TERVETULOA TALOUSTOTALITARISMIIN

Autoritäärisissä hallituksissa yksittäinen ihminen (tai suku) toimii päättäjänä (Pohjois-Korea) ja yleensä vallasta pidetään kiinni fyysisen väkivallan uhalla. Totalitarismissa taas systeemi pysyy pystyssä ulottamalla lonkeronsa läpi koko yhteiskunnan.

Wikipediassa mielenkiintoisesti todetaan totalitarismin toimivan nimenomaan laillisissa puitteissa. Tänään pankkijärjestelmä on laillinen rahan liikkeellelaskija sekä operaatiosta ensisijaisesti hyötyvä "kasvoton" kokonaisuus.

 

Totalitarismissa siis yksioikoinen ja virallinen ajattelu läpäisee yhteiskunnan täysin. Historia kirjoitetaan ideologian kuvaksi (talouskasvu on tuonut hyvinvoinnin - ei energia, eivät ihmiset) ja tulevaisuuskin on mahdollista vain ideologian kautta (talous voi ja sen pitää kasvaa aina).

Vastaanpuhujat leimataan epäisänmaallisiksi - ja pian varmaan terroristeiksikin. Kasvun ideologia on ainoa sallittu ajattelumuoto, kaikki puhuvat päät mediassa puhaltavat tähän yhteen hiileen.

 

Taloustotalitarismissa ihmiset on viritetty lähes täydelliseen riippuvuussuhteeseen rahasta - kaikki toiminta järjestelmän kanssa edellyttää rahaa. Jos sinulla ei ole sitä "riittävästi" (eihän sitä koskaan ole riittävästi, siitä pitävät huolen koulutus, mainokset, sosiaalinen paine, muoti jne.), niin olet hylkiö, epäonnistuja.

 

Sittenkin oli mukava huomata, että joku oli pätkäissyt sekä Kauppalehden että YLEn sivuille aikasen lailla TD-ajatuksen mukaisen tekstin. Vastaanotto oli tietty KLn sivuilla heti Zimbabwe -pelottelulla maustettua.

Mikä se on kun ihmiset eivät haluakaan ajatella, että tämä pankkien buuttaus julkisen rahoituksen ulkopuolelle olisi kertaluontoinen tapahtuma. Sen jälkeen julkinen puoli rahoittaisi itsensä pitkälti verottamalla kuten tähänkin asti.

 

Yllä UKn BKTn todellisesta kehityksestä hyvä kuva vimosten vuosien tapahtumien valossa. Saarivaltio sai massiivisella lainaamisella peitettyä "vaatimattoman" 15%n BKTn humpsahduksen. Olisikohan mistään vastaavia kuvia saatavissa esim. Suomi-laivasta?

Näin siis totalitaristisessa yhteiskuntajärjestelmässä, joka ei tunne - tai tunnusta - vaihtoehtoja nykyiselle rahajärjestelmälle. Ja kuten kautta historian, järjestelmämuutos pyramidin huipulta on äärimmäisen vaikeaa, koska "valitun" kerhon jäsenten asema niin taloudellisesti kuin poliittisesti on hyvin suuressa vaarassa.

Sittenkin entropialla on taipumus voittaa, katsokaa vaikka Iso-Britannian imperiumia, Neuvostoliittoa, Roomaa jne. Vai muutos on pysyvää.

 

Golem IV kirjoittelee hyviä tekstejä edelliseen liittyen - tässä pari finanssialan ensisijaisesta "itse-itsestään" -huolehtimisesta: 1) rahanpesusta ja pankkien moraalista sekä 2) pankkien pelastamisen hinta - sano hei-hei demokratialle.

Molemmat täyttä asiaa, harmi kun ovat vain toisella kotimaisella - enkä tarkoita ruotsia. Mitä jää rivikansalaisille vaihtoehdoksi nykyjatkumoilla?

 

Ainakin pankit olisivat vailla hiukan tukea - tänä ja ensi vuonna noiden pitäisi uusia lainaustaan kevyet 3600 Mrd US$a. Tulevina vuosina toinen mokoma...

