TERVE SUUREMPI LAMA

Kohtalon ironiaa, että tämänkin vuosituhannen Suuri Lama alkaa samana päivänä kuin edellinen - 24.10.1929 siis. Tällä hetkellä huomio on pörssien kurssien laskussa, koska niistä on sittenkin mukavampi kertoa. Ja onhan niissä muhkeita lukuja Tokio otti -10% tänään kuonoonsa muun Aasian seuratessa vanavedessä, Moskova -14% ja monet muutkin -3'sta -8'an prosenttiin. Moskovan pörssi (ja siten Venäjä) on varmasti sijoituskohteena menettänyt luottamuksen pitkäksi aikaa lainojen maksun epävarmuuden kasvaessa. Tämä siitä huolimatta, että maalla on rikkaat luonnon resurssit - ja ne tulevat maata kantamaan. Samalla kun moni muu tipahtaa palaen pilvilinnoistaan. USAn pörssin avaus oli tänään jo epävarma, kun ennakkokaupassa futuurit tipahtivat rajoittimeen ennen pörssin avautumista. Pörssi kuitenkin aukaistiin ja tipahtus jäi vain kolmen prosentin tuntumaan vaikka välillä käytiin -6%'ssa.

 

Tulemme valitettavasti näkemään miten luonnon rikkautensa myyneet joutuvat kerjuulle, niillä ei yksinkertaisesti ole mitään annettavaa - kuin tietenkin orjatyövoimaa. Taitaa kuulostaa tosi synkältä... tämän takia toivoisin, että yrittäisitte levittää sanaa näistä sivuista. Minä haluaisin erittäin kovasti saada itseni vakuuttuneeksi päinvastaisesta.

USAn pörssistä on haihtunut 10 bilj. US$ tässä kuussa, Aasian markkinoilla 820 Mrd US$ tällä viikolla (luku löytyy yllättäen vasta kakkossivulta jutussa). LIBOR korot jatkavat nousuaan, vähän väliä uusia ennätyksiä tehden. Valuuttamarkkinoilla yen menee raketin lailla ylös, punta ja €uro alas. Puolan zloty, Unkarin forint ja Etelä-Afrikan rand samoin rajusti alas. Tällä hetkellä Euroopassa ollaan tyytyväisiä sillä oletuksella, että vienti paranee. Sanoisin, että miettikäähän tuo oletus uusiksi sillä

  • kansainvälinen kauppa on kuolemassa nykyisessä muodossaan
  • kohta kurssien valuuttakurssien laskiessa dollarin alle alkaa energian kallistuminen täällä (omat laskelma-viritelmät muutama päivä sitten). Väittäisin, että jos joku aikoo ostaa jotain ulkomailta lähiaikoina, niin on syytä aktivoitua ja äkkiä.

Argentiinasta tuli Islanti, joka siis pari viikkoa sitten oli uusi Argentiina. Tai no, ehkä Pakistan sittenkin - tai Indonesia tai Etelä-Korea tai koko entinen Itä-Eurooppa (Balttian maat, Unkari, Ukraina, Valko-Venäjä, Serbia) Etelä-Eurooppaa unohtamatta (Kreikka, Espanja, Portugal, Italiakin) ...ja vielä eilen markkinoitiin nousevia markkinoita houkuttelevina. Vaan on tuossa vähän lähempänäkin kompuroivia valtioita - Tanska teki Unkarit ja nosti korkojaan puolustaessaan kruunua. Jaa, ihan kun joskus muulloinkin olisi tällaista tapahtunut... Mitenkähän pitkään IMF on "pelastavinaan" valtioita? Taitaa käsi ojossa olevien jono kasvaa nopeammin kun ehditään papereita täyttää. Pelkästään Islannin vararikon selvittely venyy UK'ssa olleiden asiakkaiden tilanteen selvittämiseksi.

