LAHJUKSILLA SAA - NIIN MITÄ?

Viime viikon BBCn haastattelussa töräytetty "Gollum Sucks'in johtaa maailmaa" on saanut monet raapimaan päätään. Tässä Ville Iivarisen hyvä kokoelma GSn asemasta - eikä noiden keksiminen edes vaadi foliohattua...

Alla jenkkilän OCC-toimistolta tuore neljännesvuosittain julkaistun raportin pankkien johdannaiskauppaan liittyvä taulukko (pelkästään jenkeissä on 250ooo Mrd US$n derivatiivit). Aika reipasta vivutusta jos minulta kysytään - ja kukahan olikaan taas se räikein "sankari"?

 

USbanksDerivat2011Q2

Ihan vain muistutuksena, niin ketäs olikaan Obaman vaalikampanjan 20 isointa lahjustelijaa? Goldman Sachs heti toisena. Linkistä löytyy myös yo. kuvan kärkikolmikko.

Mitenköhän hyvin pankkien pöksyt kastuvat kun Kreikan lainoissa tulee 75%n alaskirjaukset? Varsinkin Morgan Stanley on hädin tuskin edes huteralla pohjalla pelissä mukana. Sillä kun ei ole edes talletuksia, vaan se hakee rahoituksensa markkinoilta.

Olisiko siis Morgan Stanley'ssa ainesta "uudeksi" AIG'ksi?

 

Perjantaina Morgan Stanley'n osake pahaa ennakoiden otti 10% kuonoonsa. Sillähän ei varmaan ole mitään tekemistä asian kanssa kuinka MS'llä on kymmenien Mrd US$'ien riskit Ranskaan. Linkin lopussa paljastuu myös BoAn suo.

Kohta nähdään ovatko Obaman vaalikampanjan "sijoitukset" olleet turhia - ja kenen osalta.

"Asettakaa panokset, asettakaa panokset - hyvä, ei enää uusia panoksia, ruletti pyörii".

 

Jim Rogers meitä eurooppalaisia kuitenkin lohduttelee että täällä tilanne ei ole yhtä huono kuin lätäkön takana. Sanoisin kuitenkin, että "kisa" on kahden kaverin välillä joista toinen on kulmakarvojaan ja toinen hiusjuuriaan myöten juoksuhiekassa. Määrittele siinä sitten se "voittaja"...

 

Metallimiehillä ovat varmaan alkkarit rutussa, kun tuota OCCn raporttia yltä lukee. Kullan kauppa on 80%sesti JP Morgan'in taskussa. Brittien HSBC'llä sitten loput. Ja onpa siellä Morgan Stanley'kin mukana.

Uusi vieraskynä Kelontekijä kirjoitti sopivasti hyvän yhteenvedon metalliin turvaaville vähän toisesta näkökulmasta - löytyy tuosta sivusta. Asioilla on aina useampi puoli...

 

GreekStock201109

Käsi ylös kun EI ole kuullut, että "nyt on hyvä hetki hypätä pörssiin"? Tai ostaa lisää osakkeita - tai ei ainakaan myydä entisiä? Aika moni, veikkaan... Perustelut ovat varmasti tuttuja - "kurssit ovat vain korjanneet", se-ja-se firma on oikeasti vahva jne. Yllä ajatusten herättelijäksi Kreikan pörssin kehitys vimoselta viidelta vuodelta.

Kuinkahan monta kertaa pompun 2932 jälkeen on em. lausahdusten tapaisia hoettu Kreikassa? Käsi ylös kuka ajattelee, että EI kannata sijoittaa Kreikan pörssiin? Hmm - entäs jos me muissa länsimaissa olemme juuri tuon 2932 pompun jälkeen alkaneen alamäen alkumetreillä?

 

Ai niin - me emme ole Kreikka.

