TAPAHTUMAHORISONTTI LÄHELLÄ?

Musta aukkohan on sellainen materian tiivistymä, ettei edes valo pääse karkuun mustan aukon vetovoimaa. Samoin mustaa aukkoa ei voi "täyttää" sillä siihen lipsahtanut uusi materiaali vain pakkaantuu samaiseen ytimeen ja - jos mahdollista - kasvattaa mustan aukon vetovoimaa.

Tuo avaruuden raja, josta ei ole paluuta kulkee nimellä tapahtumahorisontti. Tällä hetkellä €urolandiassa puhutaan yksittäisistä ongelmamaista, vaikka oikeasti tietenkin ongelma on ikuista kasvua vaativa talousjärjestelmä. Tänään sen olomuoto on kuin paraskin Moloch'in kita - syö ja syö sekä huutaa aina lisää - eikä sittenkään ole tyytyväinen.

 

Avaruudessa mustia aukkoja ei voi suoraan edes havannoida - kun se valokaan ei niistä karkaa kertomaan. Näin ollen mustat aukot löytyvätkin vain niiden ympäristön ihmettelyn kautta - vähän kuin nykyinen talousjärjestelmä syö muuta yhteiskuntaa.

Eikö? Verotus nousee, sosiaaliturva leikkuriin, yksityistäminen ohjenuorana pienen joukon etujen turvaamiseksi. Lyhykäisesti - kaiken tarkoituksena on pelastaa jotain mikä ei rajallisessa maailmassa ole pelastettavissa. Mustaa aukkoa ei voi täyttää - tai taloustermeillä "hyvän rahan heittäminen huonon perään ei auta mitään".

 

Vuoden 2009 kevään jälkeen pankkien kirjanpitoihin on lapioitu aikas monta tuhatta Mrd US$/€'a. Noiden tukirahojen ilmestyminen reaalitalouteen ja rivikansalaisten elämää helpottamaan on ollut kutakuinkin yhtä menestyksekästä kuin lentely mustan aukon reunamilla.

Viime viikon lopulla karkasi parikin taloustapahtumaa päivänvaloon, jotka ovat omiaan lähentämään koko järjestelmää tapahtumahorisontin tuntumaan. UniCredit, yksi Italian isoimpia pankkeja niiasi pörssissä niin "hyvin" että kauppa sen osakkeella jopa keskeytettiin joksikin aikaa.

 

Toinen oli sitten lätäkön takainen työvoimaraportti - uusia työpaikkoja saatiin aikaiseksi 18ooo. Yllä vielä käppyrä samaisen tilaston pohjalta - lätäkön takana työttömyys on muuttunut selvästi pitkäaikaistyöttömyydeksi. Samalla kun muistetaan, että miljoonia ei enää edes lasketa, kun ovat tipahtaneet tuilta pois...

Tätä työvoimaraporttia BLS (Bureau of Labor/Lying Statistics) eli valtion valehtelulaitos yritti kyllä korjata syntyvyys/kuolleisuus -mytologialla, mutta harva taitaa enää ottaa sitäkään tosissaan. Miksikö? Toukokuun lukujakin kun fiksattiin 54ooo'sta 25ooo'en... Mitenköhän nykyisiä sitten elokuussa?

 

Italian tapahtumien laastaroimista ollaan siis heti tänään, maanantaina, yrittämässä. Asialistalla on varmasti myös Kreikan osittainen keikahdus - olisipa hauska seurata tuota kokousta kärpäsenä...

Veikkauksia, että toimittaako laastarin virkaa EVVR'n lisäaktivointi tai EVM'n esiinmarssitus - vai ilman sen kummempia selityksiä silkka rahan lapioiminen mustaan aukkoon?

Italian sirkuksesta suomut ovat muutoinkin tipahtamassa: Italian VVM'n avustaja on juuri joutunut korruptiosyytteisiin. Linkistä voi lukaista mikä maantapa tuolla tarkoittaa - kaveria ei voida jahdata suoraan, koska hän on Italian parlamentin alahuoneen jäsen eli koskematon.

Selvästi pykälä, joka tännekin pitäisi saada >sarkasmi off<

 

Mutta tuo oli tietenkin vain meikin rapistumista - isompi venkoilu (mielestäni) on kuinka saapasmaan taloutta ollaan pitämässä pystyssä kovin tutuilla elkeillä. Peltipurkkia tietä pitkin potkien? Selkokielellä budjetin leikkausten maksumiehinä rivikansalaiset liikevaihtoveron yms. kautta.

