JÄLKILAILLINEN YHTEISKUNTA

Vähän hassu otsikko - olisiko "laillisuuden jälkeinen yhteiskunta" parempi? Sanavenkoilu johtaa juurensa tämän artikkelin esittämään ajatukseen kuinka jenkkilä on tänään "post-legal society". Kannattaa ehdottamasti lukea jos kieli taipuu.

Kirjoittajan ajatukset perustuvat esim. laajoihin esimerkkeihin jenkkilän hehkuttamasta tööt-tööt'ien vastaisesta sodasta:

 • kidutuksen uudelleenmäärittely erilaisiksi kuulusteluiksi ja tapahtumista valittavien oikeusjuttujen käsittelemisen kieltäminen kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Yleensäkin kiduttajat kuulustelijat saavat määritellä itse onko toiminta kidutusta. Sekä tietenkin toiminnasta päättävien suojelu.
 • kidnappaukset ja rajoittamattomat vangitsemiset ovat arkipäivää (Guantamo)
 • whistle-blower'sien eli laittomuuksista tai vähintäänkin kyseenalaisista toimista kertovien erittäin raju kohtelu pitkine vankituomioineen - jälleen kansallinen turvallisuus tekosyynä
 • kansalaisten systemaattinen vakoilu (STASI'n kaverit olisivat varmasti olleet kateellisia), heille valehtelu ja paimentaminen pienestä pitäen on laillistettua
 • kansalaisten elämän vaikeuttaminen. Jenkkilän lentoliikenteen tilan varmasti jokainen jo tietää, mutta muutakin tuolla tapahtuu esim. pidätykset ilmaisen ruoan jakamisesta kertovat yhtä ja toista.
 • hyökkäyssota on hyväksyttyä, kun sen tekee "hyvien" joukko ja "hyvän" asian puolesta (Iraq, Libya?). Viimeisimpiä versioita on muiden maiden sisäisten häirikkö-nettien pystytys - me olemme kaikki todellakin samassa veneessä (>_<)
 • ei ole pienintäkään merkitystä kuka jenkkilän Valkoisessa talossa asustelee. Tässä muuten John Pilger'in tuoreen elokuvan ensi-illan tapahtumat - peruutettu.
 • se niistä Nüremberg'in protokollista

Itse lisäisin välittömästi: myös talouspuolella isojen "törttöjen" suojelu on saanut uskomattomat mittasuhteet. Varsinkin liian-suuri-kaatumaan -nimikkeellä eri laitoksia on pelastettu virhesijoituksistaan ja jopa selvistä huijaamisista. Vimosimpia aiemminkin mainittu Goldman-Sachs'in MBS-paperien myynnin käsittelyn estäminen oikeudessa.

Toinen rivijenkkien talouteen liittyvä juttu tämäkin. Opintolainat maksamatta? Opetusministeriön iskujoukko kylään. Only in Armorica!


Entäs noista otsikon nimikkeistä sitten?

 • jälkioikeudellinen = lait säädetään tapahtumien jälkeen anteeksiantamaan tehdyt toimet. Jälkilaillistaminen perustellaan "yleisen" hyvän varmistamiseksi eli meidän kaikkien etuahan tässä on koko ajan ajettu. Huh? Tästä hyvänä kotimaisena esimerkkinä residentti Koiviston pankkien oikeuskäsittelyjen ohjeistus 1990-luvulla eli pankki on aina oikeassa. Ja res. Halonen sitten määräsi asiaa käsittelevät paperit salaisiksi. Ei meillä Suomessa, eihän? Niin mitä Aki? ei mitään (jupinaa, mutinaa)...
 • laillisuuden jälkeinen = lait ovat jo menettäneet merkityksensä. Tai - no, niillä pidetään rivikansalaiset ojennuksessa

Joka tapauksessa tuolla yhä ilmeisemmäksi on käynyt kuinka lait eivät todellakaan koske pyramidin yläkertaa.

...ja tämä pätee myös EUssa vaikkakaan ei vielä aivan yhtä räikeästi. Tjaa, mietitäänpä uudestaan - Libyan pommitukset? Valtioiden - siis kiertoteitä pankkien - tukipaketit?

