USAlla 5 BILJOONAN (1012) US$ MAKSETTAVAT

Tämä "uutinen" kertoo pelottavasti missä mennään. Paljon vatvottu 700 Mrd US$ on taskurahaa siihen mitä vielä on tulossa, sillä nyt jo on selvää että tähän mennessä systeemiin syötetyt digitaalit eivät ole tehneet yhtään mitään pysäyttääkseen talousalan syöksykierrettä. Maailmanlaajuisesti myönnetyt paketit ovat jo yli 3 bilj. US$'n verran, mutta luulen että kohta voidaan puhua kaksinumeroisista biljoonista yleisesti. Kuka maksaa? Valtiot? ...joo, veronmaksajilta ottamalla...

 

pankkituet

 

EUn näkemykseni synkistyvät entisestään, koska täällä vieläkin yritellään selitellä asioita alakanttiin. Tosiasia vain on, että niin valtioiden kuin yritysten taakkana on isoja lainoja - ja niistä suuri osa on tulossa maksuun jo 12kk sisällä. Tähän asti lainat on vain "rullattu" seuraavaan eli uusi laina, mutta nyt se tuskin tulee onnistumaan kovinkaan helposti. Pelkästään USAssa ja Euroopassa pankit IMFn arvion mukaan ovat laihduttamassa saataviaan 10 bilj. US$'lla seuraavien 5 vuoden aikana. Se tarkoittaa lainaamisen kiristämistä merkittävästi.

Ei sillä että missään muuallakaan asioista puhuta oikeilla nimillä. Hyvä heitto on tuo Kiinan ilmoittama 600 Mrd US$ talouspaketti pari päivää sitten - markkinat kantoivat peräti yhden päivän sen myötä. Nyt ollaan taas jo pitkän matkaa alaspäin.

Tällä hetkellä jos luottaa pankkien pystyssä pysymiseen Suomessa, niin valuuttatili on ainoa järkevä sijoitus. Yenissä on 99,99% varma tuotto (poislukien ydinsota tai digitaalijärjestelmän täyskaatuminen) 3-6 kk aikajanalla sillä EU on matkalla hajoamiseen. Ja jos jollain ihmeellä EU pysyykin kasassa, niin €uron kohtalo on tyly. Näin ajattelen ja näin sijoitan vähät roponi.

Kuka on asuntoa myymässä esim. viiden vuoden päästä tulee karvaasti yllättymään muutamasta asiasta jos ei nyt ennakoi näkymiä.

  1. lainan saaminen tulee olemaan todella vaikeaa eli ostajia ei meinaa löytyä millään
  2. kun ei ole ostajia, niin hintoja on pakko laskea todella alas
  3. asunnon varusteluilla ja sijainnilla tulee olemaan valtava merkitys hinnan kannalta, kaukana palveluista ja öljy- yms. lämmitykset laskevat hintaa todella rajusti. Tämä tarkoittaa omakotitalojen hintalapuille mieletöntä kiviriippaa

Näin ollen, jos aiot muuttaa JA ostaa asunnon em. 5 kuluttua, varaudu pankkien (niiden jotka mahdollisesti vielä toimivat) isoihin välityspalkkioihin, marginaaleihin ja käteisrahan merkittävään kasvuun tämänpäiväisestä. Minun veikkaus on, että monelle yksinkertaisesti sanoa "sinulle ei lainaa tästä pankista". Sitä vastoin pankeissa ollaan kyllä erittäin auliina ottamaan sijoituksia vastaan, vaikka tuotto-odotukset tulevat olemaan aikasen surkeita.

Öljyn romahdus eilen oli selvä merkki systeemin käpertymisestä itseensä. Venäjän sisäisillä markkinoilla tynnyrihinta tipahti jo 10 US$'in! Samassa jutussa todetaan Venäjän öljyn tuotannon jo laskeneen 6% tänä vuonna, sen pitäisi olla melkoinen herätyskello niin Suomen valtiolle kuin tavan kansalaisillekin. Mutta mitenkähän tuon "pikkuasian" raportointi tämän maan mediassa. Samaan syssyyn rupla ottaa töksyä ihan urakalla ja lainaaminen itärajan takana alkaa näin ollen käymään kalliiksi monelle firmalle. Se kaikki ruokkii tietenkin energia-alallakin supistamista eli ei uusia projekteja ja vanhojenkin ylläpitoon vähemmän huomiota. Hei hurraa lyhyen tähtäimen suunnittelulle! Vaan kun ei saa rahaa, vaikka olisi kuinka hyviä suunnitelmia ja niin nykyinen yhteiskuntajärjestelmä paljastuu melkoisen ontoksi systeemiksi.

