LIBYASTA IRAKIN TOISINTO?

Maailman mielenkiinto on paljolti Pohjois-Afrikan tapahtumia seuraamassa. Tosin taas keskittyen katutason tapahtumien seuraamiseen, niistä kun saa näyttäviä videopätkiä. TOD'illa oli kuitenkin viime viikolla hyvä yhteenveto Libyan tilanteen taustoista - ja yllätys, yllätys - öljyn rooli korostuu taas kun muistaa energiapuolen nikottelun.

Libyan öljyntuotanto on ollut rajoitettua, koska maa oli vuosia osittaisen kauppasaarron kiusaamana. Tällä hetkellä maalla onkin hyödyntämättömiä öljyvaroja eniten Afrikan mantereella eli ehkä 30 Mrd tynnyriä (kuulostaako se Iraq'in öljyrikkaus tähän mitenkään tutulta?).

 

Maan väestö on kasvanut rajusti, eli n. miljoonalla joka kymmenes vuosi sitten 1960-luvun. Joka tietenkin tarkoittaa, että maan oma öljyn kulutus kasvaa koko ajan.

 

Tuolla öljyn keskikulutus on jo 17 tynnyriä per kärsä/v kun Suomessa ollaan oltu pitkään n. 14 tynnyriä/ kärsä/v tasalla. Veikkauksia, että missä välissä alkaa tulla juttuja kuinka Libyan jälleenrakennus tapahtuu öljytuloilla - kunhan niiden tuotto vapautetaan lopullisesti kansainvälisten öljyfirmojen kätösiin?

Edessä voi tosiaan olla Libyan miehitys NATOn ja USAn joukoilla "yhteiskuntarauhan takaamiseksi" - sekä öljyn toimitusten varmistamiseksi. Esim. Italia ja Espanja (PIIGS-maita) ovat rankasti riippuvaisia Libyan öljystä. Yksi keppihevonen invaasion puolusteluksi voisi olla taas vaihteeksi Osama bin Laden'kin (oh, prrlllleeezee).

Noiden kaverina lienee asiallista huomauttaa, että Libyassa jenkkilä tukee kapinallisia sekä estää palkkasotilaiden edesvastuuseen vetämisen Libyan "rintamalla". Oh, the web we weave ourselves in...

 

Mitä tulee muihin Lähi-Idän maihin niin niissä näyttäisi tapahtuvan yhtä ja toista myöskin. Saudi-Arabia yrittää ostaa kansalaisilta ymmärrystä massiivisella 37 Mrd US$n rahoituksella eli reilulla 1000 US$'lla per kansalainen. Onnaakohan? Meidän kannalta tuollainen "tuhlailu" yleensä tarkoittaa, että maan oma öljynkulutus nousee - ja meille jää vähemmän. On se niin väärin - tuo tuhlailu siis.

Egyptissä puolestaan korppikotkat kaartelevat eli mm. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki ovat 1 Mrd US$'n lainaa vastaan vaatimassa "vapaita markkinoita" ja muuta vilunkipelia valituille kavereille. Hou, hou sanoi joulupukki...

 

Samaan aikaan kielletään kullan vienti maasta. Kenellekään ei kai tule mieleen, että niitä Mubarak'in 70 Mrd US$'a vaadittaisiin takaisin kansan käyttöön?

Mitä suotta, UKn pääministeri Cameron'kin vasta kurvasi Egyptiin asemyyntiin demokratia -puheita pitämään. Tuossa jutussa kannattaa muistaa, että UK on yksi maailman johtavista asekauppiaista. Sitähän sitten myydään mitä on myydä...

Tässä vielä Golem IV'n lyhyt pätkä Qatar'ista, Al Jazeeran kotimaasta. Erityisesti "islam-on-täysin-paha", "islam-on-täysin-paha" -hokemaan jumittuneet voisivat tuon lukea. Pullassakin on eri puolia (*_^)

 

Yhä enemmän maailmalta saa lukea kuinka eläkejärjestelmät muistuttavat lähinnä ponzi-pyramideja. Onneksi tilanne ei meillä Suomessa ole näin, me kun olemme nii-in fiksuja ja muuta - mitä nyt ne eläkerahastot ovat pitkälti siellä markkinoilla mukana. Joutuvatkohan eläkerahoja sijoittaneet tulosvastuuseen? Epäilen.