Ugh, otan sanani takaisin.


Tämä ihmisen "kehityskyky" ei lakkaa hämmästyttämästä minua.


Edellä oleviin pohdiskeluihin liittyen tein Valtiovarainministeriön julkaisemista Euroopan vakausmekanismin pumaskoista ymmärrykseni mukaisen "selkokielisen" ubatuban. Yllä siis reilun 13min vaahtoaminen asiasta (^_^)

Tässä kuussahan tuo varmasti tulee eduskunnalle käsittelyyn. Lukekaa myös alkup. tekstit läpi, niin ei olla vain minun lukutaidon varassa. Alla linkit eduskunta.fi -sivuilta talteen otettuihin VVM'n julkaisuihin:


Esitykseni tai "ymmärrykseni" asiasta on saanut varsin ristiriitaisen vastaanoton. Eikä syyttä - se "koulutus"...

Eräs kommentaattori totesi etten selvästikään ymmärrä yhteisöoikeutta, kansainvälistä valuuttarahastoa ja kansainvälistä oikeutta. Ja että esitykseni on myös poliittisesti hyvin voimakkaasti värittynyt - epäilemättä näin.


Kuitenkin huomauttaisin noista laillisuuspykälistä mitä varsinkin engl.kielisestä lakiluonnoksesta löytyy

 • EVM'n ja toisen osapuolen välisissä riidoissa EVM päättää itse ensisijaisesti asioista. Muita toimijoita/valvojia ovat Euroopan komissio ja Euroopan unionin neuvosto - ja lopulta riitaa voidaan viedä EU-tuomioistuimeen.
 • kun valtiot ovat rahoituksessaan erittäin riippuvaisia pankeista, niin niiden etu on väistämättä rivikansalaisten edellä eli oikeusportaiden päätösten "oikeellisuus" tulee varmasti olemaan koetuksella (yllä mainittu Koivisto-Halonen linjaus)
 • laillisuuden toimivuuteen vetoavat luottavat, että asioista voidaan jahkailla oikeustoimissa vuosia, mutta Välimeren tapahtumat ennakoivat jo vähän muuta. Itse näen tässä edelleen päivänselvää "huulipunaa-sialle" -toimintaa

Kritiikki on ohittanut nuo vastuu- ja verovapauslauseet sekä erityisesti EVM'n rahoituksen keräyksen, jotka minua itse asiassa huolettavat huomattavasti enemmän. Oikeusjutut kun poikkeuksetta tapahtuvat vasta kun löysät housuissa ovat jo jäähtyneet.

Ja tällä menolla ne löysät saattavat plörähtää pöksyihin hyvinkin pian.

Mainitaan nyt kertauksen vuoksi vielä, että minä en halua mitään romahdusta - talous- tai energiasektorilla. Puhumattakaan €urolandian sisällissotaa - mutta merkit ovat surullisen tiukasti siihen suuntaan kallellaan.


Vaan mitäs seuraavaksi? Minusta tuntuu, että on peli jo sen verran pitkällä ettei netissä nykertäminen ja itsekseen jupina meitä "pelasta". Viestin vienti ja jakaminen ovat kyllä plussaa, mutta-mutta...

Jos muistetaan nykyisten kansanedustajien takin kääntö Portugal'in suhteen, niin heidän kyky äänestää kansan edun "mukaisesti" on vähän niin ja näin. Väitänkin, että jos ihmisiä ei täällä Suomessakin pian virtaa kaduille, niin tuo EVM-laki menee jussiin mennessä läpi että heilahtaa.

Mitä ilmeisimmin kun vaalitkin jo olivat, niin nyt mennään sillä oletuksella, että "vaikeneminen on myöntymisen merkki". Tarkoittaa, että nettiadressit ja omat jupinat lasketaan vaikenemiseksi. Välimeren maissa on nähtävissä mitä päättäjien ja kansalaisten välinen kommunikoinnin jatkossa on oltava, että viesti menee perille.

Kyllä - sinun, arvoisa lukija, myös SINUN pitäisi toimia. Pyrstö penkistä ja siitä sitten...


