POHJOIS-ETELÄ EROT UKssa ESIMAKUA TULEVASTA

Se miten mediassa painotukset menevät isojen talousinstanssien mukaan (UKssa lähes kaikki pääkonttorit jne. Lontoossa) harhauttaa monessa asiassa. UKssa Lontoon ympärystän taloudelliset tapahtumat ovat olleet pientä verrattuna Pohjois-UKn tilanteeseen. "Syrjäisemmät" alueet pitävät sisällään puhelinkeskuksia, varastotoimintaa, haarakonttoreita jne. mutta kun ne ovat poissa pääuutisista, niin UKn talouden lähes totaalinen jäätyminen Lontoon ulkopuolella on jäänyt paljolti raportoimatta. Artikkelista voi lukea, miten esim. monet rakennusurakat ovat pysähtyneet täysin. Ihmiset joutuvat lainaamaan elääkseen, tässä järkyttäviä numeroita - mitä sitten kun lainaus loppuu?

 

Työttömyys hyökkää rajusti ja korot ovat putoamassa: tarinan lopussa on tylyä luettavaa - on liian myöhäistä pysäyttää romahdus, joten ainoaksi toivoksi jää vaimentaa romahduksen vaikutuksia. Mitenkähän tuo onnistuu, toistaiseksi päättäjät ovat vain ilmaisseet halunsa pumpata systeemiin ilmaa - sen sijaan, että myönnettäisiin systeemin vinoutumat> (tässä jutussa viitataan vain Islantiin, mutta kun se ei ollut yksinäinen laiva). Näistä jutuista voi sitten aavistella tulevaa monessa muussakin paikassa (Suomi?) - syrjäisemmät alueet ottavat kuonoonsa pahasti (yllätys?). Pahimmassa tapauksessa energian saatavuus voi myös tulla rajoittavaksi tekijäksi monessa syrjäkylässä.

USAssa tämän vuoden 17. pankin vararikko. Ennakointia pankkien tulevaisuudesta on tämäkin - 20% asuntolainan ottaneista "veden alla" eli velkaa enemmän kuin talolla on arvoa. Tässä on hyvää (mahdollista) selitystä, miten rahastoja vedettiin höplästä viime viikon VW kurssien ylämäki-alamäki-efektissä. ...ja kaikkihan jatkavat pörssissä mukana oloa? Joku muukin ennakoi jo USAn default'ia - sijoittajat jäämässä kiroilemaan.

Kiina hyytyy todenteolla - heinäkuusta asti teollisuustuotanto on supistunut. Siellä tehtaiden sulkemisetkin ovat vähän toista luokkaa kuin täällä, 9000 kiinni 45000'sta tammikuun loppuun mennessä - ja vain Hong Kongin lähistöllä. Tästä kaikesta voi vähän aavistella Keskinäisen valtakunnan tulevaisuutta - mitä tapahtuu kun 300 miljoonaa keskiluokan saavuttanutta ihmistä joutuu kiristämään vyötään - ja miljardi ihmistä, joille on kehuttu tuota keskiluokkaisuutta kohta kohdalle tulevaksi, joutuvat toteamaan ettei sitä ikinä saavuteta? Maassa, joka on niin ympäristöongelmien, korruption, energiaongelmien, ruokaongelmien jne. ilmentymä kuin mikään voi olla? Armeija on vielä voimissaan, mutta kuinka jatkossa? Sisällissota ei ole mahdoton vaihtoehto sielläkään.

IMF jatkaa shoppailuaan - ensin varoitetaan ongelmista (Sri Lanka uusimpana täällä ja lista on "kummallisesti" laajenemassa) ja sitten tarjotaan apupakettia. Apupaketti on tietenkin sisällöltään varsin yksiselitteinen - sosiaaliturva pois, resurssit myyntiin, veroty ylös jne. Long live the Free Market! Tosin tietenkin lainan ottamisen vakuutetaan auttavan maiden talousnäkymiin yms. ongelmiin, mutta historia ei oikein tue väitettä. Nousevat maat ovat vaihtaneet nimensä syöksyviksi maiksi, varsinkin valuutat ovat sellaisia.

IMF'n US/UK johto on kuitenkin hiukka pinteessä - IMF'llä on varoja vain 210 Mrd US$ ja arviot lainojen määrästä ovat yli biljoonan. Hmm, Gordon Brown on ruinaamassa rahaa Saudi-Arabiasta - ja varmaan saakin tukea, kun korvaukset tuesta ovat varmasti houkuttelevia. Yes, katastrofikapitalismi kannattaa! Osille olisi muitakin halukkaita, Kiina ja Japani, mutta mitä ilmeisimmin ne eivät oikein sovellu IMF'n johdolle. Taustavoimien vapaa päätäntävalta voisi joutua sopeutumaan ehtoihin... Pakistan valitsisi IMF'n viimeisenä vaihtoehtona - onkohan mahdollisesti Pakistaniin matkalla vähän paremmin suunnattuja ohjuksia? Taidan nähdä maailman menon kyllä liian synkkänä. Turkkikin rimpuilee vastaan, Romania ja Bulgaria saavat vieraita, Kypros'kin noussut listalle, Afrikka on aina varma nakki (Mosambik).

Bolivia keskeytti USAn huumeiden vastaiset operaatiot alueellaan, olisiko taustalla CIAn örhellys hallituksen kaatamiseksi? CIAn toimet ymmärtää, kun lukee miten "järjettömästi" Etelä-Amerikan valtiot ovat pistäneet stoppia Vapaille MarkkinoilleTM. Vaan kuinkahan kauan Etelä-Amerikka kykenee jatkamaan, kun kansainvälisen kaupan hyytymisen mukana sinne virrannut raha, joka mahdollisti vapaudet USAsta, lakkaa saapumasta?

Eilen huomasin Suomen tekstitv'llä, että Ruotsi ja Tanska miettivät €uroon siirtymistä - tämä artikkeli oli jo 2 viikkoa sitten, aihe sama. Jotenkin tämä Suomen media joskus vähän arveluttaa... EUn romahdusta ennakoiden siirsin itse vähiä säästöjäni valuuttatilille US$'iksi - väittäisin, että nyt on mahdollista ottaa "ilmaista" rahaa seuraavien kuukausien aikana. Valuuttatilin avaus pitäisi onnistua pankissa kuin pankissa, mutta JOKAINEN ON VASTUUSSA OMISTA PÄÄTÖKSISTÄÄN. Mitä täällä kerron on sitä mitä minä teen - en kehu ja oikeastaan haluaisin olla väärässä. Jos EU hajoaa, niin se tulee olemaan uskomaton paukku. Eikä se tuo mitään positiivista lyhyellä tähtäimellä - ja avaa noille sijoittajahaille mahdollisuuden ajaa jopa yksittäisiä maita kumoon nopeassa tahdissa.

Tässä kuukauden wanha artikkeli, minkä muistaakseni linkitin aikaisemminkin. Ennakoivat laajoja sähkökatkoksia jenkkilässä, mahtaa olla järkytys lukea täälläkin sitten noiden alkaessa. Ei kannata tuudittautua hyväänoloon, sillä nykymenossa kaikki on niin toisistaan riippuvaista, että ennemmin tai myöhemmin tämä vyöryy tänne lintukotoommekin. Jos sinulla on auto tai tarvitset autoa liikkumiseen, niin nyt voisi olla syytä miettiä työtä lähemmäs siirtymistä tai muita ratkaisuja.

 


02.11.2008 00:00 |