EU - IT'S GAME OVER

Maanantaina siis Urpilainen allekirjoitti Suomen myöntymisen EVM'lle. Olikohan häntä muistettu asiasta valaista ennen matkaa? Oli nimittäin rouvan ilme aika mörtsi €uroetanan linkissä. "Hauskuutta" parantaakseen Euroryhmän pj. Juncker oli välittömästi valmis tuplaamaan EVM'n.

EVM pitäisi hyväksyttää maiden parlamenteilla, eduskunnilla jne. - mutta kun nykymeno on enimmäkseen sitä jälkilaillista yhteiskuntaa, niin en pidättäisi kauheasti hengitystä tuota odottaessani. Ja jos laista tosiaan äänestys tulee, niin hyytelöityvät pörssit ovat oiva pelotteluväline kaaoksesta.

Tahtoo sanoa, että EVM menee Suomen eduskunnassa läpi 99,99999%n varmasti (vähän pitää olla toiverikas, hmm?)


Kotiyleisön tunnelmia (^_^) ...näin se homma etenee ja maailma pelastuu >NOT!<


Aa - ehkä tuo "game over" eli "peli on menetetty" -otsikko kuitenkin kaipaa hieman perusteluja... Vaikka näin: Kreikan valtiolainojen suursijoittajana EFG Luxemburgista - jonka omistaja on Sveitsiläinen pankki - josta 40%a omistaa eräs kreikkalainen Spiro Latsis.

Ja tähän astihan on ollut puhe, että näitä ensisijaisia velkojia on suojeltava tilanteesta riippumatta. Kautta rantain taitaa löytyä aika monta rahamiestä, jotka ovat sitä pelastusta vailla? Oliko surkea selitys? Varsinkin kun nyt ne ensisijaiset velkojat joutuvat vimosimpien tietojen mukaan sittenkin myöntymään alaskirjauksiin.


Yritetäänpä uudestaan. Italian UniCredit'in ja Sanpaolo'n molempien osakkeiden kauppa keskeytettiin alkuviikosta "holtittoman alamäen takia". Aki hei - eihän tuossa nyt mitään ihmeellistä ole! No, ei sinänsä, joo...

Muistetaan kuitenkin, että UniCredit on korviaan myöten omistamansa Itävaltalaisen Bank Austria'n kautta lainannut itään mm. Unkariin, Puolaan ja Romaniaan asuntolainoihin. Asuntolainoihin, jotka on Sveitsin frangeissa otettu max 10v sitten.


Ja Sveitsin frangi on... on vahvistunut 25-40% lainan nostosta. Lyhyesti: useimmat UniCredit'in naapurimaiden asiakkaista ovat käytännössä menettäneet asuntovelan lyhennykset frangin kurssimuutoksen myötä. Luultavasti moni on velkaa enemmän kuin lainan ottaessaan.

Italian kaverina samaisiin maihin ovat lainanneet rankasti myös Kreikan pankit. Huh? Ja noiden maiden ihmisten lainojen maksukyky oli... vähemmän hyvä?


Noiden kaverina Espanjan paikallistason velkoja on piiloteltu menestyksellä vuosia. Nyt hallituksen vaihduttua, uudet "päättäjät" eivät halua edellisten jemmoja kontolleen eli matopurkki on kaatunut. Veikkauksia miten hyvin myös Italiassa paikallishallinnolla on velkamatoja eli limboon jääneitä lainoja?

Ideahan on wanha tuttu, maksamattomia lainoja ei alaskirjata vaan pidetään kirjanpidossa 100%n arvoisina. Tässä on vielä sekin hyvä puoli, että näin lainoja voidaan pitää pankeissa "omaisuutena". Ja ne parantavat pankkien vakavaraisuutta (oh GOSH!).

Järjestelynä tämä barbakikka on tietenkin kuin suolle rakennettu talo - ja paljastusten aalto on lähtenyt liikkeelle.

Tämä kaikki tietenkin käy loogiseksi, kun huomaamme kuinka EU-tasolla on parissa päivässä tehty U-käännös ja myönnytty Kreikan kaatumiseen. Taitaa pankkijärjestelmä haluta ainakin osan sijoituksistaan takaisin - nyt kun jotain on vielä mahdollisesti tulossa. Selkokielellä - peliaika loppui ja olemme siirtyneet jatkoajalle.


Yllä vielä käppyrä vuoden takaa Ranskan pankkien Välimeren "sijoitus"tilanteesta. Jep - heti Italian ja/tai Espanjan kyykätessä Pariisissa repeää yksi jos toinenkin pelipaita (>_<)

Tuohon rinnalle on hyvä huomata, että Ranskan valtion lainat nyt huhtikuun lopussa olivat 1270 Mrd € - mitkä nekin ovat kasvaneet 50%a seitsemässä vuodessa. Talouskasvu taitaakin olla velkakasvua?

