TOTUUSMINISTERIÖ TAAS VAUHDISSA

Soomimedian rummutus ja kokkelivetoinen "taloustietäjien" pelottelu koko €urolandian kaatumisesta Suomen valintojen perusteella on IL'n mukaan mennyt läpi. Portugal'in johtohan jo nöyrtyi apupakettiin, enää on kinaa kuka maksaa ja kuinka paljon.

 

Tai sitten tuon kyselyn "tulos" on yhtä luotettava kuten vaaliennusteetkin...

Itse veikkaan, että rivisuomalaisille yleistilanteen hahmottaminen on vaikeaa - koska luottamus soomimedian tarjoiluun on kaikesta taaplaamisesta huolimatta varsin suuri. Tai ainakin monopoliasema toimii.

En oikein voinut uskoa perjantaina (?) iltauutisten VVM'n nuorehkoa edustajaa, joka kertoi ettei usko Roubinin talousromahdus -näkemyksiä. Niin, mitäpä sitä uskomaan kaveria joka varoitti 2007-09 rysähdyksestä...

 

Suosittelisin kuitenkin käyttämään internet'iä - vielä kun se on tarjolla. Ongelma on tietenkin netin kahlaamisen vaatima aika. Toisin sanoen nöyhdän suodattaminen vie aikansa.

Sittenkin systeemisen ja poliittisen talouskriisin laajuuden hahmottaminen on lähestulkoon mahdotonta jos tukeutuu vain wiralliseen kotimaiseen tarjontaan - oli kotimaa mikä tahansa.

 

Tässä vielä hyvä teksti kuinka wiralliset tahot puolustelevat oikeuttaan - ei, vaan velvollisuuttaan valehdella systeemin pystyssä pysymisen varmistamiseksi. Jokainen voi miettiä miten syvälle tämä poliittinen kriisi ja valehtelemisen arkipäiväisyys ulottuu.

Ketä autetaan ja kuka maksaa?

 

Aloituksen kaveriksi sopinevat vaikka nämä "pikku-uutiset": UK'ssa rivikansalaisten taloustilanne on heikoin 140 vuoteen. €urolandian perinteitä kunnioittaen (vaikka puntaa käyttävätkin) isoin ongelma on asuntokuplan puhkeaminen - ja jos hyvin käy, niin hinnat saavuttavat pohjan 5v kuluessa.

 

Saa nähdä kuinka hyvin kuningaskunta kestää jatkossa kasassa, kun Skotlanti saa Irlannin kaverina reilusti flakkia viime vuosien tapahtumista. Selitykset ovat tavallisia, vain artikkelien kirjoittajien osoittamat pankit ovat tehneet virheitä (molemmat hyviä tekstejä jos faktoja kaipaa).

Näin se menee, eri kansalaisryhmiä usutetaan toistensa kimppuun samalla kun ylemmät tahot miettivät kaviaarilaatuja. Tietenkin kansalaisten laskuun.

 

Viime perjantaina Spiegel'issä julkaistu Kreikan "uhkaus" €uro-pyyhkeen kehään heitosta oli ikävä yllätys. Tekstin kaverina on muutama pysäyttävä kuva PIIGS-velkojen korkojen kehityksestä, mutta yllä oleva kertoo tilanteen vähän toisella tavoin.

Alapuolella siis velan määrä suhteessa valtioiden verotuloihin nykyoletuksilla. Ja nehän eivät tietenkään ole koskaan kuin korkeintaan jonkun prosentin pielessä, eh?

 

Vastaväitteitä alkoi tietenkin välittömästi satamaan vähän sieltä sun täältä mukaan lukien Kreikan pääministeriltä sekä armaalta SPn johtajaltamme (suomeksi ja englanniksi raportoituna). Huonot taloustapahtumathan eivät koskaan edellytä wirallista kieltämistä, eikö vain?

Maailmalla tietenkin asiaa myös on kaulittu ja käännetty yleensä selittäen, että €urostoliitosta eivät valtiot voi noin vain lähteä. Vähän kuin siinä toisessa (n)euvostoliitossa, eikö niin? Suuri ja mahtava (hyräilyä) - kunnes sitä ei enää ollut.

Historiasta löytyy yhtä ja toista jos haluaa itseään sivistää... mitä enemmän asioita lukee, niin sitä vähemmän viralliset selitykset ennen ja tapahtumat niiden jälkeen menevät yksi yhteen.

 

Espanjassa rakennettiin asuntoja 1997-2006 enemmän kuin UK'ssa, Ranskassa ja Saksassa yhteensä. Um, ja väestöpohja oli? älytöntä resurssien tuhlausta? Espanjan valtiolla on maksettavia velkoja tämän mukaan 87 Mrd €'a.

Nyt kun Ranskakin tuli mainittua, niin ehkä meitä täällä Suomessa kiinnostaisi tietää, että maan lainapaprujen alla kytee todellinen viemäri. Ja asiasta oli mainittu soomimediassa? Eikö? Kummallista...

 

Itse näkisin, että "pian" kaatuvia maita on paljon enemmän - yksi isoimmista rysähdys -veikkauksistani on Itävalta. Sitäkään ei ole taidettu täällä Pohjolassa paljoa muistaa.

Kaikkinensa talousuutisointi on kuin jäävuoren ihmettely - vain se mikä pilkistää pinnan yläpuolella, on "oleellista" ja raportoitavaa. Pinnan alla taas...

 

Jenkkilän työttömyysluvut ovat vekkulia seurattavaa - sekä niiden julkaisujen aiheuttamat reaktiot markkinoilla. Työttömyys alaspäin = kurssit ylös, työttömyys ylös = kurssit ylös - jälkimmäisessä oletus kai on, että nyt FED'in on jatkettava rahan pumppausta kiertoon.

