LISÄÄ KAATUVIA MAITA?

Eilisen ensimmäisiä uutisia oli tämä - 16 maata, joista aika moni on vähän turhan lähellä Suomeakin. Entinen Itä-Eurooppa on päässyt keulille - valitettavasti. Eesti, Liettua, Latvia ihan tuossa vieressä, Unkari, Ukraina ja Venäjäkin. Turkki ja Espanja tuossa vähän etelämpänä. Nousevista talousmaista Kiina, Intia ja Brasilia rukkaavat kasvuennusteitaan ronskisti. Etelä-Koreakin joutunee pian IMF'n ruokapöytään valuuttaongelmien siivittämänä. Ääritapauksia ovat sitten Argentina, Indonesia ja Pakistan, joissa historia on täynnä talouskompurointia. "Hauskasti" englantilainen lehti ei kommentoi mitenkään UKta tai Irlantia, jotka molemmat ovat kaulaa myöten suossa urheista puheista huolimatta. Muita vielä median kommentoimattomia maita ovat mm. Australia ja Hong Kong. USAn sisällä Kalifornia on ensimmäinen osavaltio, joka on luisumassa liittovaltion tavoin velkasuohon yhä syvemmälle. Esim. Los Angeles'issa julkinen liikenne on jäätymässä täysin, koska rahoitus AIG'n kaaduttua on jäätynyt. Ei ole pienintäkään epäilystä, että muita osavaltioita liittyy vararikon uhasta ilmoittavien listalle.

 

USAn ja muiden Euroopan entisten valtamaiden mureneminen johtaa myös väistämättä USAn imperiumin otteen heikkenemiseen maailmalla. Mitä ilmeisemmin joukkoja tullaan palauttamaan USAn kotimaaperälle "ihmismassojen" kontrolloimiseksi. Paras esimerkki USAn hiipumisesta on tietenkin USAn entinen takapiha, Etelä-Amerikka, missä on tapahtumassa selvää lähenemistä Venäjään ja Kiinaan - yksinkertaisesti raaka-ainemarkkinoiden murentumisen myötä seuraavan taloudellisen liikkumavaran haihtuessa.

Venäjän nousua tietenkin varjostaa maa oman talouden nopea tukehtuminen - Moskovassa ruokakaupat jo ajottain muistuttavat Neuvostoliiton aikoja. Toisaalta talousahdinko näyttäisi antavan Putin'ille ja kumppaneille mahdollisuuden kuristaa oligarkkeja, jolloin tietenkin voidaan alkaa puhua "hyvistä wanhoista ajoista" Neuvostoliittoa kaipaavien keskuudessa. Kaikkinensa tapahtumat ovat alkaneet vyöryä huomattavan nopeasti. Ukrainan murentuminen tulee olemaan EUlle ja USAlle sekä NATOlle haaste - varmasti sotilasliitosta ihastuneilla puheet kääntyvät "NATOon liittyminen tuo vakautta Ukrainalle" -tyylisiksi, mutta Venäjä tuskin ihastuu sellaisista. Odotan erittäin suurella mielenkiinnolla lähiaikojen kehitystä.

Viikonlopun "iso" juttu on tietenkin USAn ja EUn johtoporsaiden huippukokous. Bush tietenkin puhuu vapaakaupan jatkumisen varmistamisesta - ja toteaa samaan vetoon, että mitään ei tapahdu ennen kuin hän on poissa Valkoisesta talosta. Ei taida olla pahemmin pelkoa ongelmien ratkaisusta - missään välissä ei puhuta pankkien kirjanpidon aukaisusta. Hollantilainen ING (pankki- ja vakuutusfirma) on loistoesimerkki tästä - kovasti ollaan nostamassa valtion takauksia ja samaan aikaan puhutaan, että "meillä ei ole hätää", "vahva tase" ja "käteistä on saatavilla". Eihän heidän silloin pitäisi mitään apupaketteja olla nostamassa - vai olenko jotenkin väärillä jäljillä?

Tuo Hollannin ING pankki/vakuutusfirman kaatuminen taitaa tosiaan olla vain virallisempaa julkistamista vailla. Seuraukset ovat tietenkin hermoja repiviä, koska ilmeisesti se oli Euroopassa viimeisiä isoja kaupallisia pankkeja. Tämä tietenkin tarkoittaa, että (jos) kun pankit alkavat kaatumaan, niin oikeat maksajat ovat nyt suoraan veronmaksajat, eivätkä pelkästään sijoittajat (tai pankkiirit). Ja se tarkoittaa... aivan oikein, korkeita veroja - jos ei nyt niin sitten, kun valtiot joutuvat maksamaan pankkien tukemiseen ottamansa lainat. Joka tapauksessa nyt tilanne on se, että lainojen korot ovat marssimassa ylämäkeen riippumatta keskuspankkien koronlaskupuheista. Ja kuten arvata saattaa, niin kaikki muu taloudellisia huolia vähemmän tärkeät, ilmastonsuojelu ja kehitysapu yms. joutanevat hyllylle odottamaan parempia aikoja.

