä asuntomarkkinoiden ylitarjontaan on, että myös pankit ovat alkaneet hylkäämään asuntoja.

 

Käytännössähän tuolla pankit työnsivät liittovaltion asuntojäteille kukkua kottikärryillä ja hyväntahtoisesti poliittiset päättäjät kumileimasimet nyökyttelivät toiminnalle. Freddie ja Fannie ovat käytännössä kansallistettuja eli kansalaiset takaavat toistensa asuntolainat ristiin - systeemiturvallisuuden nimissä - oli itsellä lainaa tai ei.

Tässä on muutama ehdotus jenkkilän asuntopuolen uudelleen organisoimiseksi. Kaveri ei tosin ole tainnut ajatella loppuun, että mikä tahansa noista tekstin lopun ajatuksista tappaa välittömästi koko finanssialan - mutta nykymenon jatkamistakaan ei voi suositella. Suo siellä, vetelä täällä.

 

Show pysyy pystyssä niin kauan kuin kukaan ei virallisesti halua tietää mm. pankkien pyörittämien MBS-asuntoderivatiivien todellista arvoa - ja tavan jenkit eivät sitä varmasti tee.

Sitä vastoin jokerina mikä tahansa ulkomaalainen sijoittaja (eläkerahastot yms.) voi keikuttaa venettä pahan kerran. Kandidaatteja keikuttajiksi Euroopasta on vaikka kuinka kun taseita taskulampulla vähän valaistaan...

Kiinastakin voip jekkuja hypätä pöydälle, isot riskirahastot ovat maan suhteen vaihtamassa korppikotka -vaihteelle.

 

Toinen jenkkilän ongelma on tietenkin sama kuin kaikissa muissakin "edistyneissä" kulutusyhteiskunnissa - jos ei kulutusta, niin nikottelemaanhan systeemi alkaa. Yllä oleva kuva kertoo jälleen omaa tylyä kieltään jouluhuuman jälkitilanteesta.

Eikö ole mennyt keskusjohdon käsky kuluttamisesta/ lainaamisesta jakeluun? Vai eivätkö pankit lainaakaan? Molempi pahempi, ugh...

 

Tähän liittyen suomimediastakin tuo kansalaisten "vika" ja syyllistäminen on tullut varsin selvästi esille viime aikoina.

Itse pidän vähintäänkin arveluttavana puhuvien päiden johdolla tarjoiltua kuluttamisen ja lainaamisen autuutta. Eilen oli kuitenkin piristävänä uutisena (kerrankin YLE-propagandaa katsoin) internet'in mahdollistaman kierrätyksen kasvu. Jossain kohdin ihan ääneen sanottiin, että osa ihmisistä on tavarapaljouteen suorastaan ylikypsiä. Pisti hymyilemään...

...toisin kuin isojen pankkien bonusten jakelu: Gollum sucks jakaa 435ooo US$a ja JP Morgan 370ooo US$a sijoitusmestareilleen. UK'ssa puolestaan poliitikot nostivat kädet ylös, pankit saavat jakaa bonuksia ihan miten huvittaa.

Toisilla se joulu taitaa olla joka päivä?

 

Lätäkön takaa eräs puoli on taidettu ohittaa meikäläisessä mediassa aika täysin - opintolainat ovat tuolla jo isompi kakku (830 Mrd US$a) kuin luottokortit (827 Mrd US$a). Tämä onkin oma matopurkkinsa, jonka purkaminen veisi melkoisesti aikaa.

Vaan yksi on varma, kun ihmisestä saa nuorena kurkkuotteen (taloudellisen riippuvuuden), niin monesta tulee aika kuohittu tapaus. Lyhyesti sanoen orja systeemille - kuten Jani Laasonen hyvin kirjoittaa. Jenkkilässä tuo tarkoittaa tietenkin myös ettei sotakoneesta ikinä lopu työmuurahaisia.

 

Petri Lagus on kerännyt linkkejä systeemin ongelmista suomalaisista lähteistä. Pari noista poimittuina ovat hyviä ajatusten herättäjiä eli Stubb'in tietämys rahan olemuksesta ja pohdintaa perisuomalaisesta lumedemokratiasta. Vaalirahoitukset tietenkin ovat osa sidoinnaisuusongelmaa...

Noiden kaveriksi käy hyvin Kissankulman yhteenveto pankkien roolista viimeisimpien kuplien synnyssä lätäkön takana. ...ja meidän kaverit perässä, kuinkas muuten?

 

Kun vaalien merkitystä vähätellään näin selvästi, niin pienen ihmisen elämä systeemin rattaiden välissä menettää aika lailla merkityksen. Pistää miettimään persujen roolia tulevalla vaalikaudella - hyvä? huono? hyvää tarkoittava huono?