Tässä vielä tuoreimpia lukuja patonkimaasta: maan tuottavuus 95,4%a vs. 2000 samalla kun kuluttajahinnat 123,95%a vs. 1998. Hiukan kuulostaa, että systeemi kalvaa itseään kaikilla sektoreilla.


Vieläkö kukaan muistaa niitä pankkitestejä? Jep, ihmetelkää niitä perjantaina - kerrottakoon etukäteen, että veronmaksaja pelastaa. Kukas muu kuin kultasuu...

Italiassa sekä Espanjassa ongelmia? Ja jenkkipankit supertietsikoiden kanssa viattomina shorttaavat oikein urakalla. Ei ihme, että Italian keskuspankki vaatiikin suurempia sijoittajia julkistamaan mitä tuli tehtyä... pelkästään maanantaina maailman pörsseistä haihtui 1000 Mrd US$a.

Enää ei ole kyseessä nappikauppa.


Sitten kun muistetaan miten eri paria Välimeren seutu on Saksan kanssa, niin kenen etua EKP ajaa? Tästä saattaa kehkeytyä isokin riita, eikä vain?


Kuka vielä Kreikan kalloruuvien kiristykselle nauraa, niin vastaava Saksassa tai Suomessa olisi totaalinen taloushävitys. Ihmekös, että helleenejä ottaa pattiin... Arvatkaa kaksi kertaa keneltä aletaan vaatimaan maksua kun Välimeren ympäristön taloudet vajoavat Välimereen?

€uroetana tiivistää hyvin monien turhautumisen tähän €Uvostoliiton toimintaan. Oikeasti tärkeistä asioista kerrotaan lähinnä jälkikäteen ja vain englanniksi. Alla vielä pari "parasta" poimintaa ESM'n tiimoilta €uroetanan tekstistä.


  • Vaikka ESM:n vuoksi joudutaan muuttamaan EU:n perussopimusta, se käsiteltäneen meillä ilman perustuslain säätämisjärjestystä, kuten näiden EU-jutskien yhteydessä on tavaksi tullut.
  • ...jäsenmaa voi ainakin tilapäisesti joutua maksamaan enemmän kuin osuutensa.
  • Centrum für Europäische Politik -tutkimuslaitoksen eilen julkistamasta luottoriski-indeksistä (CEP default index)... Seitsemän heikoimman EU-maan (sisältäen Italian, Espanjan ja Ranskan) osuus euroalueen bruttokansantuotteesta on 54%!
  • Suomi siis pelastaa Ranskaa seuraavaksi.

Mielipiteitä? Hymy herkässä?


Minusta on aina vekkulia kuulla juttuja miten hyvin Argentiina on toipunut 10v takaisesta ryykkäyksestä. Tämän päivän tapahtumat vähän rapistuttavat kuvaa kuitenkin - hallituksen virallisista inflaatioluvuista erovien numeroiden julkaisuista uhkasakkoja.

Euroopan pelastajana jaksetaan vielä huokailla Kiinan perään.

Tosiasiassa Kiinan sisäinen talous on jo romahtamassa - vai mitä kertoo se, kun männä viikolla Kiinan keskuspankki tarjosi 50 Mrd yuan'ia aluehallinnon lainaa ja 23 Mrd'a jäi pöydälle? Varsinkin kun tuolla 59 pankilla ja muulla toimijalla on velvollisuus ostaa keskushallinnon papruja.

Jos joku vielä jokeltelee, että talousongelmat ovat jotenkin rajoittuneet vain Kreikkaan, niin potkikaa surutta per5eille, ok?


Vielä muistutuksena niille, jotka kuvittelevat että nämähän ovat vain bittejä kun haihtuvat - eivätkä meitä kadun ihmisiä kosketa (ja muita "pää-pensaassa" -tunnelmia). Ehkä tämä koskettaa kuitenkin - UK'ssa tavallisia kauppoja on suljettu tänä vuonna 20 kpl joka päivä.

Saarivaltiossa myös vanhusten hoito on ottanut töksyä oikein urakalla: vuonna 2007 Southern Cross'in markkina-arvo oli yli Mrd £'a. Tänään nolla. Mutta eihän tässä näin pitänyt käydä - se yksityinen puoli kun osaa aina hoitaa hommansa >sarkasmi off<


Cisco, jenkkilän isoimpia nettifirmoja, antaa kenkää 10ooo'lle. Ja tuo on vain kakun kuorrutusta kokonaiskuvaan nähden - jenkkilässä erilaiset tuet olivat jo lähes viidenneksen kaikista tavan kansalaisten tuloista viime vuonna.

Mitä luulette tapahtuvan kun avustuksista leikataan? Saadaanko säästöjä? Ja millä hinnalla? Eläköön korporatismi! Vai oliko se fasismi?


