NOLLAKOROT TULOSSA - PANKEILLE

Joku virallisessakin mediassa ennakoi FED'in korkojen suuntaa - nollakorko kohta? Mutta sekään tuskin auttaa tavan kansalaista, pikemminkin päinvastoin. Sehän tarkoittaa, että pankeille maksetaan keskuspankilta rahan ottamisesta - ja sitten tavan lainanottaja maksaa pankille ottaessaan lainan. Hmm, toisin sanoen veronmaksaja maksaa kahteen kertaan lainaamisestaan. Samaan aikaan tietyt talousennustajat puhuvat rinnakkaistodellisuudestaan, että "tuotot kasvavat ensi vuonna". Jos on noin, niin herää kysymys, että kenen selkänahasta ne tuotot otetaan? Jenkkilässä valtion päättäjät ovat samoin siirtyneet johonkin muuhun ulottuvuuteen, missä fysiikan lait ovat kaiketi jotain muuta. Mitä tarkoittaa päätös tukea asunnon omistajia, joiden asunnon arvo laskee kuin kivi? Lopputulos taitaa olla, että valtio omistaa talot ja ihmiset maksavat valtiolle vuokraa loppuikänsä (useammassa sukupolvessa itse asiassa).

 

Rahastot menettävät miljardeja VW'n kurssilaskussa. Talouskeisarin toiminta paljastuu yhä paremmin otsikoissa eli ei tarvitse enää lukea rivien väleistä, Paulson ja kumppanit ovat valitsemassa pystyyn jätettävät pankit. Finanssimaailmassahan ei ole mitään hyvä-veli-toimintaa? Ainakin Morgan Chase'n johtaja kehuu, miten bail-out raha ON TARKOITETTU muiden pankkien ostamiseen EIKÄ lainaamiseen. Tästä tietenkin päästää siihen, että lätäkön takana ei valtion johdossa olla kovin puhtain paperein. Pikemminkin he ovat vain estraadille vuorollaan marssitettuja marionetteja, joille vain annetaan näytelmän rivit luettavaksi.

Kirjanpidon säännöt on pistetty täysin uusiksi - ja niitä varmasti fiksataan tarpeen mukaan. Huvittavasti USAssa yhtäällä vaaditaan mark-to-market model'ia poistettavaksi (paljolti Euroopassa, Aasiassa jo toteutunutkin) ja toisaalla sitä taas vaaditaan tilanteen selvittämiseksi. Olisiko noin, että USAn lakiuudistus pistää aikaisemmat arvotustoimistot vastuuseen sijoituksista on muuttanut niitä vaatimaan mark-to-market'ia? Yhtä kaikki se paljastaisi monia epäilyttäviä toimintoja finanssialan rakenteissa, joten se tuskin toteutuu.

Nyt USAn pankkipaketit ovat käymässä toisella tavalla kalliiksi - sijoittajat alkavat "lyömään vetoa" valtiota vastaan. Samalla pankit ovat onnistuneet kiristämään firmat sitomaan lyhyen ajan lainansa derivatiiveihin - menettelyyn myöntyneitä firmoja on mm. Nokia. Näitä miettiessä kannattaa huomata, että JP Morgania tutkitaan vastaavien swap'ien ylihinnoittelusta Alabaman osavaltion kanssa. Vaan mitä ilmeisimmin se on ok, kun itse on määräävällä puolella: FED tekee swap-sopimukset mm. Brasilian, Meksikon, Singaporen ja Etelä-Korean kanssa. Sitä vastoin Japanissa on alettu epäilemään vastaavia yen-sijoituskohteita - ja niiden romahdukset -yllätys, yllätys- voivat johtaa finanssialan maanjäristyksiin.