Muistutukseksi vielä, EVM'n käytännössä toimiminen menee tasan tarkkaan IMF'n kanssa (papereissa itse asiassa mainitaan, että EVM'ltä apua pyydettäessä kohdevaltio antautuu myös IMF'lle). Se, että IMF'n menestyshistoria on poikkeuksetta aivan surkea, ei tietenkään haittaa.

Vertailun vuoksi Fifi'n hyvä teksti kuinka Unkari haistatti IMF'lle pitkät joku aika sitten ja on nyt varsin hyvässä kunnossa. Linkissä on muutakin IMF-tylytystä - ja suomeksi.

Huh? Aki, Aki - älä sinä ihan kaikkea propagandaa usko!

Niin, numerot ovat mielenkiintoisia - tässä edellisen ja tuleva hallituksen lempilapsen eli suurten kuntien alasampuminen säästötoimena. Sorry, en ollut "suurkuntien autuus" -aivopesukurssilla (^_^)


Suomessakin poliitikkojen wirallisen liturgian rinnalla on hyvä muistaa, että teot ratkaisevat. Valtion rahatilanteen huomioon ottaen luulisi että yksi selvin huomion kohde olisi harmaa talous. No, kokkelit ja RKP ovat eri mieltä.

Eräs pieniä ihmisiä koskettava juttu on Uuninpankon pojan teksteissä taas riipivän todellisesti kerrottu. On työttömiä ja työttömiä - sekä ne jotka siivotaan tilastoista pois.

Veikkauksia muutoksestaTM? ...niin minäkin luulen (ô_0)


Muistaen erään fantastisen valtiovarainministerin sijoitusoivalluksetkin, niin kohta kai pitäisi ennemminkin laskea minkä asian suhteen keulakuvat ovat olleet oikeassa? Niin se mieli muuttuu... vaan lainatakseni kaveriani, niin johtoporsaat ovat kuin teflonia. Ei tartu pa5ka pintaan!

Kreikan tapahtumat vyöryvät tosiaan eteenpäin - maanantaina S&P "myönsi" maalla maailman surkeimman luottoluokituksen. Samaan aikaan Kreikan ja Saksan lainojen korkoero ampuu kohti taivaita... muista PIGS-maista puhumattakaan.

Mutta mitä esitetään ratkaisuksi? Keskushallintoa, liittovaltiota, me-tiedämme-luottakaa-meihin -mantraa tietenkin. Ikään kuin ne auttaisivat... itse väitän, että kyseessä on vain epätoivoinen nykyisen "keskuksen" roikkuminen illuusioissaan, että heillä on oikeastikin jotain virkaa.

"Wirkasankari" on myös Sampopankin pää(tön?)ekonomisti Uotila. "Kreikan tukirahoja ei kannata murehtia", sehän oli vain joku Mrd €'a... Samainen osaaja tekstin lopussa ei näe asuntojen hintojen laskua. Maailmalle tosin tihkuu vähän toisenlaista mielikuvaa.


Linkissä mainittu HYPOn tuore asuntokatsaus on kuin jenkkilän hulluimmilta vuosilta - asuntosi on rahoitustomaatti. Kannattaisiko kysyä miten hyvin homma lätäkön takana tänään sujuu? Tässä pari vähämmän mairittelevaa juttua jenkkilän asuntopuolelta - 1 ja 2 (hyviä käppyröitä).

Ai niin - ei koske meitäTM. Mistä näitä järjen jättiläisiä kääpiöitä sikiää? Ehkä täältä? tai täältä? Ei kun hetkinen - nuo linkit olivatkin vain normitoimintaa soomijärjestelmässä.


Mutta vähän maailmalta...

Moni epäilee Kreikkaa uudeksi Lehman'iksi - eikä syyttä. Kreikan parlamentin maanalainen poistumistie puhdistetaan ennen äänestystä - ööö? Lopulliseksi hiustenleikkaukseksi yksikin viisas ennakoi Kreikka-lainoissa 70%a - ja Irlanti sekä Portugal seuraavat varmasti.

No - ajatellaan positiivisesti, partureille pitäisi olla töitä.