Tässä vielä vähän sohaisen lukijoiden ärsyyntyneitä hermoja joulun alun pikku-uutisella: eduskunnan mielestä UK'lle oli ihan ok EU-jäsenmaksun alennus.

Jos kuka ei vielä ole huomannut, niin maassa vimoset 10-15 on valtakunnan omaisuutta imuroitu lahjakkaasti eräille tahoille, tässä Esko Seppäsen haastattelu asiasta. Veikkauksia siitä mikä on toimintaprotokolla nyt talouskriisin kylkiäisenä? Sisäpiirin omaisuuden kasvatus?

 

Mitä ilmeisimmin yllä olevakin sankari katsoo maailmaa kovin yksiulottoisesti (klik isommaksi).

Juttu on joulukuulta, mutta osa mediakampanjaa jolla uskotellaan valtion alasajon tuovan helpotusta talousongelmiin. Itse väitän, että valtio ei ole niinkään ongelma vaan nykyinen rahajärjestelmä (yleisen lyhytkatseisuuden painotuksia unohtamatta).

 

Liberaaleilla yleensäkin on vähän kapea maailmankatsomus ja useimmilla vahva luottamus kulta/ hopea/ käpykantaan rahan perustana. Jos/kun ideana on täysin vapaat markkinat, niin paras esimerkki sellaisesta lienee joku Somalia tai Haiti.

Ei oikein valtiota, ei ammattiliittoja, ei eläkkeitä, ei kontrolleja jne. - ja hyvin pyyhkii? Ainakin eräillä - jenkkikorporaatiot imevät 98,4%a liittovaltion "avusta" Haitille. Tekstin lopussa mainitaan jälleen kerran uusliberalismin hedelmät eli valtion alasajo.

 

Tuosta tietysti päästään siihen, että miten Suomi-systeemi pyörisi tulevaisuudessa nykyisten kehityssuuntien valossa?

Hmm, tämä mitä ilmeisimmin vaatisi oman juttunsa - kuten HH juuri puhelimessa ehdotti. Jep, mietintämyssyyn tämä - tulevaisuusvisioita jossain välissä...

Vertailun vuoksi Virginiassa osavaltio jo pohdiskelee

oman rahan käyttöönottoa FED-vetoisen systeemin kaatuessa. Öö, eikös taalan pitänyt olla maailman selkäranka?

 

Nyt kun vähän kuitenkin hipaistiin eri paikoissa olevien ihmisten elämää, niin tämä juttu suomalaisissa kouluissa olevista maahanmuuttajajunioreista pisti miettimään.

Vahvat ennakkoluulot ja asenteet jyräävät - eikä otsikon sanavalintakaan mitenkään neutraali ollut. Otsikossa siis opettaja pelkäsi, mutta itse tekstissä jännitti rehtorin virkaansa maahanmuuttajia vilisevässä koulussa. Aika mielenkiintoinen muutos uutisoinnissa propagandassa muutamien vuosien takaiseen mediasanoman väritykseen...

Enemmän kuin surullista on tietenkin oppilaiden asenne oppimiseen. Surullista siksi, että suomalaiset koululaiset purnaavat paljon kun maahanmuuttajien lapset sen sijaan ovat suorastaan nälkäisiä tarjotun tiedon suhteen.

Taitaa olla taustalla se, että harvoin ihminen on tyytyväinen siihen mitä hänellä jo on. Ankeaa kun joutuu tuon näkemään jo ihmisen taimissa täällä "länsimaiden Eedenissäkin". Vähän kun muinoin intissä metsäreissuilla hommaan kyrp11ntyneille kavereille sanoin, että "olkaa onnellisia, meillä tämä kestää vain muutamia päiviä - pappa oli Kannaksella 5 vuotta putkeen".

No, ihminen on tietenkin pitkälti oman maailmankuvansa vanki.

 

Energiapuolella "järkeistäminen", "optimointi" jne. lätäkön takana (ja miksei täälläkin) jaksavat hämmästyttää: USAn 3. suurin aurinkopaneelien valmistaja lähtee Kiinaan (ensin oli tietty vuosia imuroinut tukirahaa). Kiina puolestaan saa varmasti nauttia lisää ympäristöongelmia - kuinkas muuten.

Venezuelan superraskaiden öljyvarantojen tarkempi tutkimus näyttää "hyvältä", tavaraa on enemmän kuin Saudi-Arabialla. Ongelma on "vain" tuotantopuolella - se ERoEI on aika ikävä reaalimaailmassa.

 

Vielä nämä jutut naurattavat, mutta entäs sitten kun omalle kohdalle tulee tilanne? Kaveri kirjoitteli kriittisesti syksyllä kongressiehdokkaasta ja kylään tulivat FBI sekä sheriffi.

Yleisesti ottaen vapaus on saanut tukkamakiaa koko vuoden kautta maailman. Noissa raporteissa olisi mielenkiintoista tarkastaa myös länsimaissa tavan kansalaisten tunnelmia.

