PIRSTALOITUVA YHTEISKUNTA

Lähes kaikilla ovat silmät kääntyneenä Japanin suuntaan - mikä on täysin ymmärrettävää. Sittenkin talouspuolella on taas uuskieltä jaossa oikein mega-annoksina. Suuri valiokunta ei antanut valtuuksia uusille lainatakuille -ok-, eivätkä €uromaat kasvata vakausrahastoa -ok- ...mitä nyt sopivat uuden 2x kokoisen rahaston perustamisesta 2013. Uutisoinnin voinee ymmärtää monella tapaa...

Alla kuva minkä yhdistin muutamasta lähteestä yhdeksi. Kannattaa hetki miettiä noita suuntaviivoja - velanottamista on helpompi ennakoida, BKTn kasvu taas menee enemmän unelmien ja toiveiden varassa.

 

Huomatkaa, että Suomen BKTn pitäisi kasvaa samaan tahtiin kuin 1995-2007 että valtion "käyttövarat" (BKT miinus velat) pysyisivät edes nykyisinä. Ja jokaisella varmaan on mielikuva miten hyvin yhteiskuntamme on huolehtinut mm. rattaiden väliin pudonneista samaisen 1995-2007 välillä...

Alempi kuva kertoo myös mikä on valtion valttikortti - kuntien rasite kasvaa nopeasti eli velkaisuus olisi vuonna 2015 jotain 3-4x vs. vuonna 2000.

Tuon suuntaviivoilla valtion verotuksen kehittämistyöryhmä suosittaa 2 Mrd €n leikkauksia kuntien tuelle, apuja kunnat kuulemma saisivat sitten kiinteistöveroista. Kukas ne taas maksaa? Vuokralaiset, firmojen asiakkaat? Rivikansalaiset siis...

 

Huomaatteko miten kakka valuu alaspäin samalla kun pyramidin huippu yrittää pitää itseään parrasvaloissa kaunopuheilla "kannamme vastuuta" tai että vastaanväittäjät vain "huutelevat pensaista" (ei sillä, että SDPn johdolla olisi juuri käsitystä systeemisistä ongelmista).

Jos kuka on seurannut jenkkilän kehitystä, niin meno täällä on siis varsin samoilla linjoilla - liittovaltio heittää osavaltiot susille, osavaltiot taas kunnat ja kaupungit oman onnensa nojaan jne. Tämä kehitys nostaa alemmilla tasoilla kummasti pintaa ajattelua, että "kuka kaipaa noita ylempiä tasoja? Ne vain kuppaavat meitä pysyäkseen itse huipulla". Seurauksena on helposti otsikonkin ennakoima yhteiskuntien pirstaloituminen.

En todellakaan toivo tällaista kehitystä, mutta tämähän on täysin looginen ajatus. Numerot ovat armottomia...

 

Mutta palataan hetkeksi kuvaan - jos halutaan vähentää velkaisuutta, niin BKTn pitäisi kasvaa taas huomattavasti nopeammin. Veikkauksia menestyksestä? Varsinkaan kun yo. velkaisuuskehityksen arviot tuskin heijastelevat 5-10%n korkotasoja. Kokonaisuutta katsoen pidän nykysysteemissä tuollaisia 5-10%n korkoja mahdollisina vain erittäin hyvässä skenaariossa - enkä todellakaan näe sellaisen toteutuvan.

Kannattaisiko miettiä systeemin kokonaispäivitystä?

 

Golem IV on kirjoitellut hyviä tekstejä usein, seuraavassa näistä otteita:

Jokainen on varmaan jo tajunnut, että ressitestit ovat melkoinen vitsi. Golem setvii vähän tytäryhtiöiden kautta tapahtuvaa lainapaprujen kierrätystä, jolloin sopivalla hetkellä tarkastajille voidaan esittää lähes poikkeuksetta "kaikki ok" -show. Mitä tilanne ei tietenkään ole - myrkkypaperit eivät ole kadonneet mihinkään.

Tässä tekstissä kaveri puhuu inf/deflaatiosta, rahajärjestelmästä ja miten olemme päätyneet tähän tilanteeseen. Osin tuttua, mutta aina jotain uuttakin tulee vastaan.

Tässä puolestaan kammataan mitä pankkijärjestelmän pelastus on tarkoittanut. Arvauksia? Lasku ja tyhjä säkki on sinulla, minulla ja Luontoäidillä. Hymyilyttääkö? Auttaisiko tämä vähän paremmalle tuulelle - Lehman Bros'in tiimoilta ei syytteitä.

Kruuna ja he voittavat, klaava ja me kuolemme. Helppoa?

 

Suomi-TV'ssä oli taas kunnon pumpulipuheita tarjolla Japanin tapahtumien vaikutuksista maailmantaloudelle. Japani on "vain" kolmanneksi suurin maa BKTn suhteen - ja nyt jälleenrakennus on suorastaan auttamassa maan taloutta. Uh-huh, tätä pää-pensaaseen -ideologiaa...

