MIETTEITÄ EUROSTA JA SIJOITTAMISESTA

Kaikkia ei ehkä sijoittaminen niin kiinnosta tai ei ole resursseja (ehkä asunto/auto/jne. -lainan kanssa painiessa menee hermot muutenkin), mutta euron kohtalon pitäisi kiinnostaa jokaista. Se kun on kuitenkin valtakunnan valuutta ja määrää pitkälti tavaran ostohinnan Suomessakin. Itse näen nykyisen tilanteen äärimmäisen kriittisenä eurolle ja EU'lle. Kuppikuntia ollaan EUssa jo kovasti perustamassa ja sanan säilä tulee sivaltamaan kiihtyvään tahtiin.

 

Uskon vakaasti, että euron arvo tipahtaa jatkossa vielä huomattavasti, koska

  • EUn pankeilla on valtavasti huonoja sijoituksia (derivatiiveja) kirjanpidossa ja niistä ei vielä olla pahemmin täällä edes puhuttu.
  • Pienempien ja isompien valtioiden intressit ovat kovin erilaisia, kaiken lisäksi yhteisen linjan vetäminen on EUssa aina vain vaikeampaa, vaikka medialle muuta kerrotaankin.
  • Asuntobuumin laukeaminen jatkuu muualla Euroopassa kiihtyvään tahtiin (Irlanti, Espanja, UK räikeimmät tapaukset, Itä-Eurooppa oma lukunsa jne.).
  • Aasian kaupan mahdollisuus kantaa tulevassa romahduksessa on rajusti liioiteltu, esim. Kiina sipsuttelee todella ohuella jäällä. Siellä pankeilla on vielä enemmän myrkyllistä paperia kirjanpidossa. Ongelmien ryöstäytyessä hallitsemattomaksi mahdollisuus miljardin+ ihmisen keskellä romahdukseen on ihan eri luokkaa kuin länsimaissa (ruoan tuotanto, saastuminen, energiapula jne.).
  • EU ostaa energiastaan ja käyttämistään raaka-aineista suurimman osan. Kaikkia näitä asioita olen käynyt läpi - joitakin osia tarkemmin, joitakin vähemmän kampaamalla.

Deflaatio jyrää tällä hetkellä vastustamattomalla voimalla, sillä 1000 bilj. sitoumukset/velat/lupaukset/jne. eivät haihdu yhdessä yössä/kuukaudessa/vuodessa. Veikkaan, että tämä derivaattien alaskirjaus vie AINAKIN viisi vuotta, koska vallitseva järjestelmä taistelee kynsin hampain pystyssä pysymisen puolesta. Se tarkoittaa sitä, että poliitikot (on valjastettu jo?) sitoutuvat tukemaan finanssialaa riippumatta kansalaisten mielipiteistä. Kantavana ajatuksena ovat yhä toivottomammaksi iskulauseiksi paljastuvat "kasvu, Kasvu, KASVU!" ja "tämä on veronmaksajien parhaaksi". Massatyöttömyys voi kuitenkin olla vaikea selittää, joten syyllisten etsiminen ja syntipukkien ristiinnaulitseminen tulevat olemaan ennennäkemättömän spektaakkelin omaisia show'eja (mitenkähän Stalin'in vainot tämän päivän teknologian kanssa olisi silloisessa Neuvostoliitossa esitetty?).

Viime vuosina euroalueella ei kärsitty öljyn hinnannoususta yhtä pahasti kuin jenkkilässä, koska euro nousi samaan aikaan suhteessa dollariin. Parhaimmillaan eurolla sai 1,6 US$ - euron nyt laskettua 1,35 US$'n tuntumaan alkaa Suomessakin pikkuhiljaa tuo tankkauksen hintojen kiroilu. Tilanne on palautumassa takaisin "normaaliin" eli öljy lähestyy 50-60 US$/tynnyriltä, so far so good eli toistaiseksi kaikki ok. Mitäs sitten jos €uro jatkaa heikkenemistään? 1:1 US$'n kanssa? alle? paljon alle? Oheisessa taulukossa hahmotelma mahdollisesta öljyn hinnasta €uroissa sen heiketessä. Itse (ja moni muukin) ajattelen 60 US$ tynnyrihintaa aika pohjana huolimatta talouden liukumisesta. Kaksi versiota kuitenkin alla.

 

EuroDollariOljy

 

Kuva 1. Arvio öljyn hinnan käyttäytymisestä €uron heiketessä dollariin nähden.

 

Kuten näkyy, niin meille ei välttämättä bensanhinta enää laskekaan (jos hinta-arvauksissa on mitään kutia). Lisäksi jos armas €uromme jatkaa heikkenemistä peilikuvaksi 1,6 €uroa taalasta (suhde 0,625) hintaiseksi, niin 60 US$ öljy onkin meille saman hintaista kuin joku kuukausi sitten 140 US$ hinnalla. Siitä eteenpäin... voi sitten olla jotain mitä on parempi olla ajattelematta. Tai ehkä sittenkin kannattaisi vähän miettiä säästöpossun kohtaloa ja varsinkin sitä mitä se pystyy ostamaan jatkossa.