USAn valtiovarainministeriö on ennennäkemättömän rahoituskriisin keskellä. On vai? Ei kyllä pitäisi, kun heillä on avoin shekki toimilleen. Samaan aikaan Saksa ja Japani yrittävät polkaista talouksiaan takaisin käyntiin. Jälkimmäistä artikkelia kun tavaa, niin silmille hyppäävät "tällainen kriisi on vain kerran sadassa vuodessa" ja muut. Ero on vain melkoinen edelliseen Suureen Lamaan, nyt keskiverto-ihmisellä länsimaissa ei ole omaa ruokapuutarhaa ja mitä ruokaa tuotetaan, niin se vaatii isoja energiapanoksia koko ajan. Vedensaanti tulee paikoin olemaan ongelma, vaikka haluaisi sen puutarhan perustaakin. Ihmismäärän kolmin-nelinkertaistuminen ei myöskään auta tulevaisuudessa. Samoin edellisessä lamassa oltiin nousevan energiatuotannon aikakaudessa (kuten 1990-lamassa Suomessakin), joten moni voi yllättyä tulevaisuuden ongelmien rajuudesta. Vaikka kehitysmaissa ihmisiä on paljon, niin luulen että he osaavat suhtautua tulevaan paremmin - ei ole sellaisia odotuksia mihin me olemme tottuneet. Oma ennusteeni länsimaissa on myös alkoholin, lääkkeiden ja huumeiden kulutuksen raju nousu, kun nuo odotukset ja oletukset tulevasta eivät toteudukaan. Seurauksena voivat olla mm. perheitsemurhat.

Tässä oli hyviä numeroita eläkerahastoista - UKsta tosin, mutta olen satavarma, että suunta on Suomessakin ihan sama. Vuodessa rahastojen arvo on laskenut 552 Mrd £'sta 395 Mrd £'an (-28%) samalla kun maksajat ovat laittaneet 6,7 Mrd £'a. Nyt viimeistään pitäisi hälytyskellojen soida jokaisella, joka luottaa eläketurvansa olevan kunnossa. Voisin laittaa pääni pölkylle, että suunta jatkuu - ja oikeastaan vain jyrkkenee (valitettavasti). Kursseissa on nousuja ja laskuja, mutta vuoden päästä ollaan satavarmasti rajusti alempana kuin nyt. Missä ovat eläkerahastot siinä vaiheessa? Jos Argentiinasta yhtään voi vetää johtopäätöksiä, niin valtio ottaa eläkerahastot jossain välissä haltuunsa, joka puolestaan käynnistää osakkeiden rajun myynnin. Euroopan alueella yhdenkin valtion vastaava toiminta (Etelä- tai Itä-Euroopassa) alkaa kummasti painamaan osakemarkkinoita alas valuutasta puhumattakaan. Kysymys taitaa enää olla, että milloin tämä tapahtuu.

Australian pankit ovat käytännössä kaputt, mutta vielä tarinaa pehmitellään. Exxon julkaisi ennätystuloksen viimeiseltä vuosineljännekseltään samalla kun T-Boone Pickens'in uusiutuviin energioihin keskittyvästä rahastosta puolet sijoittajista on nostamassa kytkintä. Sinne taivaanrannan taakse puksuttaa vaihtoehtoisten energioiden rahoitusjuna... ja ettei se sodan uhkakaan unohtuisi, niin Iranin uusi tukikohta Persianlahden suulla tuskin auttaa US-Iran välien rauhoittumisessa. Samoin lastenvahtiyhteiskunta UKssa saa uusia ulottuvuuksia, ylilihavat lapset valtion huostaan.

Tässä kaikessa on makuna sama mitä Suomessakin tapahtui 1990-laman aikana, UKssa pankit keräävät asuntoja itselleen. Taitavat myydä niitä sisäpiirille halvalla ja kun pankki romahtaa joskus, niin voivat sitten avainhenkilöt ruveta vuokraisänniksi. Tai sitten muuten vain nauttivat halvoista asunnoistaan. Pörssimaailman ajatus onkin sisäpiirikauppa ja rahojen keräys suurimmalta osalta sijoittajista. Asiaan tietysti kuuluu, että muutama prole onnistuu nousemaan parrasvaloihin hyvillä sijoituksilla - tämä varmistaa, sen että muut pumppaavat säästönsä pörssihaiden syötäväksi.