Ei ollut kaveri ilmeisesti huomannut, että saarivaltio on vimosten 20v aikana tehnyt valtavasti yhteiskuntaprojektia. Teitä ja muuta infrastruktuuria vaikka kuinka - ilman deflaatiosuosta nousua. Mutta ei anneta faktojen haitata toiveajattelua. Eihän se sovi propagandakoneistoille - kuten töllötin pitkälti on.

Piraateista löytyy hyviä tekstejä nimenomaan tähän informaation kontrolliin liittyen. Tuolla suunnalla harkinnan arvoinen eduskuntaehdokas, jolla on selvästi ymmärrystä vähän laajemmistakin kuvioista. Tuosta vajavaisesta käsityskyvystähän isot puolueet uusia nousijoita syyttävät, mutta lienemme samaa mieltä, että isot puolueet ovat melkoisia dinosauruksia itse.

 

Tässä vähän toisenlainen selvitys Japanin tulevaisuudesta.

Itse olen aika samoilla linjoilla, sillä Japanissa ihmisten varat ovat jo nyt pitkälti valtion velkakirjoissa kiinni - eivätkä he todellakaan pysty niihin paljoa enää panostamaan (eläköityminenkin painaa systeemiä tuolla). Jokainen voi miettiä mitkä ovat Japanin velkapaprujen korot, kun maa joutuu pian maailmanmarkkinoilta hakemaan rahoitustaan...

Yksi seuraus noista on väistämättä Japanin sijoitusten (ainakin osittainen) palautuminen takaisin saarivaltioon - ja maailmantalouden reaktiot ovat?

 

Japani (kuten moni muukin maa) joutuu keskittymään sisäiseen pystyssä pysymiseen. Tuolla se tarkoittaa viime päivien tapahtumien valossa energiaan, infraan ja erityisesti ruokapuoleen panostamista.

Ruoan suhteen on huomattava, että tuolla melkoinen siivu rannikkojen peltopinta-alaa on käytännössä alaskirjattavaa pelkästään merisuolan "jakamisen" myötä. Ruokaomavaraisuus oli saarivaltiossa jo ennen tätäkin varsin heikko (>_<)

Energian puolella on muistettava, että Japani tuo 80%a energiastaan. Suomessa vastaava luku on 75%a - ja molemmissa valtaosa on fossiilisista, eli eivät todellakaan omavaraisesti tuotettuja...

 

TOD'illa on kerättynä paljon Japanin ydinongelmiin keskittyviä linkkejä. Samoin TAE'lla on hyvää teknistä tietoa ja visioita Stoneleigh'ilta, joka on 1990-luvulla ollut tekemässä Itä-Euroopan ydinreaktorien turvajärjestelyistä selvitystä. Teksti on siis erittäin asiapohjaista ja isompia suuntaviivoja ymmärtävää sekä hahmottavaa.

SV-keskustelupalstalla on aika rutkasti linkkejä ja näkemyksiäni Japanin tapahtumista, sinne jatkossakin tiputtelen tekstiä. Toinen erinomainen tapahtumien seuraamisen lähde on NHKn englanninkielinen lähetys, laitan sen tähän alle toistamiseen. Joku voi pitää tuon jatkuvaa seuraamista vähän doomeriporn0na, mutta näyttävät tuolla myös paljon hyviä graafeja.

 


Free Videos by Ustream.TV

 

Japanin tapahtumissa on kaksi juttua joita ei juuri ole mediassa pohdittu: väestön reaktiot ovat rauhallisia - melkein missä muussa maassa tahansa välitön reaktio olisi ollut mellakointi ja ryöstely. Toinen on vuodenaika - jos ryttyytys olisi tapahtunut 3kk aikaisemmin, niin kylmästä johtuvat ongelmat olisi olleet moninkertaiset.

Iso ongelma on jätteiden märäntyminen - jos fiasko olisi tapahtunut 3kk eteenpäin, niin taudit ja pöpöt jyräisivät ja pahasti. Niin hullulta kuin kuulostaakin, niin ajoitus on ollut aika hyvä - pahimmat jätteet ehdittäneen siivota ennen kesähelteitä.

Tässä hyvä linkki, missä voit siirtää kuvan keskipalkkia vasemmalle/ oikealle nähdäksesi ilmakuvaa vahinkoalueiden kaupungeista. Aika tyhjentäviä kuvia.

 

Ydinvoimaloiden suhteen säteilyvuodot näyttäisivät olevan hallinnassa (koputtaa puupäätä). Jatkojen kannalta tod.näk. Daiichi'n (Ison Ykkösen) kolme reaktoria kuudesta ovat alaskirjattavia - ja muun sähköntuoton ongelmien takia rullaavat black-out'it eli sähköjen säädelty katkaisu on todellisuutta ainakin viikoiksi eteenpäin.