Lätäkön takana asuntoalan alamäki taitaakin olla sukupolviongelma. Tahtoo sanoa, että alamäki on vasta alkanut...

Wanha doktriini jatkaa kuitenkin voittokulkuaan - pankeille "vähän" noottia (30 Mrd US$n sakot asuntolainahuijauksista). Hmm - mitäs kivaa tuolla summalla saisi? Vapaudu-vankilasta -kortin tietenkin.

Perinteisesti pankit lupaavat jatkossa olla toistamatta tätä nimenomaista hujestusta. Ei siis enää ninjalainoja - olisiko aika surffari-lainoille? Ai niitä oli jo käytössä? Noooo - kyllä sitä jotain keksitään - pa5kaa vain hienoon pakettiin ja kyllä sen aina joku ostaa.

Hätätapauksessa ainakin poliitikoille kelpaavat...


Vielä pari välipalaa maailmalta. Karzain velipoika kohtasi loppunsa apumiehen kautta. Tapauksen taustalla huumeita? Vai jotain muuta? Esim. kahnauksia XE'n kanssa - joka muuten on palkannut "en-harrastanut-seksiä-sen-naisen-kanssa" -Clintonin asianajajan "erilliseksi johtajaksi".

Ja piiri pieni pyörii...

Tässä vielä erään Goldsmith'in haastattelu vuodelta 1994 kuinka globalisaatio tappaa työllisyyden ja teollisuuden länsimaissa. Aika odottamaton nimi puhumaan tällaisesta asiasta. Joka tapauksessa tämä on taas märkää rättiä "ei kukaan globalisaation seurauksia osannut arvata" -jokeltelijoiden kasvoille.


Tällä menolla maailma ei ehkä ole entisensä kun palaan "sivistyksen" pariin 3 vko'n kuluttua. No, onpa kuitenkin reppu, trangia, teltta yms. valmiiksi mukana jos pitää muuttaa suunnitelmia lennosta (^_^)

Sillä aikaa jokainen voi pohtia myös, että mikä on se turvallinen sijoituskohde? Minä veikkaan - jälleen kerran, että osakkeiden kehuttu autuus paljastuu varsin onnettomaksi...


Tässä muutama sivu, joita minun poissaollessa kannattaa ehdottomasti seurata. Jos siis haluatte pysyä ajan hermolla (waltamedia kun taitaa lähinnä niitä homppelien aviojuttuja tarjoilla):

  • ebolakani
  • €uroetana
  • Golem XIV
  • TAE
  • sekä EW-ihmisille DanEric. Kevään 2009 jälkeinen nousu taitaakin olla massiivinen A-B-C korjausliike - joka ennakoi hurjaa alamäkeä kun illuusiot keskuspankkien voimasta haihtuvat. Ilmassa ei siinä vaiheessa välttämättä ole kyllä enää mitään urheilujuhlan tuntua (>_<)

Noiden kylkiäisenä kannattaa miettiä vaihtoehtoja eli jättäytymistä pelistä pois.

Hyvinä aikoina eli kasvavan talouden ja energiatarjonnan aikana rivi-ihmisten purnaaminen on ollut helpointa lopettaa ostamalla. Tällä hetkellä on erittäin iso riski, että "pian" ei ole entisessä mittakaavassa rahaa - eikä energiaakaan... Ehkä olisikin syytä pohtia oman kulutuksen leikkausta vielä kun voi valita miten sen tekee.
Tuli pikapyyntö torstaille käydä Kokkolassa kertomassa talousdemokratiasta sekä kommentoida viimeaikaista talousmaailman kehitystä. Jos siis olette kaupungintalon tuntumassa torstaina klo 13-16 niin tulkaa ihmettelemään - ja tuokaa kavereitakin. Toinen puhuja on Mauri Nygård.

Paikalle on kutsuttu myös lehdistöä. Saas nähdä mitä tuostakin sukeutuu...Tässä vielä toistamiseen videoni nykysysteemistä. Veikkaan että seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana moni tulee ihmettelemään kuinka asioita ajetaan lausekkeilla "ei ole vaihtoehtoja" ja "kasvua on saatava". Onttoja lauseita, mutta hyvin kelpaavat - vaikka vieruskaveri pitäisikin työntää uhrialttarille. Kukaanhan ei usko pahimpia ongelmia omalle kohdalle sattuvan...

En tiedä onko tuo näiden sivujen viimeinen julkaisu, mutta se on mahdollista. Tiedättehän, HE 60/2010 ja sitä rataa... Tuon pitäisi tulla voimaan maaliskuussa 2012, vaan hätähän ei lue lakia.


Jaksakaa, keskustelkaa tuttujen kanssa, miettikää tulevaa lähipiirissä. Ja muistakaa, että olen maksullinen mies - jos sellaista kaipaisitte (^_^)13.07.2011 04:38 |