KAIKKIA EI VOI HUIJATA KAIKEN AIKAA

Erityisesti Kreikasta on tietenkin puhuttu vimoset viikot, mutta se ei tarkoita että muualla olisi kaikki hyvin.

 

Yllä olevasta voisi sanoa, että johtoporsaiden puheet ovat jotenkuten auttaneet Kreikan kohdalla. Entäs Irlanti ja Portugal? Kuvissa siis 10v- ja 2v-lainapaprujen markkinakorot.

Toistaiseksi Irlanti ja Portugal ovat ainoat toiset wiralliset pahikset, mutta lista voip venyä hyvinkin pian. Italia on se minkä soomimedia on tainnut unohtaa lähes "täysin". Kyseessä on kuitenkin kolmanneksi suurin €uromaa...

Wanha heitto, että "kaikkia voi huijata jonkun aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata aina" pätee tässäkin. Kuka maksaa - ja ennen kaikkea miten - kun tämä sirkus purkautuu?

 

 Joka tapauksessa kannattaa katsoa Kreikkaa etujoukkona sille mitä on tulossa. Tässä pari varsin synkän hyvää tekstiä - uuskolonialismia Kreikassa - ja pankit sen ratissa. Täällä tuntuu jotenkin olevan vallallaan käsitys etteivät nämä nikottelut koske Suomea...

Välittömästi tulee mieleen korot, joita ollaan nostamassa suoraan deflaation nieluun. Vähän kuin syvänmeren sukeltajalta katkaistaisiin hyppäyksen hetkellä happiletku - duh!

 

Toinen on tietenkin rahakkaiden sijoittajien mahdollisuus sanella jatkossa säännöt. Eurooppalaisittain Kiina on selkeä uusi peluri - joko suorilla ostoillaan tai välikäsien kautta. Ja kuten tunnettua, näillä sankareilla ei välttämättä ole rivityöläisten kanssa yhtenevä käsitys kohtuullisesta korvaus-työmäärä -suhteesta.

Tai monesta muustakaan... pari esimerkkiä lätäkön takaa, jotka sivuavat eteen tulevia asioita. Ruokakupongit ja sosiaalinen turvaverkko joutavat romukoppaan. Valtiolla töitä tehneiden eläke-ehdot muuttuvat nopeasti. Käsi ylös jos kuka kuvittelee, ettei varsinkin jälkimmäinen koske yksityistä puolta - ja hyvin pian.

 

UK'ssa on edessä vähintäänkin hikikarpaloita pintaan nostavat ajat. Pankeista Lloyds on "kunnostautunut" kansalaistensa asuntolainoituksessa. Tulevaisuuden näkymät? viivataan yli. Vaan eipä nuo linkissä mainitut muutkaan ihan huoletta kellu.

Mutta sitten se oikea ongelma saarivaltion pankeille: CDSt eivät välttämättä tod.näk. suojaa Kreikan ryykkäykseltä pätkääkään. Samaan aikaan valtiovarainministeriö esiripun takana vaatii pankkeja kirjaamaan Kreikan seikkailujaan alas auttaakseen Kreikkaa.

CDS'illähän nuo olisi kuitattu, mutta-mutta - peli on muuttumassa. Kaiken lisäksi pankkien pitäisi vielä julkistaakin Kreikan todelliset riskit.

Hyvää päivää, kirves vartta (¤_¤)

 

Der Spiegel'illä on huva pohdiskelu Eurolandiasta ja sen kansalaisista. Kadun mielipiteet eroavat aikas rajusti johtoporsaiden suitsutuksista. Historia tällaisessa tapauksessa ei kauheasti ennakoi ruusuilla tanssimista, ei...

Kakkosivulla on hyvä heitto Portugalin vallankumouksesta 1970-luvulla. Silloin oli yksi hallitus ja yksi diktaattori kaadettavana - nyt --- niin... mikä? mitä? kuka? pankit? hallitukset? muut valtiot? valtionvelka? ideologia? kaikki? ei mitään?

Kysymyksiä riittäisi - entä rajallisessa maailmassa toimivia ratkaisuja ja/tai vastauksia?

Teksteissä vilahtaa tuttuja ideoita - mm. suoraa demokratiaa ja wanhat poliittiset puolueet ovat ajastaan jälkeen jääneitä. Milloin Suomessa?