...ja jos jollakulla on jäänyt epäselväksi kuka on €urosta edut ottava, niin Saksa olisi aika hyvä veikkaus. Ainakin NYT on tätä mieltä, linkissä on vielä hyvä kuvakin maan kilpailukyvystä muihin €uromaihin verrattuna. Aika tyhjentävää, sano.

 

Otsikko sai alkunsa Orlov'in tekstistä joskin jossain suomipalstallakin näin "taloustotalitarismi" -nimikkeen jo aikaisemmin. Mielestäni nimike sopii nykyoletuksiin kuin Alkon muovipussi päähän (älkää kokeilko kotona).

 

Seuraavassa piiiitkä nippu käppyröitä lätäkön takaa lainaamistahdista eri sektoreilla viime vuosilta. Ja jos joku ei arvaa, niin nuo ovat kovasti sitä mieltä, että deflaatiossa möngitään ja syvällä.

 

Kun muistamme, että leijonan osa kiertävästä rahasta on pelkää velkaa, niin FED'in ja EKP'n markkinoiden pönkitykset ovat paljastumassa massiivisiksi --- näpertelyiksi, jotka eivät ole kyenneet pumppaamaan kuplaa entiselleen. Käppyrät ovat aavistuksen kääntyneet ylöspäin, mutta millä hinnalla rivikansalaisille?

 

Seuraavat ovat vähintäänkin hämmentäviä - ikään kuin jenkkipankit olisivat lainanneet rivikansalaisille 50% (800 Mrd US$'a >>> 1150 Mrd US$'a) entisten päälle muutamien viikkojen aikana. Hmm, haiskahtaa kirjanpidolliselta virittämiseltä - varsinkaan kun ihmisten työllisyys, varallisuus jne. tuskin ovat 50%'lla parantuneet takaamaan tuota lainaamista samana ajanjaksona.

 

Pysykää kuulolla, sillä seuraavat pumppausnumerot tulevat olemaan 10x tai jotain aikaisempiin verrattuina. Pikkuhiljaa voisi kuvitella, että rivikansalaisetkin heräisivät kun noita aletaan julkisuudessa esittelemään.

Toisaalta isoilla numeroilla on taipumus karata käsityskyvyn ulkopuolelle. Suosittelisin hieman kuitenkin panostamaan, sillä sinulta - hyvä lukija - on vaaleissa juuri kysytty mielipiteesi, etkä päätöksiin pääse seuraavaan 4 vuoteen vaikuttamaan... poislukien katuaktiivisuus.

 

Joku aika sitten huomasin ja kommentoin Sampo-pankin Uotilan "houkutellaan ihmiset asuntovelkakoukkuun" -TV-mainosta. Kaverin sanomahan muistaakseni oli, että asunto on aina kohtuullinen sijoitus, arvonsa pitävä ja silleen...

 

Yllä vertailun vuoksi jenkkilässä 2005 julkaistun ja 2006 uudistetun "Asuntosijoittaminen kannattaa" -kirjan kannet. Aika käsittämätön kansi jos minulta kysytään - ensimmäisenä itselläni mieleen tulee idealistinen, joskin täysin irti reaalimaailmasta oleva kupla...

 

Joku irvileuka on tietenkin nettiin vähän viritetyn kuvan tuosta kirjan kannesta laittanut. Kuvahan kertoi enemmän kuin tuhat sanaa...?

Itseäni -jälleen- kiinnostaisi joskus tulevaisuudessa saada näitä käärmeöljyn myyjiä vastuuseen myymästään tavarasta. Suomalaisittain siis tosiaan Sampo-Uotila, käteis-Katainen, Walhroos, EU-Rehn jne.

Vertailun vuoksi UK'ssa asuntojen hinnat tulevat alaspäin paikoin nopeammin kuin Espanjassa.

 

Tästä pääseekin kivasti viime päivien talouskehitykseen - Kreikan 10v paperit puhkaisivat 16%a ja 2v paperit 25%a tänään. Irlannin 10v lähestyy 11%a ja Portugalin 10v lähestyy 10%a.

2v paprut jälkimmäisillä ovat jo lähes samassa eli 12%n tuntumassa (Irlanti, Portugal) samalla kun Espanja on pysynyt tasaisena koko kevään. Jotain iloa rehellisyydestä eli 20% työttömyyden tunnustamisesta?