Mihin tämä kaikki jättää Suomen? Täälläkin vakuutellaan, että pankkimme ovat vahvoilla ja ei huolta siis. Itse haluaisin olla väärässsä, mutta ulkomaan kaupan (Suomen BKT'sta karkeasti puolet tulee sitä kautta) kurahtaminen tulee väistämättä pistämään iso jonon ihmisiä työkkärin listoille. Se puolestaan pistää melkoisen määrän omakotitaloja markkinoille, joten siellä on tulossa todelliset ostajan markkinat. Tosin pankista on todennäköisesti lähes mahdotonta saada lainaa (ellet laita omasta pussista puolia asunnon hinnasta jo kättelyssä - tai jotain muuta tällä hetkellä uskomattomalta kuulostavaa). Kerrostaloasuntojen hinnat eivät (ehkä?) ota ihan yhtä pahasti takkiin, mutta asuntojen peruskorjauksien tarve tulee olemaan iso rasite tällä hetkellä (Suomessahan on rakennettu valtavasti 1950-60-70-luvuilla ja niiden asuntojen putkirempat ovat juuri "kypsimmillään" aloitettavaksi).

Suomi ostaa fossiilisista polttoaineista puuta ja turvetta lukuunottamatta kaiken. Euron lasku nostaa siis niiden hintoja, vaikka täällä jollain ihmeen tempulla pysyisikin kulutusyhteiskunta kohtuullisessa iskussa. Kenellä on juuri ostettu uusi auto tulee kokemaan järkyttävän tuskaisesti mitä tarkoittaa euron sukeltaminen (2012 bensa 5€/l?). Monelle voi tulla ongelmia ajaa aikaisemman tyyliin 30000km vuodessa. Voin itse sanoa, että olen nyt kuumeisesti tekemässä tiettyjä hankintoja sellaisista tarvikkeista, joiden hinnan arvelen seuraavan näitä suuntia. JOKAINEN ON VASTUUSSA OMISTA PÄÄTÖKSISTÄÄN.

Ensi kesänä pitäisi alkaa sitten katsomaan sitä pientä maatilkkua, missä vähän omavaraisuutta pääsee harjoittelemaan. Tuolla theoildrum'in sivuilla Westexas'kin sanoi, että nyt alkaa olla viimeisiä mahdollisuuksia siirtyä kuluttajien puolelta tuottajien puolelle. Edellä oleva ajattelu on yksi syy siihen miksi en tuonut Japanista kunnon moottoripyörää vaikka kuljetuksineen sellainen olisi maksanut n. 40% Suomen hinnoista. Tällä hetkellä en omista autoa, enkä usko sellaista ihan heti hankkivanikaan.

 

LISÄYS 17.10.2008

VIRALLINEN TIE ONNEEN

Minä taidan alkaa kuulostamaan jo rikkinäiseltä levyltä, mutta "kuluta, kasvu, enemmän, lisää" jne. ovat ainoita mitä tästä koko sotkusta tulee vastaan ulkomaan mediaa lukiessa. Nyt kun USAssa on lama jo hyvällä vauhdilla jyräämässä ja kulutuksen loppuminen painaa virallisia inflaatiolukuja alas, on seuraava yritys tietenkin korkojen painaminen alas. UKssa korkojen alennuspaine voi johtaa alhaisimpiin korkoihin kuin yli 300 vuoteen.

Ettei vain anglomaissa kävisi kuin Japanilla 20v sitten? Ainut "pikku"ero tietenkin on se, että Japanissa ihmisillä oli säästöjä, joiden kautta ovat siellä taiteilleet varsin kiitettävästi. Tosin yen'in carry trade'n lopahdus voi olla ongelma... Samaan aikaan FED'in suorat lainat liikepankeille kasvavat uuteen ennätykseen. Ja FED'n kirjanpitoon saattaa siirtyä 3 bilj. US$'n edestä roskapapereita ennen vuodenvaihdetta. Kirjoittaja oli masentuneen oloinen - mitähän hän miettii, kun biljoonia on kaksilukuinen numero tiskissä?

Kaikkinensa tämä keynesialainen vapaa kauppa on mielenkiintoinen peto. Niin kauan kuin se toimii asian puolustajien mieleisesti ei panna tikkua ristiin pelikentän tasoittamiseksi (pikemminkin päinvastoin). Nyt sitten ongelmien myötä (ja voi veljet niitä nimittäin riittää), alkaa huuto ja parku, että ei heidän voi antaa kärsiä omien hölmöilyjen takia. Jos on oikeasti uhkana paljastua, niin sitten tehdään kaikista pankeista yhtä syyllisen näköisiä - don Paulson on kyllä ottanut kiitettävästi oppia Kummisedästä.