Ydinvoimaloiden kohdalla talousajattelu on tietenkin ankeaa tällaisessa tapauksessa - valtavat materiaali ja finanssipanostukset kirjaimellisesti sulavat peruuttamattomasti. Maa onkin pyytänyt energiapulansa paikkausta mm. Venäjältä.

 

Jos otsikonkin ennakoima yhteiskuntarakennelmien pirstaloituminen lähtee oikeasti vetämään, niin silloin ydinvoimaloiden pystytys on vaativaa - puhumattakaan niiden käyttämisestä, ylläpidosta ja jätteiden huollosta.

Näin ollen itse kannatan ensisijaisesti esim. biokaasutukseen liittyviä ratkaisuja ja siten ennen kaikkea paikallisia ratkaisuja. Niiden huolto ja toimintakunnon ylläpito kun ovat jokaisen ihmisen paikalliseen yhteisöön sitouttamisenkin kannalta hyviä ratkaisuja.

Tuo ajatus on tietenkin hyperkeskittämiseen ja rahastamiseen keskittyvään ajatteluun tottuneille johtoporsaillemme varsin hankala ymmärtää tai hyväksyä. Toimintavarmuus on kuitenkin jotain mitä ei rahastamalla juuri saada aikaiseksi.

 

Suomalaisittain on todella mieltä piristävää masentavaa nähdä miten täällä jaksetaan meuhkata marginaalisista asioista. Itselleni ainakin kinastelu ruotsinkielen asemasta on jo sellaista, ettei se edes naurata. Tässä kuitenkin hyvä linkki tuon tiimoilta.

Seuraavassa sitä vastoin on jo huomattavasti asiallisempaa pohdintaa. Pitkähkö esitys (tuntinen) muutamien viime vuosikymmenien tapahtumien taustoista armaassa kotimaassamme (suosittelen lämpimästi). Pelinappuloita oomma kaikki, oomma kaikki, oomma kaikki, ooooooOOMMA KAIKKI!

 

Tapio Äyräväinen puolestaan kirjoitti myös lyhyen yhteenvedon vasta pintaan nousseesta EU-visiosta. Joku tuntuu kuvittelevan, että Suomeen voitaisiin sijoittaa 60 milj. ihmistä.

Täytyy sanoa, että tuollaisten ilmaanheittäjillä ei selvästikään ole mitään kosketuspintaa Suomen fyysiseen olotilaan. Tarkoitan tietenkin asuntotilannetta, ruoan- ja energian tuotantoa yms. Paperilla (tai ekonomistien tietokonesimulaatioissa) "ei onneksi" juuri tarvitse reaalimaailman kanssa olla tekemisissä...

Toistan tähän sen minkä olen monasti jo sanonut - maahanmuuttajat tulevat toimimaan osana ihmisten huomion harhaanjohtamista. Joka yleisesti tietenkin tarkoittaa esim. tämän herran pääsyä kuin koira veräjästä ehdotuksistaan ja painostuksistaan maan tilanteesta tänään - ja varsinkin sitten kun loppulasku realisoituu.

 

"Loppupiristys": Facebook'ista kiersi huhu, että se poistettaisiin käytöstä 15. maaliskuuta. Välittömästi tietenkin (kymmeniä?) tuhansia panikoi ja nettiadressit lentelivät välittömästi sinne sun tänne. Nopeasti huhua lähdettiin tietenkin kaatamaan, mutta hiukan mietityttää ihmisten kriittisen ajattelun puute (huh, Aki - MIKÄ?). Naamakirja juuri arvotettiin 50 Mrd US$n arvoiseksi... ja nyt se oltaisiin poistamassa? Haloo!

Mitä ilmeisimmin huomionhakuisuutta taas kympillä jaossa. Kertoo myös miten ihmiset ovat bittimaailmaan jumissa monin paikoin jo pahan kerran. Tämä kun liitetään Japanin sähköjakelun katkeiluun, niin on mielenkiintoista seurata mitä jatkossa vaaditaan sähköjen ylläpitämiseksi.

Ei ydinvoimaa? Lisää hiilivoimaa? Eikö? Uusiutuvien laaja käyttöönotto pelkkinä laitteistojen kasaamisena on kymmenien vuosien urakka. Metsät polttouuneihin? Viljat, maissit ja muut biopolttoaineiksi? Entä ruoka? ...ai niin, ei se niin tärkeää ole kunhan MINUN auto kulkee ja MINÄ pääsen Naamakirjaan näpylöimään millaista unta näin tai mitä nenästäni löysin...

o tempora o mores - voi aikoja voi tapoja.

 


http://golemxiv-credo.blogspot.com
14.03.2011 15:54 |