Eipä siis ihme, että Kreikan kaatumista pidetään ja varmana - enää on kysymys tukanleikkauksen suuruudesta. Citigroup odottaa 3/4-osan tappioita "heti" - tai 94%n tappioita 4 vuoden kuluttua. Suo siellä, vetelä täällä.

...ja suomimedia oli missä?

 

Odotettavissa siis massiivinen pelottelukampanja (tai siis sen kiihdytys) systeemiromahduksesta, jolla saadaan tukipaketit ajettua läpi Suomessakin ennen hallituksen muodostusta toukokuun 19. päivä. Eilen(kin) Rehn taisi töllössä jatkaa tuttua mantraa "ei velkajärjestelyjä" yms.

Veikkauksia virasta eroamisista suomihierarkiassa, kun kone alkaa oikeasti köhimään ja pitäisi löytyä virheiden tunnustajia?

 

Tervetuloa Vankila Americana'an: pian passia varten tarvitset kaikki elinaikasi työpaikat, asuinpaikat, puhelinnumerot, uskonnollisen historian, sisarusten osoitteet yms. Pistää miettimään, että onko tarkoitus estää ihmisten maasta vai maahan muutto - tai ehkä kenties maan sisäinen liikkuminen?

"Land of the free, home of the brave" (vapaiden maa, urheiden koti) saa yhä uusia ulottuvuuksia - otan osaa (hengessä, sillä minua ei jenkkeihin saa kirveelläkään - tai no, ehkä pieninä palasina).

Linkin kommentteja lukiessa silmään pistää perinteinen vähättely, "vain prosentin puolikas joutuisi tuon täyttelemään". Ei taida kaverit muistaa, että jostain aina aloitetaan - ehkä siis olisi parempi muistaa pastori Niemöller'in sanoja:

 

First they came for the Socialists, and I did not speak out --  Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out -- Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out -- Because I was not a Jew.

Then they came for me -- and there was no one left to speak for me.

 

tai suomalaisittain

 

Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, ja en puhunut mitään koska en ollut sosialisti.

Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.

Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.

Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.

 

Edelliseen tangentilla liittyen jenkkilässä asunnottomatkin pysyvät netin nisässä kiinni. Pian kai internetistä puhutaan ihmisoikeutena - ongelma tietenkin on, että siinä vaiheessa kun netti on jokaiselle tuputettu, niin bittiröörien puupan pitäisi olla nykyistä huomattavasti kontrolloidumpaa - tai ohjaillumpaa.

Idolsnet?

 

Jenkki-imperiumilla ja pikkuveljellään perinteiset "hajoita-ja-hallitse" -menetelmät pelittävät ilman pienintäkään omantunnon pistosta. Al-Qaidan pommimies MI6'n palkkalistoilla - ja Mexico'n Sinaloa -huumekartellin mies jenkkilän palkkalistoilla.

Ei mitään nähtävää, duh - köpötelkäähän siitä jo.

Hopebamalla on myös ylituomarin oikeudet - vaikka "Wikileaks" -Manning'ia ei ole oikeudessa nähty, niin "mies rikkoi lakia" O-miehen mukaan. No, säästyipä oikeuskulut tuolla heitolla. Ei, ei meillä olla asenteellisia...

 

Onko kukaan ihmetellyt miksi Syyriaan ei ole järjestetty NATOn tai jenkkilän toimesta lentokieltoalueita - tai Bahrain'iin - tai... Hmm, no onneksi siitä Libyan tilanteesta jaksetaan olla huolissaan.

Saammekohan lukea muutaman vuoden kuluttua Wikileaks'eistä kuinka öljy-yhtiöt olivat Libyan operaation takana? Ainakin Iraq'in kohdalla tilanne oli näin. Yllättynyt? mm, ei kyllä pitäisi olla yllättynyt tuosta...

