MEET THE NEW BOSS, THE SAME AS OLD BOSS

Jenkkilässä on em. sanonta kovin tuttu. Näyttäisi siltä, että Obaman kabinetti tulee olemaan samoja sankareita, jotka olivat kasaamassa vallitsevan talousmyräkän alkulähteitä. Räikeimpänä tietysti olisi nostaa Corzine uudeksi valtiovarainministeriksi - ent. Goldman Sachs mies ja Paulsonin vanha pomo. Pitää toivoa, että tämä on vain puhetta bittiavaruudessa. Mutta kaikkinensa puheet "kokemuksen" tuomisesta areenalla on vain koristetta, jos otetaan entisiä pankkipomoja ja vastaavia - hehän tulevat puolustelemaan kavereidensa tekoja. Systeemin uskottavuuden palauttamiseksi tarvittaisiin kyllä vankilatuomioita, mutta mitenkähän hyvin sellaiset menevät läpi? Einsteinin mukaan - ratkaisu ongelmaan on eri kuin mitkä ongelma aiheuttivat. Ääriskeptikot ovat jo esittäneet, että Obaman annettiin nousta presidentiksi jolloin Hoover'in tapaan hänen syykseen tullaan laittamaan Suurempi Lama. Lisäseurauksena on tietysti USAssa wanhojen rotuennakkoluulojen leimahtaminen eli kun musta residentti "aiheutti" laman, niin kadulla työtön purkaa traumojaan toiseen mustaan kulkijaan. Nämä ennakkoluulot ovat syvässä, mutta toivoa tietenkin on paremmasta - vaan kuinka käy?

 

Rohkeita päätöksiä ovat muutkin vailla eikä Obamalla ole aikaa lepäillä voitonhuumassa. Pörssit eivät pahemmin kanna edes yhden päivän jälkeen (DOW alas, Aasia alas, tuolta tutulta sivulta on helppo klikata eri pörssejä ja näkee miten päätöntä poukkoilua noissa on). Odotukset ovat terveydenhuollon ja vastaavien suunnalla, jopa Roosevelt'in tapaisia valtakunnallisia työprojekteja aavistellaan. Ja syytä onkin, jopa FED myöntää inflaation olevan toiveajattelua, tosin samaan hengenvetoon puhutaan miten keskuspankit ovat ylivoimaisen vahvoja laitoksia. Siltähän tuo tietysti näyttäisi, kun FED'n saatavat ovat kasvaneet ja vauhdilla - ensi vuonna 3 bilj. US$ rikki? USAn valtionvarainministeriö on aikeissa laskea 55 Mrd US$'n verran pitkän ajan obligaatioita, niiden hinnoittelu tulee varmaan näkemään mielenkiintoisia. TAE'lla esitettiin ajatus, että noiden tuotto% nousee ylös, mutta hinta laskee eli ennen täyteen aikaan odottamista joutuisi myymään tappiolla. Tästä tietysti on helppo vetää ajatus, että USA ottaa lainaa muilta taas kerran ja ilmoittaa vararikosta ennen kuin lupaukset olisi lunastettava. Seuraus on tietenkin lopunkin US-systeemin luottamuksen romahdus kansainvälisillä markkinoilla, mutta siinä vaiheessa asialla tuskin on enää isompaa merkitystä. Muutaman vuoden päästä (ennen obligaatioiden maksamista kuitenkin) ollaan niin pitkällä resurssien kutistumisen (sotien?) tiellä, että kansainvälisistä markkinoista alkaa olla vain muisto jäljellä.

Tässä myönnetään se mistä on ollut jo aikaisemminkin puhetta, pankit eivät saamiaan tukia ole käyttämässä lainaukseen vaan kilpailijoiden shoppailuun. Mitä korkoja lasketaan, niin ne eivät todellakaan ole valumassa loppupään kuluttajien hyödyksi. Toisaalta muistan miten oma asuntolaina 1996 oli silloinen helibor 12kk + 2% marginaali, eli siihen suuntaan varmaan ollaan menossa.

