SYSTEEMI HUKKUU VELKAAN - RATKAISU? LISÄÄ VELKAA

Vimosen kymmenen vuoden aikana maailmalla luototus kasvoi noin 50ooo Mrd US$'sta 100ooo Mrd US$'in. Muistutuksena koko maailman BKT on pyörinyt 50-60ooo US$'n vuositasolla samaan aikaan.

Nyt sitten pitäisi toinen 100ooo Mrd US$'a saada ihmisille jakoon niskaan. Perusteluna kai on että tuo ensimmäinen luototuksen kaksinkertaistuminen 10v aikana oli menestys?

 

Aaa-aa, pitää taas miettiä että mitä menestys tarkoittaa ja kenelle... jos poistetaan luottoja saaneista 1-2 taalan päiväansioilla elävät jokunen Mrd ihmistä laskuista, niin 2,5 Mrd "edistyneiden" valtioiden kansalaista taiteilee keskimäärin 40ooo taalan velkojen kanssa.

Jos kaikki 100ooo Mrd US$'n luototus jaettaisiin tasan, niin sitten jokaisella on yli 14ooo US$'a niskassaan. Olipa iso ilo "veljellisestä samassa veneessä soutamisesta".

 

Tietenkään kaikilla ei noita summia ole suoraan niskassaan, mutta systeemin kautta kylläkin. Miettikää siis hetki kun kuulette näitä "oikeiden koulujen käyneiden" ideoita eteenpäin pääsemiseksi.

Surkuhupaisinta tietenkin on, että näiden kavereiden ohjeilla nykyiset johtoporsaat perustelevat toimintansa - kehitys kun on tähän asti ollut niiiin hyvä ja kukaan ei halua keikuttaa venettä.

Sitä saa mitä äänestää.

 

Taloussanomien verkkolehdessä Jan Hurri sitten sai sen sanottua mistä joskus olen vaahdonnut: pankkeja tässä on koko ajan pelastettu. Sama mies tuoreemmassa tekstissä kertoo myös Irlannin keskuspankin digitaalien printtaus -toimista - näin se käy pankkien pelastaminen.

Numeroina irkut siis ovat "printanneet" 25%a BKT'sta (51 Mrd €'a eri lähteissä mainitaan). Kelpaisikohan vastaava summa soomipankeille? (linkin keskusteluosiossa mainitaan suomalainen asuntokuplakin). Toisaalla todetaan, että Irlannissa vuonna 2010 jokainen yksityisen puolen työntekijä kantaa 108ooo €'n velkaa valtion puolesta. Uh-huh...

 

US-verkkosivuille oli löytynyt "asiantuntija" kertomaan, että kaikki on hallinnassa ja hyvin (ja lehmät lentää). Muistutan jälleen, että valtiot ovat edelleen lainaamassa pankeilta markkinakoroilla - samalla kun pankeille käytännössä annetaan digitaaleja.

Äkkiä katsottuna ainakaan Verkkouutiset, YLE tai MTV3 ei raportoi mitään tähän Irlanti-tapahtumaan liittyvää - sitä vastoin kovasti vatvotaan Irlannin hallituksen tulevaisuutta (vaalit 11.3.). Kummallista?

 

Kuka on vielä sanomassa, että isoin ongelma on valtiot? Pankkijärjestelmä on vararikossa - se on aika siirtää bittitaivaaseen eikä sitä pidä pönkittää koko muun maailman kustannuksella. Historian opeista tämä on ytimekäs - valtio ei pysty maksamaan? lyököön hanskat tiskiin eli default.

Ongelma tuon toteuttamiseksi on tietenkin nykyisten kykypäättäjien riippuvuussuhteet... ...eli menossa on poliittinen kriisi.

Kannattaa edelleen muistaa, että julkisesti käsitellyt irkkulandian numerot ovat viime syksyltä - kolmen kuukauden viive mahdollistaa yhtä ja toista tämän päivän maailmassa. Yleensä rivikansalaisille negatiivisella korrelaatiolla.

 

Toisaalla Nordea kehuu kuinka V-toipuminen on tapahtunut ja jatkossa taivas vain rajana. Taisi jopa olla keskiviikkona YLE-uutisissa -mielenmuokkauspurskeissa raportoituna. Mitä Goebbels olisikaan antanut nykypäivän tekniikasta, lienee vihreä kateudesta - missä ikinä onkin.

Mielenkiintoiset ajat.