Suomalaisittain edes yksi taho ottaa hiukan realistista otetta öljytilanteeseen, tässä maanpuolustuskurssiyhdistyksen tuoreehko julkaisu - s. 28-32 (5,9Mb pdf). Kirjoittaja on kuulemma näilläkin sivuilla joskus seikkaillut (^_^)

 

Viime viikolla on netissä puhistu taas Codex Alimentarius -säännöstöstä, joka tulee siis EU'ssa (Suomessa ilmeisesti ollut käytössä jo vuodesta 2004 asti) voimaan tämän viikon lopussa. Tuo pumaska tarkoittaa yksinkertaisesti, että luontaistuotteiden tuotanto ja kauppa siirtyy yhä voimallisemmin isoille kansainvälisille firmoille.

Pienyrittäjillä ei välttämättä ole varaa paperisotaan, jonka hinta voi yksittäisen kasvin kasvattamisesta olla 6-numeroinen lasku. Pahimmassa tapauksessa voimma sanoa siis hei-heit mm. pienviljelijöiden valkosipuleille ja muille.

 

Itse veikkaan, että isot firmat saavat noita virallisia laskuja pienennettyä valtioiden laskuun - systeemi kun on mitä on.

Tässä vimoisin esimerkki: jenkkilässä Monsanto saa pian tehdä itse GMO-kasvien ympäristövaikutus -tutkimukset, joiden perusteella tuotteet aikanaan kauppoihin itsensä löytävät. Asiaa kehutaan tietenkin vain ja ainoastaan hyvänä kehityssuuntana (>_<)

Vaan vasta"lahjaksi" odotettavissa on muiden mömmöjen lisääntyminen ruoassa. Kaiketi piankin ötökkämyrkkyjen annosta voidaan valmistajien antamilla todisteluilla ja valtiovirastojen kumileimasimena hyväksyminä kasvattaa huoleti. Ei väliä, että myrkyillä ja lasten älykkyyskehityksellä on selvä riippuvuussuhde. Psshhhtttt...

 

Näille vaihtoehtona onneksi paikallistasolla on alettu heräämään joko omien kasvitarhojen tai pienehköjen yhteispuutarhojen kautta.

Valitettavasti otsikon ennakoiman totalitarismin puitteissa on odotettavissa näille ja muillekin paikallisille ratkaisuyrityksille kaikenlaista raippaa - varsinkin siinä vaiheessa kun talous ryykkää otsikoissakin.

Sinänsä tulee olemaan mielenkiintoista seurata miten näiden (tai esim. aikapankin) palveluita laskutetaan. Luultavasti minimipalkan kautta ja siitä sitten veroja vaatien. Kiitos ja anteeksi.

 

Joskus luin erään ajatuksen kuinka romahdus on jo täällä - se ei vain ole vielä kaikkien nähtävissä tai laajasti raportoituna. Kannattaa muistaa, että romahdus on prosessi - se ei napsahda "päälle" yhtenä päivänä yhtenä hetkenä kaikille.

Pikku hiljaa yhä useampi vain tipahtaa rattaiden väliin. Ja kun rattaat eivät enää kunnolla pyöri (niitä hyödyttömiä on jauhautunut rattaiden väliin "tarpeeksi"), niin ongelmat ryöstäytyvät estradille.

 

Yleensä silloin alkaa olla myöhäistä tehdä "oikeasti" mitään, sillä massaa on silloin jo aivan liian paljon liikkeellä. Eikä siinä vaiheessa taida edes supersankarien taikaviitat työttömille auttaa (ihan tosi, tuota jenkeissä harkitsevat).

Se siitä ihmisen - ja varsinkin poliittisen elämän - ennakoimiskyvystä. Ja reaktiot ongelmiin, kuten tunnettua, pyrkivät kaikin keinoin palauttamaan entisen. Harva muistaa että entiseen ei historiankaan mukaan ole paluuta.

 

Olkaahan tarkkana virallisesti hyväksyttyjen ja "oikeiden" taloustietäjienTM kommentointien ymmärtämisen kanssa. Voi vain toivoa, että järjen ääntä hiukan kuunneltaisiin numerojen suhteen - esim. Hurri on suomikommentaattoreista suosikkini.

Reaalimaailman kieltäminen on kovin houkuttelevaa, mutta ei välttämättä kanna kovin pitkälle - hyvänä esimerkkinä jenkeissä auton tankin tyhjäksi ajavia on viidennes enemmän kuin "tavallisesti". Ilmeisesti kalliin bensan takia ei tarvitse tankata - tai jotain?!?!?

