UUSI RESIDENTTI - UUSI TOIVO?

Obamasta sitten uusi Valkoisen talon residentti - mutta millaisella menestyksellä? Jos kaveri ei puutu talouden koneistojen toimintoihin (Bear Stearns'in entinen pomo FED'in palkkalistoille riskianalyytikkona, isot firmat eivät maksa veroja USAssa jne.), niin voip olla että hän on USAn viimeinen residentti. Toivo PelastajastaTM tietysti markkinoillakin näkyi nousuina, mutta kuinka kauan? Joka tapauksessa Obamalla on melkoinen taakka setvittävänä Bushin jälkeen, joskus mietityttää että kuka täysijärkinen haluaa Titanic'in kapteeniksi? Armeija ainakin on esittämässä omat visionsa Terrorin vastaisen sodanTM jatkamisesta, kuinkahan Obama pystyy tuota rahasampoa/kaivoa rajoittamaan?

 

USAn lainanotto kasvaa yli biljoonaan US$'in vuodessa, ensi vuonna 2-3 bilj. US$? Ja noista luvuista huolimatta, liittovaltio on hamuamassa lisää firmoja ostoslistalleen. USAn tehdastuotanto laskee odotettua enemmän>. Nyt jo 1800 pankin arvioidaan tarvitsevan tai voivan hyötyä USAn pankkitukipaketista - tosin se on kohta jo käytetty eli lisää on vain julkistamista vailla. Yksi osoitus USAn talouden hyytymisestä on myös kaupallisten rakennusten kaupan romahtaminen, -60% vuodessa.

USAn heikkenemisestä kertoo myös Kiinan ja Taiwanin läheneminen, saa nähdä kuinka käy Kiinan romahtaessa. UKssa pankkien yhdistyminen superpankiksi, satoja konttoreita kiinni. Hintaa vaatimattomat 17 Mrd £. Maata ei tunnu auttavan punnan -15% romahdus vuoden takaisesta - teollisuudella ei ole vientiä. Rakennusalakin on romahtanut - ja lisää tulossa.

EUn talouden tulevaisuus yhä epävarmempi kun Etelä-Euroopan velkaantuneisuus käy yhä raskaammaksi, Ranska on shoppailemassa pankkeja ja Saksassa pankit kertovat apupakettien tarpeellisuudesta. EKP onkin starttaamassa korkojen leikkauksen, tulosten positiivisuus on tosin vähän niin ja näin. Islannin Landsbankin paperien arvo 3,4% alkuperäisestä - lisää tulossa muiden pankkien kirjanpidosta lähitulevaisuudessa. Vai mitä kertoo tuo CDS'ien selvittely - arviot kokonaismäärästäkin ovat 35-47 bilj. US$'n välillä. Australiassakin korkoja on leikattu syyskuun jälkeen jo 2%, mitenkähän meidän armas EKP? Kai se on "paremmaksi" pistettävä?

Vielä vain puhutaan talouden kasvusta - ensi vuoden arviot 1%. Luulen, että romahdus tulee olemaan jotain aivan muuta.

Isoveli levittäytyy joka paikkaan - Hollannissa valvottua syntyvyyden säännöstelyä.

Tuosta fiat-raha systeemistä voi sanoa monta - mutta yksi on selvä, se on -ah niin houkutteleva- ruokaketjun yläosassa oleville. Vai mitä olette mieltä siitä, että myös Alan Greenspan tuki kultaan sidottua rahasysteemiä 1966 - kauan ennen nousuaan FED'in huipulle.

Oma ennusteeni: Euro tulee alas ja lujaa.

 


05.11.2008 00:00 |