NOLOTTAAKO TELEVISIOTA KOSKAAN?

Enkä puhu uutisten lukijoista, poliitikoista tai ekonomeista (kaksi jälkimmäistä pääsääntöisesti eivät juuri tunnu ymmärtävän mitä nolostuminen edes on). Olen viikon yrittänyt katsoa uutisia yms., mutta poikkeuksetta wirallisen totuuden esittäjän avattua suunsa on ollut pakko vaihtaa kanavaa 30s sisällä nauraa höröttäen.

Olenkin alkanut epäilemään, että miten laitteistot kestävät samalla tavalla repeilemättä...

 

En jaksa lakata hämmästelemästä miten Jutta, Jyrki ja muut aina selittävät "ratkaisujen" olevan hyviä ja toimivia, Suomen tulevaisuuden turvaavia jne. - tiedättehän te. Vaan näinhän se on kun mennään kapealla katsannolla, lyhyen tähtäimen ajattelulla ja päät kasvupilvissä leijuen.

 

Asian ymmärtäminen ja hyväksyminen voivat olla vaikeita jos yhteiskunta-asema riippuu siitä, että asia ei ole totta.

 

Kaverit kaivavat poliittista hautaansa (ehkä tiedostamattakin - ää, ketä minä yritän huijata?), mutta aikaansaadun yhteiskunnallisen tuhon korjaaminen tulee olemaan raskas urakka. Myötätuntoa kai pitäisi tuntea, kun seuraa näitä sankareita, mutta eipä oikein irtoa.

 

SuomenERVV201110

Jan Hurri on taas reippaana miehenä tekstannut reaali- ja poliittisen puputusmaailman eroja. Tekstistä on lainattu yo. kuva, joka kertoo varsin tylyjä - jos pelkän ERVVn "elämä" (yeah, se EVM on vielä tulossa) kestää 30v, niin "osallistuminen" maksaa "kohtuullisellakin" 3,5% korolla lähemmäs 30 Mrd €a.

Suomennettuna: 5,4 milj. kansasta jokainen maksaa 5300€. Asian tylyys muuttuu vielä huomattavasti kun huomioidaan työtä tekevien osuus eli maassa on 2,5 milj. töissä - joista julkisella puolella 650ooo (2005). Tahtoo sanoa, että noin 1,85 milj. ihmistä maksavat yli 15ooo€/kärsä seuraavan 30v aikana.

 

Ja kaikki yo. on sitä "best-case"a eli kun kaikki menee suht hyvin putkeen. Jokaisen pitäisi tässä vaiheessa jo tajuta, että niin ei tule tapahtumaan - 30v suunnitelmien mukaan? ...ja lehmät lentää.

Esim. ne kehutut takuut Kreikasta, vajaa 1 Mrd €a: normiajattelun (se kasvuvitsi) mukaan rahan arvon lasku 30v aikana söisi takuun arvosta about puolet poes. Jep, tiedostan kyllä että myös noiden EVVR'n takausten + korkojen "arvojen" pitäisi laskea vuosien saatossa - ja olisivat siten teoriassa helpommin maksettavissa.

Mutta, mutta - mitä Kreikasta on jäljellä 30v kuluttua? Tai miten työllisyys kehittyy leikkausten keskellä? Entä yleinen oletus-trendi, että työntekijöiden palkkojen pitää pysyä alhaalla?

Matematiikka on "hauskaa", nih?

 

Mitä tuolla lähes 30 Mrd €'n summalla sitten saa on jo toinen asia - tai asiattomuus:

 • Pitkä litania kuntien pakko vapaaehtoisia liitoksia aina alle sadaksi.
 • Lisää veroja, leikkauksia ja yhteiskunnan alasajoa sekä rutkasti yksityistämistä.
 • Pörssien nousut on ostettu tulevaisuuden verotulojen suuntauksella pankkijärjestelmän pystyssä pitämiseksi. Milloin ihmiset heräävät tähän tosiasiaan? Johtajamme ainakin tuntuvat olevan vain ja ainoastaan syvemmän kuopan kaivamisesta innostuneita.
 • Maanpuolustuksen alasajon esim. romuttamalla kolmanneksen horneteista. Sitten onkin tarjolla NATO-jäsenyys (Niinistö)? Vaan miten käy NATOn pystyssäpysymisen kanssa - nyt jo pitäisi rahaa saada sinne lisää. Se tarkoittaisi uutta rahareikää myös Suomelle - ilman todellisia takuita mistään.
 • Melkein voisi kuvitella, että tarkoituksena on romuttaa länsimainen ja demokraattinen valtiojärjestelmämme.