 

Itse asiassa tuo ihmisten luototuksen kasvatus ei ole edes pahin rasite finanssimaailman ulkopuolisille (muukalaisille?). Oleellinen on tietenkin edelleen pankkien innovointi eli keksiminen, kaikki lainapaaperot kun ollaan taiteilemassa eri johdannais-barbakikoilla (lue: vivuttamalla 10-100x) mitä moninaisimpiin rahastoihin noppapeleihin mukaan.

Lyhenteistä CDS, ABS, CDO, MBS, SIV jne. saattaa tulla melkoisia kirosanoja tulevina vuosina.

 

Jenkkilästä asuntoala on se jonka pitäisi kantaa. Jos hinnat kääntyvät ylös, niin se on merkki lainauksen ja asuntojen kysynnän lisääntymisestä. Tuosta tuskin on pelkoa, koska tähänkään asti tukipakettien raha ei ole valunut tavallisille ihmisille.

Ikään kuin varmistukseksi väitteelleni, niin viimeisten kahden vuoden aikana on aloitettu vähemmän uusia rakennuksia kuin 50 vuoteen. Väkiluvun kasvu huomioon ottaen tilanne kai kulkisi nimellä fiasko - linkin otsikossa tietty puhutaan valoisasta tulevaisuudesta - toiminee kannustimena jatkossa lukea pitemmälle kuin otsikot, eh?

Samoin alla oleva kuva kertoo loppuun saatetun asuntorakentamisen "kehityksestä" viime vuosilta.

Isoimpia ongelmia on tietenkin luoton saamisen vaikeus (tai pakotus) rivikansalaisille - ja se ei ennakoi hyvää kun monen vanhan lainan korkoa viilataan seuraavan 1½v aikana (yllä).

Kannattaa myös muistaa, että pankeilla on jo nyt tolkuttomasti myymättömiä asuntoja - miljoonia joita ei yksinkertaisesti edes päästetä markkinoille. Asuntoala onkin lätäkön takana edelleen lähestulkoon käsittelemätön sekasotku.

Pankkien taloudellista tilannetta ei asuntoalan suhteen auta se, että mm. Maryland'issä juuri keskeytettiin 10ooo'n asuntovelkaisen ulosmittaukset. Perusteluna pankkien vähintäänkin epäselvät paperit.

 

Joka tapauksessa kannattaa muistaa tuolta, että asuntolainojen takaus on tosiaan siirretty Freddie Mac, Fannie Mae ja FHA-laitoksille - ja kaikki ovat veronmaksajien niskassa. Kannattaa huomata tuossa raju pudotus kokonaispotissa - 2005 yli 3000 Mrd US$'n takausten markkina-"arvojen" rysähdys n. 1000 Mrd US$'in.

 

Mm. Citigroup mollaa "menestyksensä" arvostelijoita - esim. Whitney'ä, joka on varsin tyly sanoissaan.

Citi'llä on tietty luurankoja komerossa, joista ei saisi puhua julkisesti - mutta heitetään nyt kuitenkin tiskiin yksi: kolme vuotta asuntolainoihin liittyvien ongelmien aiheuttamasta "taantumasta", Citigroup lainaa edelleen samoilla perusteilla kuin aikaisemmin.  Jep, mitäpä sitä virheistä oppimaan - kun veronmaksaja maksaa.

Toinen tyytyväinen kööri lienee Goldman Sachs'in sankarit - siellä on monella optiot nyt sopivasti tulossa käytettäviksi. Linkin kuvassa mainitaan kolme piällysmiestä kun ovat 1999 jälkeen netonneet about 100 milj. US$'a per kärsä. Muu henkilökunta samassa ajassa 20 Mrd US$'a.

Kelpaisi mullekin tuollaiset tulot...

 

Joka tapauksessa finanssiala saa jatkaa porskuttamistaan: SEC'in eli osakemarkkinoita valvovan laitoksen budjettia ollaan leikkaamassa. Eipä tarvitse sitten sitä valvontaa suorittaa...

Vähän sama kuin täällä kotimaassa, poliisille ei vain löydy varoja harmaan talouden kampaamiseksi. Pistää miettimään, että minkähänlaisista toimipisteistä nykysysteemin edunsaajia löytyy.

 

Pörsseissä seikkaileville BDI lienee tuttu? Kuva kertoo (log-versio helpompi lukea) maailman laivausaktiivisuuden kääntyneen 2008-09 kuoppaa kohti. Kannattaisi ehkä jotain siis kotiuttaa kasinolta... asiaa ehkä sivuaa pikku juttu kuinka jenkkipörsseissä viime viikolla sisäpiiri ei ostanut yhtään osaketta koko viikolla.