Adrianmeren toisella puolen Italia se jaksaa lainata - valtiovelka uuteen ennätykseen - ennen seuraavaa, vai mitä? Irkuissa puolestaan eläkerahastoista parturoidaan 5 Mrd €'a "työttömyyden hoitoon".

Ja EU pysyi kasassa? kun EKPn työrukkanen eli korkopolitiikkakin on pian-ryysyläis-EUn joka kolkalla yhtä hyvin toimiva. Pssshh...


UKn talous ottaa töksyä niin monella rintamalla etten lakkaa hämmästelemästä miten soomimediassa ei tästä mainita juuri mitään. Kaasun hinnalle 19%n korotus, sähkölle himpun vähemmän. Valtion leikkaukset ovat toinen murheenkyrni...

Jenkkilässä liittovaltion velka ylittää BKTn tänä vuonna. Soh, kuinkas se nyt noin? Kotitalouksien kiinteistöjen arvo tuolla on tipahtanut 6600 Mrd US$'a viidessä vuodessa. Eikä kaupunkien perustulonlähteen kuivuminen eli kauppakeskusten haihtuminen lupaa hyvää.

Ja jos jenkkilän asuntoala on ongelma, niin mitä sanoo prof. Keen Australian tapahtumista? Kuin jenkkilän asuntolainaus - steroideilla. Tosin virallinen nimitys on "vastuullinen lainaus" - kuulostaako tutulta?

Hahhaa - Geithner - buhahaa - jää kiinni silkasta valehtelusta. Ja tällainen venkula on sitten tuolla valtiovarainministerinä. Joopa-joo, on meitä johtoporsailla siunattu (>_<)

Valitettavan usein seuraus on kovin suoraviivainen...


Zerohedge'n sivut ovat täynnä yhtä ja toista ajatuksia kutkuttavaa. Tässä heittona on, että käytännössä koko jenkkilän QE2-apupaketti 600+ Mrd US$'a valui Eurooppaan. Hups...

Jenkkipankithan ripottelivat MBS-johdannaisiaan sinne sun tänne, joten etteivät ne olisi täysin märäntyneet niin FED olisi ostanut Europankeilta mielenrauhaa - eräs arvaus bittirööreistä.

Sinänsä hauskasti Hobama tarjoutuu pönkittämään Kreikkaa. Vai oliko se Egypti? Kysymys taitaakin kuulua, että tarkoittavatko lupaukset jo annettuja rahoja vai jotain uutta apupakettia (d_b)

Ja sitten sanotaan, että minulla on vilkas mielikuvitus...


Blackwater palkkaa toimintansa valvojaksi entisen AIG'n toiminnan valvojan (Twilight zone -musiikkia, kiitos). Tai mitä suotta - pannaan Blackwater -peli pyörimään. Urraaah!

Jenkeillä on erikoisjoukkoja Meksikon puolella, hmm... Ja Afghanistan'issa haluaisivat olla vuoteen 2017 asti. Libyan ristiretki - onkin suunniteltua kalliimpaa. Olisiko syynä historiallisten kohteiden vakuutus ja sitten pommitus? Sota-aikana rahaa tehdään mitä merkillisimmin tavoin...

Tennessee'ssä "mahdollisesti" stressaavien kuvien julkaisu netissä laittomaksi. Mitenkäs sitten kun tulee stressi että ei ole stressiä koska on stressiä? tai jotain muuta yhtä helposti määriteltävää. Jären köyhää touhua, sano!


Argentiinassa siirtogeeninen lehmä tuottamaan ihmisen maitoa (ô_ô)

Monsanto'n kultainen vasikka, Round-up, on tiedetty vuosikausia biologiseksi riskiksi. Vaan eipä tuo ole kauppaa tai käyttöä haitannut. ...tämä meidän maailma (¤_¤)

Euroopan kuivuus on päässyt varsin pahaksi, mitenköhän tosiaan jatkossa? Nälkä kun on aika tyly opettaja kuten sanotaan. Paitsi tietysti Suomessa...


