SANAT EIVÄT RIITÄ KERTOMAAN

...oli suomipoppia -laulu joskus muinoin - ja tunnelmat ovat sen mukaiset. DOW otti eilen kuonoonsa historian suurimman töksyn, lähes 8%. Muista pörsseistä puhumattakaan (5-10%) ja sama meno on jatkunut tänään muissa pörsseissä (Japani kahtena päivänä peräkkäin yli 10% alas tiistain 14% nousun jälkeen). Nikkei'n vimoset 25v graafisesti (huom. pystypudotus lopussa). Tästä on helppo tarkistaa eri pörssejä (taulukon yläpuolelta mantereet).

 

Tämän on sitä vuoristorataa, mistä on ollut puhetta jo aiemmin. Jossain luin hyvän vertauksen - pörssi on kuin tennispallo joka pomppii rappusia alaspäin. Citigroup'in ja Merrill Lynch'in tulokset rytinällä alas, ratkaisut tuttuja: henkilökuntaa pihalle. USAssa tehdastuotanto on 2,8% laskussa, suurin lasku 34'än vuoteen (virallisten lukujen mukaan, hmm). USAn energiaongelmat näyttäisivät olevan korjattu, kun bensan hinta tippuu kysynnän mukana. Tulevaisuus tulee kuitenkin puremaan pahasti peppuun, sillä nyt öljynporauksen laajennus pienemmille kentille vaikeutuu kannattamattomuuden takia.

Kaikki tämä pörssien ryminä, vaikka maailman "johtajat" parkkeerasivat pankkeihin muutama päivä sitten jotain 4-5 bilj. US$ verran valuuttoja ja takauksia. Ja jos ei valtioiden tuki riitä, niin nyt USAssa ovat jo osavaltiotkin pankkien pumppaamisessa mukana. Ei ole epätoivolla mitään rajaa, mutta kaveri näyttää kieltämättä ihan hyvältä puvussaan tuossa jutussa. Muutama biljoona ei todellakaan ole riittävästi, eikä tule olemaankaan - ei ennen kuin puhutaan sadoista biljoonista. Se on satakertainen määrä tämän hetkiseen statukseen, toivottavasti äänestetyistä pomo-olennoista joku herää ennen kuin sinne päästään. En tosin aio pidättää hengitystä sitä odottaessani. Sitä vartoessa täällä voi tutustua mitä ne pahat CDSt ovat. Kannattaa huomata marraskuun 4.-6., Islannin pankkien CDS'ien uusimispäivät. Maltan tuskin odottaa...

Joka tapauksessa ensi viikonloppuna on tarkoitus pumpata veronmaksajien lastenkin tulevaisuus pankkisysteemiin, EU ja US johtajat uuteen hätäkokoukseen. Maalaisjärjelläkin pankkien pitäisi julkistaa kirjanpitonsa, että niille voitaisiin antaa tukea. Mutta ei, sellaisia kysymyksiä ei esitetä, koska silloin putoisi viimeinen pohja systeemistä. Finanssimaailma on todellakin mustan aukon luokkaa tänä päivänä, noita rahoja ei tulla koskaan enää näkemään.

Itä-Eurooppa taitaa laueta ennen kuin sen uhka edes ehtii valtamediaan Suomessa. Seuraava vaihe voikin sitten olla ruokakriisi myös läntisissä valtioissa.

Vaan ehkä Bush on oikeassa - Time to panic (Onion, satiirijulkaisu).

 


16.10.2008 00:00 |