Aloitetaan vaikka tästä - maailman suurin eläkerahasto eli Japanin sellainen on tänä vuonna myymässä omistuksiaan maksaakseen eläkkeitä. Sama suomeksi. Jenkkilässä monet osavaltiot eivät ole maksamassa osuuksiaan eläkerahastoihin vuosiin - luottavat siihen, että ihmiset itse osaavat sijoittaa paremmin rahansa jatkossa. Suomeksi sanoen - eivät ole itse vastuussa kun pörssit taas ryykkäävät.

 

Toinen puoli jenkkilän ongelmista on loputon asuntoalan suo. Vai miten on - Freddie ja Fannie ovat jälleen liittovaltion kukkarolla, vaikka tulokset ovat parantuneet. Tällä hetkellähän tuolla systeemi on kovin "oikeaoppinen" - tahtoo sanoa, että toisille virheet ovat sallittuja, toisille ei.

UK elää mielenkiintoisessa limbossa - eläke- ja sairauskulut uhkaavat maata vararikolla. Samaan aikaan Loyds'in kaverit myöntävät, ettei heidän tarvitse maksaa veroja ennen kuin saavat kerättyä 15 Mrd £'n tuotot. Samaan syssyyn on paljastunut, että 5v-määräaikaistilit tuolla eivät kuulukaan talletustakauksen piiriin. No, hups - miten se nyt noin?

 

Tässä vielä vähemmän hilpeä haastattelu Irkkulandiasta. Siellähän valtio juuri maksoi 750 milj. €'a Anglo Irish Bank'in lainoittajille samalla kun leikkasi kansalaisten sosiaalipuolen rahoitusta 800 milj. €'a. Rouva ministerin verbaalikiemurtelu on melkoista seurattavaa.

Meno on vähän kuin Wisconsin'in osavaltiossa: kuvernööri vinkuu 137 milj. US$'n budjettivajetta. Mies tosin unohtaa mainita, että päästyään pallilleen niin hän antoi reppulikavereille 117 milj.s US$'n veroalennukset. Paras kleptokratia mitä rahalla saa? Molemmin puolin lätäkköä?

 

Pankkimaailma elää kyllä melkoisessa hurmoksessa, mitä ilmeisimmin oman tarpeellisuutensa illuusion kannattelemana.

Faktat ovat kuitenkin sellaisia, että pyramidin huipulla kannattaisi miettiä jatkoja. Isojen firmojen tuotot ovat tapissa, joskin työttömyyden tai alipalkattujen selässä ratsastaen. Anglomaissa myös tavallisten ihmisten maksamat korot ovat tiukasti pohjoiseen kääntyneinä. Etteivät pankit nyt ihan täysin pääsisi pälkähästä, niin Sveitsin pankkeja taas tiristellään veron kierron avustamisesta.

 

Jenkkilä on yksinkertaisesti vararikossa (tylyjä numeroita, BKTn pitäisi kasvaa seuraavat 75v 8-12%/v - huh?) ja eteenpäin mentäessä on mielenkiintoista seurata varallisuusjakauman muutoksia (mielenkiintoisia käppyröitä).

Myös jenkkilässä on länsimaiden ongelma - eräät alueet tyhjenevät ihmisistä, kun nuoriso on muuttanut ja vanhat kuolevat. Kukaan ei kai ole jaksanut miettiä sitä ruoan saatavuutta megakaupungeissa. Tämä ajattelu ei pääty hyvin - ei tuolla, ei täällä.

 

Eurooppalaisittain Irlannin kelttitiikeriä kehuttiin vuosia, mutta missä mennään nyt? Maastamuutto kasvaa, työttömyys kasvaa, epätoivo... kasvaa? Mitenköhän paluumuuttajat tuolta kotimaihinsa otetaan vastaan - niissäkään kun työllisyysnäkymät eivät kauheasti lämmitä. Suo siellä, vetelä täällä.

Intian talousihmettä on hehkutettu Kiinan kaverina jo pitkään - mutta nyt niemimaa ei enää sijoittajia oikein kiinnosta. Kupla? Onkohan tuollakin sama meininki kuin täällä länsimaissa eli isot firmat saavat esim. veroetuja (UK) tai postilaatikkofirmojen kautta luistelevat muutoin vain veroista (IKEA)? Epäilemättä.