Saudi-Arabiassa hallitus yrittää ostaa kansalaisten hyvänsuopaisuutta. Saas nähdä kuinka pitkään tuokin onnistuu. Naapureissa kun se rauha taitaa olla mennyttä... Tiedä sitten onko saudien öljyntuotantopuheilla yhtä hyvä todellisuuspohja ja toteutumistodennäköisyys...

Onkos tätä kukaan soomimediassa huomannut? Vietnam pitää kovapanosharjoituksia Kiinan rajallaan. Tätä pullistelun määrää...


Melkoinen pelikenttä tämä maailma tätä nykyään, eh?
Tämän päivän aiheeseen seuraavakin liittyy...

Usein meinaa naurattaa kun lukee taloudellisen ajattelun tai yhteiskuntajärjestelmien ääripäiden kannattajien tekstejä. Liberalistit tai ultra-avoimiin markkinavoimiin uskovat poikkeuksetta päätyvät pelottelemaan Neuvostoliitolla tai Pohjois-Korealla.

Noista riveistä väistämättä nostetaan kysymys, että miksi Pohjois-Koreaan ei ole muuttajia. En ole kauheasti löytänyt vastauksia omaan heittooni, että miksi Somaliaan ei ole muuttajia - se kun on oikeasti vapaiden markkinavoimien malli. Ainakin minusta - "vahvin saa ja röyhkein pitää". Voiko vapaampaa enää olla?


Miten olisi "sopiva" tasa-paino? Kaikista ei ole kaikkiin hommiin - mutta ilmeisesti kovan linjan vapauden kannattajat olettavat, että surkimukset sitten vain kuolevat jossain ojan pohjalla. Historia ei kylläkään tuota kauheasti tue, mutta ei anneta sen häiritä.

Jostain luin kuinka ihmisyhteiskunta hakee jatkuvasti tasapainoa työntekijän ja työnantajan - tai siis rahoitussektorin - välillä. Tällä hetkellä tasapainotilasta ei enää juuri voida puhua. Alla vielä sama toisella tavalla ilmaistuna.


Kun yhteiskunnan omaisuus- ja toimeentulojakauma kasvaa "liikaa", niin edessä on isoja ongelmia. Siinä ei Marie Antoinette'n lausahdus kakun syömisestä välttämättä auta...

Eläkejärjestelyistä vielä - New York'issa pusketaan "kevytfiksausta" läpi. Eläkeiät 57-62'sta kaikilla 65'en, saman kylkiäisenä palkasta otettava eläkemaksu nousee 3'sta 6'en %'in.

Kukaan ei tunnu pysähtyvän miettimään mitä koko sirkus tarkoittaa.

 • Eikös työttömyyttä - ja varsinkin nuorisosellaista - pitänyt poistaa? Miten eläkeiän nostaminen auttaa?
 • Ihmisiä piti saada kuluttamaan... mitenkäs pienituloisten verotuksen kiristys auttaa?
 • Ja vararikkoisten finanssi-instituuttien pelastaminen niiden huonoista sijoituksista auttoi ketä?
 • yms. yms. jokainen jos vähän vaivaa nystyröitään, niin keksinee lukuisia muitakin kummallisuuksia tilanteen "korjaamisessa"

Ja ikään kuin tämän täysin kuvitteellisen asian, rahan kanssa, eivät vaikeudet riittäisi, niin se energiatilannekin on kuvioissa. Nyt kun senkin kanssa alkaa olla takkuamista, niin hyvin helposti rautasaapas laskeutuu kansalaisen niskalle.

Suo siellä, vetelät housuissa - ja muuta kivaa.


Sinänsä on mielenkiintoista seurata miten imperiumi käsittelee oman alamäkensä. Tässä lyhyttä vertailua mm. Britti-imperiumin ja nykyjenkkilän välillä.

Mielenkiintoisesti tuossa mainitaan kuinka Brittein saarilla rahamaailman ympyrät nousivat yhä suurempaan rooliin 1900-luvun alussa. Vähän kuin jenkeissä? Imperiumi siis kalvoi itsensä ontoksi - ja kaatui sitten mahdottomuuteensa.

"Historia ei toista itseään, mutta usein se rimmaa"? Mark Twain


Kiitos TL, 20€.15.06.2011 01:42 |