MUSTIA PILVIÄ - VAAN ONKO NIITÄ MUUNKAANLAISIA?

Sirkus autoteollisuuden pelastamiseksi jatkuu jenkkilässä - ja taitaa se tietysti kohta laajeta tänne Wanhallekin mantereelle. Joka tapauksessa GM'ia voi pitää kävelevänä kuolleena, samoin sen asuntolainoja myöntänyt osasto on pahasti miinuksella - vaan vielä toivotaan paremman tulevan. Ainakin johtoporsaat ovat kovasti pönkittämässä sitä, vaikka jossain välissä pitäisi tajuta ettei hyvän rahan heittäminen huonon perään auta ketään. Obaman olisi annettava jenkkilän autoteollisuuden kaatua, hän tuskin sitä pystyy kantamaan 4 vuoden päähän seuraavalle residentille.

Pelkästään vakuutusala jenkkilässä on hukannut bilj. US$'a tänä vuonna. Silti AIG ja kumppanit (zombie-nimestä huolimatta) keräävät lisää tukea liittovaltiolta. Yleisestä menosta on hyvä esimerkki parin päivän takainen Circuit City -elektroniikkaketjun vararikko, he saivat yhden 1,1 Mrd US$ lainan, joka on tarkoitus maksaa joulumyynnin tuotolla. Mitenkähän on, taitaa jäädä vain isompi velka tuostakin yrityksestä - työttömät eivät kauheasti ole ostamassa hilavitkuttimia kotiin, eivät edes halvalla. Wallstreetilläkin 70ooo työtöntä.

 

Toinen syy kulutuksen kuivumiseen on luottokorttialan tyrehtyminen - American Express siirtyykin pankiksi - ja vaatii 3,5 Mrd US$ apuja. Samalla firman osakkeesta on haihtunut 54% vuodessa. Bank of America'lla reilu 16 Mrd US$ maksettavaa ostettuaa Countrywiden tuossa alkusyksystä. Merrill Lynch'in johtaja vertaa nykymenoa 1929'än, olisikohan heidän pulju seuraavia kaatuvia?

Goldman Sachs'illakaan ei mene hyvin, firma alhaisimmillaan yli viiteen vuoteen. Tämä siitä huolimatta, että GS myi Kalifornian joukkovelkakirjoja - ja sitten käytti derivatiiveja niiden arvonalenemisen vedonlyömisen kohteena. Peli henki ja säännöt ovat kaikille selvät - ei sääntöjä, kunhan tulee voittoa. ...ja kuka W. Buffett'ia jumaloi, niin nyt pitäisi herätä - kaveri sanoi joku aika sitten ettei ole missään tekemisissä derivatiivien kanssa. Nyt kertoo em. instrumenttien aiheuttamista tappioista.

UKn asuntomarkkinat romahtavat viidennekseen vuodessa. USAssa monet instanssit kehuvat auttavansa satoja tuhansia asuntovelallisiaan, vaan taitaa olla pakko kun muutoin joutuisivat nekin kirjaamaan tappioiksi. Ei sillä etteikö niin tapahtuisi ensi vuonna. Kaikkinensa alkaa olla vaikeampi selittää lukemattomat apupaketit - asiaa ihmetellään jo mm. Australian valtamediassakin.

Ruplan laskulla selitetään Venäjän pörssin laskua - seuraavaksi kai pörssin laskulla selitetään ruplan laskua...UKssa keskuspankin toimia selitellään myös sujuvasti. Nyt puhutaan deflaatiosta, että voidaan laskea korkoja. Korkojen lasku syö edelleen punnan arvoa, joten UKssa tulee moni asia lyömään ihmisten tuulilasiin.

Euroalueella Espanjan Santander-pankki on tehnyt "hauskasti" täyskäännöksen, pari viikkoa sitten kehuivat etteivät tarvitse rahaa - ja nyt yrittävät kerätä 7,2 Mrd €uroa. Mitenkähän tuo onnistuu, olisikohan hyvä sijoitus? Euroopan päättäjillä olisi mahdollisuus nousta rohkeasti esiin, mutta luulen ettei kukaan halua julkisesti sanoa mihin ollaan menossa.

