KUINKA VIRITTÄÄ TYÖTTÖMYYSTILASTOJA

San Fransisco'ssa ollaan aikeissa laillistaa prostituutio. Olisiko ajatuksena saada alan työntekijät A) verotuksen piiriin B) parantaa työllisyyslukuja? Tosin lukio- ja yliopisto-opiskelijoiden opiskelujen keskenjättäminen taitaa vaikuttaa taas toiseen suuntaan. Joka tapauksessa uusia työllistettyjä tarvitaan paljon massairtisanomisten kattamiseksi. Jotkut ennakoivat erityisesti nuorempien ihmisten ottavan taloudellisesti takkiin tulevassa lamassa, koska heillä usein on uusi iso talo, vasta aloitettu perhe kulutusta vaativien pienten olentojen kanssa ja vähän säästöjä. Pelkään, että näin monen kohdalla onkin. Mutta toisaalta nuorilla on sittenkin ehkä halua ja kykyä mukautua paremmin muuttuviin tilanteisiin. Ja en olisi ihan varma siitä vanhempien säästöistäkään, monella rahat ovat pankeissa sellaisenaan tai sidottuna eläkerahastoihin jne. Ei varmaan tarvitse kertoa uudestaan mitä minä luulen noille eläkerahastojen rahoille tapahtuvan seuraavan vuoden aikana. Niin, ja ne pankit...

 

Vuonna 2007 Standard & Poor kehui arvioivansa vaikka lehmän perustaman CDOn. Ehkä olisi pitänyt antaa niiden lehmien hoitaa arvioinnit muutenkin, S&P 500'n sisältämien yhtiöiden osingot alhaisimmilleen vuoden 1958 jälkeen. Samoin S&P'n arvioimissa CDO'ssa bilj. US$'n tappiot vimosen vuoden aikana. Riskirahastot ennätystappioihin syyskuussa - montakohan niitä vielä on pystyssä? Ja syyllisien etsintä jatkuu - johtiko Lehman harhaan? Minä kysyisin, että eikö kukaan muu johtanut harhaan? Saksaakin voi kiinnostaa tutkimusten tulokset, siellä ilmeisesti valtion omistama KfW Group maksoi Lehman'ille 319 milj. € samana päivänä, kun se Lehman meni vararikkoon. Ja nyt pitäisi luottaa sitten valtioiden finanssihenkilöiden pelastavan maailma - uhhuh... Nythän tilanne on kuitenkin ok, kun Baijerin talousministeri erosi "syyllisenä kaikkeen". Syntipukit ovat niin käteviä ukkosenjohdattimia - entäs sitten kun koko systeemi on rikki ja kasvu ei tapahdukkaan, ei vaikka itse Buffett sitä vakuuttelee?

USAssa pankkien yhteensulautumisia nähdään lisää - tässä yksi syy lisää: Wachoviasta tulee Wells Fargo'lle verovähennysportti, ostohinta 14 Mrd US$ ja verovähennykset 19 Mrd US$. Umm, siis verottaja maksaa Wells Fargo'lle? USAn ulkomaan velka tulee kasvamaan nopeasti - veikkauksia, että koska maan BKT ja velka nimellisesti kohtaavat? Ensi vuonna viimeistään ellei jo ennen joulua. Jos joku odottaa, että USA maksaa sen joskus niin minä voisin myydä lentävän maton. Tällä hetkellä US$'n nousulla on kaksi syytä 1) sijoittajat myyvät hulluna tavaraa ja suuri osa kun on arvotettu taaloissa, niin niiden kysyntä nousee 2) kaikilla muilla talouksilla menee vielä huonommin ja wanha kuvitelma, että wanha US$ on turvallinen - sinne siis. Vaan kuulostaahan se tietysti vakuuttavalta, että FED maksaa pankkien sinne sijoittamille varoille korkoa. Tosin viimeksi kun katsottiin, niin ei FED'iin ollut yksikään pankki sijoittanut mitään. Lisäksi alkaa tulla näitä arvioita, ensi vuonna ollaan pohjalla - ja tilanne alkaa tasoittua. Lisäksi tietenkin kenellä on varoja, pystyy kuppaamaan nousuista voittoja.

