EGYPTIN TAPAHTUMILLA HERKUTELLAAN - MITÄHÄN PIILOTELLAAN?

Egyptissä on homma tosiaan karkaamassa lapasesta: jo perjantaihin mennessä toista sataa kuollutta, vankiloista karkaa populaa vaikka kuinka ja armeija on kaduilla. Ketähän helpottaa jos Iranin kautta tullut tieto armeijan ohjeistuksesta "saa ampua tappaakseen" pitää paikkansa?

Egyptin eräs ongelma on ehkä väestönkasvu - vuonna 1939 maassa oli 16,5 milj. ja viime vuonna jo 80 milj. ihmistä. Naapureillakin on samankaltaista kehitystä, mutta isoin ongelma alueella lienee hallintomuodoissa - joita yleensä on pönkitetty/ pystytetty länsimaiden toimesta.

 

Jatkossa on tietenkin mielenkiintoista seurata miten länsimediassa rattiin pääsevät tullaan kehumaan/ leimaamaan lopputuloksesta riippuen. Libya lännessä, Sudan etelässä, Saudi-Arabia idässä, Israel ja Syyria koillisessa... melkoinen ruutinassakka siis.

Toiminta kaikissa noissa on jo varsin arvattavilla suuntaviivoilla... Jos kuka on maailmalle matkustamassa, niin nyt alkaa olla syytä varmistaa kohdemaasta kuljetukset takaisin ongelmien pärskähtäessä pintaan. Tällä menolla turisteilla on paikasta riippuen riski jäädä ns. kuin nalli kalliolle.

 

Toinen juttu on sitten josko Pohjois-Afrikan ryöpsähtelyä syytetään pörssimaailmaan viemärisukelluksen aloittajaksi. Tuon syylliseksihän sopii eri hyvin väärän väristen/ uskoisten/ muotoisten/ what-not toiminnot, koska silloin ajatus ei käänny systeemiongelmiin ja voidaan osoitella sormella ulos omasta maasta.

 

Toisaalla S&P laski Japanin luottoluokitusta, ei enää ilmaisia herkkuja Nousevan Auringon maassakaan. Samaan syssyyn myös jenkkilän lainapaprujen "erinomaisuus" on joutumassa kyseenalaiseksi. Jep, sirkus on tulossa tiensä päähän.

Tilanne on muuttumassa pysyvästi - wanha manner on muuttumassa Idän ihmeiden omistamaksi. Ainakin Irlanti menee hyvin kaupaksi niin Japanille kuin Kiinallekin. Toisaalta kun kansainvälinen rahajärjestelmä pettää, niin nykysijoittajien rahan keräys takaisin omiin tassuihin voi saada mielenkiintoisia piirteitä.

Miehitysjoukkoja - vai YKn rauhanturvajoukkoja?

 

Yllä vähän vilkaisua länsimaiden asuntokupliin, valitettavasti käppyrät loppuvat 2008 kohdalle. Sen mitä olen kirjoitellut jenkkilän ja UK'n asuntopuolen henkselien pettämisestä pitäisi mietityttää täälläkin useimpia.

Kun US/UK eivät saa hintojaan pysymään ylhäällä ja samaan kerhoon liittyvät muut yllä listatut maat, niin kuinka Suomessa asuntojen hinnat voivat uhmata talouden painovoimaa? Normivastaus on tietenkin, että "tilanne on meillä erilainen". Lausahdus jonka todellisuuspohja on hieman heiko, jos minulta kysytään...

 

Vertailun vuoksi UK'ssa kuluttajien odotukset talouden suhteen painuvat nopeimmin 20 vuoteen, syynä mm. valtion tarjoamat leikkaukset. Suomessa taas - usko ja luottamus on tarkasti ohjeistuksen mukainen. Mikä tietenkin vielä kantaa kun ei niitä leikkauksia ole toteutettu. Jatkot?

