VIIHDETTÄ KANSALLE - KUN TALOUSMAAILMA PALAA

Jenkkilässä on vuorossa residentin "valinta", jonka pitäisi ilmentää demokratiaa puhtaimmillaan. Vaan kuinkahan tuo on, kun voittaja lähes poikkeuksetta on marionetti, joka on saanut eniten rahaa mainoskampanjointiin. Mitä vähän olen jaksanut seurata tuota USAn, niin siellä on usko Obaman pelastavaan voimaan massoilla aivan uskomaton. Mitenkähän Obama estää 50% pankeista sulkemisen - tai autoteollisuuden (ja miljoonien työpaikkojen) haihtumisen? Vaatisi rohkeutta antaa suurimman osan pankeista romahtaa ilman tukia, joten sitä tuskin näemme. Lopputulos on tietenkin loputon veronmaksajien rahan pumppaus ja lainan ottaminen. Niin, ja McSame tuskin sen parempaan pystyy - korkeintaan vähän ampumaherkempänä on valmis viemään huomion ulos kotimaan ongelmista ja aloittamaan lisää öljyn demokratisoimissotia.

 

BRIC (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina) maat jatkavat romahdustaan, sijoittajat eivät yksinkertaisesti uskalla niihin sijoittaa - ja hyvästä syystä. Tehtaissa pannaan lappua luukulle - ja usein työntekijät sen saavat tehdä, kun pomo on häipynyt. Kiinan melamiiniongelmat ovat laajempia kuin ensin annettiin ymmärtää - ja tämä on yllätys, kun kantavana ajatuksena on voiton maksimointi? Seuraavana kannattaa tarkistaa myös lääkkeiden alkuperämaa, yhä enemmän niitäkin tulee Kiinasta.

Jenkkilässä energiajakelu yskii, asiakkaiden maksuongelmat taustalla. Tavan kansalaiselle sairaanhoito kotimaassaan on jo kallistunut saavuttamattomiin, US-tyylin polven tähystysleikkaus 12-15000 US$ vs leikkaus ja lennot Meksikossa 4500 US$. GMn myynti lähes puolittui lokakuussa, Fordilla kolmannes pois. AIGn apupaketin järjellisyyttä ihmetellään muuallakin. USAn teollisuustuotanto on romahtanut, lasku nopeinta 26 vuoteen.

Saksassa 30 Mrd €'n asuntorahasto jäädytettiin, kun alkoi nousta epäilystä UKtaisommasta kiinteistöjen hintaromahduksesta. Saksa pumppaa 50 Mrd €uroa talouteensa. EUn mukaan UK tulee kärsimään eniten lamasta, syynä mm. tuotannon romahdus. Yksi UKn koulujen veto laman ongelmiin on kuitenkin toivoa herättävä, kouluissa kasvispuutarha mukaan kouluohjelmaan. Portugal pumppaa talouteensa 4 Mrd €uroa ja vakuuttaa, ettei mitään hätää. Sveitsiläinen UBS joutuu myöntään Lehman'in jälkeisten "arvopaperien" olevan käytännössä yhtä tyhjän kanssa. Nyt kun myönnetään, että EU on lamassa, niin EKPn johto on valmis nopeisiin korkojen leikkauksiin. Sitten kun katsotaan miten paljon se on auttanut USAn taloutta, niin arvannemme kaikki miten toimiva ratkaisuyritys tämä on. Huvittavinta tietysti on, että aika korkealtakin tuomitaan USAn talouspolitiikka huonona (entinen talous-"Nobel"-palkittu). Samoin korkojen leikkaukset tulevat lopulta kuitenkin veronmaksajien maksettavaksi.

Valtapolitiikan pitämiseksi mielenkiintoisena USA kovistelee Venäjän ydinaseiden turvallisuuden perään. IMFn apupaketti Pakistanille, lainan korko vaatimaton 16,7%. Ja lisää on tulossa, vaan kuinkahan kyseiset maat tukiaan aikanaan katsovat? WTO, IMFn velipuoli, vaatii kauppasopimusten uudelleen järjestelyjä maailman luottokriisin varjolla - ja tätä perusteluahan ei kukaan odottanut? Kaikkinensa niin isot kansainväliset kuin pienemmät firmat kärsivät.

Edellisen kirjoituksen valuuttatilin avaus on tällä hetkellä lähes riskitöntä, jos pystyy tosiaan istumaan niistä rahoista erossa 3-6 kk. Kannattaa käydä pankissa juttelemassa. Itselleni US$ on ollut valintana, mutta itse asiassa Japanin yen on parempi. Yen'in carry-trade'n purkautuminen on vasta lähtenyt käyntiin ja kun todetaan, että se on ollut käynnissä 20v, niin siinä on vielä paljon purettavaa. Siellä on siis jaossa "ilmaista" rahaa. Kannattaa harkita...

 


04.11.2008 00:00 |