Tapahtuma on ensimmäinen pörssihistoriassa. Kunhan ei kukkupussukat olisi pienille ihmisille, eläkerahastoille yms. jäämässä käteen...

Tässä vielä pari linkkiä arvioimaan jenkkipörssejä: markkinat laina-ajalla ja Jenkkilä polttaa crack'iä kun Kiina pössyttelee oopiumia - molempi parempi?

Lopuksi vielä linkki kuinka jenkkilän kunta-alan lainaus on menossa kovaa kyytiä viemäriin - eli kallistuu nopeasti. Paperikaupan ymmärtämiseksi wikipedian engl. kielinen teksti lainapapruista on varsin hyvä.

 

UK puolestaan on viiden suurimman pankin ohjaama, lopputulosta tuskin tarvitsee arvata. Huutoja isojen pankkien pilkkomisesta tietenkin kuuluu, mutta kuinkahan käytännössä käy? Valta korruptoi ja siitä on vaikea luopua yms...

Samaan aikaan saarivaltiossa 7 milj. köyhintä tulee menettämään 10%a ostovoimastaan seuraavan 10v aikana. Tuon kaveriksi perustavaroiden hintamarssi tulee tekemään "lisäkivaa" ihan urakalla. Onneksi vastaus on looginen - valtion/kuntien menoista on leikattava, yksityistettävä jne. kaikkialla.

Vetää sanattomaksi.

 

Yllä vielä €uroopan kolmen isoimman valtion saatavista PIIGS-maista, numerot ovat harvinaisen tylyjä. Washington post'illa myös mielenkiintoinen interaktiivinen kuvajainen.

Noiden kaverina edelleen muistutan siitä Brysselistä karanneesta raportista kuinka €urolandian pankeilla on kukkua kirjanpidoissa jopa yli 16ooo Mrd €'a. Se tarkoittanee Itä-Euroopan pönkityksiä maiden sisäisistä asuntomarkkinoista puhumattakaan, esim. UK on päivänselvä kupla.

Tälle jutulle ei voinut kuin nauraa - EU tekee yhä tiukempia ressitestejä ja aikoopa joka kiristää bonusten jakoperusteita. Taitaa tuuli heilutella puhuvien päiden huulia, eh? No way and no how - kuka vastaa pelimerkeistä vastaa myös säännöistä.

 

Kullan voimaan vannoville Intian tarjous ostaa kullalla öljyä Iranilta lienee herkkua. Itse sanoisin, että Intia arvostaa öljyä enemmän - siinä kaikki.

Jatkojen kannalta viljelysmaasta on tulossa paljon arvokkaampaa. Tuolla on tietenkin toinen puoli, jonka on jo moni avustusjärjestö saanut huomata: ruoka-apu ja lahjoitukset kuivuvat.

 

Toisaalla tulee tekstiä tarpeettomasta lääkkeiden tuputtamisesta ihmisille - ihan Suomessakin. Tästä voi heittää pienen ajatusleikin myös - eläkerahastot sijoittavat myös lääkefirmoihin. Onko siis odotettavissa eläkerahastoista kommenttia turhan lääkinnän vähentämiseksi?

Lääkinnän vähentäminen söisi auttamatta lääkefirmojen tuottoja (paljolti veromaksajilta lääkemaksuina ja -korvauksina imuroitua), joka laskisi rahastojen arvoa. Sitten pitäisi taas miettiä mistä rahhoo eläkkeisiin... Melkoinen soppa siis rakennettu viime vuosikymmeninä.

 


 

Mielenkiintoisia dokumentteja viime aikoina ollut TV'ssä - tosin niiden näyttöajoissa on toivomisen varaa.

Alkuviikosta tuli IMFn, Maailmanpankin ja muiden "hyvää tarkoittavien" köyhien maiden pelastajista ryöstäjistä realistinen pläjäys Afrikan mantereella. Ohjelma näytetään uudestaan 24.1. klo 23.15, joten katsokaa ja/tai ottakaa koneille talteen. Jos kuka ei vielä ole ymmärtänyt, niin tuon ohjelman suuntaviivat ollaan lyömässä tämänkin maan päättäjien kumileimasimien nyökyteltäväksi mahdollisesti jo tänä vuonna. Se niistä omista resursseista...

