POHJOIS-AFRIKKA JA LÄHI-ITÄ LEIMAHTAMASSA?

Parin viime viikon aikana on Pohjois-Afrikassa systeemi yskinyt jo pahan kerran. Tunisiasta residentti pakeni ja pari vimosta päivää on Mubarak'in Egypti kuplinut varsin rajusti. Perinteitä kunnioittaen kansaa talsitaan asevoimin, mutta kuinkahan onnistuu...

Tilanteen seuraamisen mielenkiintoiseksi tekee mm. nettiyhteyksien pätkiminen ja katkeilu. Egyptissä pörssi tekikin arvattavan kärsälleen syöksyn tapahtumien kylkiäisenä.

 

Yemen'issä kansasta puolet elää 2 US$'lla päivässä (kuten lähes poikkeuksetta kaikissa valtioissa tuolla alueella). Sielläkin ovat ihmiset hakemassa paineiden purkamisreittiä. Veikkaan, että monella on korvien välissä vieteri napsahtanut mm. ruoan hinnannousun takia.

Em. valtioiden läheltä löytyy muitakin missä kytee - ei kummoista ennustajaa tarvita kun epäilee Libyan ja Saudi-Arabian lähitulevaisuutta. Kaiken lisäksi molemmat ovat öljyntuottajia...

Riehuminen on jo osin hypännyt Välimerenkin yli. Albaniassa ihmiset järjestävät isoja mielenosoituksia, vaikka viime viikolla kolme ihmistä niissäkin kuoli.

 

Joskus mietin, että kuinka kauan länsimaissa vain katsellaan ja voivotellaan "noita alikehittyneitä valtioita/ ihmisiä kun eivät ymmärrä sitä/ tätä/ tuota, yada yada...". Jotenkin tuntuu, että tuolla ihmiset ymmärtävät asioita varsin hyvin verrattuna tänne saippuakuplamaailmaan.

Vaan niin kauan kuin ongelmat eivät ole omakohtaisia, niin net on helppo ohittaa "ei koske minua/ meitä" -lauseella. Todellisuuden kieltämistä parhaimmillaan - puhumattakaan siitä, että voisi ennakoida tulevaa.

 

Reaalimaailman herätys voi olla hyvinkin tyly ja saippuakuplan antamat kauniit värit paljastua varsin harmaiksi siellä kuplan toisella puolen. Saa nähdä koska Suomessakin uutta hätä/ poikkeustilalakia tarjoillaan eduskunnan allekirjoitettavaksi.

Ainakin UK'ssa jo varaudutaan yhteen ja toiseen: jos uusia lakeja ei ehditä viemään läpi, niin aina löytyy vanhempiakin eli 1839 lailla polttoaine -mielenosoituksia vastaan. Vaihtelu virkistää sanoi kissa kun mummolla pöytää pyyhki.

 

Esimakuna Eurostoliitolle kunkku (Mervyn King) UKn keskuspankin eli BoEn pomo: saarivaltiossa elintaso laskee nopeimmin sitten 1920-luvun. Tylyintä äijän puheissa on, että valtion tehtävä ei ole edes yrittää muuttaa tilannetta. Toisaalta ei kai heillä ole siihen varaakaan kun ovat satoja (?) Mrd'eja puntia lapioineet pankkeihin niiden pystyssä pitämiseksi.

Kertoo siitä kutka ovat nykyisten kykypäättäjien tärkeyslistan ylimpänä - tuolla ja täällä.

UK'ssa talouden alamäestä syytetään vaikka, vaikka - no, öh - vaikka lumisateita. Tosin lumentulo alkoi vasta joulukuussa, mutta ei anneta tosiasioiden häiritä vimosen vuosineljänneksen talousongelmien selittelyä. Mielikuvillahan tässä muutoinkin pelataan...

 

Kannattaa lukaista TS'n Jan Hurrin teksti todellisesta Suomen stressitestistä - jota tuskin waltamediassa pahemmin käsitellään. Ja tuloshan oli ettei Suomen valtio tai pankit selvinneet edes lähtökuopista ylös.

Olen useammankin kerran ihmetellyt miten herra Hurri on saanut jatkaa kirjoitteluaan systeemiä kyseenalaistaen. Hatunnosto!

 

Alkuviikon isoimpia juttuja lienee FED'in itse itselleen laatimien uusien sääntöjen paljastuminen. Lyhyesti: FED'in imuroimien papereiden arvonlaskut ovat valtiovarainministerin paikattavien listalla. Tahtoo sanoa, että FED osteli pankkien lappuja (sisäpiirin sopimaan hintaan) ja niiden arvonalennukset siirtyvät suoraan veronmaksajien kuitattaviksi.