Opiskelijoiden elämä on menossa vaikeaan tilanteeseen monessa paikassa ja lukukausimaksut nousevat. Toivottavasti Suomessa opiskelevat tajuavat ottaa koulutuksestaan kaiken irti, sillä tulevaisuus voi täälläkin muuttua nopeasti. Vimosin yliopistouudistushan pistää laitokset etsimään ulkopuolista rahoitusta entistä kiivaammin - ja jokainen voi kuvitella miten hyvin se onnistuu taloustsunamin iskiessä oikeasti (nythän ollaan vasta ihmettelemässä rannalla, että minne tuo rantavesi on vetäytymässä).

Ilmaston lämpenemisestä voi olla montaa mieltä, mutta siitä tiedottaminen on (varsinkin lätäkön takana) vähintäänkin valikoivaa. Kaikkihan ovat kuulleet, että 1970-luvulla tiedeyhteisö oli 100%'sesti jääkauden puolella? Tämä juttu kertoo toista, lehtiartikkeleita ja kaikkea. Samoin arktisen merijään oheneminen on fakta. Valitettavasti talousromahdus tulee tekemään monen monet ympäristön auttamisprojektit kalliiksi ja/tai epäsuosituksi, voisikin sanoa, että ympäristön suojelu kärsii omasta luottokriisistä. Monen realistin mielestä ympäristön suojelusta välitetään lähinnä vain kun taloudessa menee hyvin - silloinhan on "irto"-rahaa näihin taloudellisesti ajatellen "tuottamattomiin" "feel-good" (tuntuu hyvältä) projekteihin.

 

LISÄYS 31.10.2008

MEDIA = INFLAATIO vs. NUMEROT = DEFLAATIO

Inflaation ja deflaation määritelmät ovat hassuja, sanakirjassa selvästi sanotaan, että inflaatio on rahan arvon heikkenemistä ja deflaatio arvon kasvua. Sitä vastoin siellä ei puhuta (ei ainakaan minun kirjassani) mitään hintojen noususta. Kun ajatellaan rahana "arvopapereita", digitaaleja pankissa (joista suurin osa on jonkun velkaa) sekä käteistä ja todetaan että kuluneena vuonna kierrosta on hävinnyt 20-30 bilj. US$, niin keskuspankkien systeemiin työntämät pari kolme biljoonaa eivät kyllä ole lisänneet "rahan" määrää kierrossa.

Kokonaistilanne jatkuu samanlaisena vielä pitkään, koska pankit ja valtiot tekevät kaikkensa, ettei "arvopapereiden" markkina-arvoja paljasteta. Suurin osa tavarasta menettää jopa kiihtyvään tahtiin arvoaan, asunnot, osakkeet, rahastot jne. Sitä vastoin kun useammat alkavat panostamaan ruokaan, niin ruoan kysynnän kasvulla on tietenkin hintoja nostava vaikutus. Kysynnän kasvuun on monta syytä: jatkuva väestönkasvu (aina taustalla), muiden sijoituskohteiden kurahtaminen, joten palataan välttämättömiin sijoittamisiin (lue: hamstraamiseen), viljelyn tuotannon kallistuminen (energian hinnat näkyvät vasta ensi vuoden sadossa rajusti), nykyisten viljelijöiden vararikot (eivät saa luottoa pankista ostaakseen siemenviljoja) jne. Kaikkinensa taidan olla aika synkkämielinen näkemyksissäni. Uskokaa huviksenne, että haluaisin olla väärässä! 