Me olemme vain Tanska (76 Mrd €n pankkitukipaketti). Me olemme vain Ranska (pankit Välimeren suossa). Me olemme vain Italia (myymässä historiallisia rakennuksia). Me olemme vain Saksa (joka ei todellakaan ole laajentamassa muun Euroopan tukemista). Me olemme UK (ruoka-avun varassa elävien määrä kasvaa nopeasti). Me olemme Suomi (työnteko ei kannata, ihan kuin UK'ssa).

Todellakin, me emme ole Kreikka.

 

Itseäni on hymyilyttänyt useammastakin osoitteesta tulleet jutut kuinka Saksa olisi ottamassa D-markan takaisin käyttöön. Osoittavat melkoista ajatusmaailman rajoittuneisuutta nämä "Bush'in neuvonantajat, sijoitusfirman johtajat ja muut hienot" - jos siis ketään kiinnostaisi minun mielipiteeni...

  • Jos Saksa lähtee €urosta, niin Saksan vientiteollisuus juoksee "seinään" liian kalliin valuutan takia.
  • Pysyvätkö Hollanti, Itävalta, Suomi €urossa Saksan lähdön tapahtuessa? Tuskin haluavat olla muiden €uromaiden pelastajia (poislukien muutamat tontut eräässä pilvilinnojen rakentajien maassa).
  • Samanlainen logiikka pätee tietenkin EMUn heikompien lenkkien kanssa - jos Kreikka lähtee, niin miksi Irlanti ja Portugal jäisivät? Näiden lähdettyä myös Italian ja Espanjan letkassa pysyminen olisi hyvin kyseenalaisia (pysyminen edellyttää valtioiden kalvamista luuytimiä myöten yksityistämisen alttarille).
  • Kaikesta tästä voi päätellä myös, että EMUn purkaminen olisi valtava urakka - ja joka välissä valuutan kanssa olisi venkoilua.
  • Suo siellä, vetelä täällä - lähes koominen tilanne, eikö?

 

Japanissa taas - pörssit ovat liukuneet puoli vuotta, vaikka jälleenrakennuksen piti olla iso business. Eikä Kiinassa edelleenkään olla parempaan menossa. Muita nousevia ja pelastavia valtioita piti olla - olla - öö - Brasilia? No, ei sitten.

Mitä tulee Japanin yen'in carry-trade'n purkautumiseen, niin se tulee syöksemään Australian ja erityisesti Uuden-Seelannin melkoiseen kierteeseen. Etiäisinä kiwien luottoluokitus nitkahtikin loppuviikosta jo alaspäin.

 

Armorican mantereella asuntojen hinnat eivät edelleenkään tottele käskyjä - kummallista. Kaiken lisäksi ns. "jingle-mail" eli asunnon avainten palautus pankkiin ei olekaan niin selvä asuntolainoista eroon pääsyn tie. Eivätkä asiat ole yhtään sen paremmin muuallakaan US-taloudessa - "taantuma" tulossa.

Alla uusille lukijoille kuukausi sitten turattu kuva näkemyksestäni jenkkilän pörssistä.

 

DOW201108

Olemme siis olleet kuukauden sivuttaisliikkeessä (iii-iv) ja ilmassa alkaa olla taas pelkoa, joka ennakoi tuota (ehkä rajuakin) niiausta (v).

Kunnon nitkahdus tietenkin toimisi erinomaisena keppihevosena ajamaan huomattavasti rajumpaa kuristusotetta julkiselle taloudelle - jep, vielä rajumpaa nykyisistä kaavailuista. Varsinainen ongelmahan julkinen puoli ei ole ollutkaan, mutta kukapa sitä näin ajattelisi - varsinkin jos vaaliohjelmaa on tuettu tietyiltä tahoilta... (>_<)

Normitalouden riuska hirttäminen antaa kuitenkin finanssimaailmalle pelimerkkejä pariksi kuukaudeksi - mutta voitte olla varmoja, että ne haihtuvat. Entä sitten? Kurssit kääntyvät "etelään" ja... sitten kysykää hra Käteiseltä.

Talouden ei saa antaa romahtaa, muut - no, kyllä ne pärjäävät.