Tosin sekin tulee voimaan joskus 2012 jälkeen kunhan ensin on äänestäjiä ku5etettu vaaleissa. Kuulostaako tutulta? --- itse kyllä veikkaan, että aika ei enää anna periksi tuolle suunnitelmalle. Musta aukko, painovoimakenttä ja kaikkea sellaista, eh?

 

Sitäkään ei ole taidettu Suomessa paljon mediassa puhua, että Käteis/Urpilais -kaksikon apupakettien takuuvaatimukset eivät maailmalla ketään kiinnosta. Olkaahan tarkkana kun rahaa seuraavan kerran lapioidaan maasta ulos - puppulausegeneraattorille käyttöä, mutta kuinka paljon ja minkälaista?

Niin ja jos joku ei vielä tiedosta mikä maailmaa pyörittää, niin seuraavan 10v aikana maailman velan pitäisi kasvaa 2x. Kevyet 100 ooo Mrd US$a lisää...

 

Ja ettei mikään jäisi epäselväksi, niin kyseisen raportin julkaisi McKinsey & Company. Kuulostaako tutulta? pitäisi kuulostaa, koska Wanhasen hallitus tilasi hra Käteisen VVM -aikana samaiselta puljulta hallitusohjelman.

On se hassua kun ei Suomesta löydy osaamista oman maan hallitusohjelmien tekoon (ó_ò) ...veikkauksia seuraavien laatijoista? Lopputuloksia tuskin tarvitsee arvailla.

Het tuossa Pohjanlahden toisella puolella on jotain varsin tylyä jo näkyvissä. Kannattaa ajaa poliisin toiminta alas, eikö?

 

Muutama proffa kotimaassa on huolissaan yksityistämisen vauhdista - ei kuulemma ole näyttöä, että tuo olisi sellainen autuus kuin puliitikot puhuvat. Sorry - vaalit oli, teiltä ja meiltä ei enää kysytä. Tässä mallia tulevasta Ranskan maalta - työttömien lapsille ei kouluruokailua.

Minä vähän luulen, että Suomessa ei paljon rivimiesvitosia kuunnella kunhan lihamylly lähtee kunnolla käyntiin. Selitykset ovat varmasti jo tuttua - "vain yksityistämällä voidaan varmistaa" hyvin (pahoin)voiva yhteiskunta. Todellakin (o_0)

Joo, eihän muita vaihtoehtoja tosiaan ole - ei vaikka minun höpöttelyt unohtaisi ja kuuntelisi ihan virallisessakin talouskoulutuksessa olevia suominuoria. Jep, ei ole vaihtoehtoja ei. Argh näiden meidän "johtajien" kanssa...

 

Tässä vielä harvinaisen ankea kertomus mitä on olla työtön Suomessa. Huh - Aki - tämänhän täytyy olla vain yksittäistapaus, etkös sinä nyt ymmärrä? Kannattaisi ehkä lueskella Saku Timosen tekstejä, niin ei tulisi nämä jutut ihan yllättäen.

Parin päivän takaa Saku kirjoitti esim. Stubbelin kreikkalaisimitoinnista - oma lemmikki ohittaa monta pätevää kaveria viran täytössä. Pistää miettimään mihin maa tällä menolla joutuu - ainakaan Kreikka ei kauhean hyvää esimerkkiä näytä.

Mutta kai minä sitten olen vain kateellinen enkä siksi ymmärrä näitä hyvä-veli -järjestelyitä.

 

Vaan hiukan €urolandiasta - Kreikan ja Irlannin pankeissa on talletusten kanssa melkoinen alamäki käynnissä. Samoin kolmannes ressitestattavista pankeista tod.näk. tarvitsee pönkitystä. Öö - onhan se hyvä, että bonukset on kuitenkin ehditty jo jakaa...

Ja kuten moni on varmaan puuppatuuban kautta huomannut, niin EKP pelaa pankkien taskuihin eli korot ovat nousussa. Tällähän sitä työllistymistä ja veloista suoriutumista autetaan, eikö niin? Linkissä on vielä perattu EKP'n kakkapapereiden imurointiakin eli kyllä vain, pankit pelastetaan - taas.

Siitä huolimatta, että valtiot kyykähtelevät siis jo varsin räikeästi. Perjantainahan Portugalin korot höökivät varsin "mallikkaasti". Ei ole ihmekään, että maasta puhutaan jo kaatuneenakin.

