MYRSKYN SILMÄSSÄ ON RAUHALLISTA

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kaikki kääntyy parhain päin ja talous lähtee toipumaan takaisin kompastelun jälkeen. Moni pahaa ennustanut on saanut korvilleen tämän viikon pörssinousun takia. Tosin viime viikolla pahaa ennustaneita kuunnelleet kiittelivät silloin (jos oli hypännyt markkinoilta pois). Ensi viikolla? Tosiasia vain on, että hamaan tulevaan "markkinoiden" heilunta kiihtyy ja jyrkkenee. Siinä on pienen ihmisen vaikea kontrolloida omia sijoituksiaan - ja ajoittaa ostojaan/myyntejään. Kun alaslasku (ja ylösnousukaan) ei koskaan ole suora, niin järkevin valinta pienelle sijoittajalle olisi nyt hypätä katsomon puolelle. Varsinkin kun tällä viikolla on nousua takaisin tapahtunut jonkin verran. Itseäni eilen illalla TV'n sijoitusneuvojan "nyt ei ole järkevää hypätä pois", "hinnat halpoja" jne. vakuuttelut hirvittivät. Tietenkin tilanne on vuoden takaiseen totta, mutta tulevaan verrattuna väittäisin muuta. Vaan EI olisi ensimmäinen kerta, että olen väärässä - jokainen tehköön omat päätelmänsä.

 

Maailman valtiot ovat julkistaneet pankkien ja talletusten takauksia jonnekin KOLMEN-KUUDEN biljoonan US$'n tuntumaan (en jaksa edes tarkkaan laskea). Se on KOLMETOISTA numeroa sisältävä luku (kohta 14). Aivan käsittämättömiä summia tavalliselle kaverille. Sitten kun todetaan, että Saksan ja Ranskan pankkipaketit ovat neljännes omista BKT'sta, niin voi vain toivoa, että se riittää. Jos ei, niin... pienet maat ovat sitten jo jotain aivan uskomatonta: Hollanti, Espanja, Itävalta jne. Hollanti (BKT 500 Mrd €), 16,6 milj. asukasta ja 200 Mrd € - pitäisikö herätyskellojen kilistä? 12000 €/asukas - pelkästään EU+USA 800 milj. asukasta antaisi 10 bilj. € laskun (se 14 numeroa). Ja alkukesästä puhuttiin, että sata Mrd'a on reilusti yli tarpeen, hohhoijaa...

En tiedä muista, mutta mediaan marssivien "pelastajien" puheet "vapaista markkinoista", kun samaan aikaan pankit koko ajan vaativat sääntöjen muuttamista ja joustamista "oikeiksi". Selvästikin vaaditaan nopeampia toimia, kun alkaa olla veitsi kurkulla isoillakin firmoilla. Morgan Stanley'n FITC luvut laskevat kuin lehmän häntä. Ja Paulson pelastaa "tuhansia pankkeja". Toisaalta USA, vapaan kaupan puolesta puhuja, on aina huolehtinut omistaan. Kuulostaa kovin vanhalta kommunismilta, valtion omistuksessa kaikki. Saa nähdä miten lätäkön takana eri osavaltiot tulevat pärjäämään, kun yhä enemmän on raportteja pakkoseisokeista isoissakin kaupungeissa.

UKssa asuntokauppa on täysin jäätynyttä, ainoastaan pakkohuutokaupat enää pelittävät edes vähän. Ei siis ihme, että Brown "toivoo" maailmanlaajuista Bretton Woods II -sopimusta. Pikku kompastuskiviä vain - Brown haluaa IMF'n vastaamaan toiminnasta ja BW-sopimus perustui kultaan. Tämän päivän kultavarannot jos arvotettaisiin suoraan tukemaan kaikkia "arvopapereita" niin kullan unssihinta olisi jossain pitkän matkaa yli 20000€. En oikein usko, että ilman kultaa olevat ihmiset pitäisivät ratkaisusta. IMF'n ratkaisut olisivat tietenkin "vapaa kauppa" ja valtioiden omistuksen myyminen pilkkahintaan, joten sekään ei pitkälle kantaisi.

Tulevaisuuden toivot ovat täysin surkuhupaisia, Obama ja McCain molemmat ovat pelastamassa mielikuvitusrahalla, toinen pakottaisi valtion lainaamaan aina vain lisää ja toinen laskisi veroja. Kysymys tietenkin kuuluu, että mistä se raha tulee, kun nykyinenkin USAn valtiosysteemi on rahan suhteen kuin muinainen Moloch'in kita. Molempien kannattajat ovat sitten ihan oma lukunsa, toisella on tähtisilmäisiä "hän pelastaa KAIKEN" ja toisella suu vaahdossa "TAPETAAN kaikki vääräuskoiset/väriset jne.".