Pikkulinnut arvioivat, että Itävalta ilmoittaa isosta pankkipaketista maanantaina (100 Mrd €).

 

LISÄYS 20.10.2008

OTAMME VELKAA

Se tuntuu olevan menon tarkoitus, uskomatonta. Otamme velkaa että voimme maksaa velkaa, jotta voimme taas ottaa velkaa. Tässä ajatuksessa täytyy olla joku juju, mutta kun olen tyhmä... Saksan pankkipaketti yrittää olla tehokas, leikkauksia pomoille ja tiukkoja kontrolleja toiminnalle. Katsotaan kuinka kantaa, samassa jutussa on maininta Ruotsin apupaketista: 200 Mrd US$, kun valtion BKT on 450 Mrd US$ (2007). S'on vaatimaton 45% - ja vain jos BKT ei laske, veikkauksia?

USAssa osavaltioiden budjetit ovat jäämässä kovin alijäämäisiksi. Työttömyyden kasvu lätäkön takana kasvaa nopeasti, Piilaaksossakin. Ja media-alalla. Eikä ihme, deflaatiosta on tullut valtamedian uusi hittisana. Saa nähdä miten don Paulson'in käsky "raha liikkumaan" toteutuu. UKssa valtion lainaus kasvoi vuoden aikana 75%! Samaan hengenvetoon sanottakoon, että asuntolainamarkkinat ovat romahtaneet 42% - olisiko sillä mitään tekemistä, että 2 milj. asuntovelallista on "hukuksissa" eli heillä on velkaa enemmän kuin asunnolla arvoa? Evans-Pritchard kirjoittaa paljon ja asiaa, tässä hän alkaa jo epäillä josko 1930 on jo täällä. Se on hyvä kysymys - kuinka moni sitä uskaltaa ajatella ääneen?

Venäjän ongelmat alkavat paistamaan läpi pörssimarkkinoiden, pankit joutuvat myymään tavaraa kovasti. Lisäksi öljyn syöksy vetäisi GazProm'ia kiliseville ja lyhyen ajan lainojen uusiminen nousi vaatimattomasti 10%'in. Näin nuo CDSt pelittävät, welcome to Casino! Vaan ehkä OPEC auttaa veli venäläisiä: suunnitelmissa rajuja öljyntuotannon leikkauksia, miljoona tynnyriä päivässä? kaksi? Heidän epätoivoisen yrityksen pitää öljynhintaa ymmärtää, kun tajuaa ettei heillä ole mitään muutakaan tuotetta mistä ottaa valtiolle rahaa. Nuori väestö on tottunut valtion huolenpitoon ja sikiäminen on melkoista.

Riskirahastot ovat helisemässä myös Japanissa - tosin siellä puhutaan vielä 88% markkina-arvoista, kuinkahan kauan? Huomenna tulee tosiaan Lehman'in jälkeisten jämät markkinoille 360 Mrd US$. Viime kertainen alle 10% hirvittää mitä ilmeisimmin pankkeja.

Pikkuhiljaa aletaan kaivamaan tervaa ja höyheniä noille pahoille pankkimiehille. Vaan se turha rypistellä kun on haisevat housussa - asiaan olisi ehkä pitänyt puuttua aikaisemmin, eh? Taustalla puheet uusista rahajärjestelmistä nostavat päätään, jenkkilä, euro ja aasia-valuutoista. Noh, ainahan noita voi suunnitella - katsotaanhan ensin tuo huominen.

Jos Ukraina kuukahtaa hryvnian mukana (paikallinen raha, kuulostaa joltain vampyyrin nimeltä), niin siitä varmaan uutisoidaan enemmän kuin pörssin sukellusta - vai olisiko sittenkin toisin päin? Tämä taitaa olla seuraava vedonlyöntitapa - mikä/kuka romahtaa seuraavaksi. Joku voi voittaa, mutta se ei taida kenenkään oloa oikeasti tehdä paremmaksi. Tai, ihmisluonto tietysti voisi vielä vähän kaivata viritystä. Jutun kaveri 10 on onnellinen muiden tuskasta - voi se hymy hyytyä jossain välissä. Jos joku olettaa, että urheilu saa sponsorointia jatkossa, niin kannattaa miettiä uudestaan. Minä luulen, että Beijing'in olympialaiset olivat viimeiset isot sellaiset pitkään aikaan. Kanadan olympialaiset ehkä jotenkin kompastellaan läpi, mutta UK tuskin kykenee 2012 minkäänlaiseen lähipubin avajaista suuremman tapahtuman järjestämiseen.

Jotain positiivista Irak'issa, demokratiaan kuuluu se, että ihmiset ilmaisevat itseään, mutta se ei taida paljon miehittäjiä hymyilyttää. USAssahan vastaavat tapahtumat on jo aika päiviä sitten rajattu tarkoin.

 


20.10.2008 00:00 |