ÄLÄ KATSO SORMEA - VAAN KUUTA

Ajat alkavat olla sellaiset, että...


Zen Master Pai-chang, Huang-po`s master, gives us a wonderful remedy. He says: "When your mind moves, do not follow it and it will detach itself from the movement. And when your mind rests upon something, do not follow it and it will detach itself from that upon which it rests." If you truly want to enter the realm of enlightenment, then it is necessary for you to clear out your mind so that it is as empty as a vacant room. Detach yourselves from your old views and from all grasping. Stop trying to understand reality through the use of conceptual thinking, and your false ideas and suppositions will dissolve of themselves. If you follow these instructions, then you are on the path to enlightenment.

Ultra-lyhyt akinnos: "Kun mielesi liikkuu, niin älä seuraa mieltäsi ja mielesi lakkaa liikkumasta. Kun mielesi on keskittynyt johonkin, älä seuraa mieltäsi ja mielesi vapautuu."

...tai sitten wu wei vaan...


Joo-o, Aki tipahti veneestä...


Mitä tulee maailman pörssien "Japanin tapahtumista johtuvaan" niiaukseen, niin useimmat kutsuvat sitä hetkelliseksi (mm. Wahlroos A-plussassa eilen) josta toivutaan ihan pian ja ihan hyvin. Yep, erehdyin eilen katsomaan TV-uutisia yms. - ja tulipahan taas sellaista tuubaa vastaan, että huh-huh...

Mainitsivat sentään Bahrain'in mielenosoittajien hiljentämisen - mutta eivät sitä, että Saudi-Arabiasta oli apujoukkoja paikalla. Samoin tuo nykysysteemin sietokyky ja joustamisvara ovat vähän kyseenalaisia - esim. Japanin tehtaiden pysähtyminen pysäyttää tehtaat muualla, koska osat eivät liiku seuraavalle kokoamislinjalle.

No se siitä - varsinainen asia oli että, kuka pörssejä tai valuuttoja seuraa, niin tässä on erinomainen sivu sellaisille. Jotkut ovat ehkä huokailleet yenin vahvuutta US-taalaan vastaan, mutta tärkeämpiä tarkistuskohteita olisivat kyllä AUDYEN ja NZDYEN eli perinteiset carry-trade -valuutat.


Valuutoista kiinnostumattomille sanottakoon, että noissa 10%n heitto oli kevyttä parin vimosen päivän aikana. Itse väittäisin, että carry-trade on kuolemassa ja sen seuraukset tulevat ravistelemaan rahamaailmaa - vähän kuin eräänä syksynä 2008...

TV'ssä Walhroos'in ja Kuntarahoituksen olan kohautus Japanin lainausaktiivisuuden tyrehtymiselle Suomeen että "kyllä rahaa saa sitten markkinoilta" oli vähintäänkin kylmiä väreitä aiheuttava. Kaverit eivät epäile markkinoita yhtään, joo - mutta se hinta...

Eivätkä nipponien pörssitkään tunnu uskovaisten sanoja kuuntelevan - sen mitä Nikkei eilen raapi ylös näyttäisi olevan kääntymässä taas alas. Japanin kohdalla paljon riippuu miten sähkönjakelu saadaan pelittämään, ei sähköä - ei tulevaisuutta.


Tässä vielä Daneric'in käppyröitä viime päivien tapahtumien valossa. Tuon kaveriksi kuukauden vanha teksti, joka kannattaa jokaisen englantia siedettävästi taitavan lukea - ponzi-psykologiaa.

Kannattaa huomata, että menossa ei ole todellakaan pelkkä pörsseihin rajautunut marginaali-ilmiö. Alle listaan muutaman aikaisemman tekstini, jotka uusille lukijoille varmasti avaavat ajatteluani paremmin.


Edellisiin liittyen voisitte ehkä kavereitanne ja tuttujanne häiriköidä parin viikon takaisella ubatuballani. Osa sen on varmaan katsonutkin, mutta suuri osa ympäristön ihmisistä on varmaan videon esittämien faktojen suhteen aika "uutispimennossa".

Kiusatkaa, herättäkää kysymyksiä, haastakaa toisia ajattelemaan. Sekin on "parempi" kuin pään pudistelu sitten kun puuppaa tosiaan tulee tuulilasiin ja ihmiset muistuttavat päättömiä kanoja.


Se meikäläisen huuteloista, maailmalle siis: helmikuussa jenkkilän uusien rakennusten aloitukset tipahtivat 27 vuoden pohjille sekä rakennusluvat alhaisimmilleen koskaan niin kauan kuin niitä on tilastoitu.

