PERURO, ERGO SUM

Mikä määrittelee ihmisen? Ystävät? Toiminta? Yhteiskunta?

Ainakin Japanissa tuo joutuu jälleen uuteen testiin muutoinkin kuin pelkästään taloudellisiin arvoihin katsoen. Honshun pääsaaren koillispuolella on tänään ollut voimakas maanjäristys ja BBC raportoi 10m tsunamistakin (tässä hurjia videota). Ainakin Koben maanjäristyksessä 1995 yakuzat olivat auttamassa rivikansalaisia kauan ennen valtion toimia - saa nähdä kuinka nyt?

 

Auttaisitko sinä ovelle verissä päin tulevaa maanjäristyksen uhria? Entä mellakoissa rähjääntynyttä? Kuriositeettina huomautettakoon, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 artiklassa sanotaan:

 

Elämän riistämistä ei voida katsoa tämän artiklan vastaiseksi teoksi silloin, kun se seuraa voimankäytöstä, joka on ehdottoman välttämätöntä:

c) mellakan tai kapinan kukistamiseksi laillisin toimin.

 

Hätäinen voisi kuvitella, että tuolla sanailulla voidaan antaa synninpäästö jos joku sattuu mellakoiden yhteydessä kuolemaan poliisin kätösen kautta. Käsite "laillisin toimin" on varmasti se mikä tulee tarkastelun alle jatkossa.

 

Vertailun vuoksi Yemen'issä poliisi on mielenosoittajia tainnut kaasuttaa muullakin kuin kyynelkaasulla, ainakin osa uhreista on sairaalassa vaipoissa kun lihaskontrolli on osin hävinnyt. Muistutuksen vuoksi Yemen'issä ovat sekä USAn että UKn "kouluttajat" avustaneet terrorismin vastaisten yksiköiden pystyttämisessä.

Kukaan tuskin epäilee että mikä on Yemen'in hallituksen käsitys josko mielenosoittajia "rauhoitelleet" joukot toimivat laillisesti vai eivät. Pahoin pelkään, että näitä kysymyksiä tullaan pohtimaan myös sydän-EUn alueella tulevina vuosina.

 

Japanista vielä sen verran, että sieltä kannattaa katsoa mitä vuosia jatkuva lama tekee reaalimaailmassa. Vaikka hinnat tippuvat, niin se ei naurata jos kun useimmiten ihmisten omat tulot tippuvat vielä nopeammin.

Kuka on pörssejä seurannut, niin tässä vimosen kuukauden on ollut havaittavissa melkoista hötkyilyä. Jos (kun?) alamäki lähtee vetämään, niin ehkä Japanin tapahtumista tulee helppo syntipukki systeemikurahdukselle.

Maailmankauppakaan ei ihan terveeltä näytä, Kiinan tuonti hyökkäsi ja vienti hyytyivät eli massiivinen viennin alijäämä. Vähän samoja €uroetanakin arvaili vastikään Taiwanin puolijohdemittareita tarkastellessaan. Muutaman päivän takainen juttu Korean sähkön katkaisustakaan tuskin on positiivinen uutinen - mutta kuka näki tästä mitään soomimediassa?

 

Tiedä sitten ennakoiko PIMCOn jenkkipaprujen dumppaus mitään, mutta kyseessä on kuitenkin maailman suurin valtiopapereihin sijoittava rahasto. Samoihin aikoihin Kiinan omistus jenkkilästä on paljastunut huomattavasti aikaisempia oletuksia suuremmaksi. Alkaa mennä mielenkiintoiseksi, eh?

Tähän liittyen Ebolakani oli löytänyt "hauskan" faktan valtiontalouden kuukausitiedotteista - tai siis niiden puutteesta. Marraskuun jälkeen ei ole noita ainakaan valtionkonttorin www-sivuille jaksettu laittaa. Foliohattu päähän: vaalirauhaa hallituspuolueille?