UKssa mielenkiintoisesti BoE'n johtaja King (onkohan mies valittu virkaan nimen takia?) "pelkää" talouden puolesta ensi vuonna. Hyvä kuulla, että tilanne tiedostetaan oikeasti, mutta mies jätti oleellisen sanomatta. Tilanteen kehittymisen nykyiselleen siis - katteettomat sijoitukset, joista asuntokuplan lainaus olemattomilla säästöillä ja tuloilla oleville kaikkein selvimpänä. Joka tapauksessa UKssa tulee olemaan todella vaikea talvi, työllisyys on romahtamassa niin monella sektorilla että kohta vaikea pysyä laskuissa mukana - nyt teollisuus. Ja kuten arvata sopii, niin viikko sitten kehuttu yhteisrintama talousmaailman ongelmien ratkaisemiseksi on murenemassa. Seuraava vaihe onkin sitten toisten kiihtyvä syytteleminen ja tullien nostaminen eri alueiden välillä. Jos tämä ei auta kaiken jämähtämistä, niin ei sitten mikään. Saa nähdä tuleeko ehdotetusta kokouksesta edes mitään.

Jos jotain positiivista tässä talousromahduksessa on, niin ehkä Iran saa olla rauhassa. USAn/Israel'in hyökkäyksen välittömät seuraukset on helppo arvata, öljy ylös ja luultavasti kultakin. Pitemmällä tähtäimellä sitten - tilanne voi helposti levitä koko Persianlahden alueelle ja jos niin kävisi, niin seurauksena olisi täysi anarkia. Ja sitten ei olisi enää kellään kivaa. Ehkä Iran on varmistamassa olemassa olonsa myös Qatar'in ja Venäjän kanssa yhteisellä kaasu-kartellilla (Venäjä ja Iran ovat kaksi maailman suurimpien kaasuvarantojen päällä istujaa). Jos kartelli syntyy, niin Iran'illa on aika vahva aseveli hätätilanteessa. Artikkelin "hauskimpia" lauseita oli "The European Commission feels that energy supplies have to be sold in a free market" eli "EU komission mielestä energia täytyy myydä vapailla markkinoilla". Vastaavaa vinkumista lienee odotettavissa vastaisuudessakin. Bush'kin lupaa taistella "vapaiden markkinoiden" puolesta - millähän hän tulee uhkaamaan pienempiä maita?

Muualla maailmassa: Argentinan pörssit sukellusmoodiin eilisen eläkerahastojulkistuksen jälkeen. Yksinkertainen syy: valtio maksaa velkansa eläkerahastoista, se taas pienen ihmisen säästöistä. Mitenkäs Suomen eläkerahastot - meinaan, että niissä on vielä "varoja", mutta tällä menolla ne ovat tyhjää täynnä vuoden päästä. Unkarissa samoin, valuutta ja pörssi jyrkästi alas. Balkanillakin meinaa muutamalla mennä herne nenään - Bosnia hajoamassa (taas vaihteeksi). Ukraina polvilleen, IMF'n armoille Venäjän toimiessa takaajana - uhhuh, ollapa suden ja karhun välissä. Pakistan virallisesti hakemassa IMF'n apua, ilmoitus huomenna? Jaa, vasta taisi olla puhetta, että BRIC-maat (Brasilia, Intia, Venäjä, Kiina) eivät kanna maailmaa eteenpäin.

Mm-mmm, uusiutuvien energianlähteiden aloitukset ja laajennukset ovat jäätymässä. Inhottavaa olla oikeassa tässä asiassa... lukiko joku tuon maanantain jutun ensimmäisen version 3 vkoa sitten? Jatkossa moni asia tulee olemaan yksilöistä kiinni - mutta onko meistä toimimaan yhdessä?

PS. Jos ehditte laittaa näistä sivuista linkkejä muille forumeille, niin olisin hyvin kiitollinen. Pitäisi saada joku sanomaan miten väärässä nämä minun jutut ovat.

PPS. Jos joku haluaa vaihtaa fiat'ejaan hopeaan (kiikaritähtäimet ovatkin näköjään vähän hintavia), niin 1oz Philharmoniker'eja vielä tarjolla 16€ kpl-hintaan.

 


22.10.2008 00:00 |