UNKARISTA SITTENKIN ENSIMMÄINEN KAATUVA VALTIO?

Golem XIV'n sivujen kautta mielenkiintoista kehitystä: Unkarissahan ihmisillä on hurjasti Sveitsin frangeissa ja €uroissa määritettyjä asuntolainoja, jotka florintin hoipumisen myötä ovat vain kasvaneet. Nyt siellä valtio antaa mahtikäskyllä ihmisille mahdollisuuden maksaa velkansa pois vuoden loppuun mennessä 25% alle valuuttakurssien.

Pankeilla siis odotettavissa alaskirjauksia varsin rutkasti, joten ei ihme että meteliä tuolla tapahtumasta pidetään. Soomimedia? zzz...

 

Niin - ja jos joku ei muista, niin unkarilaisten asuntolainoja on myönnetty Kreikasta, Itävallasta ja - arvaako kukaan - Italiasta pilvin pimein. Jos/kun Unkari kaatuu, niin puuppa leviää kuin rasvatahra läpi pankkimaailman.

Tuon linkin kanssa kannattaa ehkä ottaa hieman rauhoittavia (>_<) ...ja puhujana on sentään Italian Unicredit'in isoimpia nimiä - sattumalta aikoinaan myös Unkarin pörssin (toimitus?)johtaja (tai mikä oikea titteli sitten olikin).

Kuten videollakin esitän, niin Italiasta ongelmat vyöryvät väistämättä Ranskaan ja Britteihin - sekä jenkkilään (esim. Morgan Stanley). Yksi syy siis miksi lätäkön takaa kovasti huudellaan, että pelastakaa nyt ne pankit - ihan olan takaa. Eikä se Kiina edelleenkään ole tulossa apuun oman kuplansa keskeltä...

 

FrenchBanks201109

Yllä vielä videolta napattuna tuo €uropankkien vivutusinto esimerkkien kautta. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta pankkitesteissä ei taidettu tuollaisia rosentteja julkaista... Mutta se tärkein on tuossa alhaalla eli Ranskan pankkien "saatavat" ovat 4x koko Ranskan BKT.

Isoissa pankeissa ei ole ongelmia, vain pienissä? Kunhan ei olisi kuitenkin niin, että vain pienien pankkien pönkittämiseen riittäisi rahaa...

Tilanne ei onneksi ole poistanut pilkettä Ranskan keskuspankin pomon silmäkulmasta:

 

"There is no plan, and we don't need one. The banks are very solid. None of them is hiding any toxic assets,"

eli "Ei ole mitään suunnitelmaa, emmekä tarvitse sellaista. Pankit ovat hyvin vahvoja. Yhdelläkään ei ole kirjanpitoon piilotettuja myrkkypapereita".

 

Tässä ei nyt parin tuhannen Mrd €n esiinpieraisu muuta tee kuin siirrä loppulaskua hiukan eteenpäin. Vaan sehän se onkin nykyjärjestelmän iskulause - "miksi huolehtia jostakin tänään, kun sen voi siirtää ensi viikolle"?

Tai että miksi pitäisi panostaa tehostamiseen, kun rahalla voi aina ostaa isomman, paremman, tehokkaamman jne. härvelin. Hyvä esimerkki on tietsikoista - tänäänhän ne alkavat olla aivan käsittämättömän isoja ohjelmia väärällään, koska on ajanhukkaa tiivistää koodia.

Sanonpa kuitenkin, että narun pää alkaa olla käsillä monessa, monessa asiassa.

 

Mitä luulette tapahtuvan jos Balttian maissa alkaisi Unkarin tapainen asuntolainojen kuoletus? Hmm? Millähän maalla oli 75 Mrd US$n lainasaatavat sieltä? Mmm? Ruotsillako kenties... Eiköhän oteta se Ruatti tuohon pelastettavien listalle vielä myös, neh?

Jaa, meinasi unohtua se Golem XIVn alkuperäinen uutislinkki: Saksassa asiakkaille on tullut tarjouksia 3%n säästötilikoroista jos suostuvat tähän ilman talletussuojaa.

Tämä on varmaan niitä kuuluisia hyviä sijoituksia...? Niin, ja linkki menee erään SDP-miehen sivuille, SDPn joka puolustaa va(r)kausmekanismeja kokkelien kanssa viimeiseen asti (hups - tulikohan nyt sitä paljon puhuttua vihapuhetta?).

 

Onneksi meillä kansanedustajat saivat ERVV'n säädöksiä nihrittyä valmiiksi varsinaista hyväksymisäänestystä varten. Tosin 30 edustajaa ei jaksanut edes vaivautua painamaan 6 Mrd €a maksavaa pöytänappia. Äänestäneet voip tarkastaa vaikka tästä.

