AUTTAVATKO HIUSTENLEIKKAUKSET SUPERLAMASSA?

Tänä keväänä on yhä useammin ollut puhetta eri pankkien ja sijoittajien osallistumisesta lainaongelmien ratkaisuihin. Maailmalla terminä käytetään "hair-cutting" eli hiusten leikkausta viitaten sijoitusten arvojen leikkautumiseen. Finanssimaailma tietenkin taistelee kaikkea tällaista vastaan mahdollisimman pitkään.

Seurauksena on loputon "pienten" apupakettien marssitus poliitikkojen hyväksyttäväksi - monta pientä kun on helpompi hyväksyä kuin yksi iso. Politrukit poliitikot taas uskovat mitä heille talousnerot kertovat, näillä kun on hienot tittelit ja vakuuttava käytös - sekä useimmiten palkkaus isoista finanssi-instituuteista.

Parasta puolueettomuutta - mitä rahalla saa.

 

En vähättele Kreikan (tai muidenkaan buumi-maiden) raha-asioiden hoitoa, mutta mielestäni lainoittajilla karkasi täysin ymmärrys omasta vastuusta. Joka tapauksessa nyt estradille marssitetut yksityistämisohjelmat IMF'n ja muiden "wiisaiden" sävelillä lyövät lopullisesti luuta kurkkuun kohdemaille.

Miten nuo valtiot tulevat pysymään pystyssä kun energialaitokset myydään (useimmiten) ulkomaalaisille? Entä terveydenhuolto? Kuinka poliisit tai opettajat jaksavat tehdä töitä palkkojen 20-50%n leikkausten myötä?

Mistä valtiot saavat tuloja myydessään elintärkeät yhteiskuntarakenteet?

 

Toinen sijoittajien vastuuta ilmentävä tosiasia nykytalouden mallisessa maailmassa on tietenkin firmojen menojen minimointi tuottavuuden nimissä. Taitaa olla Japanissa edessä niin tuottava aika, että oksat pois.

Kyllä kannatti leikata turvatarkastuksista ja -määräyksistä. Perinteisesti voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan. Eikun parturiin!!!

 

No, lähteehän se tukka giljotiinillakin. Lopullinen kysymys tosin on että kenen tukka (Jan Hurria parhaimmillaan)...

 

Itse olen tuskansekaisin tuntein seurannut Suomen hallituksen muodostusta. Varsin irvokkaasti Jykä yrittää purukumoida kuuden puolueen hallitusta kasaan. Yhden sortin ennätys tuo tietenkin olisi, mutta mitenkähän lie toimivuuden kanssa?

Joka tapauksessa itse luen vaalien tulosta, niin että finanssimaailma ei oikein pidä kansan liikahtelusta (Persujen menestys). Tätä liikahtelua sitten kokkelit yrittävät suitsia luottaen muiden puolueiden joustavaan hallitushaluun. Itseäni naurattaa/ itkettää iskulause "samassa veneessä" olemisesta...

 

Onneksi edes joillakin on otetta maailmasta, Lapin edustaja Mäntylä. Sittenkin veikkaan, että apurahat survotaan taas maailmalle kansalaisista välittämättä. Iskulausekin lienee tuttu, "eivät rivikansalaiset talousmaailman hienouksista ymmärrä mitään".

Itse toivon, että Suomessa valikoituisi Belgian tie. Tahtoo sanoa, että ei hallitusta ja loputonta jahkailua. Kuulostaa kai "epäisänmaalliselta", mutta niin kauan kuin nykyisestä systeemistä (pelastetaan pankit) pidetään kiinni, niin niin kauan rahaa lapioidaan Suomesta maailmalle.

 

Lyhykäisesti: niin kauan kuin kansalaiset istuvat per5iillään ja vain jupisevat, niin kauan isoilla rahavirroilla on vain yksi suunta.

 

Jotenkin tuntuu, että suomalaiseen waltamediaan ei tällä hetkellä juuri eksy juttuja Portugal'in ulkopuolelta. Tosin Kreikan tilanteesta (Saksan ja Kreikan korkojen erotus) jotain on ollut pakko kertoa (ZH: Kreikalla rahaa heinäkuun puoliväliin), mutta tämä "arvaus" Kreikan hanskojen tiskiin lyömisen seurauksista on vähintään tyly.