Jos joku on vielä jossain rahastossa mukana, niin nyt on ehkä vimosia hetkiä hypätä pois. Niiden romahdus vetää monelta firmalta maton alta (mmm, 1990-luvun lama Suomessa?). Vararikkokaan ei ole pelastus, koska vallitsevassa taloudellisessa tilanteessa tavaroiden/sijoitusten pakkohuutokauppa on erittäin todennäköistä. Samoin jalometallit ottavat nyt takkiinsa, jonka yhtenä syynä on rahastojen pakko yrittää nostaa käteisvaroja. ...tai sitten sääntöjä muuttamalla on taas sijoittaja ottamassa takaapäin: Whitebox rahasto estää sijoitusten kotiuttamisen. Seurauksena rahastosijoittajat ovat alkaneet myymään osuuksiaan, kun eivät saa rahojaan suoraan ulos. Oh well, sanoisin - jos olisin niihin pistänyt hillojani.

USA ei pahemmin vahvistuvasta US$'ista pääse nauttimaan, osavaltioiden ja kaupunkien vararikot ovat käynnistämässä ketjureaktion - kohta ei toimi poliisi, sairaala tai mikään muukaan yhteiskunnan selkäranka. Asuntojen pakkohuutokaupat 21% ylös vuoden takaisesta, 71% viimeisestä neljänneksestä. Eikä ne pankkien ja firmojen pelastussuunnitelmatkaan oikein taida kantaa - AIG on kuukaudessa polttanut myönnetyistä 123 Mrd US$'sta jo 90 Mrd US$'ia. Ja USAn lainavetoisen talouden ikuinen Damokleen miekka, Japanin ja Kiinan USAn rahoittaminen alkaa käydä epävarmaksi.

Taiwan'ia myöten sijoittajat ovat dumppaamassa jenkkilän asuntolainoihin liittyvät sijoitukset - milloinkahan Suomen eläkesäästörahastot ryhtyvät samaan? Pahoin luulen, että asenne salkkujen hoitajilla on, että EI TÄSTÄ ENÄÄ ALASPÄIN PÄÄSE joten pidetään kiinni. ...ja jokaista tasannevaihetta tullaan hehkuttamaan, että nyt se on ohi. Ei olla selvästikään katsottu 1930-luvun kurssien käyttäytymistä - siellä kurssit tulivat alas 90% huipusta neljän vuoden aikana. Vastaava Helsingin pörssissäkin olisi jonnekin 1000-2000 välille. Tänään meinasi itku päästä, kun TV-uutisissa kaveri kehui, että Helsingin pörssi on laskenut "vain" 2003 tasolle (13000'sta 6000'en tuhanteen). Mies antoi ymmärtää, että ei tämä nyt niin paha tilanne olekaan. Itsehuijaus on uskomattoman vahva huume.

Tässä on "hyvä" lisäys tuonne ikuisen kasvun ajatuksen seurauksiin. Sitäkin voi pohtia, kun viisaat keskustelevat talouden ongelmista. Sarkozy on hypännyt "valtio pelastaa" vankkureihin täysillä, mutta samaisessa jutussa oli mielenkiintoisemmat tiedot - Ruotsi laskee korkojaa, samoin Uusi-Seelanti. Voisi kai sanoa, että aallot eivät lyö enää yhteen suuntaan, vaan olemme pahassa ristiaallokossa. Naapuri nosti eilen, me laskimme korkoja tänään ja maanantaina heitämme noppaa seuraavasta toimenpiteestä - mutta ei saa olla tekemättä mitään, koska se ilmoittaisi ettemme tiedä mitä tehdä. Oh boy, tätä show'ta. ...ja kuvitella, että muutama viikko sitten isoimpia uhkia oli autoteollisuuden tulevaisuuden uhkakuvat. Tänään kaupassa olin sanaton, kun näin Iltalehden/Iltasanomien otsikon "Nyt uusia autoja halvalla" - luulen, että ensi vuonna ne vasta halpoja ovatkin - puhumattakaan seuraavasta vuodesta. Täytyy sanoa, että välillä olo on kuin vieraalla planeetalla supermarketissa kävellessä. Onko tämä tulevaisuuden visio Pohjolassa? Vai tämä?

Vaan ehkä Natalie Portman'in ohje Laman väistöön on sittenkin paras...

Huomenna välipäivä, asioita hoidettavana - ja luulen, että raitis ilma tekee nyt hyvää.

 


24.10.2008 00:00 |