 

BluffBros

Pistää miettimään, että mistä näille kavereille maksetaan? Ei tuo edustaminen ainakaan kauheasti tunnu kiinnostavan... metelinpito kaikesta jonnin joutavasta kylläkin.

 

Pari tekstiä Kreikan rivikansalaisten arjesta: 920 €n eläke 800 €ksi, TVstä saa vain masennusta ja kannustaminen yleiseen ei-eläköitymiseen.

Uusin wirallinen action-mies taitaa löytyä tuosta itärajan takaa, jää Janne Potkukelkkakin kakkoseksi.

 

Vähän kokoelmaan wanhan mantereen hyvin pahoinvoivista talouksista: Portugal, Espanja, Italia, Venäjä, Sveitsi... mitä näitä nyt olikaan.

Tämä on niin hauskaa: eräältä taholta tulee jatkuvasti viestiä, että markkinat ovat aina oikeassa, rationaalisia ja hakevat tasapainonsa. Ainoastaan poliitikot hässivät systeemiä eli kaikki valvonta pitäisi poistaa ja sitten seilaisimme kaikki Shangri-La'an.

 

Ei hyvänen aika näitä uskontoja (>_<)...

Markkinat ovat tasan tarkkaan kuten ihmiset eli suu vaahdossa laukataan massan mukana samojen asioiden perässä - niin ylämäkeen kuin jyrkänteeltäkin alas. Optimien hakeminen on fantasiaa, sitä vastoin markkinat ovat oikeaa laumaurheilua (^_^) ...ja pian näemme paljon massan jalkoihin tallautuneita.

Velkakuplia on puhjennut ihmisen historian aikana monen monta - ja aina on hoettu, että tilanne on erilainen nyt. Mutta eihän se koskaan ole.

 

Viime päivinä on varmaan monella metallimiehellä käynyt pieni ruopaisu vatsanpohjassa. No, onneksi myyntimiehet vakuuttavat että aina on hyvä aika ostaa - ja nyt on tapahtunut "vain" korjausliike.

Ongelma tietysti on, että oli sijoituskohde mikä tahansa, niin siitä pitäisi osata evakuoida itsensä ajoissa. Pahoin pelkään, että monella käy tuollakin kuten asuntomarkkinoilla - pitää talostaan kiinni kuvitellen, että kyllä se aina palaa ylös.

Monet unohtavat, että oli kohde mikä tahansa, niin sen "arvo" määritellään myyntihetkellä. Hinta on se mitä ostaja pystyy/haluaa maksaa, ei se mitä myyjä toivoo. Deflaatiossa tällä on katastrofaaliset seuraukset monen kohdalla.

Ai niin, metallimiehet ovat muita fiksumpia...

 

Ebolakani se löytää aina kaikkea hauskaa: Mr Käteinen kannattaa koko €uroalueen kattavaa kilpailukykyä "vahvistavaa" ja valvovaa järjestelmää. Selkokielellä se tietenkin tarkoittaa palkkojen laskua, eläkkeiden ja työttömyysturvan poistoa ym. kivaa.

Kani huomauttaakin leppoisasti, että Kiinassa minimipalkka on 150-200 US$/kk. Tahtoo sanoa, että tulevaisuudessa nämä Olkiluoto 3n puolalaiset duunarit ovat saaneet rankkaa ylipalkkaa. Kyllähän sitä 1 US$n tuntipalkalla pitäisi pärjätä, eh?

Ainut ongelma tietysti on, että korkovaikutuksesta tuostakin pitää aikaa päälle kiristää - lopputulos kai on, että työntekijän pitää maksaa isännille oikeudesta tehdä työtä. Joskus tuntuu, että näitä "ideoita" ilmaan heittelevät tahot eivät ajattele ihan loppuun asti.

 

Tai vielä pahempaa - he nimenomaan ajattelevat "loppuun" asti.

Vähän kuin Ollila - on se nuorisotyöttömyys kauheaa... Loppupuolella tulee se jutun ydin - eipä jää asia epäselväksi:

 

Ollila uskoo, että yhteiskunnan turvaverkkoja pitää vahvistaa kansalaisten oma-aloitteisuudella.

 

Eli turvaköydet irti, kyllä ihmiset keskenään sumplivat - tärkein on oma muurien ympäröimä norsunluutorni.

 

OhCrap

Hyvin menee, mutta menköön... mikään ei voi mennä pieleen!

PS. Naurattiko muuten ketään EVVRn buustauspuheet - vivutettu tasapainotuspaketti? (¤_¤)

 


29.09.2011 03:24 |