Kiina on tietenkin ihan omaa luokkaansa tässä sirkuksessa, heillä on ässiä hihassa vaikka muille jakaa. Samoin sieltä löytyy valmiutta ja tahtoa pitää kansa kurissa hinnasta riippumatta. Syylliset toimien tarpeellisuuteen tietenkin löytyvät lähinnä rajojen ulkopuolelta, kuinkas muuten?

 

Puuppatuubasta on viime aikoina näytetty hyviä dokumenttejä ruokaan liittyen, tässä kaksi: "Ravinto ja geenit" (vielä 15 pv) sekä "Terveyttä lautasella" (vielä 28 pv). Varsinkin jälkimmäinen on tylyä seurattavaa - kuinka jenkkilän FDA'n (ruoka ja lääkkeet -ministeriö) kaverit siirtyilevät ruokateollisuuteen ja takaisin. Mukana mm. aspartaamin ja bisfenol-A'n tarinaa.

Myös TS'in oli ehtinyt ruoan lisäaineista tekstiä, mielenkiintoista. Tässä vielä Magneettimedian kautta reilun tunnin syöpädokkari. Noiden kaveriksi sopinee vimosin jenkkilän USDA'n (maanviljelyministeriö) kumileimaus: GM-alfalfa viljelyyn, vaikka kasvin mukana kiertoon tulee uusi patogeeni joka ilmeisesti aiheuttaa hedelmättömyyttä ja muuta kivaa. Rahalla saa?

 

Suomen vaaleilla voip olla mielenkiintoisia seurauksia, Bloomberg'kin jo tosisuomalaisten (^_^) nousun seurauksia arvuutteli. Itse pahoin pelkään, että persujen pörhistely lässähtää, kun pitäisi oikeasti seistä vastatuulessa. Kassotaan. Toisaalla vaalien lähestyminen on irrottanut kovasti arvattavia "äänestäkää-minua/meitä" -myyntipuheita. Kukapa olisi arvannut?

Ebolakani kirjoitti pari päivää sitten tyhjentävän/ surkuhupaisan yhteenvedon vaaliteemoista. Kuva kertonee kaiken. Asiaan liittyen jenkkilässä vankien käyttö osavaltioiden palkkaongelmien ratkaisuina on kai sekin eräs vaihtoehto...

 

Samaan aikaan täällä vaalilain uudistusta ollaan viemässä eteenpäin, vaikka uudistusesitys kaatui perustuslakivaliokunnassa äänin 9-8. Linkissä selvästi sanotaan, että nykyiset puolueet eivät yksinkertaisesti halua jatkossa pienpuolueita keikuttamaan venettä. Siinä sitä kansan kuuntelua parhaimmillaan, eh?

Ehkä tuota uudistusta voisi kannattaa jos muutettaisiin äänestys yhden plus- tai miinusäänen antamiseksi. Jotenkin luulen, että nukkuvat heräisivät laumoina äänestämään kun olisi mahdollisuus antaa miinusääniä... Koko valtakunnan äänestyksessä tuo tietenkin tiputtaisi monta nykyistä poliittista johtohahmoa orrelta - mielikuvana haulikolla ampuminen kanalassa sopinee tähän.

No, aina voi haaveilla (ja ei, en kannata haulikolla ampumista kanalassa tai mitä muuta tästä taas voisikin vetää johtopäätöksinä).

 


 

Jostain syystä tuoreet ubatubani eivät näkyneet oikein ainakaan IE 7- tai 8- versioissa tuossa "Miksi talousdemokratiaa?" -jutussa (Firefox tietty pelitti täysin ja siksi ongelma meni itseltäni ohi, kiitos huomautus -sähkiksistä). Laitan ne siis tähän toistamiseen.

 

Ensimmäinen on varmaan useimmille sivuja seuranneille päivänselvää joskin surullista tavaraa... Tuo yrittäää olla sopiva yleiseen jakeluun eri keskustelupalstoille ja blogeille herättämään keskustelua mikä on maailmantalouden tämän hetkinen tila.