 

Pankkiala nykyään on vähintäänkin pään raapimista aiheuttavaa. Puheita riittää kymmenestä hyvästä, kauniista jne. selityksenä sille kuinka pankit ovat välttämättömiä yhteiskunnalle nykymuodossaan. Otetaan vastuuta yhteiskunnasta, varmistetaan sujuvaa toimintaa ym. mieltä lämmittävää.

Lyhyen ajan sisällä on tullut monta tekstiä, jotka kehuvat että talous on pelastettu. Tämä on yleensä selkeimpiä merkkejä lopullisesta kuplan puhkeamisesta. Mervyn King UK'sta "me pelastimme maailman Suurelta Lamalta, vaikka ihmisiä vähän pattiin ottaakin".

Samoin vähän samantapaisia taala-on-kuollut -hokemia on uskaltanut nyt jopa talouden proffa Berkeley'stä sanomaan. Minua edelleenkin kiehtoisi, että näitä lausahduksia heittävät "taloususkontomme" ylipapit joutuisivat sanomisistaan vastuuseen. Siitä tuskin on pelkoa, eihän pankkiirienkaan tarvitse vastata mistään...

Ai niin, tässä vielä erinomainen Mish'in yhteenveto miksi US-dollari ei ole vielä kuollut - ja pikemminkin lähdössä merkittävään nousuun.

 

Mitä pankkeihin tulee, niin todellisuus on tietenkin jotain ihan muuta. Muutama pähkinä viime päiviltä: UKn RBS eli pankki, joka otettiin veronmaksajien kontolle, jakeli juuri yhdeksälle johtoporsaalle 28 milj. £a osakkeina. Ja asunnot puolestaan kautta maailman...

Jenkkilä on tälläkin sektorilla todella pysäyttävä - 97%a asuntolainoista on liittovaltion takaamia (lue: veronmaksajan). Tälle suolle ei ole syvyyttä - eikä ole ihme, että reaalihinnoilla jenkkilän asuntojen hinnat ovat matkanneet 120v ajassa taaksepäin. BoA on jakanut asuntolainansa hyvään ja huonoon pankkiin, veikkauksia kumman saavat veronmaksajat kantaakseen?

Sinänsä hauskasti kuukausi sitten Kiinasta kuului kummia, ilmeisesti valtiojohtoisesti tuolla yritetään aiheuttaa 30%n hintaromahdus. Uh-huh, rohkeita kavereita - tällaisilla yrityksillä kun on taipumusta karata lapasista kun ihmiset panikoivat.

 

Näiden rinnalla on tosi lohduttavaa <sarkasmia> kuulla, että EUn pankkien ressitesteistä lepsuillaan - taas. No, tasapuolisuuden nimissä muistettakoon, ettei jenkkilässä olla pistämässä tikkua ristiin derivatiivikauppojen kontrolloinnin suhteen.

Molempien em. jutun rinnalla on hyvä muistaa, että eri EU-maiden pitäisi ryhdistäytyä - ei pankkien. Rehn puolestaan yrittää levittää maksajien taakkaa tasaisemmin EUn jäsenten kesken - ajatus epäilemättä on, että heikot EU-maat saadaan pysymään leikissä mukana - ja tietenkin, että lopullinen lasku tulee rivikansalaisille kaikkialla EUssa.

Taas voi miettiä, että kenen etuja nykyiset johtohahmot oikeasti ajavat.

 

Tässä vielä tuore St. Louis'in FEDin haarakonttorin käppyrä mitä keskuspankin rahoitus on tehnyt lainaamiselle. Kaikki varmaan muistavat, että pankkien pääomittamisen tarkoitus on varmistaa, että ne lainaavat eteenpäin. Jälleen yksi kuva osoittamaan, ettei pankkeja kiinnosta lainaus kuten ennen.

