KAHLEET JOIHIN VOIMME USKOA

Jos kuka ei vielä ole huomannut, niin pidän englannin kielestä varsin paljon. Englannissahan sanoilla on usein monta merkitystä - tai monet sanat lausuttuina ovat hyvin lähellä toisiaan. Näin teksteistä saa hyvin moni-ideaisia eli mielentilasta riippuen ne tarkoittavat hyvinkin erilaisia asioita.

Yksi tällainen on siis otsikkona. Obamahan pääsi PotUS-pallille iskulauseella "Muutos, johon voit uskoa" eli "change you can believe in". Vaihtoehtona hyvin samalta kuulostaa "chains you can believe in" eli muinaiset (ja pian tulevaisuuden) kahlevangit tulevat mieleen.

 

Suoraan suomennettuna ja ilman selitystä teksti ei tietenkään aukea, mutta itse repesin rankasti kun tuon "chains" -heiton luin ensimmäisen kerran.

 

Jossain välissä mainitsin miten jenkkilässä "toivotaan" maasta uutta Kiinaa eli alipalkattujen ja verissä päin töistä kilpailevien ali-ihmisten uutta kotimaata. Duh - tapahtumat näyttäisivät menevän jo varsin pitkällä: Intia aliurakoittaa jenkkilään.

Kaikkein "hassuin" juttu on, että Intiasta matkustaa paljon myös työvoimaa noihin firmoihin. Linkissä sivulla 2 taisi olla puhetta kuinka henkilökunnan pitää silti tyytyä Intian palkkatasoon... siinä hyvää perustaa painaa "alkuperäis-jenkkien" palkkoja myös.

 

Tätä on odotettavissa täälläkin - "kansainvälisen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi palkkoja on alennettava". "Olemme globaalissa kilpailuyhteiskunnassa" ym. vilpitöntä. Mahtaa olla hauskaa palkkaneuvottelujen kabineteissa (¤_¤)

Tuossa on vielä yksi kivi hyperinflaatiota hehkuttavien kenkään: hyperinflaatio ei ole mahdollinen jos kun useimpien ihmisten palkat laskevat. ...se ostovoima, huh? Tuota kannattaa pohtia toisenkin kerran.

 

Hinta ei ole se mitä myyjä haluaa, vaan se mitä ostaja pystyy maksamaan.

 

Kreikan virallinen talous on oikeastaan jo täysin limbossa - "piristävästi" siitä sentään TV-uutisissa mainittiin. Sinänsä mielenkiintoisesti Kreikan 3kk'n papereiden korot eivät ole pahemmin ylämäkeen (vielä) hötkyilleet eli markkinat eivät (kai) välitöntä ryykkäystä odota.

Joka tapauksessa vimosimpien Kreikan tapahtumien pitäisi viimeistään nyt pysäyttää jokainen pohtimaan jatkoja: mm. veronkeräystä ovat ulkoistamassa. Mieleen tulee mafia-elokuvien polvien murskaukset ja muut.

Onko tämä siis ok? varsinkaan, kun tapahtumat eivät koske meitäTM? Vieläkö muistamme oman 1990-luvun laman? Kylmät väreet menevät pitkin selkää...

 

Jotenkin on alkanut tuntumaan, että Suomen "toipumista" käytetään ehkä esimerkkinä nyt ryykkäävillekin maille. Suomihan oli "mainio" menestystarina kuinka hurja leikkaaminen "pelasti". Mitä nyt Nokian nousu ja rankka markan rysähdys taisivat pelastaa enemmän, mutta eipä harhailla siellä takaraivossa...

No, se näistä meikäläisistä verrokeista - niitä saamme varmasti tulevaisuudessa kuulla kaihoisilta johtoporsailtamme, eikö vain? Mut-mut, se Kreikka siis - CIA varoittaa sotilasvallankaappauksesta. Hmm - ja kukaan ei ennakoinut niitä EU-mellakka/ miehityspoliiseja valtiosta toiseen, eihän?

 

Onkos Nordea soomimediassa kertonut 200 milj. €'n Kreikka-riskeistä? Hmm? Veikkaan, että Mr Käteiselle ainakin...

Tässä vielä vähän bensaa liekkeihin - kreikkalaisista lähteistä: 2 vrk'ssa maasta on karannut 1,5 Mrd €'a. Mm-mmm, mitenkäs se meni se Argentiinan rysäys?

 

Espanjassa nuoret jaksavat pitää meteliä itsestään - ja hyvä niin, pidän peukkuja heidän menestymiselle! Celente ennakoi toiminnan laajenemista - eikä syyttä.

Vertailun vuoksi Irlannissa ihmisten kaduille vetävät voimat ovat vähän kuin Suomessa... eli hyvin opetettu/ omaksuttu ajatus, että "en minä henk.koht. voi mitään muuttaa" takoo takaraivoon jos vähänkin ajattelee kadulle lähtevänsä...