Tämä tietenkin tarkoittaa, että FED voip jatkaa kukkupaprujen ostoa "systeemiä ylläpitävään" hintaan, koska lopullisena maksajana on sitten se kansalainen.

Ja rivijenkeistä puheen ollen - täyspäiväistä työtä tekee vain 47%a työikäisistä ihan heidän oman työllisyyttä rekisteröivän pytinginkin listojen mukaan. Maksuvoimaa siis löytyy >sarkasmi off<

 

Pankkimaailman "asiakaslähtöisestä" ajattelusta kertoo tämäkin: Bear Stearns'in asuntolainoihin liittyvistä papruista vastannut kaveri on tätä nykyään BoAn vastaavan puljun johtajana. Jutussa kerrotaan miten sähkikset paljastavat asiakkaille myydyn pa5kakassien sisällön olevan täysin henkilökunnan tiedossa.

Lasku asiakkaille Mrd'ja US$'ita - sillä lailla, sano.

Vallejon kaupunki, California - kunnan pienlainoittajat saavat 5-20%a sijoituksistaan takaisin. Mitenköhän hyvin ne meitin Kreikan-Mrd't, herra Käteinen?

 

Ja ennenkuin nauratte jenkkien touhuille, niin muistutettakoon, että näitä AAA -sijoituspaaperoita ovat isot eläkerahastot imuroineet itselleen vuosia...

Lätäkön takaisesta asuntoalasta kertonevat nämäkin: uusien asuntojen kauppa alhaisinta 47 vuoteen, asuntokauppa muutoinkin alhaisinta 13 vuoteen, Case-Shiller'in mukaan loka-marraskuussa hinnat tipahtivat 1%a kun toisaalla puhutaan vuoden takaisesta hintojen laskeneen 4,3%a.

Vähän näivettyneitä nämä vihreät versot nykyään?

Noihin tietty liittyvät asuntojättien Freddie ja Fannie kohtalot. Nuohan ovat imuroineet liikepankeilta tuhansilla Mrd US$'lla asuntolainoja veronmaksajien niskoille. Hilpeimpiä juttuja tämäkin - veronmaksajien laskuun em. puljujen pomoja on oikeudessa puolustettu 160 milj. US$'lla virhetoimintasyytöksiä vastaan. Toiset ne osaavat (0_o)

Australian Melbourne'ssa kupla vain pullistuu - nyt asunnot useimmille liian kalliita. Onneksi ei meillä Suomessa...

 

California'ssa pienistä puroista yritetään kuroa osavaltion budjetin reikiä kasaan: kirjastot ja luonnonpuistot leikkuriin, ei ylläpitoa - saa nähdä menevätkö myyntiinkin jossain välissä.

Yleisemminkin jenkkilässä ollaan yhteiskunnan alasajoa kiihdyttämässä - postilaitos sulkemassa tuhansia toimipisteitä. Eikä ainakaan reppuleilla ole kiinnostusta osavaltioiden taloustilanteen auttamiseksi.

 

Espanja puolestaan yrittää pönkittää omia pankkejaan - 50 Mrd €'a pitäisi riittää. Aaah, muistan hyvin kuinka joskus puhuttiin jenkkilän pankkisysteemin tukemiseen riittävän 100 Mrd US$'a - silloista ilosanomaa tietty tarjoili Bush.

Oh-hoh, meinaa tulla flash-back'ejä ajasta kun hommat olivat harhaanjohtajiemme hanskassa - ainakin median mukaan (^_^) ...vähän kuin tänäänkin, eh?

Mitenköhän tämä uutinen menisi läpi Suomeen sovellettuna - kiinalaiset ovat ostamassa jenkkipankkeja. No jaa, ei kai tuolla olisi mitään vaikutusta täällä - meillähän pankit ovat jo osuuspankkeja lukuunottamatta ulkomaisessa omistuksessa. Jep, orjuuttamiseen ei tänä päivänä välttämättä tarvita aseita.

 

Vapaiden markkinoiden puolesta puhujat ovat kaiketi innoissaan. Näiden ihmisen hyperahneuden puhdistavaan voimaan vannovien tavoiteyhteiskuntana on mitä ilmeisimmin Somalian kaltainen paratiisi. Eipähän sitten ole liiketoimintaa rasittamassa kaiken maailman valvovia yhteiskuntaelimiä, eläke- yms. maksuja jne.

Jotenkin kuitenkin luulen, että kaverit eivät ole ajatelleet loppuun asti markkinavoimia ylistäessään. Anarkialla kun on monenlaisia kasvoja...

 

Jenkkilässa Utah'issa myös ABC-sodankäyntiin (atomic, biological, chemical) erikoistunut tukikohta oli hetki sitten aikasen sekaisin. Yksittäinen VX-puteli (wikipediassa laaja taustatarina aineelle) hukassa ja leiri eristettiin ulkomaailmasta. Nyt tietenkin kysymys kuuluu, että löytyikö se ampulli oikeasti vai kerrotaan näin vain tilanteen rauhoittamiseksi.

