TV-HELMIÄ

Katsokaahan eilinen 20min A-plus: haastateltavana Teija Tiilikainen, Ulkopoliittinen instituutti, johtaja. Muutama poiminta:

  • "...toivomme, ettei takauksia tarvitsisi koskaan käyttää..."
  • "...toivomme, että järjestelmän olemassaolo on rauhoittava signaali markkinoille..." (vrt: 1, 2, 3, 4)
  • "...moni sitä mieltä, että tässä ollaan pelastamassa saksalaisia pankkeja..."
  • "...Saksan pankit tärkeässä roolissa... mutta nyt Saksa on suuri maksaja..."
  • "...kun taloustilanne kehittyy parempaan suuntaan, niin toivottavasti Euroalue jatkaa laajentumistaan..."

Ei hyvää päivää...

Kun tuon haastattelun rinnalle ottaa eilen Taloussanomissa julkaistun "Suurpankit rahastaneet miljardeilla kriisimaita" -tekstin, niin luulisi jokaisella pikkuhiljaa alkavan raksuttamaan. Pankkeja pelastetaan, kansalaiset maksavat - nyt ja jatkossakin.

Tuntuuko kenestäkään muusta, että näillä päin naamaa ladelluilla "pakko tehdä", "välttämättömiä", "ainoa toimintatapa" jne. uuskielen tokaisuilla testataan josko suomalaisetkin alkavat riehumaan?

 

Jos eivät nämä talousasiat okseta, niin eilinen dokkari delfiinien lahtauksesta Japanin Taiji'n alueella varmaan viimeistelee tunnelmat "kattoon". Varoitus: ohjelma on graafisesti hyvin värikäs ja vähemmän herkempiäkin jäytävä 1h30min esitys.

Ohjelman taustalle sen verran huomautan, että Japanin ruokatilanne on hyvin vakava - he ovat vain riisin suhteen omavaraisia. Tai no, ainakin olivat sillä tsunami ja Fukushimasta vuotanut radioaktiivisuus on poistanut ruokatuotannosta aimo siivun maata saarivaltiossa.

Ruoka ja energia ovat varmasti tulevina vuosina isoja juttuja - ja noiden varmistaminen "omaan käyttöön" tulee tallomaan monta kaunista ajatusta. Pahimmassa tapauksessa pitkän possun valmistuksesta kertoville keittokirjoille tulee tilausta.

 

Joka tapauksessa Luontoäitikin on alkanut näyttämään keskisormea tälle hubrikselle eli ylimielisyydelle ja omaan napaan tuijottamiselle.

 


24.03.2011 10:00 |