TIE LOPPUU - TALLA POHJAAN?

Tässä kohtaa tien loppu tarkoittaa mm. "bail-out" -sanan huonoon valoon joutumista. Pitää siis keksiä uusia myyntilauseita - maailmalla puhutaan "reprofiling" -sanasta eli tukilainojen uudelleen profiloinnista.

Käytännössähän asian tasan samaa tuubaa, mutta mitä sillä on väliä jos se kansalaiseen uppoaa? Ei suomalaisia ainakaan vielä näyttäisi "riittävästi" liikuttavan "herrojen" Rehn, Katainen ym. pupeltelu noiden välttämättömyyksistä, rajallisista vaikutuksista jne.

Ei vaikka vastikään paljastui takausvelvoitteiden kevyt pullahtaminen reiluun 17 Mrd €'on. Duh...

 

"Riittävä" kiinnostus julkilausumiin tietenkin tarkoittaisi sitä, että ihmiset lähtisivät kaduille. Jep, en usko että mikään muuttaa Titanic'in suuntaa niin kauan kuin ihmiset eivät liikuta pyrstöään penkistä. Mielipidekirjoittelu ei ole aiemminkaan isoja laivoja kaatanut (ô_ô)

Tuohan on nähty jo Kreikassa ja Itä-Euroopassa joskin mellakoiden ja mielenosoitusten uutisointi tänne on "kiitettävän" valikoivaa tuolta. Joka tapauksessa Kreikan johtohahmot vasta mellakointien jälkeen alkoivat oikeasti miettimään toimintaansa.

Puheita oli tietty pidetty jo aiemmin, mutta niiden realisoituminen on tähänkin asti ollut vähän niin ja näin...

 

Kreikasta puheen ollen - sehän on tässä tosiaan taas käsi ojossa, taitavat kv.pankit olla hieman huolissaan tuloistaan siis?

Muutamasta tekstistä kun yhteenvetoa tekee, niin Kreikan valtion tulot ovat luokkaa 40 Mrd €'a vs. kokonaisvelat 340 Mrd €'a. Eihän tällaiselle lainanneilla pitäisi olla mitään vastuuta, eihän? Kaikki lainaajavastuut vain julkisen talouden hoidettavaksi - kuten nyt toimitaan.

Ja Kreikka on niitä pikkukaloja... Onneksi kukaan wirallisessa mediassa ei jaksa muistaa Espanjaa tai Espanjaa - vai mitä-niitä-nyt-olikaan...

 

Vertailun vuoksi jenkkiläkin -taas vaihteeksi- törmäsi wiralliseen lainakattoon. Koska sen nostamisesta ollaan päättämässä vasta joskus, niin Geithner keksi loistavan idean - eläkerahastojen rokotus. Ilmeisesti idea on normitoimintaa, sillä Irlannissa mennään täysin samoilla nuoteilla.

Vetoa milloin pullahtaa teksti "ei koske Suomea" puhuvilta päiltä töllössä? Anteeksi - piti sanoa, "ei koske Suomea niin kauan kuin raha virtaa maasta  osallistumme tukitoimiin"?

 

Ja pelin lopputulos sinulle ja minulle oli...?

 

Pankkien kirjanpidot ovat aika vekkuleita operaatioita - mielenkiintoisesti ne tuntuvat olevan varsin allergisia auringonvalolle. EKP'kin yrittää estää oikeustoimia Kreikan GS -opastettujen derivatiiviseikkailujen paljastamiseksi.

Näin se EKP taas rivikansalaisen parasta ajattelee, oh yeah! Tässä vielä varsin suorasukainen GS-tykitys Matt Taibbi'lta, kaveri on ennenkin vastaavia pyöräyttänyt.

 

Eikä lätäkön takana touhu ole tuon viattomampaa. BKT-luvut varsin varmasti takataskusta tempaistuja. Asuntojen hinnat tippuvat nopeimmin kolmeen vuoteen - eikä toivoa paremmasta juuri ole. Samoin asuntoalan pankeilla toimintaideana on tainnut olla systeeminen veronmaksajien huijaus.

Käsi ylös kuka on yllättynyt?

Ja seuraukset läpi yhteiskunnan ovat enemmän kuin tylyjä... Kuulostaako tutulta? Meinaa silmät väsyä tästä jatkuvasta silmien muljahtelusta kun miettii tämänkin maan terveydenhuollon alasajoa...