 

Mitä sinä luulet?

 

Jos kuka ei ole vielä vimosta videotani nähnyt, niin tästä se - ja sitten laittakaa tuota jakoon eri palstoille, kavereille, sukulaisille, työpaikoille, sanomalehdille, ajankohtaisohjelmille jne. Numerot ovat tylyjä, mutta siinähän ne ovat.

Minä toivon todellakin, että joku tuon videoesityksen numerot kumoaisi.

 

Tällä viikolla siis kaatui Dexia -pankki Belgiasta. Joo, kauniita puhuvat sekä Ranskan että Belgian johtoporsaat puljun pilkkomisesta, mutta uskokaa huviksenne: "kansi kiinni, omaiset ovat nähneet".

Dexian ongelmista on näilläkin sivuilla ollut jo monasti puhetta - esim. kevään 03-videollakin sen lähes 2x koko Belgian BKT'hen nähden mainittiin. Samaisesta videosta voi vilkaista muita vastaavia €uropankkeja - tai sitten alta kuvasta tuoreempien numeroiden valossa.

 

EurobanksLiquidity201110

Kuva on zerohedge'n teksteistä napattu. Siinä on myös mainio informaation lähde (^_^) ...mutta vilkaistaanpa tuota kuvaa rauhassa - ketäs tuolla yläorrella keikkuu? Ranskan Societe Generale ja BNP Paribas ovat yhdessä about 1,5x Ranskan BKT.

Kun Ranska nyt on uudelleenjärjestelemässä Dexiaa Belgian hallituksen kanssa (jota itse asiassa ei ole virallisesti ollut kohta puoleentoista vuoteen eli hm-hmm sen päätösvallan kanssa), niin mitenkähän luulette käyvän kun ranskis-kaksikko alkaa itkemään omasta taloudellisesta tilastaan?

 

Ja kuten tunnettua kaikki kolme menivät kaikista ressitesteistä läpi liput liehuen moneen kertaan. Koska näistä herää kyselyä, että mitä-mitä siellä olikaan testattu? EU-Ollilta kenties voisi kysyä - mutta kuka luulee saavansa Opalta mitään luotettavaa ja/tai ymmärrettävää vastausta?

Käsi ylös? eikö? ...jaa, ovatko siniset pillerit siis arvotettu markkinoilla? Olisiko yhtä ja toista muutakin tarpeen siis arvottaa reaalimaailmassa?

Huh?

Kannattaa miettiä mitä tarkoittaa, että Suomessa puhutaan lähes yksinomaan Kreikasta muutamaa Italia-Espanja -lipsahdusta lukuunottamatta. Ei juuri puhetta Ranskasta. Tai UKsta, jossa RBS, HBSC ja Barclays ovat yhdessä 3x UKn BKTn "arvoisia".

 

Tässä Aalto-yliopiston prof. Puttosen suht. tuore haastattelu (kiitos MR'lla linkistä) - ja siihen vähän kommenttia:

