SEURAAVA SIJOITUSKOHDE: WC-PAPERI

...tai ainakin kun tätä listaa katsoo ja lukee loppusivun huomautukset.

..."After awhile, even gold can lose its luster. But there is no luxury in war quite like toilet paper."...

..."Jonkun ajan jälkeen, jopa kullan kiilto himmenee. Mutta sodassa WC-paperin ylellisyyden tunteeseen ei mikään yllä."... oma suomennos

Olisikohan tällä uutisella jotain tekemistä aavistukseni kanssa? USAn pörssi syöksyssä ja S&P surkeimpaan kuukausitulokseen sitten 1938'n jälkeen. Jenkkilässä firmat yhä useammin joutuvat jättämään työntekijöidensä eläkemaksut maksamatta. Useimmat rahastot ovat tosiaan enää vain arkun kansinauloja vailla. Sadat rahastot kuolemassa hyvin lyhyellä ajanjaksolla. Jenkkilän Citadel, rahastojen suurimpia pakotettu myöntämään kolmanneksen arvonmenetyksestään. Uudessa Seelannissa pankit voivat antaa valtiolle asuntolainapaperinsa valtion apuja vastaan - ah, kunpa minäkin voisin myydä jätöksiäni yhtä hyvään hintaan.

 

Auton valmistajat ovat pistämässä lappua luukulle, Peugeot, Citroen ja Chrysler, sekä Daimler. Verotulot ovat jo osin romahtaneet, kuinkahan jatkossa. ...ja tämä kaikki johtaa sitten tähän, kiihtyvään vararikkojen vyöryyn - jopa niin, että pannaan lappu luukulle jo ENNEN joulua. Pankkien sulkemiset ovat jokaperjantainen tapahtuma, joten ei ihme, ettei näitä enää pahemmin raportoida. Kohta tilanne tietty muuttuu - joka toinen päivä, joka päivä, aamu-iltapäivisin jne. Pankkien kaatumisongelma ei todellakaan ole vain USAn "etuoikeus".

IMF'n näpelöinnit maiden sisäisiin toimintoihin saa "hassuja" seurauksia, UKn säästäjät jäivät Islannin rahoistaan irralleen. Gordon Brown'in yhteydet ilmeisesti eivät ihan olleet kunnossa, kun tuollainen lapsus pääsi käymään. Onneksi Suomessa voi sijoittaa korkeakorkoisiin tileihin muille maille - ja saada sitten kaiken takaisin veronmaksajan pussista. Asian tietenkin paremmin ymmärtää, kun Espoon kaupungilla oli 15 milj. vaarassa kadota Islantiin - ne oli pakko pelastaa, mutta ilman yleistä kelluntarengasta se tuskin olisi onnistunut. Ja IMF tulee vain kiihdyttämään taloudellista diktatuuria - Pakistan, Ukraina, Unkari varmaan seuraavat, joista otetaan resurssit parempiin, ymmärtäväisiin käsiin huolehdittavaksi. Shakkinappulat ovat alkaneet liikkumaan nopeammassa tahdissa pelilaudalla etten sanoisi. Katastrofikapitalismi tulee tekemään ennennäkemättömän röyhkeitä vetoja tänä talvena, ensi keväänä, kesänä jne.

Jotenkin on paha kutina, kun maailman johtajat kehuvat päässeensä sopimukseen finanssikriisin ratkaisemistavoista. Bush'kin vielä vaatii "vapaita markkinoita" - valtion tiukassa valvonnassa siis. ...ja vastapalloon Kiina heittää, että dollari on kaiken kaaoksen takana. Mutta sittenkin sitä tuetaan sekä Kiinan että Japanin toimesta. Sarkozy'n esitykset menevät (ainakin julkisuudessa) hyvin läpi Aasian päättäjille. Tosin koko ajan ollaan vailla Kiinaa kantamaan USAn wanhaa roolia maailman selkärankana (tosin kun katsoo historiaa 60v ajalta, niin ei voi sanoa, että ihan olisi ollut pyyteetöntä toimintaa USAltakaan). Luulisi pikkuhiljaa tulevan aika skitsofreninen olotila tästä kaikesta.

 Kun todetaan, että ns. keskiluokka on kovassa puristuksessa, niin tulevaisuutta on helpohko arvioida. Joko nouset rikkaiden listalle - tai vajoat muun massan sekaan. Tällä hetkellä ei ole montaa turvallista työalaa ja pahiten tulevat kärsimään pankkiala, media sekä matkailuala (olipa yllätyksiä). Sitten kun lukee, että johtoporsaat ovat valmiita mihin tahansa, niin voi vain kuvitella tulevaisuuden ylämäki-alamäki vuorottelua. Korkoja ylös - vai alas? Ja seuraavalla viikolla taas toisinpäin. Joka tapauksessa vakuutuslaitoksissa ja eläkerahastoissa on vielä isoja varoja, vaikka ne ovatkin joutuneet sijoituksiaan myymään. Ne tulevat olemaan useiden valtioiden takavarikoinnin kohteena - vaikkakin toimenpiteelle varmasti keksitään hienoja nimiä. Paulson ainakin on valmis ostamaan vakuutusfirmoista osia - veronmaksajan rahoilla. It's good to be a King! Muuten seuraavien käppyröiden luulisi pelottavan jopa Paulson'iakin - mutta kuten sanottu, kuninkailla on tiettyjä etuja - ainakin niin kauan kunnes kansalla on liian kova nälkä...

Tämä puolestaan on yksi viikonlopun hassuimpia uutisia, McSame sanoo ettei mielipidemittauksiin kannata luottaa. Tietääkö kaveri jotain mitä useimmat eivät?

Joku muukin kiroilee fraktionaalisen pankkijärjestelmän takia.

 


26.10.2008 00:00 |