Espanjasta ei paljoa pukahdeta, lähinnä vain mielenosoituksista on raportoitu, vaikka syytä olisi. Vinkki: Espanjassa vallanvaihdos nostaa esiin monien papereiden todelliset arvotukset. Italia taas - no se jäävuori ui täysin suomipäättäjien tutkan alapuolella.

Veikkauksia tulevista selityksistä? "Kukaan ei nähnyt tätäTM".

 

Kuva on vuoden takaa, mutta kertoo todella hyvin Italian ongelman suuruudesta. Euroopan pankeilla on valtava kansio mätiä makarooneja kirjanpidossa.

Italian ongelmat ovat aivan omaa luokkaansa - korruptio rehottaa (YLE areenan Berlusconi -juttu on surullisen loistava), väestö ikääntyy ja verotettavaa työtä tekeviä miehiä maassa on vain n. 60%a, naisia 35%a - nuorisotyöttömyydestä puhumattakaan. Italialla julkinen velka on samaa luokkaa kuin Kreikalla, hulppeat 119%a.

Ei ihme, että PIIGS -sanan toisesta I'stä ei täällä puhuta. Siinähän saattaisi paljastua jotain aika kokonaisvaltaista eli systeemikriisi.

 

€uroetanalta pari Suomi-käppyrää ajattelua kutkuttamaan. Vasemmalla maamme teollisuuden sähkönkulutus, joka korreloi toimintaan, on ryykännyt rajusti. Oikealla valtion verotulojen jakautuminen viime vuosilta. Joku kai sanoisi, että tasaverolla (=ALV) autuuteen?

Lähivuosien ennuste: valtion omaisuuden myyntiä, tuloverojen alennusta ja keppiä pahnan pohjimmaisille.

 

Oikeuslaitoskin tuntuu toimivan markkinavoimien ehdoilla: vankeustuomioita lyhemmiksi.

Toinen lahja tasa-arvoiselle Suomelle on tietenkin Brax'in masinoima oikeuslaitoksen "uudistus" - jonnekin keskiajalle kai... Perustelut mm. valittamisen vaikeuttamiselle/ estämiselle ovat tuttua - ei ole rahaa systeemin pyörittämiseen.

Perinteistä syy-seuraus -suhteiden väärinkäsitystä: kun ei ilahduta syiden (yhteiskunnan rapistuminen) seurauksista, niin kielletään seurausten käsittely. Kuvitelma kai on, että syyt sitten itsekseen paranevat. Sama pätee paljolti mm. mielenosoituksista ja taloudesta raportoitaessa. Mahtaa Orwell pyöriä haudassaan...

Tässä pari muinaismuistoa omista kirjoituksistani em. liittyen Oy Suomi Ab ja Uskotko Joulupukkiin. Noiden kaveriksi sitten vähän kansainvälisempää tekstiä - rautaista tekstiä joo - ja ei, emme ole Kansas'issa enää.

 

Mutta vähän muuta maailmaa:

Jenkkilän taloudesta tässä piiiitkä litania käppyröitä, jotka kaikki puhuvat deflaatiosta. Öö, mutta kun se FED printtaa rahaa, joka johtaa inflaatioon hintojen nousuun!!! (kirkuu aika moni jo) Hassua, että se ei kuitenkaan tuolla juuri näy.

Asuntoalan ym. ryykkäys peittää mennen tullen kulutustavaroiden hinnannousut? Bensan ja ruoan hinnasta valittaminen on kuitenkin helpompaa, koska nuo ovat välittömästi silmillä - ja niistä on helppo syyttää muita. Kalliin asunnon ostamisesta taas joutuisi syyttämään itseään - ei kiva, eh?

Kannattaa ymmärtää, että ihmisen pitäisi ajaa satoja tuhansia kilometrejä vuodessa, että kulut olisivat isommat kuin asuntojen arvonlaskut. Tuolla autojen keskikulutus on tasoa 20 mailia gallonalla. Ihmisen olisi siis ajettava 20ooo mailia (32ooo km) että bensan hinnan nousu 3'sta 4'än taalaan nostaisi bensalaskua 1000'lla US$'lla.

 

Vertailun vuoksi asuntojen keskihinnat jenkkilässä ovat pudonneet 60ooo US$'a vuodesta 2006 eli 12ooo US$'a vuodessa.

