VIIMEISELLÄ RANNALLA

Näin sitä siis pikkuhiljaa palailen systeemin piiriin. Kolmen viikon soutelu ja 200 km kauhominen pistivät miettimään asioita entisestäänkin. Liikkuminen ilman fossiilisia polttoaineita ja ruoan varmistaminen ovat jokseenkin työläitä "harrastuksia" - mitkä tietenkin jatkossa arvottuvat uusiksi.

Sittenkin järvimaisemien keskellä liikkuminen "muskeliveneellä" oli erittäin rentouttavaa ilman mitään sähköisiä hilavitkuttimia - varsinkin kun säät suosivat. Kyllä Suomessa kaunista rantaviivaa riittää - metsistä puhumattakaan. Ne vain tahtovat unohtua kun olemma niin kovin kaupunkilaisia - emmekä juuri muutamaa sataa metriä kauemmaksi näe.

Järven selillä sitä vastoin vastaranta voip olla kymmenenkin km toisella puolen. Yhtä aikaa kaukana - ja lähes käsin kosketeltavan lähellä. Pilvistä ja tähtitaivaasta puhumattakaan... paljon kummallisia tuntemuksia. Miten sitä ihminen voikaan yhtä aikaa olla pieni ja suuri??? Kiitos siis reissuun kutsuneille matkakumppaneille, tiedätte ketä olette (^_^).

 

BlastedEconomy2011

Vähemmän hauskasti wirallinen maailma muistuttaa enemmän ja enemmän painajaisiani. Yllä kuva joka maalailee tunnelmiani tapahtumien kehityksestä.

Vaikka usein olen maininnut junaonnettomuuden vertauskuvana nykymenolle, niin se on vaikutuksiltaan sittenkin vajavainen. Ydinräjähdys kuvaileekiin tapahtumia itse asiassa paljon paremmin.

 

Kun nykyinen talousmalli "räjähti" loppukesästä 2007, useimmat rivikansalaiset havaitsivat tapahtuman vaikutukset vasta keväällä 2009. Käytännössä kaikki merkittävät finanssialan jätit saivat kuolettavan säteilyannoksen - varsinkin kansainväliset pankit (esim. US), mutta myös yleisestikin vakuutusala ja eläke- yms. rahastot.

Kun syöpä ei kuitenkaan heti kehity, niin poliitikkomme ja talouspromoottorimme ovat kovalla vouhkaamisella ja lääkityksellä (tukipaketeilla ja muun yhteiskunnan tiristyksellä) saaneet tilanteen näyttämään jotenkuten kelluvalta. On ollut surkuhupaisaa kuunnella kuinka vika ei missään nimessä ole systeemissä, sitä pitää vain "vähän torpata".

Kyllä se kasvu sieltä tulee - kunhan leikataan valtioiden menoja ja yksityistetään, markkinat korjaavat itsensä jada jada...

 

Valitettavasti nyt näyttäisi siltä, että räjähdyksen paineaalto on vasta saavuttamassa meidät. Paineaallosta kannattaa myös muistaa, että se ei mene ohi yhtä "huomaamattomasti" kuin "gammasäteilytys". Nyt isku ei missään tapauksessa ole kohdistumassa enää "vain" pörsseihin ja kirjanpitoihin. Viime aikojen katutapahtumat mm. UK'ssa antavat esimakua ääri-ilmiöistä muualla - kuten mahdollisesti meilläkin.

Mitä ilmeisimmin pörssit ovat tehneet korjausliikkeensä keväästä 2009 ja nyt olemme siirtymässä seuraavaan alamäkeen. Tuo väittämä tietenkin wiralliselta taholta nakataan mäkeen kommentilla, että "tämä on vain pieni korjausliike".

Tarvitsemme korkeintaan... niin mitä? Olisiko "valtioiden menoleikkauksia, yksityistämistä ja luottamista markkinoihin (lue: tukipaketteja sisäpiirille)"?

Sehän se toimi viimeksikin niin hyvin (>_<)

 

Minä vähän luulen, että yo. kuvan kaltaisille rantapenkeille on pian tunkua...

 

Ebolakani on poissaollessani ollut kiitettävän ahkera ja paikannut poissaoloani wirallisen totuuden vastaisia hävyttömyyksiä huutelevien -joukossa - kiitos hänelle siis. Tässä ehkä paras/pahin kaverin tuotos: kannustusta ylemmiltä tahoilta rivikansalaisille.

