ÖLJYN TUOTANTO RAJUUN LASKUUN?

Bloomberg kertoi tänään vähintään huolestuttavan uutisen, öljyn kokonaistuotanto maailmassa on kääntymässä jyrkkään laskuun -6.4%/v. Tämäkin vain jos alan infrastruktuuriin panostetaan. Jos taas investoinnit jäävät - kuten talousromahduksen myötä voi odottaa - niin odotettava lasku on -9,1%/v. Uutisessa viitataan mm. Kiinan kasvavaan kulutukseen, mutta mehän tiedämme että se tuskin toteutuu. Financial Times näköjään raportoi samasta asiasta. Joka tapauksessa IEA nopeasti julkaisi edelliselle uutiselle ennusteen kieltävän vastineen. Kaikkinensa odotan erittäin suurella mielenkiinnolla IEAn uutta koko maailmaa käsittelevää arviota (julkaistaan parin viikon päästä), jonka ennakoidaan myöntävän varsinkin öljyvarojen ilmoitettujen varastojen paisuttelusta. Toisin sanoen Peak Oil hyppäisi estradille painavalla askelella. Toisaalta he voivat asian vaikutusta vähätellä menossa olevan talousongelmavyyhdin takia - vaan vähättely ei poista tosiasioita eli nykymeno syö kaikkia materiaalivarastoja nopeammin ja nopeammin. Palaan asiaan kun raportti julkaistaan.

 

Kulutuselektroniikan tuottajilla on isoja ongelmia: SONY ilmoitti -72% ja Toshiba ilmoitti -99% vuosineljänneksen tulosten supistumisista, WOW! Tämä tietenkin tulee tarkoittamaan kahta asiaa - isoja alennusmyyntejä, että varastot saadaan tyhjäksi. Jos se ei auta tuloksen parantamista, niin seuraava vaihe on tuotannon supistaminen - ja sinne haihtuvat uusien laitteiden lupaukset.

Pankkimaailma on menossa ihan kummalliseksi, FED lainaa nyt jo useille muille keskuspankeille esim. Uuden Seelannin vastaavalle. Muita ovat Australia, Japani ja EKP. Mitähän mieltä USAn kansalaiset ovat toiminnasta? Hehän ovat FED'in maksumiehinä. Joka tapauksessa valuuttasirkus jatkaa pyörimistään - USA lainaa muilta ja lainaa taas muille. Se on nykymaailman meininki - lainataan, että voidaan lainata. Ja samalla lasketaan korkoja kulujen pienentämiseksi - mutta kuka lainaa USAlle jos korot menevät nollaan?

Tosin seuraavien veikkausten pitäisi rajoittaa USAlle lainan saatavuutta - ensi kesänä USA ilmoittaa vararikosta? Itse katsoisin, että se on vielä vähän kauempana, mutta väistämättä tulossa. Luottokorttibusiness on samoin isoissa ongelmissa. USAssa alku vuonna huonoja = maksamattomia luottoja oli 5,5%, odotukset 7,9% loppuvuodelle. Itse luulen, että tuo on toiveajattelua. Joka tapauksessa nuo kulut tullaan tietenkin siirtämään loppujen asiakkaiden niskaan, joka taas aiheuttaa lisää maksuongelmia. Pitkäänköhän menee, kun tämäkin ala kuihtuu murto-osaan nykyisestä?

Maailmalla nuo eläkerahastot ilmoittavat ongelmistaan kiihtyvään tahtiin, Kanadan laitokset itkevät mark-to-market malliin takia (kuten kaikki muutkin sijoituslaitokset). Siellä on selvästi mennyt sijoitukset kiville - ja nyt pitäisi sitten taas veronmaksajan tulla pyyhkimään. Tämä alkaa olla jotenkin tuttu toimintamalli. Tarkemmin kun tekstiä lukee, niin sieltä paistaa myös instituutioiden alirahoitus jo pitemmältä ajalta. Mitä ilmeisimmin luotettiin, että sijoitusten arvo nousee nopeammin ja niihin ei "tarvitse sijoittaa" niin paljon. Tietysti pistää epäilemään, että kerättiinkö palkansaajilta täydet eläkemaksut ja vain osa ohjattiin sitten minne pitikin - loput taas...

USAssa osavaltioiden vinkuminen alkaa nousta jo etusivuille. New York yrittää pehmittää omia ongelmiaan sanomalla "liittovaltion autettava kaikkia osavaltioita". Missähän välissä Suomen läänit aloittavat saman sanoman, pahoin pelkään että tilanne ei ole kaukana täälläkään.