Energia-ala on romahtamassa samoin - Meksiko saattaa lopettaa öljyn viennin. IEA julkaisi raporttinsa ja pahalta näyttää - tosin visiot tulevasta ovat vähän laskeneet, nyt 2030 kysyntä on "vain" 106 mtp. Pelkästään nykyisen tuotannon ylläpitäminen vuoteen 2030 edellyttäisi neljää uutta Saudi-Arabiaa tuottamaan, mitenkähän tuo mahtaa onnistua. OPEC'in kohtalo taitaa olla myös historian roskakoppa - talouden romahtaessa eri maat tuskin pitävät kiinni kiintiöistä, koska jostain olisi niitä tuloja saatava. Seurauksena kysyntään nähden ylituotanto ja hinta painuu alas. Ainakin Venäjä tätä sanoo nyt jo - ei leikkauksia tuotantoon.

 

Pääsivustoilla on mennyt herne nenään, pistän sen uusiksi - ehkä huomenna sitten jo toiminnassa. Pahoillani.

 

LISÄYS 12.11.2008

Näyttää siltä, että pörssit ovat ottamassa turpiin ihan tosissaan tänään, Moskova yli -12%. Vastapalloon heidän keskuspankin korot 12% - hmm, tulee Islanti mieleen. Taitaa olla tulossa ruplan revalvaatio eli siellä paikallisien ihmisten säästöt sanovat hei-hei. Asiaa ennakoiden mellakkapoliiseja ja armeijan yksiköitä on hiljaisuudessa mobilisoitu. S'on korkeemman käres sielläkin taas! Tuosta aikaisemmast öljyalan hintasirkuksesta on tulossa melkoinen, mitä ilmeisimmin maailmanlama on vieläkin pahempi kuin mitä ajattelin - hinnat tulevat painumaan sielläkin vielä. Venäjäkin ennakoi keskimäärin 50 US$ tynnyrihintaa. Iso kysymys tietysti on, että mitä se tulee olemaan ruplissa. 

EU talous on samoin tipahtamassa jyrkänteeltä - artikkelista voi katsoa hyviä käppyröitä pian maksuun tulevista veloista. Etupainotteisena lyhyesti sanottuna tulee monella valtiolla budjetit sanoa UMPH! ...siinä menee sitten normaaliyhteiskunnan ylläpidon rahoitus uusiksi, verojakaan kun ei kauheasti voi korottaa. Vaan UK on itse asiassa tippumassa vielä jyrkemmin - sijoittajat ovat lähdössä pilvin pimein ja pysyvästi. Korkoja ollaan valmiina leikkaamaan "niin alas kuin tarpeellista" - tuo toteamus kertoo miten kelkka on kääntynyt nyt. Deflaatio'ta pelätään kuin ruttoa. Ja syytä onkin, siinä menee monen "tärkeän" ja "rikkaan" digitaalit alas ja lujaa, fyysistä tavaraa kun ei miljardien edestä ole kenelläkään.

Tässä on erinomainen yhteenveto Obama "muutoksen" toimeenpanijoista eli kabinetista. Pari juttua pistää hyvin silmää, vanhoja henkilöitä - ja puolet lakimiehiä. Jälkimmäinen kertoo USAsta tietysti paljon hehehe... USAssa samaan aikaan kauppakeskusten kakkosnimi on menossa vararikkoon, työttömyysluvut siis saavat kummasti "nostetta" - ikävällä tavalla. Tässä on kaveri ennakoinut US-pankkien romahdusta jo 2002 asti sikäläisestä pankki"vakuutus"systeemistä huolimatta.

Nyt joutuvat lätäkön takana toteamaan ettei se 700 Mrd US$ apupaketti riitä mihinkään, ratkaisuna yrittänevät yksityisiltä kerätä rahaa (tähän astihan se on mennyt epäsuorasti valtion pussista - ja valtio tietenkin kerää veroja). Kaikkinensa voi sanoa, että USA on tippumassa täydelliseen suohon, siellähän valtion rahoituksesta on vastannut 2 Mrd US$ päivässä kasvava ulkomaan velka. Mitenkähän kauan nuo Japani ja Kiina sitä antavat, kun niissä oman talouden pönkittäminen nousee isommalle sijalle tärkeysasteikolla.

Luottokortit ovat kautta maailman saamassa ihan uutta huomiota - American Express on varmasti mallikappale monelle seuraavallekin. UKssa luottokorttien prosentteja nostettu 17 asti. UK ongelmia korostaa mm. ensiasunnon ostajien määrän tipahtaminen murto-osaan. Edelleen voidaan katsoa Islannista mallia tulevaan myös manner-Euroopassa. Vaikka onhan tuossa viikonloppuna tulossa G20 kokous, ehkä he pelastavat meidät kaikki >sarkasmia< ...

 


12.11.2008 18:14 |