 

Kaikesta tästä vuodatuksesta taloustaitajien (buhahaa!!!) suuntaan on hyvä muistaa, että eipä ole pahemmin oikeusjuttuja nähty. Miksikö? Toisin kuin 1990-luvun taitteen aikana (jenkkilässä kymmeniä pankkimiehiä oikeuteen), niin nyt raha on ostanut itselleen lähes täyden koskemattomuuden.

Mitään ei siis ole 2007-09 ryykkäyksestä opittu. Tulee mieleen eräskin lausahdus: "antakaa minulle rahanluontioikeus enkä välitä kuka säätää lait".

Kultasijoittajia varmaan lämmittää että BIS on menettänyt eri keskuspankeille viime vuonna 635 tonnia kiiltävää. Tosin Marketwatch varoittelee jonkun verran.

 

Maailmalla matkaajia voi kiinnostaa tämä säästämisen hinta esim. Finskin kohdalla: lentokoneiden huolto on siirretty Aasian puolelle - paitsi että touhu on sen verran löperöä jotta koneet on huollettava Suomessa uudestaan. Säästöä on monenlaista, hmm?

Toinen vähän vastaava on kuinka Ranskan Air France yrittää laittaa matkustajat siivoamaan ennen koneista poistumista. Ja palvelu vain paranee?

 

Toisenlaistakin jekkua Kiinan tehtailta on jaossa - tietokonetarvikkeet valmiiksi vakoiluohjelmilla varustettuja. No, onneksi ovat sentään halpoja (>_<)

Samaan hengenvetoon lisättäköön, että pian netin käyttö ilman tunnistautumista on mahdotonta. Ikään kuin jenkkilä ja kumppanit eivät jo monitoroisi suurta osaa bittivirrasta...

Tässä vielä piste ii'n päälle - jenkkilässä automaattinen palkanleikkuri käyttöön. Kyllähän kansalaiset haluavat valtion velan maksamiseen vapaaehtoisesti osallistua, hmm? Milloinkahan meillä samaista velvollisuudentuntoa hehkutetaan?

 

Olisikohan siinä tarpeeksi auvoa lätäkön takaa? Hm, ehkä tämä kuitenkin vielä "kelpaa" - rouva kasvipuutarhan pidosta 3kk'ksi vankilaan?

Kuka Dmitri Orlov'ia on lukenut, niin ehkä muistaa kuinka NL'n ryykätessä ihmisillä oli omat ruokapuutarhat jotka auttoivat oikeasti ja paljon. Tästä voi miettiä länsimaista "ainoaa" ja "oikeaa" toimintaa... Useampikin on viime aikaista Euroopan EHEC-bakteeria epäillyt manipuloiduksi tapaukseksi, jolla pelotellaan ihmiset luopumaan omista kasvitarhoista.

Niin --- miksikäs ei? Kun olet 100%sesti järjestelmästä riippuvainen, niin huono siinä on pullikoidakaan... Kunhan ei Afrikan Sarvesta olisi tulossa etiäinen (ò_ó)

 

Taas vaihteeksi on nostettu uutiseksi ihmisen eliniän venyttäminen - jopa 1000 vuodeksi. Kun pohtii jo nykyistä ihmisluontoa (hirvikolarin ohiajoa yms.), niin itse ainakin mietin että mitä järkeä edes on panostaa pitkään ikään? Jotenkin en ole vakuuttunut oppimispotentiaalista...

Varsinkin kun on päivänselvää, että ne joilla olisi varaa tähän venytetyn purukumin kaltaiseen olotilaan olisivat nykyisestä systeemistä eniten hyötyviä. Wanha kysymys - kumpi on tärkeämpi "elämään vuosia vai vuosia elämään"?

 


 

Sarjassamme "raapii päätä, niin että jää tikkuja kynsien alle"... Vähintäänkin hassulta suunnalta kiinnostusta SV-sivuihin??? Tietenkin Tokyon keskustassa on paaaljon isoja firmoja, joilla on omia verkkoja pilvin pimein, mutta sittenkin naurattaa tuo nuolen lähtökohta (^_^)

 

Se hilpeilystä - lähden lauantaina 3 viikon souturetkelle (ei siis ihan Kiinaan asti) enkä ole minkäänlaisen töpselin päässä tuona aikana. Odotan mielenkiinnolla miten maailma makaa - tai kelluu - kun palaan.

Ohjelmassa siis soutelua, telttailua, jotostelua, eksymistä kartan kanssa yms. Jos en ilmaannu takaisin, niin sitten voitte olettaa että minut on sotkettu johonkin suohon häiriköimästä. Jostain kumman syystä näitäkin juttuja kopan sisällä pyörii tätä nykyään...

 


11.07.2011 06:37 |