Sitä vastoin spekulointi pörsseissä ja raaka-aineilla, siellä on oikea villin lännen meininki käynnissä. Ja jokainen meistä on varmaan ruokakaupassa tai bensa-asemalla huomannut kuka sen pelin maksaa. Jep, meistä jokainen on uuskielen parhaimpien sanojen mukaan voittajia tässä pelissä. Lyhyesti siis: turpa kiinni, sinulla ei voi olla mitään valitettavaa tässä tilanteessa.

Niin, ja sitä hyperinflaatiota odotteleville tuo kuvatus on vähintäänkin tyly palautus maankamaralle - jos siis haluaa ymmärtää kuvan oikein...

 

UKssa on aloitettu Hitler-jugend -koulutus eli tiedustelupalveluille työntekijöitä jopa 12 kesäisistä alkaen. Kaikenlaisia sitä... Saa nähdä miten kauan saarivaltiosta riittää paukkuja maailmalla toilailuun, koska kansalaisten tyytymättömyys ruoan hintojen armottomaan marssiin ylämäkeen voi johtaa "epäjärjestykseen".

Afghanistan'issa puolestaan joku päivä sitten Karzai kritisoi NATOn toimia, nyt Karzai'n serkku ammuttiin yöllisessä ratsiassa. Hups, sano. Niin, ja tämäkin mistä joskus arvailin - Egyptin salaisen poliisin rakennuksesta löytyi yhtä ja toista arkaluontoista eri tiedusteluinstituuteille.

 

Libyan tapahtumat ovat osin jo vaipumassa taustakohinan tasolle. Mitä nyt lentokieltoaluetta järjestellään ja ainakin SAS'n miehiä on jäänyt kiinni järjestellessään asioita tuolla. Perinteisesti saanemme joskus vuosien kuluttua oikeaa tietoa mitä tuollakin tapahtuu...

UK on melkoisessa pinteessä, eri yhteyksissä on tullut juttua miten saarivaltion talous on hyvinkin riippuvainen diktaattorien rahoista pelinappuloina. Eipä silti, kyllä se raha "vähemmän puhtoisista" lähteistä on kelvannut niin pankeille kuin muillekin.

 

Libyan uutisoinnissa joku kyllä haiskahtaa. Vaikka Gaddafi on varmasti melkoinen tapaus ihmisenä, niin mitä ilmeisimmin hän on myös maan koulujärjestelmään, terveydenhuoltoon jne. panostanut kovastikin.

Sitä vastoin Suomenkin TV'ssä (yhdessä harvoista uutisista kun satuin katsomaan) kapinallisten puolelta oli löytynyt nainen kertomaan ettei kansalaisille ole Gaddafi'n aikana jaettu mitään. Oliko sitten nainen jonkun syrjityn heimon jäsen on toinen juttu, sellaisiahan tuolta 100varmasti löytyy.

Joka tapauksessa näissä uutis propagandapurskeissa on melkoista valikointia havaittavissa, vähän kuin 1990 Kuwait'in miehityksen yhteydessä. Silloisen Kuwait'in kuningasperheen tytär jenkkilässä kongressin edessä kertoi irakilaissotilaiden raaoista otteista sairaaloissa. Tietenkin tyttö esiteltiin pakolaisena/ sairaanhoitajana kongressiedustajille, mutta mitäpä näihin nippelitietoihin tarttumaan...

Olkaahan tarkkana mitä totuutena tämän päivän uutisista otatte.

 

Eräs kaveri on todennut monien talousromahdusten aikoina pykätyn yhä korkeampia rakennuksia - ehkä kuvitellen, että hyvät ajat palaavat hienoilla pilvilinnoilla (uhreilla mammonan jumalille?). Useimmat varmaan ovat kuulleet Dubai'n hurjasta tornista, 838m korkea. Sitä ei tietenkään kauheasti mainita, mutta toimistorakennuksesta valtaosa on tyhjillään.