PIGS-maiden lainat Eurolandian pankeille syyskuussa 2010 olivat 2500 Mrd US$a - eikä tuohon nippuun vielä ole otettu Italiaa. Noiden lukujen valossa lienee aika naurettavaa kuunnella Mainion Marimme vakuutteluja ettei lainatakauksia olla kasvattamassa vain Suomen osalta.


Sinänsä näissä lainatakauksissa on aika mielenkiintoisia kiemuroita: koko sirkuksen idea on selvästi ollut siirtää kohdemaita lainoittaneiden pankkien kirjanpidoista huonot paperit isojen valtioiden vastuulle. Näin kai toivotaan, että kohdemaiden ihmiset maksavat koska velkojina eivät ole pankit.

Itse veikkaan, ettei onnaa... yritys on kyllä kova, mutta järjen käyttö on hävinnyt jo teille tietymättömille. Vai kuka kuvittelee, että Kreikassa myydään valtion omaisuutta 50 Mrd €'n edestä neljän vuoden aikana? Varsinkin kun vaadittu summa on kevyesti kymmenkertaistunut vuodessa.

Veikkauksia kuinka pian Irkkujen barbakikat löytävät tiensä Kreikkaan? Espanjassakin jotain viritellään - pesetat tekevät paluuta paikallisrahana. Utah'issa puolestaan ollaan virittelemässä kultaa ja hopeaa käypäseksi valuutaksi. Suomessakin on aikapankkeja pystytetty.

Keskushallitusten ote lipsuu?


Jos kuka vielä on epäillyt Lännen vajoamista, niin Kiina on viimeisten arvioiden mukaan ohittanut jenkkilän teollisuustuotannossa. On se hyvä kun me täällä lännessä uskomme biteillä leikkimiseen. No jaa, joku sentään täällä vielä uskoo työn tekemiseen - Saksa porskuttaa.

Ettei pelkästään Japanin ydinongelmiin tukehduttaisi, niin kaikkia varmaan piristää tieto, että Pakistan ja Intia testasivat samana päivänä ydinaseita kantavia ohjuksia menestyksekkäästi. Eikö? Kummallista - kyllähän onnistumisista pitäisi olla iloinen - mutinaa, jupinaa... (>_<)


Vasta oli yhdessä katsauksessa miten jenkkilässä Patriot -torjuntaohjuksia rakennetaan vankityövoimalla. Duh, se oli vain alkua - teetetäänhän myös luotiliivejä vankiloissa. Solttuna olisin huolissani sillä firman tuoreet kypärät eivät läpäisseet rasituskoetta...

Suomen vankien palkkoja ihmetteleville tiedoksi jenkeissä vangin tuntiliksa on 23 sentistä 1,15 taalaan. Mmm - jenkkilän valvontaintoa olen "hämmästellyt" ennenkin, mutta nyt ei tarvitse enää noin kauas kurkistella. Joo, Suomen poliisilait ottavat myös aimoaskeleen "oikeaan suuntaan".


Jos jollakulla meni "Hehkulamppuhuijaus" ohi, niin se näkyy YLE-Areenalla vielä muutaman päivän. Ensi maanantainakin voisi olla asiallinen Silminnäkijä eli "Elämää köyhänä", YLE TV2 ma 21.3.2011 klo 22.05.

Jälkimmäiseen liittyen globaalia talousromahdusta voisi verrata ikkunasta putoamiseen. Mieluummin minä tipahdan ensimmäisen kerroksen ikkunasta kuin 100. kerroksen ikkunasta, entä sinä? Veikkaan, että moni "rikkaista" on aikasen veloissa ja sijoitusten laskiessa alle tulee kokemaan tuon ulos-ikkunasta -valaistumisen.

Hetken johtoporsaiden tilanne meitä rivikansalaisia voi naurattaa, mutta energiasaantomme täällä länsimaissa on sen verran raju, että käytännössä meistä jokainen voi olla tipahtamassa jostain 10.-30. kerroksen ikkunasta. Joko hymy hyytyi?

Japanin tapahtumat ovat osaltaan miettimisen arvoisia tästäkin näkökulmasta.


Olen viikonlopun kertausharjoituksissa eli lisää tekstiä joskus ensi viikolla. Saa nähdä tutustutaanko siellä satelliittipaikannuksen toimintavarmimpaan versioon - joka ei muuten pattereita kaipaa.17.03.2011 04:27 |