USAssa eläkkeelle siirtyvät tulevat järkyttymään eläkkeistään. Edellisen tarinan ihmettelyn lomassa voi todeta, että yksi "huvittavimpia" lobbauksia on, että useat yhtiöt yrittätät päästä eläkemaksuvelvoitteistaan irti. USAssa autonvalmistajat ovat vailla liittovaltion tukea - yhdistyäkseen ja antaakseen potkuja oikein urakalla. Taitaa olla kaksi vaihtoehtoa - loputon tuki tai ajetaan alas nyt kun jenkkilässä vaihtuu Valkoisen talon residentti. Silloinhan poislähtevä ja sisäänmuuttaja voivat molemmat syyttää toistaan lopputuloksesta. Niin, tuosta varmaan selvisi kuinka minä luulen tässä käyvän... Mersu tarjoaa työntekijöille irtisanoutumisrahaa, mitähän seuraavaksi? Soh, Bush on ainakin lopettamassa kaiken sääntöjen soveltamisen teollisuudessa. (täällä myös teksti).

Japani laski ohjauskorkoaan vaivaiseen 0,3%'in, vaan eiväthän he paljon enempään pystykään. FED on kovaa vauhtia menossa samaan. FED on kyllä mielenkiintoinen laitos, sen lainakattoa liittohallitukselle nostellaan vähän väliä, jotta musiikki jatkuu. Persianlahden maissa taitaa olla esikuva tulevasta, bank-run on tarttuva tauti. Seurauksena taitaa olla mm. kaavailtujen köyhempien maiden auttamiseen suunnattujen talouspakettien jäätyminen. Vaan US-solutionTM lienee käypänen useimpiin kohteisiin - ohjusisku Pakistaniin.

Itä-Eurooppa on paniikin partaalla, kun lainahanat ovat tyrehtyneet täysin. Onneksi Italiassa menee hyvin - tai, noh, Berlusconi hymyilee kuvassa - ehkä se riittää. Gordon Brown (kuten muutkin poliitikot) kovistelee pankkeja lainaamisen käynnistämisestä, kuinkahan onnaa? Vaatimusta tuskin auttaa, että Barclay on liukumassa Qatar'ilaiseen omistukseen. Sarkozy'n vastaava sopu pankkien kanssa lainaamisen aloittamisesta haihtui kuin tuhka tuuleen pankkien saatua rahat. EUn rakoilemiselle tullaan keksimään monia syitä, yksi varmasti Irlannin "röyhkeys" sanoa ei Lissabon'in sopimukselle. Sinänsä mielenkiintoista, että ko. lakia ei missään muualla viety kansanäänestykseen. Itse olen kyllä tyytyväinen, että irkut olivat rohkeita. Taitaa paistaa EU-vastaisuus jutuistani...

FED pisti kevyet 146 Mrd US$ jo kuolleisiin ABCP'eihin. Olisikohan osa niistä valumassa Wallstreet'in bonuksiin? Joka tapauksessa asiasta on muodostumassa melkoin kiistakapula poliitikkojen ja kansalaisten välillä, finanssi-ihmisten mielipide on varmaan yhteen suuntaan kallellaan. He ovat saamassa miljardeja. AIG'n on lainattava FED'iltä jatkuvasti, syy - kukaan ei ole ostanut siitä yhtään osaa. Miksiköhän? Jotenkin tuntuu, että pankkiporhojen ei kannata kohta liikkua julkisilla paikoilla. Alabamassakin Halloween'ista taitaa tulla monelle mieliinpainuva - osavaltio leikkaa koulujen rahoitusta 25%.

Energiarintamalla yhä useammat projektit ovat kuolemassa, Kanadan tervahiekat kannattamattomia. Tämä on sitä kurimusta mitä on tulossa, finanssiongelmat tappavat useimmat energiatarjontaa monipuolistavat hankkeet ja tilanne ei näytä mahdottomalta, kun nykyisestä tuotantokapasiteetista tuntuu tavaraa riittävän. Vaan tulevaisuus tulee olemaan todella raakaa toimintaa, luulen että montaa projektia ei pystytä enää koskaan uudelleen käynnistämään epävarmoissa oloissa. Joko olet virittämässä kotiin polkupyörällä toimivaa sähköntuottoa?

 


31.10.2008 00:00 |