 

Onkos kukaan muu hermostunut markkinavoimien spekuloinnin aiheuttamiin hintojen nousuihin (esim. bensapumpulla)? Ainakin Starbucks'in pomolla on mennyt kahvipapu nenään.

Arkijärjellähän ajatellen tavaran oston ja myynnin pitäisi edellyttää tavaran vastaanottoa, eikö? Vaan mitä sitä suotta, nälkiintyköön ja paleltukoon miljoonat miljardit, koska markkinat ovat aina oikeassa.

"Greed is good" - ahneus on hyvästä, kuten Gekko jo aikoinaan sanoi. Uhh...

Edelliseen liittyen tässä on varsin pysäyttävä teksti Stoneleigh'ltä Japanin ydinfiaskon tiimoilta. Jäykät rakenteet ja äkkinäiset ongelmat eivät oikein sovi yhteen - puhumattakaan esiripun ylläpitämisen perusoletuksesta.

 

Jenkkilässä on viime aikoina tullut kaikenlaisia hauskoja lakeja ja oikeuspäätöksiä (alempana lisää). Yksi jonka pitäisi jokaista edes hieman ihmetyttää on, että tod.näk. jatkossa residentti voi päättää sotaan "lähtemisestä" itse. Aikaisemminhan sodanjulistus on ollut kongressin päätettävää.

Vaan eipä jenkkilä ole tainnut sotaa julistaa Korean sodan jälkeen. Kaikenlaisia selkkauksia sitten senkin edestä, YK'n mandaatilla tapahtuvia ihmisystävällisiä pommituksia ja öljykenttien valtauksia kylläkin.

 

Joka tapauksessa maailmalla alkaa varmasti olla aika paljon jenkkitouhuihin jurppiintuneita.

Pakistan'issakin käytiin pätkimässä US/NATO-helikoptereilla poppoota ketoon. Saas nähdä onko tämä esinäytöstä laajemmalle toiminnalle - joka varmaan virallisesti on "turvataan Pakistan'in ydinaseet" tai jonkun muun yhtä "hyväksyttävän" nimikkeen alla.

Jep, tuskin kauheasti tulee Pakistan'in versiota kuultua tapahtumista...

 

Sodankäynti on tänä päivänä aika mielenkiintoista - milloin humanitääristä milloin --- öö, no vapaiden markkinoiden puolesta käytävää.

Jos tuntuu, että olen täällä mollannut jatkuvasti jenkkilää, niin asiallinen opus UK'n ihmisystävällisestä pommitushistoriasta on aiemminkin mainittu "Web of Deceit". Tuossa on paljon vähemmän mairittelevaa tekstiä kuinka mm. Balkkanin aluetta avattiin vapaille markkinoille.

Niin, tänä päivänä uusliberalismia tuodaan hyvin usein pyssyn piipussa.

 

Toinen tapa kaupan "vapauttamiselle" (lue: isojen korporaatioiden etujen turvaaminen) on taloudellisen rytinän kylkiäisenä. Tuosta on tietty tuloksia nähty jo 30+ vuotta ei-kehittyneissä maissa.

Monet "kehuvat" Chileä malliesimerkiksi kaupan vapauttamisen hyödyistä. Eräs Chilen "johdattelija" markkinatalouteen (edelleen lue: monikansallisten määräävään asemaan nostamiseen) Pinochet'in aikana oli John Lipsky.

Miksikös minä tämän kaverin mainitsen? No, hänestä tulee vaihtomies IMF'n (immoral maiden fuck3rs) johtoon. Kaikkihan varmasti tietävät jo Dominique Strauss-Kahn'in tipahtaneen palliltaan "erehdyttyään" hotellisisäkön "välineellistämiseen".

 

Ehkä Straus-Kahn ei ollut tarpeeksi tehokas paikallaan? Joka tapauksessa Lipsky'n eturivin nimimiehiksi hyppääminen ennakoi vain ja ainoastaan yhtä toimintaprotokollaa.

Tosin jotkut edelleen kuvittelevat, että IMF'ä pitäisi hiukan päivittää, mutta idea on jo kuolleena syntynyt sikäli kun minulta kysytään. Pikemminkin IMF -ja moni muu finanssimaailman pönkitin- joutaisi junan alle. No, onneksi minulta ei kysytä.

Vaan eipä taideta kysyä sinultakaan.

 

Mutta eipä vaivuta masennukseen, sillä olemmehan vapaitaTM! (klikkaa kuvaa sopimuksen yksityiskohtia varten).