 

Jenkkilässä on valittu mielenkiintoisia tapoja rahoittaa liittovaltiota: eläkerahastot parempaan talteen. Varmistaakseen etteivät ihmiset pääse puuttumaan asiaan, niin tässä pari edustajasankaria haluaa estää ihmisiltä ennenaikaiset nostot eläkerahastoista.

Reilua?

Parempaa tiedossa, tuorein johdannaisviritelmä on kuolema-derivatiivit. Ideana on, että eläkerahastot suojaavat itseään liian "pitkään" elävistä syöpäläisistä eläkeläisistä johtuvia eläkekuluja vastaan. Kannattaa vilkaista ketkä näitä markkinoivat...

Veikkauksia ratkaisuista kun oletukset noissa menevät metsään? Rahan uusjako? Vai niskalaukaus? ...ja sitten jotkut ihmettelevät miten minä jaksan kirjoittaa näistä asioista...

 

UK'ssa asuntolainojen myöntäminen on romahtanut 14%a. Moni tiedostaa asuntojen kalleuden, mutta asiasta puhuminen tai ratkaisujen etsiminen on melkoinen tabu. Eikä ihme, perheiden talous on monessa tapauksessa täysin kuralla - vaikka tekstissä puhutaankin "hankalista ajoista" idyllisen perhekuvan kylkiäisenä.

Pallukan toisella puolella Intian valtiopankki totesi tuloksen romahtaneen 99%a edellisestä vuosineljänneksestä. Selityksenä rahan varaaminen huonojen lainojen varalle. Joku sentään varautuu, ugh...

 

Eräitä tahoja mahtavat nämä Zimbabwe'n ehdottamat rahajärjestelyt lämmittää eli raaka-aine -perusteinen valuutta. Vähän samanlaista ollaan pystyttämässä Utah'issa eli kulta/hopea -perusteinen raha käyttöön.

Ymmärrän kyllä jalometalliperusteisen rahan käyttövaatimuksen. Historiaa noilla on ja hienojen kolikoiden näpelöinti antaa omat säväyksensä. Psykologi kai sanoisi, että painavat rahat antavat illuusion rahan painoarvosta.

 

Sittenkin energeettisesti ajatellen kullan, hopean, timanttien whatnot kaivaminen varastoon, että liikkeelle lasketaan paperi/digitaali -valuuttaa... ei vaikuta kauhean järkevältä. Ja uskokaa huviksenne, että metallien käyttö käteisenä rahana tulisi olemaan hyvin rajattua - paperi/digitaali -valuutat ovat yksinkertaisesti liian käteviä.

No, nykymenoa seuratessa voi vain todeta ettei asioita järjen kanssa paljoa mietitä (>_<)

Kannattaa myös miettiä jalometallien myyjien kauppaideologiaa - he myyvät metalleja kehuen niitä tulevaisuuden turvaajina yms. Pikku kysymys kuitenkin: jalometalleja myydessään, mitä he hyväksyvät vaihtovälineenä?

Mutta se noista - tässä pari juttua kuitenkin kutittamaan kultahammasta. Libya'ssa tarkoitus imuroida kulta talteen? Tai Afghanistan'issa? Portugal'in kultavarastoistakin on tietty ollut jo puhetta aikapäiviä sitten... ja Kreikaltakin ollaan kassakaappeja tyhjentämässä - tosin 111 tonnia markkina-arvoltaan on vain 3,5-4 Mrd €'a eli ei sillä pitkälle pötkitä.

 

Internet'in "vaaroja" on monia: Toivo-miesTM on perustanut Israelin ja Kiinan mallin mukaan netin "vääränlaisia" tietoja blokkaavan, korjaavan ja "oikeaa" tietoa antavan toimiston (liekö vinkki tullut Clinton'ilta? tai Sarkozy'lta?). Eipä tarvittaisi tätä jos nettiin saisi off-kytkimen, vai mitä?

Veikkaan, että €urolandian johtoporsaista moni haluaisi vastaavat apulaiset itselleen. Libyan tapahtumat ja niiden "uutisointi" varmasti kaipaisivat pientä apuselostusta - vai mitä mieltä olette UKn ja Ranskan hyökkäyshelikopterien käytöstä tuolla?