Videon kaverina tässä mm. jenkkilän osavaltioiden taloustilanteesta varmistus, ovat pian 3000 Mrd US$'a suossa. Samoin EU'lla alkaa Kreikan laastaroiminen olla silkkaa tuskaa, muista puhumattakaan. Esim. Espanjan pankkien pitäisi lainata tuplasti mitä vasta on julkisesti puhuttu, 50 Mrd €a. Irlantikaan ei muusta osaa puhua kuin lainojen fiksauksesta jotenkin pienemmälle korolle. Kewl!

Ei todellakaan mitään ruusunpunaista tekstiä mutta minkäs teet. Osa luvuista on vain muutaman päivän vanhoja eli pitäisi olla suht hyvin ajan hermolla. Laittakaahan tuota jakoon, suora ubatuba-linkki on tässä.

 

Toinen on sitten talousdemokratia-ajatusta tiivistettynä. Varoitus: tuon katsominen ja sille "hyväksyvä" nyökkäily leimaa sinut tietyissä piireissä välittömästi kommunistiksi, länsimaisen kulutusyhteiskunnan vastustajaksi, natsiksi ja ties miksi.

Videossa on kuitenkin 15min purskeena tekstieni rinnalle TD'n perusajatus ehkä helpommin omaksuttavaksi. Tuotakin saa laittaa jakoon, mutta varautukaa tosiaan herjaan - suora ubatuba-linkki on tässä.

 

Viilattavaa TD'ssa tietenkin vielä on (paljonkin näkökulmasta riippuen), mutta alla pari ranskalaista perunaa videon tarinaa "vahvistamaan":

  • Yleisin pelko julkisen puolen työntekijöiden määrän räjähtämisestä tulee torjua leikkaamalla osa yhteiskunnan toimista täysin julkisen puolen ulkopuolelle. Lyhyesti siis julkinen puoli joutuu ostamaan palveluita yksityiseltä puolelta. Teollisuus samoin pitkälti julkisen peukalon alta poes.
  • Julkisen puolen palkkatasoja on jonkun verran rajattava, jolloin yksityinen puoli houkuttelee työntekijäksi.
  • Julkisella puolella nimenomaan suoritustason töitä on lisättävä - esim. opettajia 1kpl/24 oppilasta, sairaanhoitajia 1kpl/8 potilasta (tällä hetkellä vanhusten huollossa 1hoitsu/12-15 asukkia), rivipoliiseja 1kpl/N paikkakunnan asukasta jne. Byrokratian puolella paperin tönijöiden lkm'ä on rajattava. Jälkimmäinen on tietenkin hiukan hankala toteuttaa nykyisen virkamiesarmeijan arvattavan vastustuksen takia.
  • Kvartaalitaloudessa pitkäkestoiset energia-alan suunnitelmat/uudistukset ovat todella hankalia toteuttaa velkaperusteisen rahan kanssa. Itse näenkin, että nimenomaan energian tuotantopuolen toimimisen kannalta polttoainetoimitusten epävarmassa maailmassa (sellainen fungiibelien [eli aina-löytyy-korvaava] hyödykkeiden ajatusmaailmaan jumittuneiden ekonomistien mielestä ei tietenkään ole mahdollista) TD olisi aivan omiaan. Muistutukseksi vielä, että Suomessa yleinen energian kulutus vuonna 2009 laski useampia %ja, mutta hiilen kulutus kasvoi. Tarkoittaa sitä, että talouden alamäessä "uusiutuvat pelastavat" -ajatus lentää välittömästi ikkunasta ulos, joka taas tulee siitä että wanhat energialähteet ovat niin halpoja jolloin ei myöskään pystytä katsomaan pitkän ajanjakson kehityssuuntia.

Valitettavasti TD'n ajatuksen toteuttamista torpedoi oikein urakalla Uuninpankonpojan viimeisimmät tekstit, missä kuvaillaan hätkähdyttävästi nykyistä systeemiä. "Kunta orjakauppiaana", "Ilmaistyön markkinat" ja "Rapautunut perusturva". Maailman tapahtumia kun katsoo, niin tällainen johtoporsaiden toiminta voi ääritapauksissa johtaa katuliikenteen seuraamiseen lyhtytolppakiikusta.

Aika näyttää.

 


02.03.2011 19:46 |