New York'issa 21ooo opettajaa saa lähtöpassit. Näin sitä yhteiskunnasta huolehditaan - pankkien ehdoilla. Vähän kuin Goldman Sachs ja AIGn pelastus (joskus asiaa täälläkin sivuttu, eh?), jossa vimosten raporttien mukaan vajaa 3 Mrd US$a siirtyi suoraan veronmaksajilta AIGn kautta investointipankille. Hei hurraa!

 

Noiden kaveriksi sopii hyvin myös viesti Davos'ista talousviisaiden sanomana - "€urolla ei ole hätää". Mitä nyt Opa Rehn'kin toteaa, että €u-valtiot ovat omillaan ja saavat pönkittää pankkejaan kaaoksen välttämiseksi.

Mitäpä tehdä, mitäpä tehdä... aa - nyt tiedän, pörssiinhän sitä pitäisi sijoittaa. Sitä paitsi DOW on lähdössä kovaan nousuun - ja viestin lähdekin on vakuuttava, investointipankkien informaatikot. Tiedättehän, samanlaiset kaverit, jotka 2003 asuntoalan papereita arvioidessaan perustelivat näkemyksensä jokavuotiseen 4%n arvonnousuun.

Davos'ista sentään yksi kaveri epäilee maailman menoa - joskin romahdus vasta vuonna 2015 on melkoista unelmointia. Sittenkin tekstissä on hyviä perusteluja - mitään ongelmia ei ole ratkaistu.

 


 

Terveysrintamalla on mielenkiintoisia tarinoita jaossa: THL on muuttanut mielensä sikapiikityksen suhteen. Tällä hetkellä "THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi ei enää suosittelisi rokotetta 5–20-vuotiaille".

Toisaalla eräs suomimies totesi, että ruokavaliolla voi kaataa astman ja MS-taudin. Mikä tietenkin lääketeollisuudelle on vaikea pala...

 

Itse olen sitä mieltä, että tänä päivänä ruoan mukana tulee niin paljon kaikkea ylimääräistä elimistöön ettei ole ihme kaikenlaisista nikotteluista immuunijärjestelmässä. Tuota ajatusta ehkä tukee Suomen itärajan molempien puolien allergiatilastojen vertailukin.

Tämä suomiteksti Monsanton lahjasta maanviljelylle onkin aika karseaa luettavaa. On myös mielenkiintoista "kuulla", että orgaanista/ luonnonmukaista viljelyä kannattavien kattojärjestö jenkkilässä on myöntynyt agribusineksen myyntipuheiden edessä.

 

Jonkunlaisella ajatussillalla ruokapuolen ongelmista voi päästä koko ihmiskunnan alistukseen finanssimaailman toimesta. Tästä ihmisten ajattelun herättelystä (tai ainakin yrityksestä) yksi esimerkki on tietty Zeitgeist -elokuvat.

Noiden kommentointi on sitten jo ihan oma juttunsa. Löytyy asiallista tekstiä suomalaisittain ja sitten vähemmän asiallista - ellei peräti houreista :-) Tahtoo sanoa, että kun luette minunkin juttuja niin otatte (ehkä tiedostamattoman) riskin tulla leimatuiksi kaikenlaisiksi hourupäiksi.

Vastikään jenkkilässä senaattoria ampuneen kaverin tietsikalta löytyi samaisia z-elokuvia... Onko teillä koneillanne kirjanmerkkiä minun sivuille tai suorastaan kuvia ja/tai tekstejä tallessa? Hmm...

 

Tällä kertaa siis pikakatsaus maailmalle - tämän viikon projektina seuraavan ubatuban teko. Laittakaahan sitten linkkiä joka suuntaan - aikaisempiakin voi ripotella uudestaan sinne sun tänne ihmisten ajatuksia herättämään.

Edelleen myös sivujen sponssaus on sallittua ;-)

 


31.01.2011 10:26 |