Kuka historiaa on lukenut, niin myös lähes poikkeuksetta muinaiset kulttuurit ovat pukanneet mahtavimmat rakennelmansa kaikkien ihasteltavaksi - juuri ennen romahdustaan. Tässä vielä listattuna nykyoletuksien jatkuvuuden varmuutta heikentäviä tosiasioita (kiitos LP). Osaa noista on sivuilla aiemminkin käsiteltyjä, mutta nuo vetävät kuitenkin aina yhtä hiljaiseksi.

 

Vaan mitäpä murheiden laaksoon vaipumaan, kun Lähi-Idän ongelmat voivat johtaa vain sijoitustoiminnan kiihtymiseen tuolla (ja lehmät lentää). Eräillä tahoilla ei toivon lähde kuivu kai koskaan...

Toisin kuin jenkkilän maanviljelijöillä - he pelkäävät 1930-luvun hiekkamyrskyjen paluuta pohjavesien karkaamisen kaverina. Vedestä olen itsekin satunnaisesti kirjoittanut, mutta myös TAE'lta löytyy tuoretta tekstiä maailman vesiongelmista. Kirjoittajan ennakointi Intian ja Pakistanin vesiriitojen johtamisesta nukeilla nakkeluun ei valitettavasti ole tyhjänpäiväinen visio.

 

Aseteknologian kehittely saa yhä hassumpia vivahteita: jenkkilässä vangit ovat kasaamassa Patriot -ohjusjärjestelmiä. Kiinassa puolestaan koulutetaan 10ooo kyyhkystä viestien toimittamiseen. Jotkut luottavat hyperteknologiaan, toiset yksinkertaisuuteen.

Teknologian hinta on mielenkiintoinen asia, toisilla ei tunnu olevan mitään häpyä oman leirinsä pystyssä pitämisessä: jenkkilän "turvallisuusrahoitus" 2012 on 1200 Mrd US$a, samaan aikaan liittovaltion sosiaalimaksut, eläkkeet yms. ovat suuruudeltaan yli kolmanneksen koko maan palkoista.

Toisaalla ATF eli elokuvienkin hyvät kaverit jakelevat Meksikon huumekartelleille aseita. Ja kannattaa huomata, että nämä tekstit ovat vain niitä joita on päässyt julkisuuteen. Ei ihme, että ATFn PR-poppoo vinkuu positiivisen julkikuvan perään (>_<)

 

Sain juuri kaverilta kirjan "Just Enough: lessons in living green from traditional Japan". Jos ette tuota löydä, niin aikaisemminkin linkitetty juttu antaa vähän käsitystä.

Ihastuttava kirja! Heti alussa kirjoittaja toteaa, että nykyihmiset vastustavat itse itsensä ylläpitävässä yhteisöissä (sustainable) elämistä, koska senhän täytyy olla todella niukkaa ja pelkkää raatamista. Tosiasia tietenkin on että meistä kukaan ei sellaisessa elä eli emme tiedä - ja siksi vastustamme ajatusta helposti.

Opusta lukiessa väistämättä tuli mieleen, että kuinka paljon käyttökelpoista tietoa häviää koko ajan yhteiskuntien "kehittyessä" johonkin suuntaan. Osin unohtamalla, osin tietoisilla valinnoilla eli vähättelemällä aikaisempia elämäntapoja.

 

Suomessakin on varmasti kaikenlaista asumiseen ja ruokaan sekä yrtteihin liittyvää tietoa hävöksissä vaikka kuinka, koska nykyelämä mahdollistaa huolettomat oletukset jatkoistakin. Se on sitä "tehokkuuden" tuomaa huolettomuutta, mutta valitettavasti pienetkin nikottelut toimitusketjuissa tyhjentävät marketit parissa päivässä.

Suomalaisittain tietenkin on oleellisinta, että ölppöä riittää kaupassa (^_^) ...mutta esim. perunoiden kohdalla tilanne ei todellakaan ole varmaa.

 

Sivun alussa oli tosiaan juttua Japanin tapahtumista. Tuollahan on nimenomaan maanjäristysten takia ihmisillä suositus pitää kotonaan 3-7pv ruoat ja juomat juuri isojen toimituskatkosten varalle.