Toinen toimintamalli on AIG (maailman suurin vakuutusyhtiö), joka laukesi kuukausi sitten ja imaisi USAn veronmaksajilta firmakohtaista pelastusta 120+ Mrd US$. Se käyttää osan tuosta tukipaketista lobbaamaan sääntöjen höllentämistä. Kaiken lisäksi bondien myöntäjät, Ampac ja muut, yrittävät myydä toimintansa valtiolle. ...niin, ja jottei vimosen pörssipäivän nousu saisi innostumaan liikaa, niin riskirahastoja on iso kasa romahduksen partaalla. Jos/kun ne kompastelevat lisää, niin pörssit tulevat ottamaan leukaansa taas tyrmäysiskuja.

Moni uumoilee, että ensi viikon 21. päivästä nähdään painajaisia etukäteen. Tuolloin tulee loput Lehman Brothers'in jälkeisistä derivatiiveista uusimisvaiheeseen, vaatimaton 360 Mrd US$. Viime viikolla ensimmäinen setti meni ilmeisesti muiden ostaessa ne hajautetusti, ettei paljastuisi että vastaavat derivatiivit ovat oikeasti yhtä tyhjän kanssa. Yhteisrintamasta huolimatta hinta jäi alle kymmeneen prosenttiin nimellisarvosta. Saa nähdä johtaako liittovaltion tutkimukset Lehman'ista yhtään mihinkään, epäilen kyllä ettei sieltä pahemmin oikeita syyllisiä esitellä virallisesti. Keväällä FBI aloitti isolla tohinalla kymmeniä tutkimuksia, mutta jotenkin ne ovat vaipuneet hiljaisuuteen - tulosten ehkä oltua vähän liian paljastavia koko systeemin kannalta?

Euroalueella Ranskassa Groupe Caisse d'Epargne, joka yrittää yhdistää toimintansa Groupe Banque Populaire'n kanssa julkisti kuluneella viikolla kevyet 600 milj. €'n tappiot derivatiivimarkkinoilla. Sveitsissä UBS ilmoitti tyytyväisenä saavansa Sveitsin valtiolta ja keskuspankilta 60 Mrd US$ tukipaketin - se tuli tarpeeseen, kun asiakkaat olivat kolmannella vuosineljänneksellä nostaneet 58 US$ tileiltä. Milloinkahan ihmiset alkavat kyselemään toiminnan järkevyyttä? 

Unkari on taitaa seurata Islantia, tai no ainakin siitä kerrotaan mediassa. Unkari (10 milj. as.) otti juuri 5 Mrd €'n laina EKP'lta, kun maan oma valuutta florint on laskussa (iso osa maan julkisesta ja yksityisestä lainasta on €uroissa, uhhuh). Mitenkähän muut Itä-Euroopan maat? Onneksi meillä on rohkeita miehiä vaatimassa maailmanlaajuista finanssimaailman uudelleenjärjestelyä - vai olisiko sittenkin kyseessä vain isoa meteli? Kanadakin on virallisesti lakkauttanut mark-to-market toiminnan - näyttäisi siltä, että olemme siirtyneet Twilight Zone'lle lopullisesti.

On se vaan kätevä, kun sääntöjä voidaan muuttaa lennosta - kyllä minullekin tämä kelpaisi. Ottaisin ison lainan vaikka vanhoja kumisaappaitani vastaan ja ostaisin auton. Kun eräpäivä tulisi, niin kehuisin ne saappaani maasta taivaaseen ja pistäisin sandaalit vielä takaukseen mukaan. Samalla tietenkin ottaisin uutta lainaa venettä varten - no, miksei vaikka sitten se kesämökkikin samalle laskulle. Seuraavalla kierrokselle lisäisin tiskiin kauniiden puheiden kera vanhat juoksukenkäni - ja eikun, Thaimaaseen ostamaan lomaosaketta. Jossain välissä tietenkin löyhkä on jo sitä luokkaa, että pankin muut asiakkaat alkavat olla epävarmoja. Vaan sitten se ei enää ole minun ongelmani, jos pankki myöntää ottaneensa tällaiset takaukset, niin toiset asiakkaat häipyvät. Jos taas kovistelevat minua liikaa, niin minä kerron kaupoista ja taas toiset asiakkaat lähtevät nostelemaan. Sama siis on tässä tilanteessa muuttaa sääntöjä, että tässä tapauksessa nuo artikkelit kelpaavat minun lainojeni takaukseen. Ja edellisen mukaisia takauksia ollaan siirtämässä kaikkien keskuspankkien tileille uusia lainoja vastaan...

Digitaalien voivottelu köyhempien maiden keskuudessa menee varmaan yli ymmärryksen. Vimosen vuoden, pari aikana pörssikeinottelun ja raaka-ainemarkkinoiden ratsaus länsimaisten sijoittajien toimesta tuntuu siellä hyvin fyysisesti. Arviolta miljardi ihmistä saa uuden vanhan kaveri kylään, Nälän. Tämä siis on ainoa virallisesti hyväksytty tie onneen.

 


17.10.2008 00:00 |