 

LISÄYS 29.10.2008

FED LEIKKASI KORKOAAN 1%'in

Korkotaso siis 5v taaksepäin. Jotain muutakin oli tuolloin menossa - USAn asuntobuumi oli menossa ballistiseksi. On helppo ymmärtää tämän korkopäätöksen olevan epätoivoinen yritys käynnistää asuntokauppa uudestaan. Mutta se tuskin onnistuu, USAssa ei ole yksinkertaisesti riittävästi hölmöjä ihmisiä hyppäämään asuntomarkkinoille. Ei ainakaan sellaisia, joilla olisi varoja nykyisten huomattavasti tiukentuneiden lainaehtojen täyttämiseksi. Ei vaikka hinnat laskevat ja lujaa. FED'iä matkivia löytyy muitakin: Kiina leikkasi omia korkojaan kolmannen kerran kahden kuukauden sisällä. 

EUn ongelmat jatkavat karkailua esiripun takaa, Kreikalla on vaikeuksia saada velkakirjoilleen ostajia. Unkarin ovelle voisikin jo ripustaa R.I.P.-kyltin, IMF myöntyy 25 Mrd US$'n pelastuspakettiin. Takuina ovat maan "kasvuedellytykset" eli kun niitä ei ole, niin kai se on sitten kansalaisten kuppaus tiedossa. Tämä on sitä katastrofikapitalismia puhtaimmillaan - ja nyt siitä pääsemme osalliksi ei-mukavalla tavalla myös hyvinvointivaltioissa. Ukraina on vain päivien päässä romahduksesta.

Jos kenellä on rahojaan missään kehittyvien maiden rahastoissa, niin nyt alkaa olla viimeisiä päiviä edes jonkunlaisen sijoituksen palautumisesta. Enää tuskin edes kannattaa haaveilla koko sijoituksen paluusta, siitä huolehtii systeemi, joka edellyttää sisäpiirikauppoja ja mahdollisuutta seurata tilanteen kehitystä sekunnin tarkkuudella. Systeemillä on lumipallon mahdollisuudet Helvetissä selvitä nyt nopeasti vauhtia keräävästä tapahtumasarjasta, kohta vararikkoon meneviä maita voidaan listata useamman käden sormin.

USAn autoteollisuus on velmu systeemi, vimoset 30v ovat kynsin hampain taistelleet vähäruokaisuus sääntöjä vastaan tuotteidensa osalta. Nyt sitten GMAC pyrkii pankiksi - tarkoituksena varmistaa toimintansa jatkuminen. Sehän onnistuu jo vuosi sitten kuolleilla ABCP-papereilla, uskomatonta toimintaa. Eilen lyhyesti mainittu sijoituspankkien tappiot VW'n sijoituksissa selittyy short'auksen kiellon poistumisella. Kuinkahan kauan kestää kun tuo kielto tuodaan taas toimintaan? Joka tapauksessa VW'n osakkeet alas vaatimattomat 50% eilisestä. Tämä jos mikä on osoitus paniikkitoiminnasta - ja siitä, että finanssiala ei toimi enää niin kuin sitä markkinoidaan toimivaksi. Eräänä toisena aikakautena oli samanlaista heilumista - 1930-luvulla siis, miksiköhän?

Tavallisia jenkkejä on jäänyt myös tuuliajoille vailla kotimaata, kun opintovelat kotona ovat liian suuria maksettavaksi. UKssa pankit puristavat toimivia firmoja vararikkoon - jälleen tulee mieleen eräs pohjoismainen valtio 15+v sitten... Eläkerahastot ovat tosiaan ottamassa turpa edellä -syöksyä kaikkialla - ja niiden tulevaisuutta tuskin auttaa toteamus, että mm. Lehman'in jälkeiset paperit ovat arvottomia. Mitenkähän ne suomalaiset rahastot? Olisi kyllä oikeasti mielenkiintoista kuulla noiden viisaampien kommenttejä näistä minun jupinoistani...

Venäjällä on alkanut jo mitä olen itsekin uumoillut - luottokorttien käyttö vaikeutuu, kun liikkeet eivät hyväksy niitä. Ja kuten arvata saattaa, syylliset ongelmiin löytyvät oman maan ulkopuolelta, Islanti osoittaa sormella UKta ongelmien taustalla. Tätä tragikomediaa olisi hauska seurata, jos ei olisi itse mukana estraadilla :-( ...historiaa miettien, niin viimeisen näytöksen mahdollinen loppuhuipennus vähän pelottaa.

Isoveli on ottamassa uusia loikkia eteenpäin, internet'in suodatus kehittyy valtavasti. Veikkauksia milloin tästä taloushässäkästä tiedonsaanti vaikeutuu? 1984'ssähän todettiin, että kuka kontrolloi menneisyyttä kontrolloi tulevaisuutta. Siinä valitettavasti on hyvä syy tällekin internet'in kehitykselle.

 

FREEDOM IS SLAVERY - VAPAUS ON ORJUUTTA

WAR IS PEACE - SOTA ON RAUHAA

IGNORANCE IS BLISS - TIETÄMÄTTÖMYYS ON SIUNAUSTA

 

Tai jotain tuohon suuntaan, en jaksa nyt tarkistaa tarkkaa sitaattia.

 


29.10.2008 00:00 |