Se, että Suomen autotehdas sai hybridiautojen valmistussopimuksen kuulostaa kivalta. Mutta kuinkahan noille löytyy ostajia, varsinkaan kuvan mukaisille sporttiautoille tuskin on kauheaa kysyntää ainakaan tavallisilla ostajilla. Kaikkinensa itse en laskisi Valmetin suunnitelmissa USAn viennin varaan yhtikäs mitään, mutta ehkä onkin parempi etten ole päättämässä näistä asioista. Kun Honda ja Torotakin ovat epävarmoja jatkoista USAssa, niin voimma heittää alan tulevaisuuden näkymät kuoppaan siellä pitkäksi aikaa. Asioita ei auta vaikka Obama pistäisi "auto-tsaarin" hoitamaan alaa, kun ei ole ostajia, niin tuotannon ylläpito ei auta mitään. Onhan se tietysti kauniin näköistä satojen uusien autojen meri, mutta hymy tuskin kantaa kun tajuaa niiden ruostuvan liikkeisiin.

Työttömyyden kasvu muualla maailmaa on jyrkässä nousussa: UKn työmarkkinat kuristuvat nopeassa tahdissa ja USAssakin "ennätyksiä" rikotaan. Eilisissä uutisissa puhuttiin laskettelukeskusten tulevaisuuden näkymistä ja täytyy kyllä sanoa, että melkoisia pilvilinnoja Pohjois-Suomessakin rakennellaan. Totta on, että Venäjän matkailu on Suomelle hyvä valtti, mutta matkailu on ensimmäinen asia josta ihmiset säästävät kun talousongelmia alkaa tulla. Parempi taitaa olla kun parannetaan poronkasvatus siellä ja varmistetaan valtion lihansaantia. Luulen että pian halvan lihan tulo EUn sisämarkkinoilta alkaa kummasti kuihtua.

USAssa julkishallinnon ongelmat ovat esimakua kotimaisillekin kunnille: Kalifornian budjettialijäämä uusiin ennätyksiin, New York on leikkaamassa reilulla 5 Mrd US$'illa omaa budjettiaan.

USAn suurin julkinen eläkerahasto on ongelmissa, syynä asuntolainoihin perustuvat sijoitukset. Mietin vain, että milloin suomalaiset eläkesäätiöt vetävät sijoitukset ulkomailta kotimaahan? Täällä ne olisivat edes oman peukalon alla... ja voitaisiin käyttää maan sisällä, sillä jos tässä maassa ei aleta panostamaan omaan ruoan tuotantoon, niin tulevaisuudessa monen perusruoan hinta kaupassa voi yllättää ikävällä tavalla.

Arvometalleihin sijoittavia seuraava tarina pitäisi hymyilyttää, Saksassa (ja muuallakin Euroopassa) on hopealla kova kysyntä. Edellisen tarinan vastapainona on sijoittajaguru Soroksen ristikuulustelu USAn edustajainhuoneessa, kovasti kaveri puolustaa derivatiiveja. Digitaalit on digitaleja, mutta itse kyllä arvostan fyysisen tavaran pitämistä kädessä - eikös se ollut sanonta, jotta parempi yksi lintu kädessä kuin kymmenen oksalla. Samaa sanoo myös Rubini eri sanoin - "varokaa niitä, jotka sanovat pohjan tulleen jo vastaan".

Tämän päivän talouselämässä luottamus on kaiken a ja o. Nykyiset järjestelyt eivät ole sen eteen tehneet yhtään mitään - ja se näkyy kaiken hinnoissa.

 


14.11.2008 11:20 |