MIKÄÄN EI MUUTU JOHTOPORSAISSA

Jos kuka on seurannut Obaman ympärilleen keräämiä nimiä, niin ei siellä kyllä ole odotettavissa tasan yhtään mitään muutosta. Jatkossakin tullaan antamaan loputtomiin apupaketteja eri instansseille. Asia ei sinänsä ole ihme, kun kaikki isojen valtioiden pomot ovat isolla rahalla asemaansa nostettuja, mutta ärsyttää tietenkin nuo puheet "muutoksesta". Muutoksen" markkinointia tietysti auttaa se kun kukaan ei halua uskoa pahinta.

USAn autoala on erinomainen esimerkki menosta, firmat (GM, Ford, Chrysler) ovat polttaneet vimosen neljänneksen aikana enemmän rahaa kuin osakkeissaan on. Ja lisää ollaan vailla (niin USAssa kuin UKssakin), hyvä tietenkin pelotella kun työntekijöitä on miljoonia tulilinjalla. Päättäjät tietenkin ovat toinen toistaan innokaampia tukemaan rahaa kansalaisten miellyttämisen toivossa. Toisaalta kun eivät ole siellä kehittyneet aikojen mukana, niin kehitys on ajanut niistä ohi. Loppupeleissä tietenkin viimeinen naula arkkuun on, että kohta USAssa ei ole autoille ostajia ylimpiä johtoelimiä lukuunottamatta ollenkaan. Kummasti vielä ollaan jakamassa tuota 700 Mrd US$ tukipakettia - itse luulen, että päivitettyyn versioon pitää laittaa yksi nolla lisää - ehkä enemmänkin...

 

AIG on lisärahaa vailla, pankit samoin - ja jos ei muuhun niin sitten senaattorien lobbaukseen. Yliopistojen rahoitus on tippumassa myös tyhjän päälle, luulen että Suomessa monet yliopistot joutuvat saman toteamaan nyt kun uusi oman rahoituksen hankkimis-lakikin on voimassa. Kalifornian alijäämä 11,2 Mrd US$. USAssa perjantaina 2 pankkia kiinni perjantaina, toisen omistaja keksi aikoinaan MBS-derivatiivit. AIGn siipimiehet Ampac ja MBIA ovat vailla tukea valtiolta.

Kiina on romahduksen partaalla - vaikka valtio pumppaa puoli biljoonaa US$'ia omaan systeemiinsä. Hätä tulee kohta muillekin, kun muidenkaan "nousevien" maiden taloudet eivät ole siinä kunnossa kun niistä toiverikkaina ajatellaan. Pankit UKssa (tässä ja tässä) kieltäytyvät siirtämästä korkojen alennuksia asiakkaille, ihan kuin tästä oli joskus ollut puhetta. Satamat hiljenevät, lehtimainokset hiipuvat.

Euroalueen musta tulevaisuus alkaa konkretisoitua muuallakin kuin UKssa, Espanjan työllisyys nousee pian 20%'in - ja tuskin pysähtyy siihen. Italia pumppaa pankkejaan. Australia on IMF'n mukaan samoin tyhjän päällä (ostaako IMF Australian?). Islannista voimme katsoa tulevaisuutta monen kohdalla. Safehaven antaa hyviä yhteenvetoja, jos kieli taipuu, niin tämän pitäisi pistää miettimään. Samoin jos luottaa vanhojen tiikerien voimaan, niin myös W. Buffett'in sijoitukset ovat melkoisesti menossa miinukselle. Eipä silti, myös Goldman Sachs on palaamassa 10v taaksepäin. Jatkossa kuitenkin yhteistyö USAn liittohallituksen kanssa takaa menestyksen.

Puheet hyperinflaatiosta keskuspankkien rahan printtauksen takia jenkkilässä ovat täyttä puppua. EUn kohdalla olen yhä vakuuttuneempi, että täällä iskee kohta ihan uskomaton kökkö talouden tuulilasiin. Se että, maailmanmarkkinoilla tavarat määritellään US$'eissa tulee olemaan uskomaton kuoleman suudelma EUn taloudelle, kun €uro siirtyy vapaaseen pudotukseen. Sikäli kun tiedän, niin valuuttatilin avaus pankissa on halpaa (itselleni ei maksanut mitään) ja nyt jos koska on aika avata se yeni-tili (seuraavien 3-6 kk ajaksi). Tai dollari-tili (siis 6-12 kk ajaksi). Sen jälkeen pitäisi ottaa tavara ulos pankeista paperina tai ostaa vaihtokelpoista tavaraa - paperirahaa ei yksinkertaisesti riitä kaikille.

 

Kenellekään tuskin on tullut yllätyksenä rimpuiluni näiden verkkosivujen kanssa, toivottavasti saan ne siirrettyä uuteen formaattiin pian. Pahoillani hitaudesta.

 


09.11.2008 00:00 |