 

Jan Hurri heittikin "niskalenkki markkinoista" -ilmauksen takaisin hra Käteiselle "kuristusotteena valtioista", heh. Prof Hudson sitä vastoin on mennyt rivien välistä lukemisessa jonnin verran pitemmälle: Vakausmekanismeilla on tarkoitus ohittaa poliittinen päätöstely finanssialan tukemisessa. Eee - ei kai?

Jep, kyllä finanssiala tietää mitä pitää tehdä (ò_0)

Omalla tavallaan huvittavaa onkin, että nyt on alkanut tulla taas perinteistä "ei tämä ole minun vastuullani" -kiemurtelua. Miksiköhän?

 

Ihmisillä taitaa olla jotain kutinaa takaraivossa systeemin toimintavarmuudesta - vai erehdynkö? Ainakin HSn "ihmisten mediaan luottaminen" -kyselyn tulosten pitäisi vähän näpäyttää pyramidin huippua. Jotkut sentään katsovat vähän peiliin.

Onneksi on vaihtoehtomediaa näin netin kautta tarjolla, kuinka kauan on sitten toinen juttu. Itse asiassa Verkkomedia.org'in kaverit ovat tiistaina 4.10. klo 21 Ajankohtaisen kakkosen haastateltavina. Otsikkokin on tarttuva - "Verkkomediaa vai Erkkomediaa".

Odotan mielenkiinnolla.

 

Toisaalla on varsin masentavaa nähdä kuinka sopivilla mediatempuillakin hyväksytetään yhteiskunnan alasajo. Ongelma on tietenkin, että useimmilla ei ole kauheasti käsitystä mistä ja miten raha tulee kiertoon. Toisaalta ei kauheasti voi kehua pyramidin huipulla istuneitakaan (ó_ò)

Tästä siis muutama ranskalainen peruna esitettäväksi, kun joku kysyy mitä nykyisen velkaantumisen tilalle.

Isot firmat ovat tosiaan alkaneet tekemään omia johtopäätöksiään ja toimivat, mutta entä me rivikansalaiset? Poliitikkojen armoilla...? - goosshhh ja hyvä tulee...

 


 

Lienee tässä vaiheessa jo jokaiselle selvää, että poliittiset broilerimme eivät kansaa juuri kuuntele. Viime viikon EVVR-lakialoitteen läpimeno lienee hyvä esimerkki Suomessa. Vastaavia tulee eteen muualta maailmasta joka päivä.

Mitä siis tehdä?

 

Itse olen 15.10. klo 12 Kuopion torilla kommentoimassa nykymenoa. Vastaavia tapahtumia pidetään samana päivänä kaikissa isoissa Suomen kaupungeissa, tässä www-sivu asiasta. Tarkoitus on, että mahdollisimman moni voi tarttua mikkiin ilman puoluetunnuksia ja purkaa tuntojaan 5min verran - ihan yksilöinä vain.

Itse olen varautunut 5min puheen heittämiseen paikallisrahasta. Toivottavasti joku lehtimies tai kunnan päättäjä sattuu paikalle. Mutta tärkeintä tietysti olisi, että ihmisiä tulisi paikalle PALJON. Muutoin tämänkin kokoontumisen uutisointi vaipuu takasivun pikkuilmoitusten sekaan.

 

Angry

Onko sitten tällaisten hörhösivujen lukemiselle vaihtoehtoja? Muuttaako hampaiden kiristely netissä mitään? Jaksatko sinä liikahtaa pariksi tunniksi omalla paikkakunnallasi?

Muualla maailmassa ollaan jo liikahdettu ihan tosissaan ja syystäkin - Portugal parin päivän takaa sekä kuvia Chilestä. Toivottavasti tuollaista ei Suomessa nähdä, mutta Kennedykin sanoi aika hyvin...

 

RevolutionJFK

Paikalla pitäisi olla myös kuumaa mehua (^_^) ...(sorry, meidän rivikansalaisten paukut ostaa muiden huomiota ovat aika vaatimattomia)

 


03.10.2011 04:23 |