Olisi toivottavaa että esim. Roubini pääsisi Obaman työllistettäviin, kaveri on ollut oikeassa mm. Kiinan kompastelusta. UKssa ja USAssa teollisuustuotanto jatkavat alamäkeen, samoin palveluala. Yksi syy on luottokorttien käytön lasku. Sitä vastoin isot jenkkifirmat ovat aloittaneet nousun kansainvälisessä vertailussa - taitavat muiden maiden syöksyt realisoitua siis. Tosin useampikin on kääntämässä ajatusta lyhyen ajan nousuun. Seurauksena tullee olemaan  -taas kerran- lammaslauman teurastus.

CDS'issä on paljastumassa mielenkiintoista, niillä on lyöty isoja vetoja eri maiden romahtamisesta (esim. Brasilia, Venäjä, Turkki ja Italia). Erityisesti EUta pitäisi huolettaa Italian ja Espanjan voimakas kohdistuminen vedonlyönnissä. Aasiassa yritetään keksiä rajoituksia valuuttaderivatiiveille, mutta tämä tullee olemaan vaikeaa. Tällä hetkellähän yenin nousu on hetkeksi pysähtynyt, mutta nousu jatkuu pian 99% varmasti taas. Japani on pahoissa ongelmissa, kun yenin kallistuminen vaikeuttaa vientiteollisuutta, joka elektroniikka/autotuottajalle on laman myötä muutoinkin takkuamassa.

Maailmalla tuntuu tavallisten uutisten vyöry jatkuvan: Afghanistanissa (jälleen) hääseurue US-pommitusten kohteena (anteeksipyyntö lausutaan, joo, mutta siihen se jääkin). Ylpeästi kuitenkin ilmoitetaan 40 tonnin hashis-lastin tuhoamisesta. Venäjä ilmoitti levittävänsä omaa ohjuskilpeään Puolan rajalle. Kansainvälinen kuljetus jatkaa kutistumistaan.

 

LISÄYS 6.11.2008

HYVÄT FIILIKSET HAIHTUMASSA UUDESTA PRESIDENTISTÄ

Pörssit melkoisessa syöksyssä taas, kautta maailman punaisella lähes kaikki.

Obaman brief'aus maailmantilanteesta CIAn toimesta varmaan rauhoittaa äkkiliikkeistä, bin Ladenia pitäisi jahdata jne. Miehellä on tulossa vähintäänkin mielenkiintoinen kabinetti, jos yhtään noita nettilintuja voi uskoa. Corzinea esitellään muuallakin valtiovarainministeriksi, toinen vaihtoehto taitaa olla Citigroup'in Robert Rubin, joka oli kovasti auttamassa tätäkin kuplaa syntymään. Valitettavasti ei liene epäilystäkään etteivätkö Wallstreetin kaverit pääsisi päättäville paikoille - ja silloin on turha odottaa oikeita, rajuja ratkaisuja. 

Ilmeisesti tiukka Israel'in puolustaja Rahm Emmanuel on tulossa Valkoisen talon henkilöstöpäälliköksi. Ne on hassuja nuo USAn ja Israel'in linkit... Israel on jo antamassa vihjeitä, ettei parane Iranin kanssa mistään neuvotella. Samoin eri yhteyksissä on tullut juttuja vastaan kuinka McBama on IMFn luottomies, vaan katsotaan mitä tuuli tuo tupaan... Sitä odotellessa voi ihailla yhä synkempiä ennusteita pörsseistä.