Niin poliitikkojen kuin kansalaisten tasolta ratkaisuja tullaan esittämään suuntaan ja toiseen, mutta todellisuus tulee tallomaan monet maahan. Suomessakin joudumme varmasti kiristämään vyötä kunnolla, vaikka nyt puheet vaaliehdokkailla ovat taas "vähän" toisensuuntaisia. Mutta minkäs teet, harvemmin valitaan jos puhuu negatiivisesti...

Viittaan täällä paljon osakemarkkinoihin ja se voi pienelle ihmiselle tuntua ajatuksen "ei se mitään, minulle ei ole osakkeita" myötä tarpeettomalta, mutta systeemi kun on "rakennettu" niin, että kukaan ei ole turvassa. Itse valmistaudun siihen, että eläkesijoituksista (lakisääteisistä tai vapaaehtoisista) ei ole mitään jäljellä kun niistä pitäisi päästä nauttimaan joskus 25v kuluttua. Kulutusyhteiskunta on tulossa tiensä päähän.

Onneksi huumoria vielä löytyy: pientä "piristystä".

 

LISÄYS 15.10.2008

KEISARILLA ON KEISARIN ELKEET

Vai mitä olette mieltä USAn pankkipomojen kokouksesta? 9 johtajaa saapuvat paikalle ja saavat ovella Paulson'ilta paperin käteen, joka on allekirjoitettava ilman vastaväitteitä. Kuulostaa kovin kummisetämäiseltä. Papereissa on sitoumus myydä pankkinsa osakkeita keskushallitukselle, leikkauksia palkkoihin ja johtajien bonuksiin. Mielenkiintoisesti kuitenkin nuo rajoitukset eivät koske muita pankkeja ja Paulson'in vanha alainen saa jatkaa huippuliksoilla. Niin, ja jotta ei jäänyt epäselväksi tuon ensimmäisen linkin merkitys, niin 700 Mrd US$ bail-out kasvoi juuri kolminkertaiseksi:

"...the government said it would temporarily guarantee $1.5 trillion in new senior debt issued by banks, as well as insure $500 billion in deposits in noninterest-bearing accounts, mainly used by businesses. All told, the potential cost to the government of the latest bailout package comes to $2.25 trillion, triple the size of the original $700 billion rescue package..."

"...hallitus ilmoitti väliaikaisesti takaavansa 1,5 bilj. US$ edestä pankkien lainoja, sekä vakuuttavansa 500 Mrd US$'n edestä ei-korkoa maksavia, lähinnä liiketoiminnan käyttötilejä. Kaiken kaikkiaan, hallituksen pankkien apupaketti mahdollisesti tulee maksamaan 2,25 bilj. US$, kolminkertaisesti alkuperäiseen apupakettiin..." oma suomennos

Pankit (ja muutkin) ilmoittavat surkeista tuloksista USAssa. JP Morgan'in tulos alas 84%, Wells Fargo'n tulos osaketta kohti -23% vuoden takaisesta, autofirmat yrittävät päästä apupaketista osille. ...ja itse asiassa varmaan osavaltiotkin kohta. Wallstreet'illä aletaan herättelemään Enron-skandaalin aikaisia perusteluja, sille etteiole mitään hätää...

Päättäjät ovat surutta pumppaamassa kaiken rahan pankkien mustaan aukkoon, kuka kuvittelee, että pankit alkavat lainaamaan. EKP lupaa rajattomat varat markkinoille, samoin Japani. Samoin Japanissakin ollaan valmiita pumppaamaan julkisia varoja sortuvaan systeemiin. Mikäs siinä, kun ei ole omat rahat kyseessä... Barroso ajaa myös pankeille täysiä vapauksia arvottaa paperinsa, ei enää velvollisuutta ilmoittaa sijoitusten arvoja. Samaan hengenvetoon pakotetaan kaikille EUn valtioille 100'000 €'n talletussuojia, vaikka pienemmillä valtioilla ei tule olemaan mitään mahdollisuutta maksaa niitä, (jos) kun pankit alkavat kaatuilla.

Kaikkinensa näyttäisi siltä että tavan kansalaiset kynitään sisuskaluja myöten. Verot ylös (pian kaikkialla), asuntojen hinnat jatkavat alamäkeen mutta asuntojen verotus pysyy ennallaan, eläkerahastot kupataan kuiviin (YLEn uutiset 15.10.2008), työttömyys UKssa nousee yli aikaisemman "2 milj. jouluna" arviosta (pian kaikkialla) ja kansainvälinen kauppa kuolee nopeasti. Iso kysymys tietysti alkaa, olla että mikä pitää kursseja ylhäällä? Kenties masennuslääkkeiden käyttö nyt on estänyt 1929 vuoden kaltaiset ikkunasta kävelyt, mutta en olisi varma tulevasta.

Jos joku vielä väittää, että EU ei ole hajoamassa, niin kuulisin mielelläni perusteluita. Minusta tilanne näyttää epätoivoiselta varsinkin pienempien valtioiden suhteen. Mitenkähän armas Suomemme?

 


15.10.2008 00:00 |