Tämäkin tavallaan liittyy edelliseen - Iowa'ssa lehmien ei saa sanoa syövän ruohoa. Se siitä professorin työpaikasta...

 

Tähän väliin sopinee kommenttia Hopebama'n hallituksesta. Tuolta vapaille markkinoille lentävä kiltti kaveri Summers vakuuttelee, että työmarkkinat jenkkilässä ovat "juuri kääntymässä parempaan päin" (ja lehmät lentää). Ei tarvita kuin vähän luovaa kirjanpitoa, eh?

Valkoisen talon uusi kansliapäällikkökin on sopiva virkaansa nykysysteemin puitteissa. Bill Daley on tietty entinen JP Morgan Chase'n mies ja eräät tahot toteavatkin lyhyesti, että pankit ovat voittaneet totaalisesti. Shakkitermeillä - loppupeli alkakoon - myös EU'lle.

 

Enää kai vain voi kysyä, että paljonkos sinulle laitetaan vessapaperia? Pyyhkiminen on vasta alkamassa.

Lätäkön takana tilanne on hätkähdyttävä - tavan kansalaiset auttakoon itseään - ja finanssimaailmaa. Mutta ei tietenkään toisin päin. Tosiaan täältä katsottuna heidän systeeminsä on täysin rikki - mutta joskus mietin että miten risalta meidän systeemi taas heille näyttää...

 

Jenkkilässä armeijaa hyppyytetään ottamaan täydelliset genomikartoitukset henkilökunnaltaan.

Puhuvat kauniisti sotilaiden genotyypityksestä, lääkitystarpeesta ja muusta, mutta veikkaan että taas tietyillä tahoilla on lähinnä taalan kuvat silmissä. Vaikka näytteiden ajo maksaisikin vain 1000 US$a joskus tulevaisuudessa, niin muutaman miljoonan henkilökunta antaa kivat muutaman Mrd'n jaettavat rahat...

Tuon kaveriksi käy hyvin tämä teksti tylytyksenä modernin lääketieteen "totuudesta". Tutkijat ja lääkefirmat fiksaavat koeasetelmia ja niiden tuloksia johdonmukaisesti - rahoituksen ja tulosten toivossa. Mistä tietenkin joskus tulee mieleen arpapeli loppuasiakkaan kannalta...

 

Maailman tavallisia ihmisiä tietenkin eniten koskettaa ruoka ja sen saatavuus. Tässä muutama tuore linkki tuotanto-ongelmista ja muista - tylyjä tekstejä (klik, kliketi, klik).

Sittenkin ruoan hinnoista puhuttaessa suurhaltiat valtaekonomistit ja muut useimmiten ohittavat tai ainakin vähättelevät finanssimarkkinoiden roolia. Tällä hetkellä mm. jenkkilässä finanssimaailmaan on työnnetty ihan järkyttävät summat pelimerkkejä - ja kun reaalimaailma ei niitä vedä, niin pelikasinoonhan nuo ovat virranneet.

Tuo tarkoittaa raaka-ainemarkkinoilla nimenomaan välttämättömien kohteiden (ruoka ja energia) kanssa leikkimistä. Miksikö? Ihmisten on pakko ostaa, oli hinta mikä oli - tai kuoltava nälkään tai kylmään. Mainio keino kupata altavastaajilta vimosetkin varat, eikö?

Kuten OL painotti, niin tässäkin maassa on kulupainotukset "inflaation" muodossa menneet tasan tarkkaan pienen ihmisen kukkaroa koskeviksi - ruoka/ makeis/ yms. verot ja lisämaksut ylös. Sähköstäkin vasta kehuttiin voivoteltiin - ja kukaan ei näitä kehityssuuntia arvannut, kun valtio myi omistustaan?

Onni yksillä ja laskut kaikilla muilla?

 

Ihmisten moraalista voidaan aina keskustella, mutta markkinoilla sitä ei ole - vain maksimaalisen hyödyn tavoittelu. Markkinoilla pelaaminen piilottaakin loistavasti ongelman todelliset kasvot eli pari miljardia nälkäistä ihmistä maailmalla. Onneksi töllöstä voi vaihtaa kanavaa jos sattuvat uutisissa näyttämään, eh?

Jatkopeleissä pelkään, että tämä ei onnistu - nälän ruokainflaation ja epätoivon onnellisuusinflaation kanssa monet meistä joutuvat miettimään olemistaan uusiksi. Vaikka itse välttyisikin pahimmalta, niin entä kun jälkikasvu, sukulainen tai kaveri kertovat vaikeuksistaan? tai naapurin tenava?

Silloin ollaan isojen kysymysten keskellä - mitä on ihminen? mitä MINÄ olen?

 

Kiitos taloudellisesta tuesta, Zorro lahjoitti 8.1. 100€ (^_^)

 


18.01.2011 11:58 |