USAn autoteollisuudesta saattaa haihtua 2,5 milj. työpaikkaa, lähinnä myynti-, huolto- jne. puolelta. Tämä siis jos supistusta 50%... Miten olisi 100% supistuminen? Jokatapauksessa autoteollisuus on nostamassa hätähuutoa liittovaltion suuntaan, täällä ja täällä. Valitusten intensiivisyyttä kuvaa tämäkin, ei aikaa odottaa Obaman virkaanastujaisia. Ehkä Wallstreetin kavereiden pitäisi samoin valittaa palkkioidensa leikkaamisesta, tällä menolla liittovaltio varmaan heitäkin auttaa. Kalifornia yrittää sentään jotain - 10 Mrd US$ junaverkosto hyväksytty rakennettavaksi. Toisaalta taas Arskan ratkaisu talouden pelastamiseksi on vähintään kummallinen - jäädytetään pakkohuutokaupat 90 päiväksi, mitähän tuo auttaa? Joka tapauksessa Kalifornia on helisemässä markkinoitujen joukkovelkakirjojen ja eläkepommin räpsähtämistä odottaessa, kysymys on vain että kumpi tulee ovelle ensin kolkuttamaan. Saas nähdä miten jenkkilän sisäinen järjestys pysyy kasassa, kun poliisi ja palokunta joutuvat leikkausten kohteeksi. Sinne vain jonon jatkoksi, työttömyysluvut korkeimmat 25 vuoteen.

Keskuspankit menivät korontapporeissulle tänään oikein urakalla, Englanti -1,5%, EKP -0,5% ja Sveitsi samoin -0,5%. Vaan katsokaa toisenlaista tulevaisuutta - Islanti pitää koron 18%'ssa. Maailmantalous on joutumassa todella mielenkiintoisiin koetuksiin, AIG tarvitsee taas rahaa - ja saa sen, koska heidän paljastaessa kortit moni firma ottaa kuoliniskun. Toinen on Ampac, joka taidetaan pelastaa sitten USAn liittovaltion suojiin - pelko toisesta AIG'sta on liian suuri, tuo taustalla heiluva derivatiivien kontrolloimaton purkautumisvaara ovat melkoinen (eikä mitään likaisia ajatuksia tuosta, kiitos). Jos vielä joku epäilee tuota yenin nousua, nyt tässä on myös Japanin keskuspankin tuskaa - emme mahda mitään nousulle.

UKssa talojen hinnat vuodessa -15%, autojen myynti -23%. IMF'n näkemys menosta on tyly, kriisistä tulee pahin siellä missä pankkien kontrolli on kevyintä - USA ja UK esimerkkeinä. Vaan tilanne on karkaamassa muuallakin pankkien käsistä, Kiinassa pankit kieltäytyvät lainaamasta. Tässä on pitkähkö Der Spiegel'in artikkeli "Mitä sitten kun maa menee konkurssiin?", suosittelen sitä lämpimästi. Siellä on EUstakin tylyä arviota...

Energiapuolella IEA arvioi öljyä takaisin 100 US$/tynnyri tuntumaan täällä ja täällä. Hassuja arvioita, kun aikaisemmin karkasti tuo -9% tuotannon tippuminen joku päivä sitten bittiavaruuteen. Jos tuotannon lasku on noin nopeaa, niin pitää laman olla todella syvä ja nopea ettei tynnyrihinta mene kuin raketilla ylös. Kumpi vaihtoehto nyt sitten on "parempi" on vähän niin ja näin.

 

Kiitos ihmisille, kun olette jaksanut käydä raapustuksiani ihmettelemässä. Tähän mennessä kävijöiden määrä jossain 150-200 välillä ja vieraita kauempaakin, Hong Kong, Australia, USA, Iso-Britannia, Puola, Saksa, Ruotsi, Tanska, Oman ja Espanjakin. Vielä kun jaksaisitte tuonne keskustelupalstalle aktivoitua... ehkä se alkaa houkuttaa enemmän kun saan näitä sivuja parempaan, vetoon - taiteilen Joomlan kanssa, mutta kun on tuo bitinpyörityspeukalo vähän onneton ;-) Kärsivällisyyttä, ja laittakaa viestejä sivuista eteenpäin, kuvittelisin että näillä olisi kysyntää muillekin. Tosin mustaakin mustempi sävy on melkoinen karkoittaja, ummarran sen.

 


06.11.2008 00:00 |