 • Olen täysin eri mieltä professorin kuvailemasta €uron pelastusoperaation tärkeysjärjestyksestä: Euroopan velkakriisissä ensisijaisesti pelastetaan pankkeja ja seuraavaksi EMUa - viimeisenä valtioita. Puttonen olettaa (?) siis juuri päinvastaista.
 • Puttonen puhuu keynesiläisyydestä eli valtion osallistumisesta yhteiskunnan työllistämiseen hädän hetkellä, kun oikeasti toimitaan fasismin mukaan eli pankkeja pelastaen (tämä jatkuva termien sekaannus [tahallinen sekoitus?] wirallisen totuuden hyväksymien kommentaattorien suusta on vähintäänkin hämmentävää).
 • "Mä otan sen 26%a ja eurooppalaiset veronmaksajat maksavat" kertoo omaa kieltään herran ajatusmaailmasta.
 • Tämä oli jotenkin hassu teksti mieheltä: Kreikka saa lainaa 3-4%lla, mutta myy papereitaan jälkimarkkinoilla yli 30%n korolla (2v paperit jo 65%a, kävivät välillä 80%ssa). Kyllä, EKP tukee Kreikkaa, mutta en ole tietoinen Kreikan pelaavan omilla valtiolainoillaan jälkimarkkinoilla, en siis voi sanoa tähän mitään. Arbitraasihan tarkoitti halvalla ostamista ja kalliilla myymistä erillisiksi rajatuilla markkinoilla.
 • Olen samaa mieltä miehen toteamuksesta että päätöksiä tehdään EUssa (oikeastaan kaikilla poliittisilla tasoilla) lähinnä reaktiivisesti eli vasta kun löysät ovat jo housuissa. Tämä tosiasia näkyy erityisen räikeästi taloudellisesti huonoina aikoina.
 • Puttonen toteaa myös että suuntana liittovaltio on väistämätön jos halutaan €uron tulevaisuus varmistaa. Olen samaa mieltä idean halutusta suunnasta, mutta idea ei toteudu pohjois-etelä -akselin valtavista eroista johtuen.
 • "ostin myös kultaa, jos Kreikan paperit romahtaa, niin kulta lentää" - Puttonen tulee pettymään molempien pettäessä. Käteinen (ei Jyrki) on kuningas deflaatiossa - ja erityisesti US$. No, professorilla on suojatyöpaikka - toisin kuin monella muulla.

 

FortumEtc201109

Videolta nappasin myös yo. kuvan - voitte jokainen miettiä Fortum'in edesottamuksia jatkossa (vinkki: Helsingin pörssin velkaisin yhtiö videon mukaan).

Esim: sijoitukset laskevat alleen (Venäjällä kansallistamisten yhteydessä?), velat alkavat painamaan, joten... sähkömaksuja ylös, että voidaan huolehtia johtajien palkoista + veloista. Jos ihmiset vähentävät kulutusta, niin maksuja tietenkin pitää nostaa saman verran ylös. Doh...

Niin se johtaja-aateli pelittää.

 

Tätäkin minua pyydettiin kommentoimaan: "Vaikka Suomelle neuvotellut vakuudet on monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä, eikä ihan tavoitteeseenkaan yltänyt kokonaisuus, niin historiaahan niillä kuitenkin tehdään. Suomi avasi tiukalla linjallaan ja peräänantamattomuudellaan mahdollisuuden saada tolkkua koko euron vakauttamiseen ja pelastamiseen. Ehkäpä Suomen rohkeasti läpivedetystä aloitteesta syntyy myönteistä kipinää koko EU:n laajuisesti. Ei lainaa ilman takuita edustaa viisasta politiikkaa."

Asiaa lähestytään jo lähtökohtaisesti väärin - miksi pyöriä rikkinäisen systeemin mukana? Koska vuosiin ei ole odotettavissa mitään kasvua, niin velka ja erityisesti korko syövät valtioiden kirjanpitoa nopeammin ja nopeammin. Joka tarkoittaa, että vuosittain pitää lainata ja/tai leikata menoja entistä enemmän.

Kreikan tapahtumat kertovat suoraan mitä tapahtuu nyky-doktriinia noudattaen. Miten luulette saman menetelmän toimivan Suomessa - varsinkin jos/kun korot lähtevät marssille ylämäkeen?