Olen useammankin kerran miettinyt josko Gaddafin joukoilla on silkkiperhosen toukkia. Nuo tai uudemmatkin versiot olisivat aikas asiallisia helikoptereiden käyttämien lentotukialusten niistämiseen. Iran'in vastaisissa sotapeleissä nuo tekivät nöyryyttävää jälkeä jenkkien laivastosta - yksi syy miksei Iran'iin hyökätty?

 

Pakistan'in tapahtumia ei ole taidettu soomimediassa paljoa vatvoa (?), mutta ehkä olisi syytä. Siellä nimittäin tapahtuu mielenkiintoisia: sotilasneuvonantaja yms. -jenkkejä potkitaan maasta ulos. Samalla Kiinalle satama/tukikohta - eikä kyseessä ole yksittäistapaus.

Muistutuksena vielä, että lähes poikkeuksetta sodat ovat syttyneet taloudellisista tai raaka-aineista johtuvista kiistoista. Onko tuorein Kiinan erikoismetallien vientirajoitus varoituslaukaus länsi-Titanic'in keulan eteen?

Joka tapauksessa Pentagon on kovasti kauko-ohjattavien ydinaseita kantavien pommikoneiden perään. Jep, raha ei ole rajoite eräille tahoille...

 

Tässä vielä Paul Craig Roberts'in tuore haastattelu - monta, monta helmeä tuossa.

Lyhyesti: USAnistan on pelastamattomassa tilanteessa. Tuon ei pitäisi tietenkään meitä mitenkään lohduttaa, sillä kuten juoppo ja hyväksikäyttävä perheen isä, niin jenkkilä on €urolandiaa suojellut kaitsenut monasti. Nyt tuon "auttavan käden" poistuminen on vain ajan kysymys.

 

Ruokapuolelta -taas vaihteeksi- surullista kerrottavaa: Monsanto estää GMO-viljojen tutkimista terveyteen liittyen. Riittää kun firma itse toteaa noiden "toimivuuden", eikö vain?

Intiasta kuitenkin tulee tylyä faktaa: GMO-munakoison itse tuottamaa Bt-toksiinia (tappaa tuholaisia) löytyy jopa sikiöiden verestä. Agrobusineksen alkuperäinen väite, että Bt hajoaisi ihmisen suolessa, ei siis täysin pidä paikkaansa. Doh!

Kiinassa puolestaan vesimelonit räjähtelevät liiallisesta douppaamisesta...

Tässä mietittäväksi pitkä nippu kotikasvatettavia, syötäviä kasveja. Ole osa ratkaisua (^_^)

 

Disney World yrittää totuttaa ihmisiä erilaisiin kehon skannauksiin ja turvatarkastuksiin. Tarkoitus on kai saada ihmiset paremmin hyväksymään kopeloinnit lentokentillä - tai ilmoittautumaan entistä tarkemmin IsoVeljelle. Ainakin nuo ajatukset itselläni ensimmäisinä pomppasivat mieleen.

Viattomuuteen mielellään kätketään kaikenlaista aivopesua... Yksi surullinen esimerkki on tietty katolinen kirkko, jonka siipien suojista löytyy pahimpia epäihmisiä ikinä: pedofiilipapeista lukeminenkin jo oksettaa.

Wanha totuushan on että kun firma, ideologia jne. kasvaa riittävän suureksi, niin se a) jäykistyy kohtaamaan uusia haasteita ja b) sen riveihin pesiytyy entistä enemmän välistävetäjiä. Hyvin usein alkuperäinen toiminta-ajatus yksinkertaisesti hukkuu jossain matkan varrella.

 

Tulevaisuuden miettiminen vetää välillä aika hiljaiseksi. Sinisilmäisenä kai kuvittelen, että suomalaisilla on jotenkin tossut vielä maan kamaralla - Suureen Maailmaan verrattuna ainakin.

Vai mitä olette mieltä, kun CDC eli jenkkien THL'ä muistuttava pulju opastaa ihmisiä miettimään tulevaisuutta zombie-leffojen kautta. Onko tosiaan niin, että ihmisiltä on katoamassa reaalimaailmaan perustuva ajattelukyky täysin?

 

No, onneksi edes minä näytän fiksulta ja toimin oikein - eikun hetkinen (¤_¤)

 


25.05.2011 17:32 |