Kaikkinensa yhtä ja toista tököttiä voidaan (ja tullaan?) käyttämään moniin tarkoituksiin lähitulevaisuudessa. Kannattaa miettiä myös terwaristitapausten yhteydessä, että qui bono - kuka hyötyy? Tänä päivänä huomion ohjausta voi tehdä kovin, kovin monella tapaa.

 

Energiapuolelta tiistaina oli mielenkiintoinen 30min pätkä YLE Teemalla Norjanmereltä kaasun porauksesta. Putket kulkivat 120km merenpohjaa pitkin, kentän putkitusta oli rakennettu 10v yms. "kevyttä" ja energeettisesti halpaa.

Vähän tuota sivuten Der Spiegel'issä on tyly teksti miten muilla pohjoisessa työskentelevillä öljy-yhtiöillä ei ole tuonkaan vertaa positiivisia tarinoita kerrottavana. Artikkelin lopussa onkin hyvä toteamus, että reaalimaailman ongelmista riippumatta toiveet ovat korkealla - niiden kun ei tarvitse perustua mihinkään.

 

UK'ssa sentään puhutaan energiaongelmista - ihan virallisestikin tuolla valmistautuvat polttoainesäännöstelyyn seuraavan 10v aikana. Onneksi tämäkään ei Suomessa meitä koske, eh?

Toisaalla on todettu, että viime kesän useimpien paljolti unohtama Meksikonlahden öljyfiasko johtuikin wintoosasta. Milloinkahan alkaa Mikkisoftaa vastaan oikeustaistelut? Jep, aina vika on jossain muualla - ja peltipurkkia yritettävä potkia pois silmistä.

 

Tasapuolisuuden nimissä taloussynkistelyjeni vastapainoksi lienee mainittava Arvopaperin julkaisema juttu: on alkamassa superkasvukausi, joka nostaa kaikkia veneitä seuraavat 30v. Inhorealistina katson näitä juttuja lähinnä yrityksenä kerätä vimosetkin ihmisten roposet pörssiin ennen Suurta Alamäkeä.

Ja Suuren Alamäen yksi vaikutus tulee olemaan kaikenlainen maailmankaupan kuivuminen (BDI). Laivauksen ongelmista Tyynellä valtamerellä kertoo tämäkin - laivojen omistajat maksavat laivojensa käytöstä päästäkseen Atlantille (samantapaisia muistan lukeneeni 2v sitten, mutta en nyt löytänyt linkkejä).

Veikkauksia miten hyvin laivaustoiminta kannattaa ylikapasiteetin tuomisen jälkeen Atlantin puolella?

Ilmassa alkaa olla vähän flash-crash'in etiäisiä, olisiko edessä toukokuun 2010 tapaisia "yhden miehen" aiheuttamia "markkinahäiriöitä"? Kannattaa olla erittäin tarkkana tulevien tapahtumien uutistekstien kanssa. Epäilemättä yritetään taas yksittäisiä syyllisiä nostaa syntipukeiksi - sen sijaan, että myönnettäisiin systeemin olevan ongelma.

 

Systeeminen uskottavuusongelma - minkä myöntäminen/ kieltäminen on usein varsin ongelmallista. Vähän kuin NL'n romahdus aikoinaan. Ei sellaista vain voi tapahtua. No, historiasta löytyy aika paljon näitä - "tilanne on nyt erilainen", "meillä on osaavat ihmiset ratissa" -lentäviä lauseita.

Kuten englanniksi sanotaan Denial is not only a river in Egypt. Tuota ei oikein voi suomentaa, koske heitto leikittelee lausumisella ja merkityksillä, mutta kieltä osaaville aukenee.

 

Maailman menoon useimmat heräävät valitettavasti vasta kun kaupasta ei enää löydykään sen seitsemää tavaraa, jotka tänään risteilevät tänne kaikkialta maailmasta.

Ehkä siis kannattaisi vähän vaihtoehtoisia ruokalähteitä katsastella. Suomalaisittain aika monella on mahdollisuuksia pieneen puutarhurointiin, mutta opettelu vie aikansa. Ei ehkä myöskään kannata luottaa teollisiin ravinteisiin - ja miksi pitäisikään, luontoäiti tarjoaa usein paljon parempaa. Tosin mainonnalla on onnistuttu lyttäämään monta hyvää ajatusta tälläkin sektorilla.