Puhumattakaan yleismaailmallisesta trendistä: isot firmat ovat panostaneet laitteistoihiin ja ohjelmistoihin. Ei niinkään työntekijöiden palkkaamiseen (ò_ó)

 

Lisävelan syöttäminen velkakaruselliin ei auta kuin pientä pyramidin huippua. Alemmilla "tasoilla" vain katkeruus nousee, kun reaaliomaisuutta omitaan myös toisista maista käsin - tätäkö on suomalainen sosiaalidemokratia tätä nykyä? Katkeruuden pärskähtämisestä voi katsoa Euroopan historiankirjoista esimerkkejä vaikka 1930-luvulta (>_<)

Oikeaa toimintaa olisi tietenkin ollut selvä "ei" pankkien tukemiselle ilman kirjanpitojen avaamista. Tottakai operaatio olisi romahduttanut rahajärjestelmän, mutta se on väistämätön lopputulos muutenkin - nyt vain pahennetaan tilannetta.

Deflaatioviemäri nykyjohdon kanssa on väistämätön.

 

Tämän pitäisi olla selvää kun muistetaan, että nykysääntöjen perusteella pankkien ei tarvitse kertoa huonoista sijoituksistaan. Toisin sanoen pankkien tukeminen on järjetöntä, koska emme tiedä vaikka pankeissa olisi 100x määrä huonoja sijoituksia siihen nähden mitä kerrotaan.

Viimeaikaiset pankkitapahtumat osoittavat, että asioista ei todellakaan kerrota ennen kuin on pakko. Minkä pitäisi tarkoittaa sitä, että jos pankkeja ollaan tukemassa, niin niiden kirjanpito olisi tarkastettava ensin. Yeah, right - "ja setä olisi täti jos jada-jada"...

 

...eli on se hyvä kun EKP on tilanteen tasalla: €uropankeille rajaton luottokortti. Ja IMF tarjoutuu ostamaan €uroalueen valtiolainoja. Sekä BoE on pumppaamassa jopa 500 Mrd £'a saarivaltion pankkeihin. Lopuksi on lohdullista kuulla, että EKPn tileillä makaavat liikepankkien sijoitukset ovat vuoden huipussa. Eikä Wall Street ole yhtään paremmassa hapessa.

Oi niitä aikoja kun kaikki piti pelastua 100 Mrd US$'lla (joskus vuonna 2008).

 

Suomen tulevaisuus on melkoisten haasteiden edessä, eikö vain? Vähän toisenlainenkin totuus Kreikasta voi hierauttaa silmiä - tai no, asia liittyy enemmänkin suomalaisiin maanviljelijöihin. Rajusti enemmän velkaa kuin esim. Kreikan maanviljelijöillä.

Mitäs tuo voi käytännössä tarkoittaa?

Tuodaanko ruokaa Kreikasta jatkossa kun oma maatalous keikkaa? Mitäs jos tuolta kertovat, että "no can do, bwana" - emme halua bittejä reaalituotteista. Reaalituotteista, joita ilman on hieman heiko elää...

Mitenköhän soomipäättäjien suut sitten mutristuvat?

 

Jim-kanavalla on ollut joitakin 1930-luvun lamaan liittyviä dokkareita, joista on tullut tylyjä faktoja. Maatiloja meni silloin nurin satoja tuhansia, koska rahaa ei yksinkertaisesti ollut kierrossa. Lainat sitä vastoin - olivat nimellisarvoiltaan entisensä.

Tuotantopuolella taas esim. maitoa kaadettiin ojiin samalla kun monet näkivät nälkää. Tuotantokustannukset olivat yksinkertaisesti kovemmat kuin mitä tuotteista olisi myymällä saatu. Samankaltaisesta pelkään lukevani tulevina vuosina - ellen jopa näkeväni täälläkin.

Ja tämä, hyvät lukijat, on deflaation ydin: ihmisten ostovoima romahtaa paljon nopeammin ja rajummin kuin hinnat - seurauksena on yhteiskunnan omistussuhteiden täydellillisyyttä hipova uusjako.

 

Koko sirkus tiivistyykin kysymykseen demokratia vai pankit?

 

Muualta maailmasta lyhyesti: USAn upoksissa olevien asuntolainojen tilanne ei parane, ei vaikka pankit ovat jo vieneet avaimet palauttaneita ihmisiä oikeuteen luovuttamisesta. UKssa puolestaan uusien asuntolainaajien pitää pyöräyttää 25% asunnon hinnasta ennen lainaa. Tässä vielä pari järkkyä käppyrää Kiinanmaalta.