 

Tähän vielä lopuksi oma veikkaukseni Suomen seuraavasta hallituksesta, jonka yhdelle palstalle kirjoitin viikko sitten. Seuraamme mielenkiinnolla mitä tuuli tuulilasiin lässäyttää...

 

Tässä vähän pitemmälle viety arvuuttelu kansainvälisestä "Suomen valtasi natsi-demoni-persut" -uutisoinnista:

1) kansainvälisellä painostuksella "pakotetaan" Katainen ottamaan RKP hallitukseen osoittaakseen, että ruotsia puhuvista välitetään, heihin luotetaan ja arvostetaan jada-jada... Olen 98%n varma, että näin myös tapahtuu - kokoomus on talousmaailman kytkösten kautta aika vahvasti suomenruotsalaisten leirissä ollut jo vuosia(kymmeniä?).

2) hallituksesta RKP pystyy torppaamaan pakkoruotsin poistoa ihan eri tavalla, MUTTA suostuu "pitkin hampain" pakkoruotsista luopumiseen kunhan talouspuolella ei ruveta liikaa haittaamaan finanssimaailman etuja (tästä sopiminen tietty kabineteissa eikä julkisesti). Suomeksi minimalistisia veronkorotuksia talouspuolelle samalla kun uusliberalismin mukaan leikataan eläkkeitä, toimeentulotukia, kouluja, terveydenhuoltoa, korotetaan käyttömaksuja - you-name-it.

3) näin hallitus mukaanlukien SDP ja persut voivat kehua suomalaisille, että kylläpäs sitä oltiin kansan asialla (pakkoruotsi pois, verotusta muka kiristetty) sekä talouskasvua on tuettu (nips-naps valtaosalle kansan tuloista ja tuista). Kaikki "voittavat", mutta taloudelliset etuleirit eniten.

Lopputulos RKP saa jatkaa kukkona tunkiolla vaikkakin myöntyy kymmeniä vuosia muhineeseen pakkoruotsista luopumiseen. Rivikansalaisille jaetaan lisää keppiä samalla kun kuvitellaan, että pakkoruotsin poisto muuttaisi jotain.

 

Seuraava hallitus siis sinipunaniskat + RKP. Tuon elinkaari on varmasti melkoisen räiskähtelevä...

Saas nähdä millaisilla hanskoilla Suomessa hoidetaan mellakoijia tulevina vuosina. Jos kuka ei sellaisia näe, niin onneksi olkoon - toivottavasti olette oikeassa. Tuota pohtiessa esim. Kiinassa on melkoinen säpinä polttoaineen hintojen nousun takia. Eräs seuraus tuosta on, että Kiina ei enää vie öljytuotteita maasta. Mitenköhän se Kiinan talousveturi jaksoikaan?

Miten luulette kanssaeläjien suhtautuvan bensan nopeaan kallistumiseen - tai saatavuusongelmiin?

 

Kiinasta vielä pikkuruisen pikkiriikkinen uutinen - keskusjohto on käskenyt pankit testeihin oletuksella, että asuntojen hinnat putoavat 50%a. Hulluja? vai realisteja?

Vähän toisenlaisissa uutisissa IMF odottaa Kiinan saavuttavan jenkkilän taloudellisena mahtina jo 2016. Viisi vuotta... tietenkin ennusteiden laatijoiden ennustustaidot eivät viime vuosien tapahtumien valossa kauheasti vakuuta, mutta kuitenkin...

 


 

Kiitos TL 10€ alkukuusta, meni vaalihötäköissä ohi...

Tässä on mennyt reilu viikko vähän paineita päästä tasaten, vähän ulkoillen ja elokuvista nauttien. Jos kuka ei ole katsonut "Man from Earth" -leffaa ja pitää villeistä ajatusleikeistä, niin suosittelen lämpimästi. En ole varma löytyykö tuota suomivuokraamoista, mutta kannattaa kysyä. Toinen ikuissuosikkini on tietenkin "Pi".

 

Pääsiäistoivotukset jäi antamati, mutta ehkä tässä on aavistus tulevaisuudesta...

 


27.04.2011 17:53 |