 

Edellinen €uron pönkityksen ylistyslaulu tukeminen onnistui -propaganda ei tullut yleiseen jakeluun netissä. Mitenkä lie tuokin Irlannin tuoreiden tapahtumien valossa enää esitettäisiin... Joka tapauksessa yrittäkäähän herätellä kavereita - vaikka tod.näk. kakkaa saattekin kuulla.

Jos joku oli ottanut sen €uroliturgia -pätkän teksteineen talteen, niin laittakaa linkkiä ja/tai sähkistä minulle. Yksi kaveri sen oli ottanut, mutten itse saanut ainakaan tekstejä näkyviin - saattoi tosin olla vika penkin ja näppäimistön välissä.

 

Toinen tiedemiehenä kiinnostava ohjelmakimara oli YLE Teeman kolmeosainen tiedesarja, jonka vimosin osa käsitteli soluja, niiden historiaa ja nykyteknologian mahdollisuuksia.

Torstain osassa oli energia-asioihin liittyen erittäin mielenkiintoinen 2min intro bakteereilla tuotettavasta öljystä (hieno askel, mutta skaalaus voip olla ongelma - tämän päivän kulutuksen korvaamiseksi tarvittaisiin Indianan osavaltion kokoinen käymisastia). Tässä kaverin kommentti vastaavaan uutiseen - Kunstler'iin viitaten "teknopelastus" on päivän uskonto.

Olisipa ollut tällaisia ohjelmia kun olin juniori. Värien kirjo ja hienojen härvelien toiminta olisi varmasti innostanut nuorisoa tieteen tekemisen perään (^_^)

...no, onneksi toisilla kanavilla on tärkeää huippumalli-idols-BigBrother-yms. -nöyhtää tarjolla vaihtoehtona. Mitä sitä suotta itseään sivistämään teknisillä asioilla, kyllä ne tiedemiehet osaa ja pelastaa sillä aikaa kun minä keskityn oleellisuuksiin: peppuihin ja järjen jättiläis -ohjelmiin >sarkasmi off<

 

Ensi viikolla on Kuopiossa 26. päivä tammimarkkinat ja olen siellä Muutos2011 -puolueen Pohjois-Savon kansanedustajaehdokkaana tavattavissa. Käykää morjestamassa (tai potkimassa per5iille jos siltä tuntuu).

Siinä illalla klo 18 on Puijonlaakson Hotelli Savoniassa Muutos 2011 tiedotustilaisuuskin. Paikalle on pyydetty lehdistön edustajat myös, toivottavasti heitä siellä nähtäisiin. Nyt voitte vähän painostaa paikallislehtiä täällä Savon sydämessä tuosta jos sopivia henkilöitä tunnette...

Infotilaisuus on mahdolliisuus näyttää medialle, että ihmisiä kiinnostaa ravistella valtarakenteita. Mitä enempi ihmisiä paikalla, niin epäsuorasti painostamme mediaa kirjoittamaan Muutos2011 -ideasta ja yleensäkin pienpuolueista.

 

Edelliseen (ja koko demokratia-ajatukseen) liittyen Eduskunnan kansliatoimikunta on ottamassa eduskunnan edessä olevan katuosuuden omaan hallintaansa. Mitä ilmeisimmin ajatus on tehdä mielenosoitukset vaikeiksi ja niiden siivoaminen helposti ulkoistettavaksi - yksityisalue ja vartiofirmat hommiin?

Tässä kohtaa tulee mieleen vain ja ainoastaan elokuvan V päähenkilön lausahdus - "ihmisten ei pitäisi pelätä hallitustaan, hallitusten pitäisi pelätä kansalaisiaan".

Tuohon viitaten lienee syytä alkaa kaivamaan tietoa uudesta poikkeustilalaista, joka siis siirrettiin seuraavalle eduskunnalle hyväksyttäväksi. Tällä menolla sitä saatetaan yrittää palauttaa pikakäsittelyyn jos puuppaa alkaa tulla tuulilasiin enemmänkin - niin kuin itse pelkään.

 

Linkkivinkkejä on tullut yhä enemmän viime aikoina - osan olen nähnyt, mutta paljon tulee semmoisiakin mitkä ovat menneet ohi. Sivujen tukemisella on monta muotoa, kiitos siis!

Tässä vielä suomileffaa netistä: Ajan henki, tulee jakeluun piakkoin.

 


20.01.2011 22:35 |