Toinen asia mistä olen tainnut mainita useammankin kerran on eläkejärjestelmän rapautuminen. Olen usein miettinyt, että mitä pyörii ihmisten päissä, jotka puolustavat kehitystä - "ei väliä kunhan oma takamus pelastuu"? Reilulla on monta ilmenemismuotoa (>_<)

Saa nähdä pystyvätkö uudet uutisoijat antamaan vaihtoehtoista kanavaa seurattavaksi - ainakin Verkkomedia'lla tuntuu pyyhkivän varsin lupaavasti. Suosittelen lämpimästi!

 

Samaan aikaan eräs ruudinkeksijä on kovasti sitä mieltä, että vapaa-aika Suomessa on laitettava verolle. Mikä tietenkin laittaa mm. työttömät mielenkiintoiseen asemaan. Nämä ja vastaavat ehdotukset tietenkin puhuvat eräänkin tutkimuksen tulosten puolesta.

Onkin mielenkiintoista pohtia, että pienissä heimokokonaisuuksissa pienenä vähemmistönä olleet epäsosiaaliset ainekset rajattiin päätöksenteon ulkopuolelle. Tänään yhteiskuntamme pikemminkin palvoo näitä yksilöitä - mikä tietysti kertoo yhtä ja toista ihmisen kapasiteetista toimia isoissa organisaatioissa.

 

Onneksi meillä Suomessa on kovasti valveutuneita ja vastuunsa ymmärtäviä ihmisiä ratissa - öö, vai miten se oli? No, jotain yritystä asioiden hoidossa onneksi on, pakko myöntää. Sittenkin epäilen, ettei suomi-ministerien palkka-ale ulotu kaikkiin ylemmän tason virkahenkilöihin.

Tietenkään näistä ei pidetä sellaista haloota kuin Kreikka-lainojen takuiden kinuamisesta. Kaikkinensa tämä mene tragikomedian puolelle - mutta antaa tietty täällä Urpilaiselle plus-pisteitä. Ainakin joidenkin mielestä...

 

Muutamia numeroita anglomaista: jenkkilässä rivi-ihmisten luottamus kansan "kehitykseen" romahti rajusti. Taustalla saattaa olla yhtä ja toista - esim. kuinka maassa Philadelphian reserve bank'in tuotantoindeksi humpsahti yli 30 pykälää pakkaselle.

UK'ssa puolestaan työttömyys jatkaa ylämäkeen. Ja kuten tunnettua, se ei auta ainakaan mellakointiherkkyyteen...

 

Ranskan pankkien ongelmista olen kirjoitellut jo jonkun verran - ja parin viime viikon aikana nekin joutuivat sitten wirallisen uutisoinnin kohteeksi. Muistutuksena mainittakoon, että Ranskan pankit ovat lainoittaneet Italiaa ja muita PIIGS-maita tyylillä 1000 Mrd €'a.

Ja vivutuksiakin on joskus tullut mainittua - ZH'n mukaan Societe Generale'lla mennään 2%n tuntumassa. Hassua tuo - ei muistaakseni missään ressitesteissä ole tällaisia numeroita Ranskastakaan mainittu...

Saksankin mukaan Italia on liian suuri Euroopan väliaikaiselle huijaus va(r)kausrahastolle pelastettavaksi. Ugh... joku näissä numeroissa ja suomi-uutisoinneissa mättää (>_<)

Kaikki em. tietenkin ennakoi ainakin turbulenssia markkinoille, jos ei peräti suoranaista nikottelua ja W-pörssikäyriä.

 

EuroBanksUSD2011Q2

Yllä tyly kuva Euroopan pankkien rahan siirtelystä - "käteiseksi" jenkkilän haarakontoreihin. Kuten monasti aiemminkin, niin raha näyttäisi hyytyvän pankkeihin ja ennen kaikkea kanavoituvan US$'ksi. Ihan kuin tällaisen käytöksen seurauksia olisi nähty joskus aiemmin - 2007-09?

Ja mitähän mahtaa tapahtua rakkahalle €urollemme? Romahdus? €uroalueen hajoaminen? Kummallisia puheita ihan isojen ihmisten suusta - kyllä nämä ovat viime vuosiin asti olleet lähinnä tinafoliohattujen juttuja. Mikä on muuttunut?

 

Tässä on tuoretta tylytystä mitä 2008 pankkien pönkittäminen FED'in toimesta on tarkoittanut. Kannattaa huomata, että lainaajina eivät olleet pelkästään jenkkifirmat. Sitä vastoin käytännössä kaikki isot pankit pelastettiin 1200 Mrd US$'n lainoilla.