 

Tässä noiden kaveriksi Lontoon ex-pankkiirin pohdiskeluja - kuka pelastetaan ja miksi. Mies listaa hyvin mitä isojen kalojen pelastaminen tarkoittaa - virheistä lasku siirtyy aina pikkukaloille. Ja Kreikka on vasta täkyjä - ja mihin se voi johtaa (>_<)

Jotakuta saattaisi kiinnostaa, että jenkkilässä 1kk lainalappujen korot kävivät negatiivisena viime viikolla. Tahtoo sanoa, että eräillä tahoilla saattaa olla pelko per5iissä tämän globaalin talouden ns. toipumisen kantavuuden suhteen.

 

Maailmanuutisissakin on kaikenlaisia pikkuhavaintoja.

Tuossa itärajan takana joku päivä sitten tipahti Tupolev ja 44 kuoli. Se taisi Suomessa jäädä uutisoimatta, että mukana meni Iran'in Bushrer'in ydinvoimalan 5 merkittävää rakentajaa. Sattuma?

Ison maailman sääntöjen ja lakien kiertämisestä on paljon surullisia esimerkkejä. Taiwanissa ruokaan ovat viime aikoina löytäneet tiensä myös ftalaatit. Hesarin julkaisi Gaddafin tarjouksen omasta paikastaan YKn valvomassa kansanäänestyksessä - liekö TV-uutisiin tuo kuitenkaan eksynyt?

 

Kiinassa keskuspankista on hävinnyt 124 Mrd US$n edestä valuuttaa 15v aikana - keikkaajina 16 - 18ooo toveria. Keskimäärin siis 7-8 milj. US$a per kärsä. New York'issa asuntonsa oikeudessa menettänyt kaveri kyseli tuomarin toimista - ja kuoli.

EKP'n uusi "italialainen" pomo - wanha (arvaatteko jo?) - Goldman Sachs -sankari. Ei taida olla meitin Liikasella paukkuja, vai mitä?

 

Mutta osataan meilläkin: Suomen valtiota vastaan käydyt oikeustoimet tuntuvat olevan "kallellaan". Tästä on nyt jo väitöskirjakin julkaistu. Em - ei meillä - ei Suomessa... tässä alkuperäinen linkki mistä tuo löytyi - sekä toinen. Molemmista kannattaa lukea kommentit.

Varsinainen soomi-sirkus tulee tietenkin olemaan perustuslain muutos ja koko EVM-katastrofin läpiajo. Kaikesta päätellen mediaan tihkuvat ja verhon takana tapahtuvat ovat jälleen varsin epäsuhtaisia.

Tuohon tietysti liittyy Kataisen arvovaltatappio omassa nimityksessään PM'ksi. Se että perustuslain (§29) mukaan kansanedustajalla ei saa olla mitään puoluesidonnaista äänestyspakkoa, ei tietenkään sovi nykymenoon. Vastaan äänestäneet Vasemmistoliiton kaverit tietenkin saivat sapiskaa.

Surullista tämä lumedemokratian seuraaminen (ó_ò)

 

Toisaalta talousajattelijoilla ei lanka ole koskaan hävöksissä: EK'n pomon mielestä oikeudenmukaisuus ja johtajien palkkaus eivät liity toisiinsa. Niin, eihän nykykäytännöistä voida joustaa. Varsinkin kun rikkaat ovat jo rikkaampia kuin ennen 2007-09 kyykkäystä.

Joo - reiluTM ei ole pelin nimi.

Tämä oli jo niin huvittava, että melkein sai nauramaan. Miten se meni - pelottelu, uhkailu, kiristys? Ajatus saada ihmiset velkaantumaan - syvemmälle suohon, marsu marsu! Tosiasiahan on, että pankeista saa aina lainaa kun suostuu tarpeeksi koviin ehtoihin.

Jotenkin luulen, että pankin tiskillä lainan myöntäjä ei koskaan kysyy ylemmiltä tahoilta, että onko pankilla lainattavaa rahaa tai mistä pankki saa rahansa lainatakseen ne ulos. Aina kysytään voiko lainan ottaja maksaa takaisin.

Vaan mitä näitä pohtimaan - menkää ostoksille, se auttaa tutkitusti.