Ja kuten muistetaan, niin Suomessakin useimpien ihmisten omaisuudesta leijonan osa lasketaan asunnon nimellisarvosta. Moni tulee järkyttymään asuntojen hinnoittelusta tulevina vuosina täällä peräpohjolassakin, luulen minä.

 

Holy5hit

Ja voipa joku sanoa lopulta pahastikin, kun homma karkaa lapasesta tai ylimääräistä lässähtää tuulilasiin...

 

Toisilla sen sijaan tuntuu nousseen kuvitelma omasta koskemattomuudesta yleisessä alamäessä päähän: enter Sarasvuo - lahja maailmalle? Ikävää huomata, että waltamedia pyrkii puskemaan ehdoin tahdoin auringonlaskuun kuuntelemalla samoja "sankareita".

Vähän kuin siinä Ajankohtaisen kakkosen pätkässä Verkkomediasta. Tiedä miten olivat tuota leikanneet, mutta jotenkin luulen että VM.org'in edustajien sanomisille hakemalla haettiin vastaväitteitä (ei huono ajatus sinänsä, mutta esitystapa ehkä kaipaisi hiomista).

Sittenkin HSn mies oli aikas alaston jokeltelussaan nettikyselyn edessä ihmisten luottamuksesta waltamediaan.

 

Itsellä pisti korvaan myös tuo lähteisiin vetoaminen waltamedian luotettavuuden puolustajana. Pakko todeta, että tänä päivänä Suomessa on ulkomaan toimitukset ajettu niin alas, että uutiset lähinnä vain kopioidaan ja käännetään BBC'ltä, Reuters'ilta ja vastaavista.

No, niin minäkin (^_^) ...paitsi, että itse yritän linkkien kaveriksi vähän vetää naruja yhteen - tiedä menestyksestä sitten kun ei ole sitä oikeaa koulutusta.

 


 

Kiitos tuesta, JH 50€ ja JT 50€ - arvostan näitä kovasti.

Jos kuka lukee netistä paljon ja haluaa silloin tällöin antaa jonnekin hieman rahallista kannustusta, niin Flattr on vilkaisemisen arvoinen. Klikkaamiesi sivujen kesken jaetaan määrittelemäsi kuukausisumma (min. 2€/kk) - helppoa kuin mikä. Flattr'in käyttö näyttäisi kasvavan nopeasti, joten pian ei pitäisi olla puutetta kannatettavista kohteistakaan.

 


 

Olen viikonlopun menossa, mutta alkuviikolla viimeistelen "Paikallisraha" -videon. Sehän näiden "Muutosta on saatava" -puheiden myynnissä niin poliitikoille kuin rivikansalaisellekin on, että usein ei ole kristallinkirkkaita vaihtoehtoja tarjolla.

Vihan nostatus on helppoa, mutta vaarallista - sillä kun on taipumusta suuntautua lähes olemattomiin ja useimmiten viattomiin ukkosenjohdattimiin (ó_ò) ...samoin mellakoijat yms. nostavat helposti järjestyksen valvojissakin aggressiivisen reaktion. Näistä tuskin tarvitsee esimerkkejä edes laittaa...


Toimivia vaihtoehtoja siis pitää olla. Kun sellaista on tarjota, niin seuraava vaihe on tietenkin ihmisten liikuttaminen massana.

Ehkä ensi viikon valtakunnallinen lauantai on alkusysäys jollekin "suuremmalle" (naamakirjaa käyttävät Kuopio + lähiseutu, mars tänne - muut tänne). Saa nähdä, mutta lienee jo selvää, että mitään ei tapahdu jos ei edes yritä.

 

Yritätkö SINÄ?

 

Lopuksi vielä kieltä taitaville edesmenneen G. Carlin'in tiivistelmä jenkkisysteemistä. Ei niin kaukana Suomesta, vaikka puoluetarjonta täällä onkin laajempi - käytännössä valittavaa on ruokakaupassa, mutta ei poliittisissa ympyröissä.

 

 


07.10.2011 23:16 |