PANKKIEN TUKIPAKETTIEN MÄÄRÄNPÄÄ?

USAn pankkitukipaketin virallinen hinta 700 Mrd US$ - ja Wallstreet'in "huippu"-henkilökunnan bonukset tänä vuonna 70 Mrd US$. Mitenkähän tuo julkaistaan tavan kansalaisille? PR-osastot saattavat joutua melkoisia tarinoita keksimään. Esim. Morgan Stanley'n bonukset 10+ Mrd US$ ovat enemmän kuin firman osakkeiden arvo tällä hetkellä. Mitenkähän €urolandiassa vastaava? UKssa pankkien bonussysteemi ainakin näyttäisi pitävän hyvin huolen omistaan, 16 Mrd £ tänä vuonna - joka on sama kuin viime vuonna. Hm-hmm, onhan jonkun tietysti kannettava raskaat päätökset jne. mutta luulisin useimpien ajattelevan, että hyvistä tuloksista palkitaan ja huonoista rokotetaan. Vaan kai olen jotenkin jälkeenjäänyt... Saksan Deutsche Bank'in pomo sentään kieltäytyi omistaan, kuinkahan moni muu kykenee samaan? Mielenkiintoisesti artikkelista jää sellainen maku, että kaveri tässä nuoleskelee yleisöä - ja siten hänen toimintansa on oikeastaan väärin. En ummarra...

 

Sekä UKssa että USAssa aletaan heräämään deflaatioon mediassakin (miksiköhän?). Deflaatio on vallitsevalle systeemille paljon pahempi kuin inflaatio - inflaatiossa voidaan sentään työllisyyttä ylläpitää (tiettyyn pisteeseen asti). Maailmalta alkaakin työllisyyden suhteen tihkua hälyttäviä uutisia: USAssa isot firmat kuten Pepsi ja muut, mutta myös opettajat. Milloinka terveydenhuolto alkaa yskimään? Mitä sitten kun on pakko julkistaa veronkorotukset? USAn naapurin, Kanadan hyytyminen on samoin alkanut näkyä myös kansalaisille - mitenkähän uudelleen valittu Harper puolustelee jatkossa toimiaan? Olisiko "meidän on varmistettava kansainvälinen kilpailukyky", "Kanada on vahva öljyvaltio", "Free market" ja muut?

"Onneksi" joku edes voi puhua paremmista työmarkkinoista, konkurssit työllistävät lakimiehiä paremmin kuin aikoihin. Mitä ilmeisimmin rahan liikkuvuuden jäätyessä firmoja tulee kaatumaan oikealla ja vasemmalla, toisaalta taas konkurssin läpikäyminen vie rahaa ja sen puute voi jopa estää prosessin aloittamisen. Alkava tapahtumien vyöry tulee olemaan monelle ihan käsittämätön tapahtuma, luulen minä. Finanssialalla pankkien lisäksi riskirahastot ovat melkoisessa perkaamistilanteessa, yksi toisensä jälkeen poksahtaa (350 tänä vuonna). Samassa tarinassa Buffet vetoaa ihmisiä pistämään rahansa pörssimarkkinoihin, kuinkahan tuo olisi? Andrew Lahde (suomalaista sukujuurta?) pisti pillit pussiin yhden parhaiten menestyvän riskirahaston johtajana (hänen rahastonsa löi vetoa romahduksen puolesta). Hänen lähtökirjeensä oli "So long, suckers!"

Eurooppa tulee kokemaan mullistuksia, joita alkukesästä kukaan omaan ekologiseen lokeroonsa uppoutunut tavan kansalainen olisi kyennyt edes kuvittelemaan. Yhden viikon finanssialan apupaketit yhteensä 2 bilj. £. Saksan teollisuus on vailla omia tukipaketteja (kun muutkin saavat). Sveitsi seuraa Islantia? Niin, ja Islannista puheen ollen - ihmiset eivät saa paperirahaa pankista ja yhteiskunnan normaalitoiminnot alkavat murentua.

Ukraina ja Serbia seuraavat Unkaria IMF'n pakeille. Espanjassakin aletaan myöntää finanssialan totaalinen jäätyminen, yksi syy: EUn tuet virtaavat nyt Itä-Eurooppaan. Missä alkavat mellakoinnit? Euroopan johtaja vakuuttelevat edelleen, että Aasian ja Venäjän markkinat vetävät (jos) kun USAn kysyntä hyytyy. En olisi niinkään varma, Venäjälläkin on alkanut isojen kihojen rahojen romahdus - on vain ajan kysymys milloin romahdus iskee kadun kulkijan lompakkoon. Kuten arvata saattaa, maailmankauppa on hyytymässä täysin. Mitenkähän Sarkozy'n "kovat" puheet jenkkilässä kantavat? Luulen, että Bush ei korvaansa lotkauta - eikä tarviksekaan, hän on Päättäjä (Decider).

Minua kyllä kiinnostaa seurata suomalaisen median ja finanssialan selityksiä €uron vahvuudesta ja turvallisuudesta. Kuinka kauan kun Italia eroaa EMU'sta/EU'sta? Tai Kreikka? tai... Ensi tiistai voi olla melkoinen markkinapäivä, ne Lehman'in jälkeiset...

Samaan aikaan Isoveli UKssa on ottamassa selvempiä askeleita, osta kännykkä - ei onnistu ilman passia.

 


19.10.2008 00:00 |