 

Energia-alan seuraaminen on varsin mielenkiintoista. Sielläkin pitää oppia lukemaan rivien välissä. Mitä luulette tarkoittavan, että jenkeissä verkkojännitteen suurempaa heilahtelua sallitaan jatkossa? Systeemi ei kykene ylläpitämään nykyisiä standardeja? Laitteet vanhenevat - uusiminen ja/tai ylläpito liian kallista?

Tässä vielä poiminto jenkkilän kaasun porauksen kasvusta - ja valtavista ongelmista, joita ei tietenkään muisteta niin kauheasti raportoida. Linkissä siis kaasualan toimijoiden sisäisistä sähköposteista yhteenvetoa. Pisti silmään - "sijoittajien rahaa tulee, vaikka toiminta on kannattamatonta - ihan kuin IT-kupla".

Lopuksi vielä Talouselämän teksti - 5 riskiä maailmalle. Eikä puhettakaan energiasta...

 

Ei huolta, IsoVeli pelastaa - aina. Kohteliaisuus on sitten toinen juttu. Samoin "aina" pitänee määritellä ehkä 5min pituiseksi, niin ei tule ongelmia. Pari esimerkkiä:

95v rullatuolissa ollut lentokentällä luovuttamaan vaippansa turvatarkastuksessa. Ihmisten säteilytys läpivalaisukoneiden riskejä on vähätelty ja raportteja vääristelty sekä tekaistu tyhjästä. Sekä tietenkin sosiaalisen median simultaanitarkkailu.

 

Jostain syystä Mikkisoftan IE ei edellisen katsauksen kaikkia kuvia näyttänyt oikein (yritin katsoa koodiakin mahd. tarkkaan mikä mätti, mutta en vain keksinyt). Toistan vielä - teen sivuja Firefox'in kautta (engl. kielisellä tosin) eli sillä kaikki pitäisi toimia 100%sesti.

 


 

Tällä hetkellä kaikkein tärkeimpänä koen ihmisten herättelyn pohtimaan muutakin kuin waltamedian tarjoilemaa ei koske meitä "koskee vain vähän meitä" -mantraa. Todellisuus on tietenkin vähän toista, koska pankkijärjestelmä on globaali - ja yhden osan suistuminen kaivoon kiskoon kaiken muun mennessään.

Syksy 2008 on vain esimakua mahdollisesta rytinästä.

 

Tuon EVM-videon jakaminen on ehkä helpointa eli sitä siis lisää jakoon. Yllä kuvaaja utuben videon katsonnasta. Näyttäisi olevan pientä nousua katsojaluvuissa - olisiko jussina ihmisille mainittu tuosta?

 

Tumpuloin kylläkin tuon EVM'n loppusumman eli noissa papereissa EVM on 700 Mrd €'a (article 8, s. 9) - ihan kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut. Videolla mainitsen 500 Mrd €'a, joka on siis max volyymi ennen kuin väliaikainen EVRR on käytetty loppuun (article 34, s. 19 - huh?). Lapsuksen syynä lienee perinteinen "sama pää kesät talvet" -moka.

Eräs lukija tosin mainitsi hesarin 19.6. sunnuntainumerossa sivulla B5 Heikki Arolan kirjoittaneen EKP'n haikailevan 1500 Mrd €'n laitosta (joku voisi tarkistaa tuon). Tahtoo sanoa, että tiedämme loppusumman sitten joskus - tai J. Käteisen sanoilla "ei kansan tarvitse tietää kaikkea".

Kunhan maksaa.

 

Lopuksi vielä "hauska" kommentti Iltalehden keskustelupalstalta videoon liittyen:

 

Olen saanut käyttää kaikki mahdolliset diplomaattiset suostuttelutaitoni, että olen saanut tuttavat ja yhteistyökumppanit katsomaan/kuuntelemaan tuon Youtube-linkin ja sen jälkeen he ovat hiljaa. Hiljaisuus päättyy änkytykseen tai ärräpäihin.

Jopa lapseni ymmärtävät, mikä EVM todellisuudessa on.

 

Kiitos kaikille tuesta - niin henkisestä kuin digitaalisestakin!

PS 20€, EL 21€, VPR 5€ ja MA 47,95€ (PayPal söi osan (^_^) ...ja kuten tunnettua - hyvä antaa vähästäänkin.

Omaa toimintaani olen miettinyt mm. Voltaire'n lausahduksen pohjalta:

 

On vaarallista olla oikeassa kun hallitus on väärässä.

 


28.06.2011 19:14 |