Suomessa muitakin tekijöitä lienee on - talvempana niin kylmä, ettei välitetä tuiskussa hytistä? Kesällä taas - haluammeko vain naattia auringosta, grillauksesta, mökkeilystä, ulkoilmaröpöttelystä jne. vähät välittäen isommista kuvioista? Ehkä (>_<)

...vaan mitä tapahtuu sitten kun suomi-immeinen oikeasti lähtee barrikaadeille? Taidamme saada tuosta selvyyttä tulevina vuosina - eikä jälki välttämättä ole kovin kaunista.

 

Voin vain toivoa, että rivi-ihmiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtämään pelin hengen. Niin kauan kuin et itse ala toimimaan, niin alaspäin valuu lähinnä vain guanoa. Hyvänä esimerkkinä viime viikon Portugal-äänestys - vaalilupausten täyspyörtäminen?

Ehei, Aki - tämä on sitä vastuunkantoaTM. Ethän sinä semmoisesta mitään ymmärrä, reppana...

Doh.

 

Eurolandian ryykkäyksessä on isoja mustia aukkoja yleisessä tiedotuksessa. Kuka muistaa viimeksi soomi-mediassa kuulleensa UK'n ongelmista?

Esim. että asuntolainaus on tippunut 2007-08 ajan 113 Mrd £'sta viime vuoden kolmeen Mrd £'an. Muu yksityinen luotto mukaanlukien kokonaislainaus on negatiivista (maksetaan enemmän pois kuin otetaan uutta). Ja deflaatio oli mitä?

Samalla kun muistaa miten rajusti saarivaltiossa ollaan leikkaamassa julkista sektoria, niin kysyn vain että mistä se kaikenpelastava kasvu olikaan tulossa (2,8%a on välttämätöntä)? Artikkelissa mainitaan UK'n BKT'sta 70%n tulevan ei-kasvavilta aloilta, uhhhh...

Ikään kuin yksityisen puolen ongelmissa ei olisi tarpeeksi: myös UK'n pankkien pönkitys on käymässä mahdottomaksi.

 

Ei ihme, että aikapankit ovat UK'ssa myötätuulessa - epäilemättä tuolla johtoporsaat toivovat, että ihmiset auttavat toisiaan kun yhteiskunta ajetaan muutoin alas.

Tuon aikapankit pelastavat -toiveen kantavuus on tietenkin aika toivotonta, koska kun valtion tulot romahtavat niin jostakin on alettava raapimaan rahaa. Ei epäilystäkään, että aikapankit ovat jossain välissä tulilinjalla.

Aika varastoida vaippoja? Enkä puhu vauvojen vaipoista... Tässä vielä mitä yhteiskunnan alamäki voi tarkoittaa: Detroit'issa 2v suljetusta poliisilaitoksesta löytyi ammuksia, tutkimusraportteja, henkkareita yms. hujan hajan. Jee, onpahan mitä odottaa alamäeltä! (ò_ó)

 

Aasian puolella Kiinan kupla alkaa olla jo jokapäiväistä puhetta - vaan ei anneta sen häiritä soomi-taktikkoja... He kun tietävät mitä tekevät, right?

Kiinan vankiloistakin kuuluu kummia: vangit pelaavat videopelien hahmoille kokemusta - ja vankilan johtajat sitten myyvät nämä pelihahmot internet'issä. Kun syntyy markkinat, niin syntyy myös tarjontaa? Näkymätön käsi toimii? Jep-jep.

No onneksi Venäjällä rehellisyys maan perii? Vitsi, vitsi - maan puolustusbudjetista häipyy omille teilleen 20%'a vuosittain. Joo, taitaa olla yksi asia mihin voi luottaa ihmisten suhteen - he pettävät aina odotukset.

 

Jenkkilässäkään eivät asuntomarkkinat oikein vedä - hinnat tippuvat nopeimmin sitten 2008 jälkeen. Samoin pankeille päätyneiden asuntojen kauppa on tipahtanut kahdessa vuodessa puoleen - huolimatta 27%'n hinnan alennuksista.

Niin jenkkilässä kuin UK'ssakin yksityisen kulutuksen hyytyminen on iso ongelma. Kohta kai säästämisestä tehdään laitonta... ja samaan aikaan EU'n pankkien pönkittämiseksi ei-niin-kauan-sitten kehuttuja Basel III-sääntöjä ollaan kenties löysäämässä.

Huh??? Tuntuuko sinustakin, että Titanic'istamme kauhotaan sisään syöksyvää vettä pois - paljain käsin tai korkeintaan siivilällä?

 

Viikonloppuna katsoin Adam Curtis'in BBC'lle tuottaman "The Trap" dokumentin (3x60min). Tuon idea on nopeasti wiki'ssä selitetty eli monien nykyoletusten (markkinatalouden autuus) taustalla on ihmisenä olemisen yksinkertaistaminen ja Nash'in peliteoriat.

Se, että Nash joutui 10 vuodeksi mielisairaalaan paranoidin skitsofrenian kourissa, ei estänyt miehen ideoiden soveltamista vähän sinne sun tänne. Tai että mies epäilee tänään peliteoriansa sovellettavuutta ihmiseen. Mitä sitä suotta, kun teorialla voi perustella kaikenlaista hauskaa - kuten vapaita markkinoita.