Kuka ei englantia lue, niin "vapaus" on voimassa toistaiseksi - ja määritellään valtaapitävien mielen mukaan. "Vapaus" on myös rajoitettavissa, poistettavissa yms. - ja edellyttää, että joku toinen ei ole vapaa - muutoinhan et voisi verrata itseäsi "vapaaksi". Kuvassa reilusti muitakin yksityiskohtaisempia rajoituksia listattuna.

Tärkein tietenkin on, että olet vapaa ostamaan mitä käsketään suositellaan ostettavaksi.

 

Monella varmaan on käsitys, että kotisi on linnasi ja poliisilla pitää olla etsintälupa jos haluaa tarkastaa asuntosi. No, jenkkilässä tuollaiset on parillakin oikeuspäätöksellä siirretty historian kirjoihin.

Indianapolis'issa poliisin laitonta asuntoontuloa ei saa estää. Korkein oikeus puolestaan tuolla toteaa, että "jos poliisi kuulee todisteiden tuhoamiseen liittyvää ääntä, niin poliisilla on oikeus tulla sisään". Äänen tunnistaminen on tietenkin kuulijan valittavissa, eh?

Suomessahan poliisi taitaa saada etsintäluvat ylemmän tason komisariolta - joskus takautuvastikin. Ei siis välttämättä edes oikeuden päätöksellä. Korjatkaa jos olen väärässä.

 

Nautitaan siis siitä vapaudesta (>_<) , sillä kyllähän meidän johtoporsaamme tietävät mitä tekevät ja meidän parasta aina ajattelevat.

 


 

Maailman "toimintaidea" on muuttunut. Kadun ihmiset ovat syyllisiä talouden kyykkäämiseen, koska haluavat pitää vanhusten- ja terveydenhuollosta sekä kouluista kiinni. Heidän takiaan työttömyys nousee, kun eivät suostu alempiin palkkoihin. Heidän vika on kun eivät ota enempää lainaa tai maksa entisiään.

Teidän vika.

Minun vika.

 

Ei talousjärjestelmässä ole mitään vikaa - korkeintaan pientä hienosäätöä vailla.

Tässä Golem IV'ltä tosin hiukka jäävettä pankkien pyyteettömyyteen uskoville. Mielenkiintoista tietoa isojen eurooppalaisten pankkien sijoittelusta mm. huumereittien varrella.

Lopuksi vielä esimakua tulevasta - pian ei tarvitse Kiinaan mennä perustamaan tehtaita, jenkkilästä on tulossa halppistuotannon uusi Eden. Millaisena mahdatte nähdä Euroopan kehityksen tuon kylkiäisenä? Maistiaisia Kreikasta, kuinkas muuten...

 

Tietenkin toisenlaisia mahdollisuuksia olisi, mutta eipä Islannista paljoa soomimediassa kuule. Eräskin lausahdus on, että "vaikka pankkien annettiin kaatua, niin reaalitalous porskuttaa nyt Islannissa". Hassu juttu tuo, eikö?

Ei, meillä ei vain voida ajatella laatikon ulkopuolelta. Kivaa siis riittää jatkossakin... Pitäisiköhän alkaa tekemään jonkunlaista listaa hulluimmista apupakettien puolustelupuheista kotimaassa? Meinaan kun niitä 100varmasti alkaa pian taas kuulumaan - tai no, eihän ne "koskaan" ole loppuneetkaan.

Puheet tulevat olemaan - veikkauksia? - tietenkin inflaatiopeloitteluilla maustettuja. Vaan kuinkahan mahtaa oikeasti käydä?

 


 

Tuli siis viime viikolla käytyä ihmettelemässä armeijan ympyröitä. Sivuihin liittyen meinasi aivot nyrjähtää sitä energiankulutusta ihmetellessä jota vähänkin isompi joukko nykyaikaisessa armeijassa laskee kuluttavansa. Ajatusten herättäjänä jenkkien ykköstankki M1 Abrams kuluttaa 3-4 litraa menovettä kilometrillä.

Toivottavasti ei tarvitse sitä käytännön päivää nähdä, kun siviilipuolella vedetään liinat kiinni...

Takaisin tullessa innostuin lauantaina auringonpaistetta nauttimaan - ja tietenkin sain jotain kevätkylmää kaveriksi. Siis tämä kirjoittelun hiljaiselo johtui sängyn pohjalla voipumisesta, pahoillani. Eiköhän tämä tästä taas.

 


18.05.2011 18:08 |