Tässä yksi heitto teollisten ravinteiden ja luonnonmukaisen toiminnan ristiriidasta. Isommassa mittakaavassa viralliset viljelystilat jne. ovat eri säädöksillä usein pakotettuja teollisiin tuotteisiin, mutta pienessä mittakaavassa kompostointia kannattaisi opiskella. Erityisesti siksi, että silloin et ole muiden toimituskapasiteetin armoilla.

Omavaraisuus. Yksinkertaistaminen. Järjen käyttö. Irti veloista.

 

Siinä vaiheessa kun suuri osa ihmisistä juoksee kuin päättömät kanat, tarvitaan jalat maassa olevia ihmisiä. Ei välttämättä kannata katsoa kovin ylös pyramidia pelastusta etsiessä - heillä kun asema on enemmän kuin riippuvainen nykysysteemistä ja siten heidän on äärimmäisen vaikea katsoa ns. laatikon ulkopuolelta.

Usein ehkä minun teksteistä tulee mielikuva pelottelusta Pimeän Keskiajan toisella tulemisella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuosta ajanjaksosta puhutaan Pimeänä sen takia, että silloin ei ollut isoja yhteiskuntakokonaisuuksia. Ei ollut isoja byrokraattisia rakenteita, jotka olisivat voineet kirjoittaa historiaa oman olemassaolonsa kehumisena. Tarkoitan tietenkin sitä, että Pimeällä keskiajalla isoimmat ongelmat olivat johtajilla - kun heillä ei ollut johdettavia.

Tavallisilla ihmisillä vuodessa meni töissä eli viljapellolla 3-4kk, muutoin elo oli varsin pienimuotoista. Tämän päivän oravanpyörämentaliteetille tuo on hyvin vierasta.

 

Yllä ultrayksinkertaistus nykysysteemistä. Useimmilla on kauhea hinku päästä oikealle kuvitellen, että kun saan sen-ja-sen verran enemmän palkkaa, niin voin tehdä sitä-ja-tätä helpommin. Valitettavasti monet samalla kuitenkin köijäävät itsensä ennenaikaiseen hautaan.

Vaihtoehtona voisi olla vapaaehtoinen ja osittainen -lähinnä status -hilavitkuttimista- luopuminen ja riekkumisen keventäminen. Vapaa-aikakin voisi lisääntyä liukuessasi asteikolla hiukan vasemmalle. Ainakin stressin pitäisi helpottaa (^_^)

 


 

Keskiviikkona olimma tosiaan Muutos2011 -ihmisten kanssa Kuopion torilla ihmisten ajattelua haastamassa politiikan toimivuudesta Suomessa. Surukseni useammankin kerran törmäsin näihin "ei systeemiä voi muuttaa" ja "äänet pienille puolueille ovat hukkaan heittettyjä" -lausahduksiin.

Vastaheitot isojen puolueiden ratsastamisesta juuri näiden lauseiden varjolla eivät juuri hetkauttaneet. Samoin aika moni oli jäykkä edes harkitsemaan puoluekannan vaihtamista - ei vaikka kysyin, että hyvinkö ovat wanhat puolueet hoitaneet tointaan.  Minkäs siinä sitten teet/sanot?

Sitten ovat tietenkin nämä "nukkuvat", joita on kolmannes kansasta. Näiden herätys olisi iso askel - joskin systeemin puolelta alitajuntaan upotettu "et sinä voi oikeasti vaikuttaa äänestämällä" -slogan on ikävän vahva. Useampikin poliittinen broileri on tainnut sanoa, että ihmisille ei saa antaa tunnetta, että äänestämällä voisi vaikuttaa...

 

Sivun ylälaidassa mainitut kansan kiehahdukset kertovat yhdenlaisista ratkaisuista tulevaisuudessa kun massoja ei kuunnella. Pahoin pelkään, että vastaaviin täälläkin joudutaan jos/kun armaat johtoporsaamme jatkavat hiekanjyvästen äärellä kyykistelyä ja niiden kommentointia sekä keskenään muka-painavaa -kinastelua.

Toisaalta keskusteluissani osa ihmisistä tarttui nopeastikin tuohon valtion/kunnan omaan pankkiin. Voisiko velkaongelman tosiaan ratkaista niin helposti? Mikään ei tänä päivänä ole helppoa systeemillä ratsastavien vastustuksesta johtuen, mutta toivottavasti ainakin sain pohdiskelun siemeniä itämään.

 

Joka tapauksessa oma sanavalmius selvästi kaipaa harjoitusta. Useammankin kerran tuli nolo olo sisältä päin kun keskustelun jälkeen ja 15 min myöhässä mieleen tuli parempi perustelu eri kysymyksille. No, ehkä se tästä kevättä pitkin...

Sinänsä kommunikointi ihan suoraankin ihmisten kanssa tämän netin intensiivikäytön kylkiäisenä on varsin hauskaa.

 


28.01.2011 05:53 |