 

Suomeksi: tiukasti vallan kahvassa olevilla ja hyvin typerillä ihmisillä on yksi yhteinen tekijä: he eivät muuta näkemyksiään sopimaan faktoihin, vaan he muuttavat faktoja sopimaan omiin näkemyksiinsä. Ja voi olla ikävää, jos sinä satut olemaan se tosiasia jota pitää muuttaa.

 

Dokumenttisarjan 2-osan lopussa on heitto kuinka on vain kaksi ihmisryhmää, jotka ajattelevat useimpien talousteorioiden mukaan eli puhtaasti omaa etua tavoitellen. Arvaako kukaan mistä ryhmistä on puhe? Ekonomit itse - ja psykopaatit. Kaksi ryhmää - vai yksi?

Suosittelen lämpimästi ajatusten herättäjänä (ei tekstejä, sorry). Valitettavasti ei ole näitä tai muitakaan Curtis'in dokkareita soomi-tuubaan eksynyt, miksiköhän... >sarkasmi off<

 

Obummer'ista vähän vielä - mies on juuri vahvistanut 9/11'n jälkeen tehdyn Patriot Act -lain jatkamisesta neljällä vuodella. Allekirjoitus taisi tapahtua mekaanisella allekirjoittimella. Valitan, tuo ei ollut vitsi.

Tämäkin vielä - jenkkilässä on jo "koe"-käytössä rikoksia ennakoivat (pre-crime à la Minority Report) laitteet. Ei väliä vaikka odotettavissa on lukemattomia vääriä hälytyksiä, sillä jos yksikin "rikollinen" saadaan kiinni, niin juttuhan on ok - lopputulos hyväksyttää menetelmät?

Taas joku vetää hyvät rahat, sano (d_b)

 

...ja jos luulette että tällainen mikä tahansa meidän suojelemiseksi tarkoitettu toiminta voisi olla laitonta, niin salaiset lakien soveltamiset huolehtivat siitä, ettei "laittomuuksia" pääse tapahtumaan.

George Orwell, väistähän vähän - minä haluan samaan kuoppaan.

 

UK kouluttaa Saudi-Arabian turvallisuusjoukkoja, samaiset sankarit ovat olleet "rauhoittelemassa" mm. naapuri-Bahrain'in mielenosoittajia. Mitenköhän nyt kun Yemen'issä yhdessä kaupungissa Al-Qaida kuulemma kukkoilee oikein urakalla? Duoda-duoda...

Al-Qaida'han piti olla pahisten äiti? Hassusti Libyan kapinallisilla tuntuu olevan reilusta Al-Qaida -yhteyksiä - vaan eipä se jenkkejä haittaa hyökkäyksessä "pahista" eli Qaddafia vastaan. Vihollisen vihollinen on ystävä - ainakin tällä viikolla.

Kuka luulee Balkanilla 1990-luvun loppupuolella länsimaiden olleen pyyteettömiä enkeleitä, niin älköön katsoko tätä. DynaCorp ja kumppanit ihmiskauppaa, huumeita jne. välittämässä - valtiollisessa suojeluksessa.

 

Nykyisen ydinteollisuuden touhuissa olisi rutkasti parantamisen varaa, varsinkin pitkän ajan pohdinnat ovat kovin, kovin kummallisia. Vai mitä olette mieltä siitä, että jenkkilä ja Japani yrittävät saada rakennettua Mongoliaan globaalin varaston käytetylle ydinpolttoaineelle?

Idean myyjät eivät taida tietää (vai välittää?), että Mongoliassa 8.0 richter'in maanjäristykset tapahtuvat muutaman kerran vuosisadassa. Soh, elä Aki nyt taas asetu markkinavoimien kanssa poikkiteloin - jos idea kelpaa ja myydään, niin kaikkihan on kunnossa!

 

Jep, tuo kai on lopullinen markkinatalouden puolustuslause - jos löytyy ostaja, niin kaikki ok. Lasku rivikansalaisille - tai tuleville sukupolville - tai kuka nyt vain sattuu laskun saamaan - tärkeintä on, että nyt mennään ja lujaa.

 

Kertoisiko joku minulle mihin Naamakirja tarvitsee lobbareita? Meinaan, kun ovat varsin isoja nimiä omiksi Washington'iin mainosmiehikseen keränneet. Ennakoisikohan FB siis omaa alamäkeään? ...ja etsii liian-suuri-kaatumaan -statusta itselleen isojen pankkien tavoin.

Muistutuksena edelliseen - pankit saivat 80 Mrd US$'lla lainaa FED'istä 0,01%n korolla. Reilu peli - toisille.

 


 

Alkaa meno olla sellaista, että välillä jo pelottaa avata nettiä...

Finanssialalla pelin henki on selvä - jo useamman vuoden vanhat vaipat siirretään valtioiden kirjanpitoon. Kun se on valmis, niin panksterit voivat myöntyä kansallistamisiin. Tai tuohan on varmaan idea, mutta jotenkin tuntuu, että tämä ajatus laskee alleen. Kirjaimellisesti. Ja pian.

 

Taitaa tulla pitkä, kuuma kesä...

 


30.05.2011 23:22 |