Tekstissä lainoja hakeneet kehuvat, ettei veronmaksaja ole koskaan ollut riskialttiina, koska pankit antoivat hyviä takuupapereita lainoja vastaan. Buhwahahaaa!!! Noh, noh, Aki - eipäs repeillä kesken wirallisen totuuden lukemisen.

 

Sittenkin kaikesta pelasteluista ja tukemisista huolimatta isojen pankkien osakkeet ovat menettäneet 60-90+% arvostaan 2007 huipuista. Kummallista, eikö vain? Ja samaan aikaan pörssit ovat nitkahtaneet 10-20% maasta riippuen. Vertailun vuoksi Apple oli juuri yhtä "arvokas" kuin 32 Euroopan suurinta pankkia - yhteensä.

Olisiko vikaa pankeissa? Matoja kirjanpitoon piilotetuissa "sijoitusinstrumenteissa"? Vai peräti järjestelmässä?

Toinen hyvä kysymys on, että jos kun rytinä taas alkaa toden teolla, niin "kuka pelastetaan - ja kenen kustannuksella?" Sikäli kun seuraa pankkien lobbaustoimintaa, niin ei ole kovin vaikea arvata - valitettavasti.

 

Maatalouspuolella jenkkilä näyttää suuntaa tulevalle: maissituotannosta suurempi osa menee etanoliksi kuin eläinten ruoaksi. Mitä vain, että autoilla saisi liikkua. Tämä lyhyen tähtäimen suunitelmallisuus vetää kyllä hiljaiseksi...

Toisella alalla sitä vastoin ollaan kovasti pitkän tähtäimen jatkuvuusajattelua tukemassa - IsoVeli -yhteiskunta UK'ssa on kovemmassa iskussa kuin koskaan. Jopa niin, että UK saa kehuja Kiinasta asti. Sittenkin tapahtumat ovat kiehumassa yli.

 

Tämä tietty heijastuu myös jenkkilään, missä armeija kovasti valmistautuu UK'n kaltaisiin kiehahduksiin. Katupoliisit tuolla voivat jo nyt pidättää jos kuvaat "väärää" kohdetta - eikä terwapäälistoille joutuneilla ole mitään yksityisyyden suojaa.

Ettei taas vaikuttaisi pelkältä anglomaiden mollaukselta, niin Venäjällä nuorisoa uudelleenkoulutetaan wanhan mallin mukaan. Hmm - mitähän Supo ja kumppanit ovat pähkäilleet viime aikojen kehityksestä? Ainakin kaikenlaista pikkunöyhtää tuntuu löytyvän jo yli 10v takaa.

 

TVheads

Lopullinen kysymys taitaakin olla "kuka kaipaa suojelua - ja keneltä"?

Vertailun vuoksi tuoreehkoja tuloksia lätäkön takaa - Meksikoon aseita "salakuljettaneet" ATF'n miehet saivat ylennykset. Ja Abu Ghraib'in kidutuspomo (uhrilammas siis, oikeat syylliset löytyvät paaaaljon ylempää hierarkiasta) on vapautettu.

 

Tässä on lennokasta tarinaa bin Laden -show'n tiimoilta - vilkaiskaa varauksella. Toisaalta pari viikkoa sitten bin Laden -operaatioon osallistuneista SEAL-miehistä 20 kuoli helikopteriturmassa. Uh-hummm...

Sitä vastoin se, että Pakistan järjesti Kiinan edustajille jenkkien tuhoutuneen häivähelikopterin esittelyä ei taida olla ihan tuulesta temmattu juttu. Jolla kulla on saattanut mennä herne nenään (¤_¤)

US-armeijan innostus kaikenlaisiin härveleihin on varmasti kaikkien tiedossa. Lukemattomien tutkimus- ja kehitysprojektien rahoitus lätäkön takana on kuitenkin johtanut veronmaksajan kannalta varsin onnettomaan tilanteeseen: Pentagon on "hukannut" arviolta 10ooo Mrd US$'lla teille tietymättömille.

Doo-oh... niin, ja saas nähdä koska Syyriaankin lähdetään pommarien kanssa.

 


 

Työstän vähän laajempaa kokonaiskatsausta ja visiopläjäystä, jonka todellakin toivoisin menevän täysin metsään. Sitä sitten jokainen arvioimaan, kunhan tulee ulos...

Kiitokset PS'lle tuesta, 2 x 20€.

 


22.08.2011 16:23 |