Meillä täällä ei ole maanjäristyksistä vaaraa ja ehkä siksikin harva on mitenkään varautunut esim. sähkökatkoksiin. Itselläni on käytännössä koko ajan sen verran evästä, että voip tarpeen mukaan parikin viikkoa elellä trangialla tehtyjen keitosten kautta.

Suosittelen miettimään näitä jatkoja varten - ja jos ei muuten, niin jotostelua kannattaa harkita liikuntamuotona, jolloin sille trangialle tulee varmaa käyttöä sitä kautta.

 

Kannattaa muutoin välillä tarkistaa noita sivun ylälaidan sinisen palkin WWW -kohtaan laittamiani linkkejä, siellä on taas pari lisää joista löytyy mielenkiintoisia kirjoituksia.

  • Kimmo Klemola, Lappeenrannan teknillisen yliopiston kemianteollisuuden yliassistentti. Tiukkaa energiatietoutta.
  • Mikko Niskasaari, jonka tekstit varmasti joitakin raapivat vastakarvaan. Mies on panostanut erityisesti 1984-valtion sisäänajoon liittyviin juttuihin viime aikoina, esim. tässä aseiden ympärillä pyörivästä sirkuksesta hyvä teksti.

 


 

Vaaleihin liittyen on tullut jo niin moneen vaalikoneeseen vastattua, ettei ole lukumäärästä enää oikein havaintoa. No, ehkä niistä on jollekin iloa joskin tuntuu siltä, että ylitarjontaa on sekä ehdokkaille että äänestäjille. Saa nähdä mitä hauskaa vielä tulee noidenkin kohdalla vastaan... ainakin jossain välissä niin hesarin kuin ISn vaalikoneissa oli ylläpitäjille annettava oikeus "korjata" tekstiä "tarpeen mukaan". Mielenkiintoista.

Kuten arvata sopii, niin kannabiksesta piti taas tehdä todella tärkeä juttu. Sinänsä hauskasti armas pääministerimme tuohtui koko kysymyksestä. Hmm...

 

Toisaalla suuren paatoksen ja itse itseään selkään taputtaen puolueet allekirjoittivat "rasismin vastaisen peruskirjan" - paitsi Muutos 2011 ja Vapauspuolue.

Tässä on Jiri Kerosen lehdistötiedote asiasta ja tuo kannattaa lukea sillä "rasismin vastaisen peruskirjan" sisältä löytyy yhtä ja toista mitä ei sinne todellakaan minun mielestäni kuuluisi. Esim. EUn poliisi- ja turvallisuusviranomaisten valtuuksia oli tuohon -ainakin näennäisesti- hyvää tarkoittavaan kirjaan listattu. Hra Kerosen tekstissä on myös vekkulia tietoa nykyisen vähemmistövaltuutetun valintaprosessista...

Mitä ilmeisimmin muiden puolueiden edustajat eivät pumaskaa käyneet läpi alkuunkaan. Ja mitä rasismiin tulee, niin jokainen tajuaa ettei ihmisiä saa arvottaa syntyperän, uskonnon, yhteiskunta-aseman jne. perusteella mielivaltaisesti.

 

Niin, se sivun otsikko tällä kertaa - on väännös tutummasta "cogito, ergo sum" (tuttu Asterix'ista) eli "ajattelen, siis olen" -lausahdus. Verbi "peruro" nykyihmisen liittyen tietenkin tarkoittaa "kuluttaa", mutta erityisesti "kuluttaa polttamalla" (hurraa internet'in sanakirjat).

Jostain ajatusleikki pomppasi päähäni tällä viikolla - kuinka moni tunnistaa tuon ihmisenä olemisen "määritelmän" itsessään tai ympäristössään?

Eikö? No, eipä sitten kun mars, mars shoppailemaan niin että endorfiinit virtaa (¤_¤)

 


11.03.2011 20:14 |