Joka tapauksessa lätäkön takana viralliset työttömyysluvut ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Lisämausteena keskipalkkaiset työt häviävät ennätystahtia ja ruoka-avun varassa eläviä riittää, joka seitsemäs jenkki.

Noiden kaverina Fannie Mae julkaisi melkoisen niiauksen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Ratkaisu? Apupakettia liittovaltiolta. Öö, ihan kuin olisin nähnyt tämän näytelmän jo aiemmin (>_<)

 

Aasian puolellakaan kaikki ei tunnu menevän ennusteiden mukaan. Japanin maanjäristyksen piti jonkun irvileuan taloustieteen professorin mukaan olla ponnahduslauta uuteen nousuun. No, ainakaan autokauppa ei siltä näytä - puolet pois huhtikuussa.

Samoin Kiinan puolella "kasvun" ideologia on ajamassa rotkon reunalta yli. Kiina ostaa hurjasti raaka-aineita mm. Australiasta, joten tuolla voip tulla Kiina-peräisiä tytinöitä - sikäli jos selviävät omasta asuntokuplastaan.

Jep, kaikki ollaan Samassa Veneessä.

 

Imperiumi-rintamalla Osama -tarina on jo niin riemunkirjava (esim. 1 ja 2) ettei sitä kenenkään kannatane ottaa kovin tosissaan. Tärkeintä on että mitä sen varjolla tullaan tekemään. Ja kyllä, yhtä ja toista tulee tapahtumaan estradilta muka-poistuneeseen OBL-mörköön vedoten.

Kuka on 9/11 -tapahtumia tai UK'n metropommituksia joskus miettinyt, niin molempiin tapahtumiin liittyi samaan aikaan tapahtuneet laajat sotilas/poliisiharjoitukset. Joku voisi ennakoida, että niin seuraavassakin "hyökkäyksessä".

Hassuja yhteensattumia maailma täynnä?

 

Ohi mennen mainittakoon, että Bush'in aikainen ent. US-oikeusministeri Ashcroft'sta tuli entisen Blackwater'in ja nykyisen Xe'n eettisen toiminnan pomo. Ja kuka ei Blackwater'ia tunne, niin pulju vuokraa palkkasotilaita jotka ovat "kunnostautuneet" Iraq'in ja Afghanistan'in "suojelutehtävissä".

Revolving door eli pyörivä ovi toimii.

 


 

Resurssipuolella ruoka tulee olemaan avainasemassa - eikä Euroopan näkymät ole kovin kehuttavat. Kuivuutta ei tietenkään voi tietokoneilla aiheuttaa, mutta hintojen kanssa voi pelata sitten senkin edestä. Hintatapahtumien taustalta löytyy tuttuja nimiä - Gollum Sucks.

Jalometallien kanssa moni taitaa pidättää hengitystään. Tässä Soroksen ja Paulson'in keskustelua kullan osalta. Kullan pikkuveli hopea on saanut ihan soomi-TV'ssäkin maininnan, tässä kuitenkin yksi teksti hurmosta lyttäämään. Suomalaista näkemystä tässä.

 

Resurssit ovat rajallisia - eikä taloustieteilijöiden uskomus korvaavuudesta pidä kaikkien kohdalla paikkaansa. Mutta kannattaa muistaa, että hinnat eivät välttämättä noudata mitään järjellistä syytä - vaikka niin haluaisimmekin uskoa.

Kaikkien sijoitusten kanssa kannattaa muistaa, että hinnat voivat mennä ylöspäin vain jos a) löytyy uusia sijoittajia ja b) kierrossa oleva rahamäärä kasvaa, jolloin tiettyyn kohteeseen voi mennä entistä enemmän pelimerkkejä.

Yleisessä deflaatiossa b) -kohta on sitten se kinkkisempi juttu. Aikansa -valitse uskomasi ikuisen nousun kohde (useimmiten kulta/öljy)- saa pönkitystä "turvallisuuden nimissä", vaikka muut kohteet tulisivat alas. Valitettavasti kun (ei jos) deflaatio jatkuu, niin yhä useammat joutuvat myymään sijoituksensa - ja alamäki alkaa jossain välissä väistämättä vetämään.

 

"Uskoo ken tahtoo". "Tilanne on nyt toinen". Valitse myrkkysi. Eipä voi kehua vaihtoehtoja - tälläkään kertaa...

 

Viime aikoina olen alkanut miettimään josko koko ihmiskunnan "kehitys" on valtava Ponzi (sana kun on muotia nykyään). Ponzi -huijausten ideahan on, että myöhemmin peliin tulevat maksavat aikaisemmille.

Entä nyt kun yksi sun toinen resurssi on paljastumassa rajalliseksi (klik isommaksi)?

 

Olen ti-pe valtion tarjoamassa maastokoulutuksessa ja ruokailen ulkoilmaravintolassa. Ihmetellään viikonloppuna taas maailmaa, show alkaa osoittaa mielenkiintoisia puolia itsestään...

 

Huumeista lätäkön takana jaksetaan meuhkata jatkuvasti. Tässä kuitenkin vähemmän raportoitu totuus eli heroiinin ja kokaiinin yliannostukseen kuolee vähemmän ihmisiä kuin virallisesti hyväksyttyihin kipulääkkeisiin.

Yhteenvetona voi kai sanoa, että jumalien rukoilu alkaen Lentävästä Spagettimonsterista tai käännynnäisyys Pastafariksi voip tulla aiheelliseksi. Tai jotain muuta - elämme kummallisia aikoja.

 


09.05.2011 14:30 |